Polityka , polityka

Że niby moja skromna osoba? Jako Szara Eminencja Krwawego Tyrana z Szalonym Ideologiem na Dworze?
Muszę przyznać, że taki rozdział w życiu, ciekawie wyglądałby w moim CV. Po czymś takim mógłbym pracować w ZUSie!  🙂
A jaką teczkę miałbyś grubaśną 😁

Strzyga, o ile to rozszczepienie i wieloraka osobowość nie będą dotyczyły bliźniąt- to ewentualnie mogę wejść w temat  🥂
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
29 kwietnia 2010 18:54
Grzegorz, nawet dostałbyś mroczne ubranko...

zen, nie, nie, nie żadnych bliźniąt, po prostu za dużo jednej osoby w jednej osobie. Czyż to nie idealny dyktator? trzeba znaleźć hymn i flagę...
Wspominając losy Wacusia, muszę przyznać, że "mroczne ubranko" w Twych ustach Strzygo brzmi... no cóż, napełniło to me serce Mhrokiem. 😲
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
29 kwietnia 2010 22:42
Grzegorz, chciałbyś z Wacusiem porozmawiać? Wacuś lubi poznawać nowych ludzi. Swoją drogą zastanawiam sie czy nie czas dla niego na brata. Co myślicie o Barnabie? Albo Bożydarze?

Jak wam się podoba flaga?
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
29 kwietnia 2010 23:24
Strzyga mi się ten fiolet nie podoba :P

dzisiaj w UK była ostatnia debata przywódców 3 największych partii. kurcze, to się po prostu świetnie oglądało, bardzo kulturalna rozmowa, dużo merytoryki. chciałabym żeby i u nas tak było, ale znając życie będą same teksty w stylu 'twój dziadek był w Wehrmachcie, twój w SB, a twój jest impotentem'.
naprawdę bardzo podoba mi się kampania wyborcza w uk, podoba mi się jej przygotowanie, bardzo mało wyciąga się brudów, skupia się na mocnych punktach swojej partii, a nie obrabia się 4 litery przeciwnikom.
dzisiaj w UK była ostatnia debata przywódców 3 największych partii. kurcze, to się po prostu świetnie oglądało, bardzo kulturalna rozmowa, dużo merytoryki. chciałabym żeby i u nas tak było, ale znając życie będą same teksty w stylu 'twój dziadek był w Wehrmachcie, twój w SB, a twój jest impotentem'.
naprawdę??? 😲...i nikt z nikogo nie szydził ,że ma brata bliźniaka, lub że mieszka z kotem? 😎

[quote author=Łysy link=topic=21572.msg569563#msg569563 date=1272457043]
I nie życzę sobie, żebyś mnie oceniał/a, jako człowieka nie posiadającego mentalności z brakiem smykałki obserwacyjnej. Bo taka prawda, że gówno o mnie wiesz, a ja nie muszę Ci niczego udowadniać. Zwłaszcza Tobie! Więc z łaski swojej, odczep się ode mnie.
[/quote]nie znam cie i nawet nie chcę znać, jedyne co oceniam to twoje wpisy, które są wypełnione logicznymi sprzecznościami i merdialnymi komunałami, rościsz sobie pretensję to kompetencji suwerena, a nawet nie umiesz podołać prostej grze w "znajdź 5 różnych szczegółów"...każdy przedszkolak to potrafi 😂
30 kwietnia 2010 09:42
niesamowite, co? żadnych haków, ropamietywania przeszłości. skupiali się na tym jak ma być, opowiadali dużo o swoich programach wyborczych, porównywali je, w ogóle nie było osobistych ataków. 
jako, że cała moja uczelnia żyje wyborami (ostatnia debata była u nas na kampusie  :cool🙂, to też i dużo rozmawialiśmy w polskim gronie. i wszyscy mamy nadzieję, że doczekamy się takich kampani wyborczych w Polsce.
To długo potrwa, moim zdaniem. Za długo się budował brak zaufania (nie tylko między politykami, czy do polityków, ale w ogóle między ludźmi), za dużą przewagę ma rozumienie polityki jako wojny (a nie konkurencji). Tzn. na przykład za dużo jest "niszczenia" innych, zamiast zachwalania swoich pomysłów. Zmiany na pewno, jeśli będą zachodzić, to powoli... Nie wiem, czy jest jakiś sposób na przyspieszanie takich procesów. Pewnie nie, to siedzi głęboko.
Dziś gościem M.Olejnik w gościu radia zet był B.Komorowski, na pytanie o ewentualnej debacie politycznej odpowiedział: Że cieżko mu myśleć o takiej debacie z człowiekiem który został dotknięty śmiercią bliskich mu osób. Olejnik więc zapytała a co gdyby sam J.K jej chciał, odpowiedział że wtedy będzie się zastanawiał.

