Samolot z prezydentem rozbił się!!!
[quote author=wistra link=topic=20738.msg557419#msg557419 date=1271454238]
No nie mogę, nie mogę.
Wczoraj czytałam, że wulkan wybuchł 22go marca.
Dziś czytam, że wybuchł w środę rano! 😲 😲
bo ten z środy to drugi wybuch
[/quote]
Dzięki, dobra kobieto. :kwiatek:
Nie wiem co sądzić o tym filmiku, strzałach, mrozi mi krew w żyłach owa "postać" wyglądająca zza drzewa bbrrrrr.... Pewnie to jakaś szmata wisząca albo część samolotu, ale człowiek potrafi zobaczyć to co chce. Co do wystrzałów to dziwie sie, bo byli tam ludzie, każdy normalny człowiek po usłyszeniu wystrzałów albo zacząłby uciekać, albo by padł a tak widać jakiegoś kolesia idącego sobie podczas wystrzałów jakby nigdy nic 🤔wirek:
Ten filmik już pokazywała jakaś osoba (już nie pamiętam kto) 😉 Jeszcze nie na yt. Mnie najbardziej załamało jak niektórzy twierdzili, że ktoś z ofiar podniósł tam rękę a to ewidentnie gałąź drzewa 😵
Pokazywali dziś rekonstrukcje tego, jak mogły wyglądać ostatnie chwile tego lotu. Nie wiem czy widzieliście czy nie. Wiadomo, że to jeszcze niedokładne, że będzie więcej informacji, ale...
Wynika z tych rekonstrukcji, że samolot zawadziła najpierw o jedno drzewo, potem o drugie - i stracił część skrzydła. Wtedy się przechylił gwałtownie na bok, i tak jakby po skosie przeleciał jeszcze kawałek, zawadzając o kolejne drzewa, póki nie runął na ziemię. To by tłumaczyło fakt, że ciała były takie zmasakrowane i że szczątki samolotu były porozrzucane w dużej odległości od siebie oraz że roztrzaskał się tak mocno.
Do czego zmierzam... nie potrafię sobie nawet wyobrazić, co czuli Ci ludzie, od momentu utraty skrzydła, do śmierci.
szepcik, to trwalo podobno kilka sekund..... dla nich na pewno straszliwe kilka sekund. Na pewno ciagnace sie w nieskonczonosc...
Niby parę sekund ale wystarczy by całe życie stanęło przed oczami, pewnie zdążyli jeszcze zrobić rachunek sumienia. Tragedia, ale wolałabym tak zginąć niż chorować parę lat na raka i umierać w męczarniach, a tak w samolocie, szybko i bezboleśnie i na Wawelu by mnie pochowano 😁
Ja sobie nie mogę wyobrazić co czuli jak samolot zaczął tracić wysokość...
Ze tez ten samolot runal do gory kolami. Dlatego nie mieli najmniejszych szans, bo to czesc pasazerska przyjela cale obciazenie. Dlatego ciala sa w takim stanie, wrecz powbijane w ziemie.
Gdyby nie obrocilo maszyny to dol kadluba przyjalby wiekszosc na siebie. A, ze jest bardzo solidny to niewykluczone, ze samolot by sie tak nie rozlecial, ze ktos by przezyl.
Notarialna, wtedy jeszcze nic strasznego raczej. Podchodzili zwyczajnie do ladowania, do pewnego momentu procedura byla prawidlowa, wprost na pas. Takze nie spadali gwaltownie, nie pikowali ku ziemi. Dosc dlugo to bylo zwyczajne ladowanie.
Nie widzieli, ze sa za nisko. Zorientowali sie raczej dopiero jak zaczeli kosic drzewa. A wtedy to juz byly sekundy wlasnie.
Ja sobie nie mogę wyobrazić co czuli jak samolot zaczął tracić wysokość...
podchodził do lądowania, i był na wysokości drzew, nie tracił nagle wysokości - nie spadał gwałtownie, jeśli Ci o oto chodzi
jak zwykle splot kilku fatalnych okoliczności. z których brakuje na razie najważniejszej: dlaczego byli tak nisko?
a co do gdybania: gdyby brzoza o którą zawadzili była cieńsza, nie oderwałoby im końcówki lewego skrzydła i nie stracili by sterowności, wskutek czego samolot obrócił się na plecy skręcając jednocześnie w lewo..
są głosy że mogliby nawet w miarę "normalnie" siąść, tak jak Klami pisze, podwozie jest jednak zaprojektowane do przenoszenia sił, a poszycie górnej części kadłuba nie..
(od razu zaznaczam, że jako laik informacje czerpię z forum lotnictwo.net.pl, które to forum jest ostatnimi czasy tak przeciążone ze szok)
Tak po analizie stron, wypowiedzi ludzi i filmików myślicie, że ktoś maczał w tym palce? 😲
tak, na razie jest pewność że ta wysoka gruba brzoza..
nic więcej nie wiadomo
Nie
Jedyna rzecz, która jest baaaardzo istotna, to jak pisze Dempsey, odpowiedź na pytanie: czemu był tak nisko?
