Jazda na kucach, negatywne skutki zbyt dużego obciążenia.

Chodzi o to, że te kucyki są za małe na takiego jeźdźca. Szkodzi to ich kręgosłupowi i z wielkim prawdopodobnieństem sprawia ból.
Świadomie pewnie nikt ich nie krzywdzi, ale prawda jest taka, że jest to dla nich szkodliwe.
Na kucykach takiego wzrostu jak na zdjęciach mogą jeździć małe dzieci.
Na większych kucach, jakichś hucułach czy większych kucach sportowych takich pod 140-145 cm mogą i dorośli, albo wyższe i więcej ważące nastolatki. Ale nie na takich maluchach... (na kilku zdjęciach to jeszcze, bo dziewczyny są lekkie, ale na paru to naprawdę gruba przesada).
darolga   L'amore è cieco
18 kwietnia 2010 11:02
Dziecko drogie, mi się nawet nie chce już śmiać z Twojego BRAKU INTELEKTU, bo to po prostu jest smutne.
Czy Ty nie rozumiesz, że te schorzenia wyjdą nie od razu, ale za jakiś czas?
Robisz tym kucom krzywdę. Prawie równie wielką, jak robiłaś Pradisowi.
Nikt nie mówi, że jesteś zła i bez serca, ale nieświadoma, próżna, pyskata i chyba po prostu głupia - bo zamykasz się na wszelkie rady.
darolga - Pyskata? Może raczej nie pyskata tylko wyrazająca swoje zdanie na ten temat...  🤣
A powiedzcie mi czemu akurat to ja jestem najgorsza? Zapraszam do obejzenia wszystkich photoblogow (uwaga jest ich baaaaardzo duuuuzo) To sa osoby węiksze ode mnie jezdzace na mniejszych kucykach. I moim zdaniem  nic im sie nie dzieje jak na chwile raz na tydzien na nie wsiade.  😂
18 kwietnia 2010 11:14
Nie, Ty nie wyrażasz swojego zdania. Ty je narzucasz wszystkim, twierdząc, że wszyscy są głupi. I obrażasz revoltę na fotoblogu. Sama jedna się tego trzymasz i absolutnie nie dziwi Cię fakt, że wszyscy myślą inaczej. Nie odczuwasz potrzeby zastanowienia się, czy to nie w Tobie jest problem.
Tamtych osób nikt nie broni. TEŻ ROBIĄ ŹLE. Ale Ty też robisz źle. Kiedy to w końcu pojmiesz?
Nie czepiamy się Ciebie, bo tak sobie uwidzieliśmy. Czepiamy się Ciebie, bo robisz źle. A czepiamy się tak dużo i tak często, bo bijesz wszelkie rekordy głupoty jeździeckiej.

Tym kucykom teraz się nic nie dzieje. Ale za rok będziesz płakała, że kucyk rano nie wstanie w boksie. Bo kręgosłup mu siądzie.
Ale może to Cię w końcu ruszy...
Tak, brzmi brutalnie, ale życzę Ci tego.
Opamiętaj się, dziewczyno.
Wow jestem opetana 🤔
Dobra nie chce mi sie prowadzic dyskusji na tym forum. Żegnam bo szkoda tu pisac jakiegokolwiek slowa bo czy tak czy tak to i tak zle. To życzę miłej "pracy" w nawracaniu na "dobra droge" 🤣 🤣 🤣 🤣
18 kwietnia 2010 11:28
Opętana? A ktoś gdziekolwiek tak napisał? Zacytuj.
W sumie szkoda, że nie jesteś opętana, zabraliby Ci może konie i zamknęli w czterech ścianach. Byłoby super.

Najprościej stchórzyć przed samym sobą i nie przyznać się do błędu.
Ty po prostu nie masz argumentów, a nie Tobie się nie chce.

Powiedz mi, dlaczego dziwnym trafem wszyscy uważają, że robisz źle, a tylko Ty i Twoje dwie psiapsiółeczki twierdzicie inaczej? Wszyscy są źli?
Nie wiem moze piszecie tak bo naprawde nie wiecie jak wyglada praca z kucami? czy wy naprawde myslicie ze jazda na kucyku prowadzi do jakichs straszliwych chorob? to mi podajcie przyklady dokladnie opisane co sie dzieje z kucykami ktore chodza raz na jakis czas pod siodlem  🤔 🤔
18 kwietnia 2010 11:42
A np. takie rzeczy:

Że nie wspomnę o bólu i cierpieniu, jakie ten koń przeżywa.