Najbardziej rozbawiło mnie to, jak Olejnik zapytała czy PO zleciło Kubie Wojewódzkiemu napisanie piosenki o Jarku  😁 czego to Pis nie wymyśli...
niesamowite, co? żadnych haków, ropamietywania przeszłości. skupiali się na tym jak ma być, opowiadali dużo o swoich programach wyborczych, porównywali je, w ogóle nie było osobistych ataków. 
jako, że cała moja uczelnia żyje wyborami (ostatnia debata była u nas na kampusie  :cool🙂, to też i dużo rozmawialiśmy w polskim gronie. i wszyscy mamy nadzieję, że doczekamy się takich kampani wyborczych w Polsce.

Łatwo się rozmawia, jak nikt po sąsiedzku nie przeszkadza w dyskusji.
http://wiadomosci.onet.pl/2163257,12,ostra_debata_w_tv_to_przejaw_desperacji,item.html
A tu czytam,że kampania w UK dośc nerwowa. 🤔
I premier Brown jakiejś starszej pani naubliżał podobno.
http://wiadomosci.onet.pl/2163257,12,ostra_debata_w_tv_to_przejaw_desperacji,item.html
A tu czytam,że kampania w UK dośc nerwowa. 🤔
I premier Brown jakiejś starszej pani naubliżał podobno.

bo nie wypiął na czas mikrofonu i w eter poszło to co myśli a nie to co mówi publicznie 😀
30 kwietnia 2010 12:21
każda kampania jest w jakiś sposób nerwowa, natomiast w uk to nie jest prowadzenie wojny między sobą. nie atakują pojedynczych polityków, za to koncentrują się na programie wyborczym (mówią co im nie pasuje w manifeście innej partii i co oni proponują w zamian). debata nie była ostrą kłótnią, a wymianą zdań na wysokim poziomie.
onet przedstawiając wybory w uk strasznie przesadza, więcej ciekawych opini i artykułów pojawi się tutaj www.bbc.co.uk/election
Brownowi owszem zdażyło się powiedziec parę niefajnych rzeczy (np nazywając niektórych wyborców bigotami), ale nikt nie rozstrząsa tego, że Cameron będąc nastolatkiem zapalił zioło. a założę się, że u nas pojawiłyby się komentarze, że narkoman chce zostać premiem  🤔wirek:

Widzisz, to ciekawe co piszesz. Nasze media inaczej pokazują tę sprawę.
Patrzyłam na BBC i tam też nie znalazłam nic o jakiejś szczególnie ostrej kampanii w UK.
Może mediom w Pl. brak innego języka do opisu sporów politycznych?

