Wątek przeciwowadowy, sposoby przeciw owadom, na muchy

wow, coś idealnego dla mojego konia :P
jak koniowi wyskakuja od much takie banie na ciele jak mojemu, to jest to jakas opcja, choć ta osłonka na nogi to już lekka przesada 🤣
O matko !  😲 Miałabym wycieczki rolników codziennie.  😂

Mój już ma na brzuchu niewielkie gulałki po meszkach. Cały brzuch w gulałkach. Zaniedbałam psikanie przez kilka ostatnich dni.
Z ciekawości kupię te Rokale śmierdzące dziegciem. Idę na polowania w net. 
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
04 maja 2010 16:59
Tak z ciekawości- czy jest jakiś środek dla koni ja frontline dla psów/kotów? Takie coś że jak klaszcz się już wbije to obumiera i nie przenosi na zwierzę choróbska jakiegoś? Bo takiego psiego/kociego specyfiku to bym na koniu nie używała (po pierwsze- może uczulić czy cóś, po drugie- trzeba by tego użyć duuużo) ale może jest coś takiego przeznaczonego dla koni?
fronline,powoduje ochronne przed kleszczem.a nie jak kleszcz wejdzie to wypadnie po jego zastosowaniu.Rokale działa na kleszcze,jutro spisze nazwę..:P
[quote author=Wiolka-Najki link=topic=713.msg567548#msg567548 date=1272306900]
Co do moskitier. Na razie nie mam żadnej. I mam pytanie.
Zastanawiam się nad tym, czy jeśli brzegi takiej maski nie są zakończone gumką i nie przylegają idealnie ściśle do końskiego pyska, to czy pod tą maskę nie wlezą muchy?
Bo jak wlezą, to przecież nie mogąc się wydostać jeszcze większy dyskomfort koniowi sprawią, niż gdyby koń nie miał maski na pysku, nie? Koń się przed taką muchą tkwiąca pod maską nie opędzi, nie?
Jak to jest?

te moskitiery które widziałam zakończone były taśmą i wyglądały na takie które NIE będą idealnie przylegać po bokach i na dole. Maski były sztywne ( i słusznie- żeby się na oczy nie kładły) ale tasiemki na bokach też były sztywne i nie wyglądało to zachęcająco.

[[a]]http://animalia.pl/produkt,14225,550,USG_Siatka_z_lycr%C4%85_przeciw_owadom.html[[a]] 😉
zamówiłam, ale szczerze mówiąc, nie wiem czy się sprawdzi, jak dojdzie (jutro kurier) i przetestujemy to zdam relacje.

A może ktoś już taką ma i mi powie, czy się sprawdza?  😀
(trchę odkopałam, ale nikt nie odpowiedział, a ja sama odpowiedzi też jetem ciekawa.)
[/quote]

no i doszło... Założyłam na 30 minut jazdy, wszystko fajnie, koń bez sprzeciwu. Zsiadam z konia, 3 oczka poszy  😵 😵 Po prostu masakra, jutro reklamuję, mam nadzieję, że przyjmą zwrot, bo nie mam metek.
W każdym razie, nie polecam.

A polecicie mi jakąś zaufaną siatkę? Bo ta się nie sprawdziła, a u nas robactwa jest... Jutro będę w decathlonie, jest tam jedna siatka, jak z jakością?
a chcesz taką do jazdy czy na padok?

Chociaż w sumie obie mają dobre opinie (przynajmniej takie do mnie docierają), oprócz tego że FS przy tej do jazdy jest dośc małe.
potrzebuję do jazdy, na padokach każdą niszczy po jednym dniu, w tej sytuacji na padok nauszniki, a do jazdy moskitiera.

oprócz tego że FS przy tej do jazdy jest dośc małe.

FS ? Przepraszam, ale nie wiem o co chodzi...  😡

PS. Dziś był mały teren, na łąkach (rozlewiska rzeki) spod kopyt unosiła się chmara robactwa  🤔 moskitiera do jazd konieczność.
Rokale działa na kleszcze,jutro spisze nazwę..:P
łooooł! A to nowina! Które Rokale działa na kleszcze? :>
Ja zakupiłam Rokale, zobaczymy jak się będzie spisywać, bo na razie nie ma much(chłodno sie zrobiło).
Kupiłam też Rokale do sypania na obornik, jedną z jego własciwości obok wiązania amoniaku ma być odstraszanie owadów - to sie przyda bo nasze konie stoją w stajni angielskiej i są żywcem pożerane przez komary jak sie je zamknie w boksach bez zamykania okiennic(a latem nie jest fajnie koniom zakmnąć okiennice jak jest ciepło).
[quote author=Wiolka-Najki link=topic=713.msg577453#msg577453 date=1273095659]

oprócz tego że FS przy tej do jazdy jest dośc małe.