Mnie nie interesuje jak wygląda praca z tymi kucami, możesz go jak dla mnie szarpać za mordę i kopać albo jeździć klasę C. Chodzi o sam fakt sadzania dupska na takie maleństwo.
Averis   Czarny charakter
18 kwietnia 2010 12:09
Ciekawe tylko ile te kucyki pożyją.
A widziałaś na zywo takie przypadki??
sosi   szczypior szczypior...
18 kwietnia 2010 12:26
ja widziałam, nie jednego
Niewidzialna   Czołowy hodowca Re-Volty
18 kwietnia 2010 12:29
Ja też widziałam takie przypadki.
A co z tym TOZem, który miał do niej jechać? Przyjechali w końcu czy nie?
Acha... 🙄
Pradisismylife, jesteś po prostu zbyt zarozumiała, niedojrzała, młoda i kompletnie nie rozumiesz jakie szkody może wywołać u koni taka jazda. Osoby takie jak ty powinny najpierw dorosnąć i dowiedzieć się paru ważnych rzeczy by utrzymywać swoje konie po prostu w zdrowiu. Twoje wypowiedzi na temat koni są po prostu żenujące.
Błagam, powiedzcie mi, że zabrali jej tego konia...
adrianna32   oni wojne pokazuja a o pokoj walcza
18 kwietnia 2010 15:22
darolga to byl najlepszy przyklad powaznie....  😉
Pradisismylife,  jesli chodzi o dziewczynke od szarko, to rozmawialismy o niej juz tutaj, i podoba nam sie (w wiekszosci) ta para. dziewczynka jest bardzo szczupla, wiec raczej to jej wzrost moze byc problemem, ale waga raczej nie. na wszystkich zdjeciach konik czysciutki a amazonka schludna i ladnie siedzi, a przynajmniej stara sie. widok zupelnie inny niz twoj arab z oglowiem skleconym ze sznurka...
edit: dlaczego wstawialas na swojego bloga zdjecia szarko i namawialas innych zeby ja obrazali???  🤔
dlaczego wstawialas na swojego bloga zdjecia szarko i namawialas innych zeby ja obrazali??
Cóż za chamski dziecior z właścicielki paradisa. 🤔zok:
Sankaritarina, w chyba przedostatniej notce szarko jest cos na ten temat i duzo w komentarzach. zobacz sama...
18 kwietnia 2010 16:27
adrianna - oby chociaż pomogło...

Tak, wstawiała. Chamska gówniara.
A teraz ściemnia i klamie na fbl, próbując wzbudzić litość u ludzi. Przekręca fakty, zeby wyjść na tą dobrą.
Zabawne, że jednak tamte foty z Pradisem pokasowała.
darolga, a wogole to o co chodzilo? dlaczego tak robila? 🤔
18 kwietnia 2010 16:42
Szukała usprawiedliwienia i wstawiła, że to szarko jest ta zła, a nie ona. Bo szarko jest wyższa i w ogóle jest złaaaa i skacze na tym kucu. A ona jest niewinna i ona dostrzega krzywdę innych kuców, więc swoich nigdy by nie skrzywdziła!
A teraz próbuje cytować szarko, która jej się tłumaczyła, że nie robi kucowi nic złego, z tym, że z marnym skutkiem...
Ten szarko swoją drogą jak na swój wzrost naprawdę super skacze. I dziewczyna wydaje się mu nie przeszkadzać, choć jest jednak moim zdaniem powoli za wysoka na tego kucyka.
Dziewczyna ma 16 lat -> jest możliwość, że już nie urośnie 😉 Fakt, mogłaby pod siebie mieć wyższego konia, ale nie waży zbyt wiele, a w "skali głupich pomysłów działających na końską krzywdę" nie wygląda by zaszła tak wysoko jak nasza autorka tematu.... która, wygląda na to, że autentycznie męczy konie takim "zajeżdżaniem", a ponadto kłamie, kombinuje, próbuje na siłę się "wybielać" kosztem innych i jest wyjątkowo krnąbrnym dzieciakiem. Bosz, rodzice się nią chyba nie interesują.
wg mnie szarko jest na kucyka troche za wysoka, ale nie za ciezka. a kucyk pakuje jak zly  😲 i sadze, ze gdyby bylo mu ciezko to jednak by tak nie pakowal. z reszta, zwracam uwage na to, co pisalam wczesniej: na wszystkich zdjeciach kon czysty, z dobranym rzedem, amazonak schludna. wogole inaczej sie na to patrzy.
Mógłby mi ktoś spróbować wyjaśnić, gdzie się podziewają rodzice takich dzieci?
Taa... Szarko i Justyna są lepsi bo mają wszystko firmowe i skaczą... A mnie wydaje sie ze gdyby moim kucykom sie cos dzialo to by pode mna nie chodzily tylko ze wy tego nie mozecie pojac bo Justyna ma fajne owijki to od razu  jest fajniejsza 😵
O.o
Konie to są takie specyficzne zwierzaki że zrobią dla człowieka wszystko, nawet dla człowieka który je krzywdzi. Będą chodziły pod siodłem nawet pomimo bólu tak długo aż fizycznie nie będą w stanie zrobić kroku.
Niestety bardzo często dopiero po kilku latach wychodzą wcześniejsze błędy człowieka więc stwierdzenie że teraz jest ok jest błędnym stwierdzeniem które w późniejszym czasie doprowadzi do tego że młode konie staną się kosiarkami do trawy bo nic więcej nie będą w stanie robić a i tak będą miały szczęście jeżeli będą żyły bez bólu ...
Taa... Szarko i Justyna są lepsi bo mają wszystko firmowe i skaczą... A mnie wydaje sie ze gdyby moim kucykom sie cos dzialo to by pode mna nie chodzily tylko ze wy tego nie mozecie pojac bo Justyna ma fajne owijki to od razu  jest fajniejsza 😵
O.o

Tu chodzi o to, że ma ona dobrane dobrze ogłowie i siodło, a nie jak twoje oglowie splecione ze sznurka jak ktos juz tutaj wspominal
Pradisismylife, tu nie chodzi o to co jest firmowe, tylko o to ze jest CZYSTE i DOPASOWANE. jesli kogos nie stac na kupno czapraka, to ja nie mam nic przeciwko temu, zeby jezdzil na kocyku, byle by ten kocyk byl odpowiedni i czysty. inna rzecza jest, ze mozna bardzo tanio kupic uzywany sprzet- nawet u nas w ogloszeniach. wiec sory, ale dla chcacego nic tudnego. poza tym tama ta dziewczynka w przeciwienstwie do ciebie, sprawia wrazenie jakby choc z grubsza wiedziala co robi i po co.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się