Tak jak wcześniej pisałaś.
(...) dużą przewagę ma rozumienie polityki jako wojny
Też tak myślę.
30 kwietnia 2010 16:09
poza tym mam wrażenie, że dziennikarze onetu piszą artykuły na podstawie innych gotowych prac, tłumaczą, wycinają fragmenty i sklejają to w jeden artykuł. bo gdyby pan/pani oglądał(a) wczoraj debatę i poźniejsze opracowanie (czyli ok 4-5 godzin siedzenia przed telewizorem) to artykuł wyglądałby trochę inaczej.
dodatkowo UK żyje teraz wyborami (cały mój uniwersytet, dzielnica, sklepy w których robię zakupy, ludzie w autobusach). może ktoś pomyślał "mówi się o kampanii, zatem musi byc ostra i muszą sobie nawzajem dołki kopać, bo inaczej nikt by o tym nie dyskutował"?
A my mamy szczęście i Ciebie jako re-voltowego osobistego korespondenta. :kwiatek:
Pisz ,pisz co tam paniew polityce w UK.
Ja jestem bardzo ciekawa tych wyborów.
Czy głosy o wystąpieniu z UE się pojawiają?
30 kwietnia 2010 16:41
nie, ale temat Unii Europejskiej, a właściwie Euro i ludności z krajów UE jest często poruszany. głosy jak wiadomo są różne: Lib-Dem są za wstąpieniem do strefy Euro, Konserwatyści wolą zachować funta szterlinga obawiając się, że Grecka historia się powtórzy. Lib-Dem chce zalegalizować nielegalnych imigrantów, przy czym Konserwatyści woleliby ograniczyć napływ imigrantów, również tych z UE (to w drugiej fazie), jak również podkreślić wyższość brytyjskiego prawa nad prawem unii europejskiej (w brytyjskim prawie to żadna nowość, bo od dekad uważało się, że prawo narodowe jest ważniejsze od międzynarodowego, jednak ta granica zatarła się ostatnimi czasy, bo jakby nie patrzeć kraje mają obowiązek wprowadzić w życie prawo UE).

jedyna partia, która mówi o wystąpieniu z UE to bardzo ortodoksyjna British National Party, która może liczyć na ułamek głosów.

mnie samą bardzo interesują te wybory. każda z partii ma w swoim programie punkty dotyczące uczelni wyższych, pracy, ludności z Unii, więc są to sprawy, które dotyczą mnie bezpośrednio  🙂

Trudno, żeby był inny, skoro takie gwiazdy dziennikarstwa jak Kolenda-Zaleska pobierały naukę zawodu u agenta tajnej policji politycznej, a gładki jak kula bilardowa Lis
uważa swoich słuchaczy za baranów z pilotem w ręce.

Można sobie pooglądać, jak o tym opowiada:

Baran, cham, głupiec i prostak, dużo głupszy niż się im wydaje - pozdrawia 🙂
Lib-Dem chce zalegalizować nielegalnych imigrantów, przy czym Konserwatyści woleliby ograniczyć napływ imigrantów, również tych z UE (to w drugiej fazie), To mnie w sumie interesuje najbardziej - czy Wlk. Brytania przyłączy się do popularnej teraz tendencji "dawania odporu" muzułmańskiej imigracji, jak to dzieje się w Szwajcarii, Szwecji i teraz Belgii... Ciekawa sprawa, bo nie ma jednoznacznie dobrego rozwiązania problemu, którego ignorować już się po prostu nie da.

Jak wam się podoba flaga? Nie ogarniam, dlaczego we fladze totalitarnego państwa znajduje się osiem Wacków... Że niby dobro ludu jest najważniejszą wartością? Przecież wystarczyłaby twarz Ukochanego Przywódcy - wszak jego władza i wszelakie decyzje to pochodna Woli Ludu, nieprawdaż? 🙂

Pani prof. Jadwiga Staniszkis o Jarku

Dlaczego, według niej, Kaczyński może być pewien zwycięstwa? - Po prostu jest bardzo dobry - mówi. - Jest człowiekiem, który ma wolę i inteligencję. Ma bardzo skomplikowaną stronę uczuciową i dlatego wszyscy mężczyźni, którzy z nim pracują, boją się go, a wszystkie kobiety, które go znają, chcą się nim opiekować - dodaje.