FS ? Przepraszam, ale nie wiem o co chodzi...  😡
.
[/quote]

rozmiar, u nas rozmiarówka oznaczana jest PS, CS,FS itp.

FS odpowiada mniej wiecej Fullowi czy jak kto woli rozm.3
Ada   harder. better. faster. stronger.
06 maja 2010 10:26
branka, masz na myśli ROKALE Einstreuzusatz ?
A jak to stosować ?

Bo wyczytałam tylko w sieci że należy posypać ściółkę, no ale przecież koń też je słome i co będzie jak zje ją z tym proszkiem ?
No bo według mnie tego się nie da uniknąć.
JA trzymam na trocinach więc nie zastanawiałam się jak ze słomą, ale widziałam za granicą, że ludzie sypali tego typu środki i na słomę. Nie sądze by to było szkodliwe. Ewentualnie możesz posypać przed scieleniem... Ale dla pewności lepiej byłoby skontaktować się z producentem.
Bardziej mnie martwi, że u nas codziennie jest sprzątane - może nie do zera, ale wszystko mokre plus kupy sa wybierane - więc będę musiała chyba codziennie albo co 2 dzień to sypać :/

rozmiar, u nas rozmiarówka oznaczana jest PS, CS,FS itp.

FS odpowiada mniej wiecej Fullowi czy jak kto woli rozm.3

Mam hucuła, głowę ma sporą, COB było za małe.
Używał ktoś Power Phasera z Leovetu? Byłam zmuszona dzisiaj zakupić, a muchy zaczynają już nas wkurzać, więc błagam, powiedzcie, że choć trochę działa 😉
[quote author=Wiolka-Najki link=topic=713.msg577962#msg577962 date=1273150380]
Mam hucuła, głowę ma sporą, COB było za małe.
[/quote]
Zazwyczaj na hucułki pasuje nasze CS, ale te maski nie są produkowane w innym rozmiarze niz FS. Musiałabys przymierzyć, bo tak jak mowie rozmiarowo to male FS.
Używał ktoś Power Phasera z Leovetu? Byłam zmuszona dzisiaj zakupić, a muchy zaczynają już nas wkurzać, więc błagam, powiedzcie, że choć trochę działa 😉

Ja byłam kiedyś zadowolona 😉 Na godzinną jazdę wystarczało, i nic nie podlatywało.
A czy ta obroża może być stosowana u karmiącej klaczy?

Dostałam odpowiedź z Francji, że producent nie przeprowadził testów w tym kierunku i nie zna działania i wpływu składników obroży w tym wypadku dlatego sugeruje nie używania produktu u karmiących klaczy i klaczy w ciąży.
Myślę że ta informacja ogólnie się przyda i dotyczy obróż marki Equi'7.
[quote author=wendetta link=topic=713.msg578155#msg578155 date=1273161768]

Ja byłam kiedyś zadowolona 😉 Na godzinną jazdę wystarczało, i nic nie podlatywało.
[/quote]
dzięki. wczoraj wypróbowałam i rzeczywiście- jakieś 2,3 godziny koń miał spokój (szkoda, że sama się tym popsikać nie mogę 😉)
potrzebuję opinii na temat derki  🙂 może ktoś posiada, widział?
http://pasi-konik.pl/pl,product,911637,horze,derka,przeciw,owadom.html
Rivena, mamy jedna taka derkę i jak na razie spisuje się rewelacyjnie z tym , że żaden z moich koni nie jest niszczycielem, a robali jak na razie u nas też baaardzo mało. Osobiście nie lubię poliestrowych siatkówek. No ale ta jest sympatyczna.
Ja osobiście polecam te derkę:
http://www.gnl.pl/derka-siatkowa-stockholm-p-1311.html

Jest dość wytrzymała, delikatna, miękka, nie obciera.

Najważniejsze,że w czasie jazdy koniowi nie przeszkadza.

