Sznurek od snopowiązałki wątpię, żeby mógł być za słaby, a u ms_konik, wygląda to bardzo pozytywnie.
całkiem nieźle go widać , chyba najszybsze i najprostsze rozwiązanie 🤣 .
mam nadzieje ze mnie nie zlinczujecie ale chcialam sie dowiedziec czy Waszym podopiecznym nigdy nic sie nie stalo od pradu w pastuchu bo spoktkałam osobę, która twierdzi, że konie to berdzo delikatne stworzenia i zdarzało się, że pastuch konia zabił czy to możliwe?
Muszę dla naszych kopytnych wygrodzić pastwisko.. No ale kompletnie nie wiem w jaki zestaw inwestować... ;/
Znalazłam np. taki:
http://allegro.pl/item988323604_firmowy_zestaw_dla_koni_tasma_20_pastuch_gratisy.htmlma ktoś?? Możecie polecić może coś innego??
rymsia, ja też słyszałam, że pastuch konia zabił, ale tam było chyba coś z podłączaniem do sieci, i było jakieś przebicie... Nie było mnie przy tym, nie powiem dokładnie, ale miało to miejsce...
xxagaxx
ten elektryzator ma małą energię impulsu
0,4 J :/
Ja mam jeden elektryzator 2,4 J (dla grzecznych-impuls jest dość delikatny)
a dla gnojków 6 J (trzepie ja sie masz Tadeusz 🙂 )
i w końcu wszyscy są na swoich miejscach 🙂
Przypominam sobie, że kiedyś pożyczyłam od sąsiada taki jak ten z Twojego linku
i zaraz musiałam gówniarstwo ściągać bo na taśmach leżały...
No i tak się rodzą miejskie legendy. 😁
Ja tego REdyka właśnie wczoraj kupiłam do grodzenia tych moich małych "kwaterek" do wypasania. Bo po poprzednim pstuchu koń się przebiegł i działa, ale jest w stanie nie nadającym się do przenoszenia.
co ile metrów stawiacie paliki?
Powiem, że nie mam pojęcia co ile metrów. Po prostu rozłożyliśmy tak, żeby taśma była napięta (oczywiście 6 metalowych wbitych solidnie w ziemię między nimi).
Różnie- od co 4m do co 8m nawet...
[quote author=Tomek_J link=topic=4517.msg566853#msg566853 date=1272245829]
[quote author=Paulinka]rymsia, ja też słyszałam, że pastuch konia zabił[/quote]
A ja słyszałem, że świstaka. Tego, co zawijał w te sreberka...
Gość, który sprzedaje takie opowieści sam zapewne jest mocno trzepnięty. I to niekoniecznie przez pastucha...
[/quote]
Tomku może ktoś podłączył drut pod 220V prądu ciągłego 😉.
rymsia, przy zastosowaniu elektryzatorów nie ma zagrożenia, parametry są niskie, a prąd puszczony jest impulsami, więc tylko "kopie".
Tomek_J, wypadki chodzą po ludziach to i po koniach mogą chodzić, a Polak człowiek kombinujący i o to właśnie podłączenie do prądu mi chodziło.
Musze kupić na działkę pastuch,potrzebny mi na okres 2 miesięcy.Więc,tak mam ogrodzone pastwisko balami,i za nim chce pastuch podłączyć,tylko na tych plastikowych palikach,mam 3 h wiec żeby można była przenosić.Potrzebuej jaki nie drogi zestaw.Czy ten co sprzedają na giełdzie w Słomczynie się nadaje?🙂
Co do ogrodzeń elektrycznych to mogę się podzielić swoimi doświadczeniami!
1.Typ ogrodzenia.
TAŚMA- nadaje się do małych powierzchni np do 1 h , nie sprawdza się z słupkami plastikowymi bo wiatr przewraca słupki. Taśma ma parę minusów, jak konie w nią wejdą to druciki się przerywają i potem nie lączy i nie ma prądu, bardzo szybko rdzewieje po 12 miesiącach korzystania nie nadaje się do użytku. generalnie taśmy nie są pewne jedyny plus to że są widoczne .
DRUT- są różne grubości i stopy metalu i od tego zależy czy drut jest bezpieczny dla koni. Kupując taki specjalny do ogrodzeń który jest kruchy daje bardzo dobre efekty bo jest bardzo bezpieczny i nie ma obaw przed tym że koń się zaplącze. NIE KUPOWAC DRUTU W SKLEPACH BUDOWALNYCH DO ZBROJEŃ bo ten niestety nie pęka jak coś się dzieje, drut musi być kruchy i łamliwy.
Bardzo dobrze się sprawdza na dużych powierzchniach oraz na wietrze, jest z nim zdecydowanie naj mniej roboty .
SZNUREK Z DRUTEM- wielka pomyłka jak raz się przerwie to można go wyrzucić, jest bardziej niebezpieczny niż sam drut i potoczny sizal, ten plastik stosowany w tych linkach jest jakiś mocny i koniom nogi podcina! Odradzam.