😵 co ten babsztyl opowiada

źródło: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7836070,Wybory_2010__Staniszkis__Kaczynski_ma_ogromne_szanse.html

A mojego ojca mój kuzyn zaangażował do zbierania podpisów na Jareczka  😵
przyszedł i mówi, że to przecież nie wybory to tylko popracie, tylko?  🤔wirek:
zrobię awanturkę w rodzince  🤬
awanturka awanturką a iść na wybory trzeba i wręcz należy.
Pomału mam dość społeczeństwa które wzruszając ramionami myśli - a co tam mój jeden oddany głos.
Lepiej pojechać sobie na działkę.
Wkurza mnie to
Znów spytam- jak to jest z mediami publicznymi?
Pogubiłam się i nie wiem jaka opcja teraz nimi rządzi.
To znaczy wydawało mi się,że prorządowa .
Tymczasem .... media publiczne stały się od niedawna prawdziwą propagandową "gadzinówką".
W tym tygodniu " W Jezioranach" -radiowego serialu o wsi - nie dało się już słuchać. W TVP Info teorie spiskowe snuje Pan Ziemkiewicz w najlepsze. Cały czas jakieś aluzje,podteksty lub wprost walenie w rząd jak w kaczy kuper.
I drugie pytanie-jak myślicie-KTO /a raczej NA CZYJE POLECENIE/ moderował strony internetowe w czasie żałoby?
Tak mi się przypomniało. I ci prowokatorzy na forach dyskusyjnych /nawet i u nas/ -KIM BYLI ?
Lotnaa   I'm lovin it! :)
03 maja 2010 15:31
Tania, ja już się dawno pogubiłam w prezesach TVP itd, ale prorządowa to TVP nie jest, odkąd nam się rząd zmienił. Wciąż króluje chyba frakcja PiS/LPR ?

Edytka, niesamowite, że LibDem traci tylko jednym punktem procentowym do Labour! Czyżby system dwupartyjny runął?  😀
03 maja 2010 16:26
traci jednym procentem, ale za to jaka jest różnica w ilości miejsc w HoC! a co gorsze, na dzień dzisiejszy żadna partia nie przekroczyłaby progu 326 miejsc w HoC, więc jakaś koalicja byłaby nieukniniona. ciekawe tylko czy LibDem poszliby w stronę Konsserwatystów czy Labour
Pełniący obowiązki prezydenta Bronisław Komorowski poprosił TVP 1 o wywiad na żywo 3 maja. Publiczna telewizja odmówiła.
Nie odmówił TVN 24, który 3 maja wyemitował półgodzinny wywiad z Komorowskim - informuje "Gazeta Wyborcza". TVP zaoferowała orędzie, na które Komorowski się nie zgodził.

Art. 22 ustawy o RTV przewiduje, że publiczne media "umożliwiają naczelnym organom państwowym bezpośrednią prezentację oraz wyjaśnianie polityki państwa". Według Kancelarii Sejmu "bezpośrednia prezentacja" to może być właśnie wywiad na żywo.

"Stoimy na stanowisku, że zwrot ten odnosi się wyłącznie do formy orędzia" - napisał do Lufta członek zarządu TVP Przemysław Tejkowski (z rekomendacji PiS). I na wywiad z Komorowskim w TVP 1 się nie zgodził.

To własnie miałam na myśli pisząc o mediach publicznych.
(nie mogę połączyć postów bo mi skacze)
Tu jakby "testament " Pana Prezydenta w sprawie mediów:

"Pan prezydent jest bardzo uczulony na tym punkcie, aby mimo wszystko media publiczne służyły obywatelom, czyli żeby mogły wykonywać w rzeczywisty sposób swoją misję publiczną. Uważa, że są one jednym z podstawowych czynników funkcjonowania społeczeństwa demokratycznego" - mówił Duda.
Zaznaczył, że L. Kaczyński na pewno nie będzie chciał zgodzić się na taką sytuację, w której media publiczne "staną wobec groźby likwidacji swojej misji publicznej".

"mimo wszystko" służyły obywatelom.
Służą? Wszystkim? Po równo?
Tania, a Komorowski miał wystąpić jako p. o. Prezydenta, czy już w ramach kampanii wyborczej?  😁 (TV staram się nie oglądać, żadnej - no, filmy czasem, domo...)

Doszłam do wniosku, że ogólnie nam panujący burdel (bałagan to za słabe słowo), w dodatku pod płaszczykiem "wolności", sprawia, że z poglądów anarchistycznych przewekslowałam blisko skrajnego konserwatyzmu. W życiu bym siebie o to nie podejrzewała. Może tak już jest, gdy człowiek zaczyna przejmować się losem własnych dzieci?  🤔
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się