Bo to było po podejściu do lądowania, tak? Zrobił podejście, nie wylądował, i wciąż został tak nisko? Bo mi się już miesza
edycja: oglądałam jeszcze raz filmik, słyszę strzały, jednak absolutnie nie wierzę w żadną inną wersję niż strzały ostrzegawcze.
weźcie pod uwagę, że tego faceta potem pogonili
tajnaa, tak, na pewno ta gruba brzoza (czy co to za drzewo bylo), ktora oberwala im kawal skrzydla.
A co do tych durnych spekulacji to nawet nie chce mi sie juz tego komentowac. Takze pomine juz olbrzymi poziom absurdu tych spiskowych wypocin a napisze tylko jedno, tak z czysto technicznego ujecia. Jesli gdzies tam w swiecie dzieje sie jakis spisek takiej rangi to takie zwyczajne zuczki jak Ci spekulujacy "geniusze" g.... by sie o tym dowiedzieli. Filmik w necie? Czy oni na prawde sa tak naiwni, ze jakiemus przypadkowemu nic nieznaczacemu x udaloby sie nakrecic filmik?? I jeszcze stamtad wyjsc zachowujac zycie i opublikowac swoj "cud nad Wisla" ?
Bez zartow.
Wkurza mnie to. Rosjanie zachowuja sie w stosunku do nas na prawde swietnie. Jest szansa zeby narody sie do siebie zblizyly, wyciszyly demony przeszlosci. A tymczasem nasze spoleczenstwo sieje takie cuda-niewidy i zachowuje sie jak zacietrzewione dzieciaczki (oczywiscie nie jest ich tak wielu, ale jak to zawsze bywa, krzycza najglosniej). Przykre, ale wstyd mi, wstyd mi za to co robia.
szepcik, nie. Zejscie bylo tylko jedno. Do 500 m byli idealnie na torze ladowania. Potem zaczeli schodzic pod zlym katem i, jesli dobrze pamietam co mowili eksperci, skrecac (?) jakby pilotowi sie wydawalo, ze jest obok pasa. A byl idealnie na jego linii. A potem bylo to drzewo ...
Potem zaczeli schodzic pod zlym katem i, jesli dobrze pamietam co mowili eksperci, skrecac (?) jakby pilotowi sie wydawalo, ze jest obok pasa. A byl idealnie na jego linii. A potem bylo to drzewo ...
na dzis stan przypuszczen jest taki, ze skret byl wlasnie spowodowany zawadzeniem skrzydla o drzewo. jest nawet zdjecie tego feralnego drzewa
tu [url=
http://picasaweb.google.com/Amlmtr/MWzNeJ?feat=comment_notification#5460505351912437762]schemat[/url] ilustrujacy teorie
A przypadkiem ekspert jakiś się nie wypowiadał, że uskok,budowa terenu często jest powodem takich zmyłek na tym lotnisku w Smoleńsku? Kwaśniewska też się chyba wypowiadała, że mieli problemy z lądowaniem.
dempsey, czyli, ze nad ta droga lecieli juz do gory kolami?? Pamietam zdjecia, drzewa byly sciete pod katem jakby samolot byl przechylony.
Gdzies mi sie obila o uszy nawet taka opinia, ze gdyby siedli pod tym katem jak lecieli i nie oberwalo im tego skrzydla to calkiem prawdopodobne, ze by po prostu usiedli na kadlubie. I jesli tylko nic by nie eksplodowalo to niewykluczone, ze ofiar byloby raczej niewiele. Przy wiekszym szczesciu bycmoze w ogole.
Notarialna, z ta "zmylka" to ktos sie wypowiadal, ze tam zaraz jest jakis wawoz i radar moze podawac zly odczyt. Dlatego korzysta sie z kwitu a nie z wlasnego zapisu. Jakos tak.
Kwasniewska mowila, ze mieli problemy, bo nie mogli sie zatrzymac. Pasa im zabraklo i staneli doslownie na samej granicy pasa.
Klami, Ok, dzięki za wyjaśnienie
Dzięki tej całej szopce wokół pogrzebu od 1,5 tyg nie oglądam tv.
Klami, wg schematu w momencie przelatywania nad szosa Tupolew byl w trakcie obrotu: obrocil sie o ok 40-50 stopni w lewo wzgledem swojej osi wzdluznej
teoria powstaje na podstawie analizy fotograficznej szczatkow maszyny i zniszczonych drzew - a nie informacji z czarnych skrzynek. ale (podobno) wnioski komisji potwierdzaja te przypuszczenia
co do wawozu: nastepny schemat z linku ukazuje naniesiony przekroj pionowy terenu
eechh tylko czy kiedys sie dowiemy glownej przyczyny?
Notarialna, prosze.
dempsey, aha.... dzieki.
