Polityka , polityka
Moim zdaniem Polska, jej gospodarka sa w takim stanie ze potrzeba dziesiątek lat by wyjść z tego dołka. Żaden jeden prezydent w ciągu swojej kadencji nie jest w stanie wiele zmienić.
(...)
Ostatnio był u mnie stary znajomy z Niemiec, i na całą sytuacje w naszym kraju odpowiedział tak:,, Demokracja to najgorszy ustrój polityczny, ponieważ wygrywa większość, a jak wiadomo, większość jest głupia."
Nie wiem jak stary był Twój znajomy z Niemiec ale Niemcy to mieli niezły epizodzik w swojej historii gdy rządziła nimi "mądra" mniejszość. 😂
p.s
Na WP jest taka sonda:
Czy rozdawanie zdjęć Lecha i Marii Kaczyńskich przy stolikach z listami poparcia dla Jarosława Kaczyńskiego,
kandydata PiS na prezydenta, jest niemoralne?
Rzeczywiście rozdają takie zdjęcia? 👀
Niestety tak. Przynajmniej tak pokazywali wczoraj w Wiadomościach. Żenada.
Moim zdaniem Polska, jej gospodarka sa w takim stanie ze potrzeba dziesiątek lat by wyjść z tego dołka. Żaden jeden prezydent w ciągu swojej kadencji nie jest w stanie wiele zmienić.
A co prezydent ma do gospodarki? A tym bardziej do jej wychodzenia z dołka?
[quote author=Łysy link=topic=21572.msg569231#msg569231 date=1272413584]
przecież jeszcze nie zostały utworzone programy wyborcze... poza tym widzę, że denerwuje Cię to, że chce zagłosować na Komorowskiego, a nie na Kaczyńskiego.
denerwuje mnie to,że "przecież jeszcze nie zostały utworzone programy wyborcze" a Ty już wiesz czyj będzie lepszy...denerwuje mnie to ,że tacy jak ty mają prawa wyborcze i jeszcze masz pretensje do wiązania swojej przyszłości i wykształcenia z polityką i prawem, a nie masz ku temu kompetencji mentalnych, obserwacyjnych, ani warsztatowo-edukacyjnych-kliniczny wykształceniec QED
ps. zapewniam że ja nie mam zamiaru głosować ani na Jarka, ani na Bronka-dla mnie to dwa różne szczepy wirusów, tej samej choroby.
[/quote]
wystarczy mi to, że znam bardzo dobrze ideologię partii politycznych do których należą, zresztą prezydent pełni funkcje głównie reprezentacyjną, jak pisałam wcześniej. Dlatego dziwie się, że tak bardzo kierujesz się programem politycznym skoro wcześniej piszesz, że oglądanie TV, czytanie gazet i przeglądanie internetu, nie może być obiektywnym spojrzeniem na kandydata :] uważam swój wybór za dobry. proste i logiczne, skoro tak ciężko Ci to przyjąć do wiadomości, to Twój problem. Mnie za to denerwuje to, że mają prawa wyborcze tacy jak Ty, którzy nie potrafią zaakceptować decyzji innych i ich sposoby dobierania autorytetów.
Zastanawia mnie to jaki preferujesz sposób "poznawania" kandydata? TV, prasa i internet są złe. Ty pewnie jadasz codziennie z Nimi śniadanie.
I nie życzę sobie, żebyś mnie oceniał/a, jako człowieka nie posiadającego mentalności z brakiem smykałki obserwacyjnej. Bo taka prawda, że gówno o mnie wiesz, a ja nie muszę Ci niczego udowadniać. Zwłaszcza Tobie! Więc z łaski swojej, odczep się ode mnie.
Wrotki, szkoda Twojego czasu, na tych pseudointeligentów, równie dobrze mógł byś tłumaczyć to koniowi w kieracie, z klapkami na oczach, nie obrażając konia.
Ostatnio był u mnie stary znajomy z Niemiec, i na całą sytuacje w naszym kraju odpowiedział tak:,, Demokracja to najgorszy ustrój polityczny, ponieważ wygrywa większość, a jak wiadomo, większość jest głupia."
rozumiem, że to kierujesz do mnie?
Jeśli tak, to pokazałaś poziom i klasę godną wyborcy :] Rozumiem, ze wrotki jako ten inteligentny, ma tutaj rację?
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] brak edycji
Pozornie niewiele - ale odpowiada np. za mianowanie prezesa NBP. Jeżeli będzie to ostrożny konserwatysta, to OK - a jak nie, to Grecja czy podobny scenariusz.
Prezydent może też wetować ustawy - np. ustawy reformujące podatki czy blokujące reprywatyzację.
Te drobiazgi mają znaczący wpływ na tzw. całokształt życia gospodarczego.