JA u siebie stosuje drut i zwykły sznurek od prasy aby widziały ogrodzenie! Bardzo dobrze się sprawdza na dużych ogrodzeniach , tym sposobem grodzimy działki między 3h a 20h i nie ma problemu, jedynie co trzeba zrobić to dobrać odpowiedni elektryzator do ogrodzenia.
ELEKTRYZATORY!
Nie wiem czemu ale u mnie te pastuchy mają jakąś krótką żywotność albo go ktoś ukradnie , albo piorun go tragicznie załątwi , albo inne katachlizmy go dopadną. I w zawiasku z tym testowałam różne modele i opisze te najlepsze i te najgorsze.
POMELAK (średni) - tylko i wyłącznie na Małe ogrodzenia , bardzo prądo żerny!
GROM ( tragedia) - nie kupować nawet na 100m ogrodzenie
CHORIZONT ROLOS ( Sredni) - ale moim zdaniem gorszy od pomelaka
teraz te dobre i drogie heheheh🙂
LACME- bardzo dobre ceny zależne są od tego na jaką powierzchnie się jego stosuje, pokazuje stan naładowania baterij , można go podłączyć do sieci oraz do akumulatora.
ROLOS te duże ( bardzo dobre) pokazują siłę kopnięć oraz stan baterij, moim zdaniem najlepszy pastuch w najbardziej przystępnej cenie sama miałam tego A130 i był super ale komuś się spodobał i mi go ukradli🙁 Przy tym pastuch nie trzeba latać wkoło ogrodzenia aby sprawdzić czy nie jest przerwane pokazuje sam
CON AGRI- ta firma ma szeroką gamę pastuchów ale nie pamiętam jak się nazywają, na wystawie rolniczej mieli taki pastuch który podłączyli do ziemniaka i bardzo skutecznie powoli opiekał ziemniaka🙂🙂🙂 Polecam dla wszystkich gospodyń domowych cena około 3.500zł nie testowałam bo za drogi🙂
NOWY SPOSÓB NA OZNAKOWANIE OGRODZEŃ!!!
Jak miałam prasę kostkująca to miałam dużo sznurków , a teraz mam prasę rolującą z siatką. I ta siatka znakomicie się sprawdza przy drucie jako oznakowanie ogrodzenie, rozciągamy ją pomiędzy drutami i ogrodzenie jest bardzo widoczne, może nie wygląda to super ale siatka jest w 100% biodegradalna i nawet jak koń w nią wejdzie to porostu się rozrywa ale konie się jej boją bo zwinięta jest gruba i bardzo wyrazista. Poza tym ostatnio stawiałam korytarz dla koni na otwartym placu i została rozciągnięta tak jak siatka ogrodzeniowa i powieszona na stojakach i sprawdziła się super żaden młody koń nie próbował dać dyla w korytarzu!
czy ma ktoś z was instrukcję obsługi/podłączenia takiego elektryzatora
http://www.hippoland.abc24.pl/default.asp?kat=7222&pro=34262#fotka
czy mogłabym prosić o skan albo , krótki opis i bardzo mile widziany rysunek (tylko taki np. czerwony do czerwonego , biały do białego itd. bo ja to ciężka z kumaniem tych fachowych "elektrycznych" zwrotów 😡 )
z góry dziękuję :kwiatek:
Tomek_J
dzięki, proste jak drut 😉 ,
jak dobrze pójdzie jutro konie pójdą pierwszy raz na pastwisko 😅 , 2 konie maja do dyspozycji ok 1h łąki z bardzo dobrą trawką .
brakło mi ok. 10-15m drutu , czy można go czymś zastąpić? Nie chcę mi się kupować całej szpuli dla 10m.
zwykły drut plus jakiś sznurek, żeby konie go widziały.
zamiast zwyklego drutu,tasme lub linke.
Zwykły drut,nie peka ,tylko sie zaciska
Czy drut ogrodzeniowy o średnicy 1,2mm będzie wystarczający? Ma służyć jako dodatek do ogrodzenia z żerdzi lub desek.
Pytam, bo mnie się strasznie cienki wydaje 😉
Poza tym, jak mocować drut - na wysokości żerdzi/deski czy może być niżej/wyżej? Myślałam o mocowaniu od dołu: drut, deska, drut deska, jest to w miarę bezpieczne rozwiązanie? Przepraszam za laickie pytania, ale do tej pory miałam do czynienia tylko z taśmami 😉
Tomek_J, e tam, czepiasz się laika :P
Chodzi mi o coś takiego:

Uploaded with
ImageShack.usdrut nr 1 przeznaczony byłby dla konia :nunchaku: tzn. hucuła
drut nr 2 dla Zuzi (kozy)
Bezpiecznie czy nie za bardzo? Szczególnie chodzi mi o ten kozowy drut na dole.