Ja sie nie znam, ale logicznie myśląc jakby samolot zahaczył skrzydłem o coś to by skręcił o jakieś 45 stopni 🤔
tajnaa poczytaj wypowiedzi ludzi znajacych sie na aerodynamice i samolotach.. jest wiele wariantow jak zachowa sie fragment skrzydla podczas uderzenia (odpadnie od razu, po chwili, uchyli sie i zawisnie, itp) i co za tym idzie, wiele wariantow zachowania sie maszyny. to praca dla specjalistow
edit: i jeszcze wzgledem jakiej osi w jakim stopniu..
tajnaa, to niestety nie jest takie proste. Zalezy pod jakim katem, jakie dzialaly sily, czy zahaczyl calosciowo czy tylko zaczepil, jak odpadalo naderwane skrzydlo (urwalo, odchylilo, naderwalo i sie ciagnelo kawalek itp. itd.)..... setki zmiennych determinujacych efekt. Od przeanalizowania tego wszytskiego sa eksperci.
zastanawiam sie czy jest jakaś możliwość skopiowania tego wątku przed jego usunięciem?
dempsey, ja to bym sie w ogole chciala dowiedziec dlaczego na prawde dobry pilot zrobil cos takiego. Dlaczego w ogole podchodzil to tego ladowania skoro wszystkie znaki na ziemi i niebie mowily" "odlatuj stad".
tajnaa, a czemu mialby byc usuniety ?
dlaczego na prawde dobry pilot zrobil cos takiego. Dlaczego w ogole podchodzil to tego ladowania skoro wszystkie znaki na ziemi i niebie mowily" "odlatuj stad".
zwlaszcza, ze podobno znal to lotnisko bardzo dobrze, latal tam czesciej niz raz w roku i to od wielu lat. ostatnio byl tam dwa dni przed katastrofa.
eksperci wskazuja na kilka mozliwych przeslanek: dosc mlody wiek (36l) jak na takie obciazenie psychiczne (np. naciski ze strony waznych pasazerow, sama swiadomosc kogo sie wiezie), wyszkolenie typu wojskowego kladace nacisk na zadaniowosc i podejmowanie ryzyka
postanowil sprobowac....to raz. a dwa: cos spowodowalo blad wysokosci...
aha i jeszcze trzy: dlaczego nie zadziałał system ostrzegania TAWS :
artykuł
a ja nie wierzę w to strzelanie. Gdyby tam były jakieś niezmasakrowane ciała, co więcej byliby to żywi ludzie, to w czasie sekcji, myślisz, że przeoczyliby dziury po strzałach? A jeżeli ciała były tam zmasakrowane, że nie widać dziury, to by do nich nie strzelali, co więcej, oni nie mogliby krzyczeć.
[quote author=Tomek_J link=topic=20738.msg557550#msg557550 date=1271477878]
Tutaj macie wiele mówiące zdjęcia z opisami wyjaśniającymi przebieg katastrofy:
http://www.rmf24.pl/raport-lech-kaczynski-nie-zyje-2/kaczynski-fakty/news-dramatyczne-zdjecia-ostatnie-chwile-prezydenckiego-tu-154,nId,272776[/quote]
wklejalam dwie strony temu 😉
wlasnie sie potwierdza, ze schematy p. Amelina przekopiowuja wszystkie po kolei serwisy
ciekawe czy ten czlowiek ma cos wspolnego z lotnictwem czy jest tylko taki dociekliwy
pod jego zdjeciami mnostwo wpisow z polskimi podziekowaniami
A na koniec: zawoalowana groźba dla przeciwników Kaczyńskiego:
"W ostatnich dniach, w kilku miastach, obywateli zbulwersowały imprezy nielicujące z obowiązującą w kraju żałobą. Były to m.in. dyskoteki. Ustawodawca nie przewidział jednak żadnych sankcji za takie czyny. Jest przepis o karaniu osób, które w miejscu publicznym "demonstracyjnie okazują lekceważenie narodowi polskiemu, Rzeczypospolitej Polskiej lub jej konstytucyjnym organom". Wszelkie tego typu przypadki będą rozpatrywane indywidualnie - mówią gazecie policjanci. "[/quote]
nawet mnie to zastanowilo, jak by tu okreslic ludzi, ktorzy w dzien zaloby narodowej organizuja publiczna dyskoteke. hm akurat "przeciwnicy Kaczynskiego" to ostatnie okreslenie ktore przyszlo mi do glowy
Ogłaszam, że każdy (z wiadomym trollem na pierwszym miejscu), kto jeszcze coś będzie bąkał o spiskach i nostradamusach, będzie dla mnie debilem.
[/quote]
dobrze, ze oglaszasz, ale podejrzewam ze .. vice versa 🤣
swoja droga przebakiwania o zamachu powoli przesaczaja sie do mediow.
http://wyborcza.pl/1,75478,7778019,_Warto_rozmawiac___Globalny_spisek_w_sprawie_Smolenska_.htmledit:przekrecone nazwisko fotografa
http://www.tvn24.pl/-1,1652433,0,1,wymieniali-lampy-tuz-po-katastrofie-tu_154,wiadomosc.htmlczy lampy działały?
Tych pytan są setki i bedą sie mnożyc.... a oni wszyscy i tak odeszli... 🙁