Gospodarka jest fenomenem, a nie mechanizmem - to, co obywatele uważają i jakie mają wyobrażenie o przyszłości ma istotny wpływ na rozwój - a na stan umysłów prezydent niewątpliwie wpływ ma.
Znajomy z Niemiec na prezydenta! O tak, wróćmy do totalitaryzmu, było nam wtedy jak w niebie.
feno nie odzywaj się lepiej, bo zaraz zostaniesz osądzona o to, że nie żyłaś w tych czasach, więc skąd możesz wiedzieć, jak wtedy było 🤔wirek:
Tak. I jestem koniem w kieracie oraz przeciwinikiem partii.
[quote author=nitka link=topic=21572.msg569552#msg569552 date=1272456376]
Pozornie niewiele - ale odpowiada np. za mianowanie prezesa NBP. Jeżeli będzie to ostrożny konserwatysta, to OK - a jak nie, to Grecja czy podobny scenariusz.
Prezydent może też wetować ustawy - np. ustawy reformujące podatki czy blokujące reprywatyzację.
Gospodarka jest fenomenem, a nie mechanizmem - to, co obywatele uważają i jakie mają wyobrażenie o przyszłości ma istotny wpływ na rozwój - a na stan umysłów prezydent niewątpliwie wpływ ma.
[/quote]
Chociaż jeden rozsądny głos.
p.s
Na WP jest taka sonda:
Czy rozdawanie zdjęć Lecha i Marii Kaczyńskich przy stolikach z listami poparcia dla Jarosława Kaczyńskiego,
kandydata PiS na prezydenta, jest niemoralne?
Rzeczywiście rozdają takie zdjęcia? 👀
Rozdają????? No pięknie, co za zakłamani ludzie, a sami apelują, żeby nie grać na emocjach w związku z katastrofą 🙄
Boję się tego, co będzie w drugiej turze - zakładając, że przejdzie J.K i Komorowski. Co zrobi reszta wyborców, która w I turze głosowała na kogoś zupełnie innego?
Najbezpieczniej by było, gdyby zakończyło się po I turze
Nestor to właśnie miałam na myśli. 😉
Zdumiewa mnie zachowanie mediów publicznych. Film Jana Pośpieszalskiego-Solidarni 2010 - niby dokument a jak się okazuje odgrywany przez aktorów przebranych za głos ludu. Przeciw rządowi.
I nawet w mojej ulubionej powieści radiowej " W Jezioranach" /słucham zawsze wracajac ze stajni i się uzależniłam 😡/- nagle bohaterowie zaczęli walić w rząd jak w kaczy kuper.
Z drugiej strony TVN .
Pośrodku mam chyba RTR Planeta. 😂
Ja nie jestem w stanie oglądac TVP w tej chwili bez takiego wku*wienia, że mam naprawde ochotę komuś coś zrobić.
Jest to najbardziej obrzydliwy i obłudny okres przedwyborczy jaki pamiętam.
Rozdają????? No pięknie, co za zakłamani ludzie, a sami apelują, żeby nie grać na emocjach w związku z katastrofą 🙄
szepcik,
http://www.tvn24.pl/28377,1653921,0,1,sposob-na-sukces,fakty_wiadomosc.htmlTylko uważaj, bo to przecież przeklęty tvn 😉
Czy ktos sie oreintuje jak jest z glosowaniem za Granica? Trzeba miec jakies papiery czy cos podobnego,a moze sam dowod wystarczy?
Dowód lub paszport + zgłoszenie się do spisu wyborców w konsulacie RP (jedna z wersji zgłoszenie mailem), najpóźniej 5 dni przed wyborami.
[quote author=nitka link=topic=21572.msg569552#msg569552 date=1272456376]
[/quote]
weto prezydenckie - przynajmniej w naszym kraju nie kończy prac legislacyjnych, nie jest wyrocznią - chociaż prezydenci nie raz wykorzystywali je typowo pod publikę, a Sejm nie miał siły przepchnąć ich dalej
prezes NBP nie działa w próżni, nie jest władcą absolutnym w polityce monetarnej państwa
Grzegorz, w sumie i nie musi uciekać, przecież tylko patrzyć aż Bezmacziczna Partia Kobiet Przeciwko Kobietom obejmie władzę. I nie będzie to demokratyczna forma rządzenia państwem 😀iabeł:
Ale co to za totalitaryzm bez Ukochanego Przywódcy, samca alfa, światła narodu...? Partia Kobiet może być nawet i bezmaciczna, ale przecież technicznie rzecz biorąc Ukochanego Przywódcy wtedy nie będzie. Poza tym, o ile dobrze pamiętam, to zakładasz partię z Bush... a przecież musi być jeden przywódca, bo dwójka to już podejrzanie pod konsultowanie decyzji podpada. Samiec alfa, ukochany przywódca swoich decyzji nie konsultuje...