Na szyję , i nogi używam spraju, zapomniałam nazwy.
Jedynie brakuje mi czegoś na pysk konia.
Te co widziałam w sklepie-siatki, są strasznie twarde i sztywne.
iwona_35 własnie o to chodiz by siatka była sztywna żeby nie wchodziła do oczu.
wendetta - u mnie z phaserem jest dokładnie to samo. Na 2-3h wystarcza. Gorzej jak się koń spoci, wtedy prawie w ogóle nie działa 😉
armaquesse dzięki! Moje też nie niszczą ale potrzebuję taką derkę, która da żyć koninom w stajni w środku lasu, gdzie jest masa robali  🙄
możesz skombinować jakieś foto z życia codziennego derki?  :kwiatek:
Ja mam pytanie... Co to może byc, jak mój koń ma zad cały w małych bąbelkach zakończonych strupkami? :/
Pojawiło sie jakieś 5 dni temu i się trzyma cholerstwo... . Wydaje mi się, że to przez owady. Może jakies uczulenie?
Ktoś kiedyś miał podobną sytuację?
bardzo mżliwe, że coś go pogryzło. Zeszło już czy nadal się trzyma??

Ja wylicytowałam dzisiaj fajną dereczkę na allegro za dość śmieszne pieniądze. Mam nadzieję że będzie dobra

[img]http://img05.allegroimg.pl/photos/oryginal/10/23/92/97/1023929796[/img]
[img]http://img05.allegroimg.pl/photos/400x300/10/23/92/97/1023929796_2[/img]
zdjecia z aukcji

i mój koń w masce z hooksa (trochę pognieciona, ale nie włazi do oczu)
[quote author=iwona_35 link=topic=713.msg581886#msg581886 date=1273496318]
Ja osobiście polecam te derkę:
http://www.gnl.pl/derka-siatkowa-stockholm-p-1311.html

Jest dość wytrzymała, delikatna, miękka, nie obciera.

Najważniejsze,że w czasie jazdy koniowi nie przeszkadza.

Na szyję , i nogi używam spraju, zapomniałam nazwy.
Jedynie brakuje mi czegoś na pysk konia.
Te co widziałam w sklepie-siatki, są strasznie twarde i sztywne.
[/quote]

zdecydowanie polecam 🙂 i moskitiera do kompletu też jest genialna, przede wszystkim na prawdę solidna, nie włazi do oczu, nie obciera. Tylko koń wygląda jak pszczelarz 😀
Nie wiem czy pojawiło się już to pytanie, ale czy koń może stać cały czas w takiej masce na pysk i uszy? Bo koniki chodzą po polu to ok, ale jak schodzą na noc do stajni to nie będzie miał kto jej ściągnąć tej siatki, może w niej stać cały czas?  🙂
ja polecam moskitere.. ja osobiście konikom je zakładam .. jeszcze w stajni.. żeby nie zrobić tak, że koń już na padoku, ja sobie przypominam o moskiterze, lece, wkładam na łebek a tu sie okazuje że w uszach 10 meszków .. i zakładam na łebek moskitere i potem biednego konia gryzą bo sie nie moze wydostać.. tak wiec zakładam w stajni i wio na padok 🙂
a slyszeliscie żeby wylać na swoją ręke, lub na jakiś wacik troche octu i wklepać w klatke piersiową konia i wtedy to odstrasza, nie wiem, nie próbowałam, szczerze to sie bałam, ale moze ktos probował??  😀

wiosennaxd , jakto nie będzie miał kto sciagnac, a ten kto sprowadza konia? czy to taka duża fatyga ? 2 sekundy i zdjęta moskitera, nie wiem, ja bym nie zostawiła konia w moskiterze na noc, w dodatku bez nadzoru..

trot - ja jeździłam w szkółce jeździeckiej gdzie właśnie konie były pryskane sporadycznie właśnie octem. Powiem szczerze ze przebywanie w tym smrodzie było uciążliwe ale dało się przeżyć. Odstraszało co prawda ale nie na dłuższa mete 😉.

No właśnie nie wiem czy właściciel  stajni będzie o tym pamiętał za każdym razem i właśnie się boje zostawiać 🙂.

Czyli ogólnie moskitiera jak najbardziej spełnia swoje zadanie, tak ? 🙂
Bo właśnie mam zamiar kupować x)
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się