Myślicie, że powstaną plakaty wyborcze?
Bo ja już wyobrażam sobie plakat J.K - będzie w stylu minimalistycznym. Czerwone tło, a na nim biały Tupolew. Barwy narodowe, symbol kampanii, i wszyscy wiedzą o kogo chodzi.
No,tak będzie.
/jak Wojewódzki śpiewał/
Zerknij na stronkę PIS
http://www.pis.org.pl/main.php
http://wiadomosci.onet.pl/2162716,11,my_nie_podsycamy_emocji,item.htmlNie podsycacie? Faktycznie, macie rację. Tu należy użyć silniejszego słowa niż "podsycać" 😎
[quote author=Łysy link=topic=21572.msg569574#msg569574 date=1272457631]
Wrotki, szkoda Twojego czasu, na tych pseudointeligentów, równie dobrze mógł byś tłumaczyć to koniowi w kieracie, z klapkami na oczach, nie obrażając konia.
rozumiem, że to kierujesz do mnie?
Jeśli tak, to pokazałaś poziom i klasę godną wyborcy :] Rozumiem, ze wrotki jako ten inteligentny, ma tutaj rację?
[/quote]
Nie schlebiaj sobieŁysy, nie jesteś tu jedynym błaznem.
nie obrażając Stańczyka.
Ale co to za totalitaryzm bez Ukochanego Przywódcy, samca alfa, światła narodu...? Partia Kobiet może być nawet i bezmaciczna, ale przecież technicznie rzecz biorąc Ukochanego Przywódcy wtedy nie będzie. Poza tym, o ile dobrze pamiętam, to zakładasz partię z Bush... a przecież musi być jeden przywódca, bo dwójka to już podejrzanie pod konsultowanie decyzji podpada. Samiec alfa, ukochany przywódca swoich decyzji nie konsultuje...
Ale my jesteśmy bliźniakami astralnymi, zrośniętymi niewidzialnym tyłkiem. Technicznie rzecz biorąc jesteśmy jedną osobą z dwiema głowami - więc Wódz konsultował się będzie ze samym sobą, a to już chyba przejdzie?
Liczyliśmy, że marszałek uszanuje wolę śp. prezydenta Lecha Kaczyńskiego, to była doskonała okazja by wykazać, czy będzie prezydentem wszystkich Polaków czy tylko jednej formacji politycznej - podpisanie nowelizacji ustawy o IPN przez Bronisława Komorowskiego komentuje Beata Kempa (PiS).
😵
Jasne. 🤔
I inny cytat -z The Economist tytuł:
A president dies, a country lives
busch, ale Ty przecież jesteś moją trzecią jaźnią. A że ciała dwa...
Grzegorz, a ja to ukochanym przywódcą nie mogę być? Hę?
/jak Wojewódzki śpiewał/
cudne to jest !!
po prostu "po trupach do celu"....
Strzygo, jeżeli aspirujesz do miana samca alfa, to w sumie możesz... tylko IMHO to nadal będziesz Ukochaną Przywódczynią, a to nie to samo - porównaj Kleopatrę z takim Kadafim. Brak macicy sobie, ale drugorzędne cechy płciowe sobie. 😁
Ale my jesteśmy bliźniakami astralnymi, zrośniętymi niewidzialnym tyłkiem. Technicznie rzecz biorąc jesteśmy jedną osobą z dwiema głowami - więc Wódz konsultował się będzie ze samym sobą, a to już chyba przejdzie?Ciemny lud może to i kupi... ale co bardziej czepliwi mogą zauważyć, że bliźniactwo astralne nie oznacza przecież identyczności, posiadania jednej duszy i tak dalej. Tak więc to też nie rozwiązuje problemu. Prędzej czy później, dla posiadania pełnoprawnego tytuły U.P, jeden bliźniak będzie musiał walnąć drugiemu z baśki, kopnąć z półobrotu, bądź zaszantażować TYMI zdjęciami. Albo zrobieniem kipiszu w skrytce z czekoladą. Bez krwi na dłoniach (najlepiej cudzej) to jakoś tak nie bardzo z tą dyktaturą.
E tam, ja bym bliźniaków nie kupiła, kiepski PR 😁
Grzegorz, ale na krwawego przywódcę bym się chyba nadawała. Bush mogłaby dorabiać ideologię. I dla szarej eminencji by się gdzieś miejsce znalazło...
Zostałby wprowadzony monopol na wino marki Strzyga. A Dzień Ręcznika byłby wolny od pracy. A to dopiero początek...
zen, a osobowość wieloraką? z rozszczepem ciała?