Samolot z prezydentem rozbił się!!!

Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
16 kwietnia 2010 18:02
oczywiście, że tego typu służby mają broń przy sobie! po to są: by ochraniać najważniejsze osoby w państwie i bez broni się nie ruszają. pewno gdyby lecieli zwykłym, cywilnym samolotem to też by odstąpiono od tej reguły.
Generał Jaruzelski wybierał się do Moskwy 9 maja a nie do Katynia.
Tania ma racje, to nie z tej okazji miał lecieć Jaruzelski.
I tak apropo - Sanna - BOR nie jest służbą specjalną.
Mam głupie pytanie - czy ten pył [ chmurę pyłu] będzie widać? Czy ona jest tak wysoko, że nawet jej nie będzie się dało zauważyć?
U mnie po 5 dniach deszczu niebo się przejaśniło i nie wiem czy mam wyglądać w nie i coś zobaczę czy nie  😁

unosi nad chmurami - dokładnie tam gdzie latają samoloty cywilne
Aventia, dzieki za doinformowanie bo nie znam sie na podzialach 🙂 , ale tak na logike, jesli BORiowcy maja za zadanie ochranianie , to musza miec czym 😉
Nie no, jasne. Wiele osób mysli że BOR jest Służbą Spec. 😉 To oczywiste ze mieli broń z sobą na pokładzie, jak ktoś wyżej pisał tu nie stosuje sie przepisów dla "zwykłych" pasażerów w lotnictwie cywilnym.
dempsey   fiat voluntas Tua
16 kwietnia 2010 19:42
imponująca jest praca rosyjskiego fotoamatora Siergieja Amaliewa
połowa mediów cytuje jego schematy a komisja potwierdza wynikające z nich wnioski
http://picasaweb.google.ru/Amlmtr/MWzNeJ#5460739341125857778
Służby specjalne lecące nawet na pokładzie samolotu pasażerskiego nie mogą wnieść broni - np. przy asyście osoby deportowanej. Ja pisałam o przepisach dot. lotów pasażerskich - wydawało mi się, że post Ninivet był o tym, że można latać z bronią, jeśli ma ona specjalne naboje.
imponująca jest praca rosyjskiego fotoamatora Siergieja Amaliewa
połowa mediów cytuje jego schematy a komisja potwierdza wynikające z nich wnioski
http://picasaweb.google.ru/Amlmtr/MWzNeJ#5460739341125857778

ciekawa praca
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
16 kwietnia 2010 20:55
Mi tata właśnie puścił filmik na youtube z pierwszych chwil po wypadku, jak słychać 2 strzały i... zagięło mnie, szczerze powiedziawszy 😲
Dotychczas nie próbowałam doszukiwać się w tym jakichś 'podtekstów' zamachowych itp.
I tak rozmawialiśmy, albo po prostu pistolety generałów w takiej wysokiej temperaturze odpaliły, albo... dobijali się nawzajem? 👀 Wiem, że to brutalnie brzmi, ale z drugiej strony, patolodzy bez problemu wykryliby pociski w ciałach. Ale czy podzieliliby się takimi informacjami?
W sumie, chyba wolę nie wiedzieć co to było...
Samolot niby też zatankowany prawie na maksa, a palił się bardzo 'delikatnie'.
Dziwne, to wszystko jest baaardzo dziwne.
Samoloty raczej tankuje się tak, żeby wystarczyło im na całą trasę oraz na powrót, niekoniecznie musi to być maksimum pojemności.
Hmm, dlaczego? Wg mnie każdy Polak powinien zwiedzić i Wawel, i Oświęcim, i Katyń.
ale robienie z tego wycieczek szkolnych? obowiązkowych?
moim zdaniem każdy powinien odwiedzić te miejsca z własnej woli. nie z przymusu...
Monny   bez odbioru .
16 kwietnia 2010 21:26
Popieram. Ja byłam tylko na Wawelu i żałuję, że nigdzie indziej nie.
Uczyłam się o czymś w szkole bez wyobraźni jakiejkolwiek.
Jeśli chcemy aby nasze dzieci poznały historie to takie wycieczki powinny być organizowane.
Przynajmniej coś z tego zapamiętają i nauka nie bedzie taka oklepana i ksiązkowa na obrazkach.

Ale jestem absolutnie przeciwna takim wycieczkom w okresie podstawówki i gimnazjum.
Taki wiek nie pozwala na skupianie się na tym co ważne.
Pamiętam swoją 1 wycieczkę do Krakowa w podstawówce.
Interesowało mnie tylko kiedy wreszcie będzie czas wolny, kibelek, jedzenie, pamiątki.

Ale taki OT
dla mnie to bardzo fajny pomysł. Choć nie wiadomo co z biedniejszymi dziećmi gdzie rodzice nie mają pieniędzy na opłacenie wycieczek.
Monny   bez odbioru .
16 kwietnia 2010 21:50
Cierp1enie, też o tym myślałam, powinny byc jakieś dofinansowania od Państwa dla dzieci, których rodzice nie mają jakiś tam minimum.
Szepcik jakieś postaci tam widzę,ale nie wiem czy to nie moja nadszarpnięta wyobraźnia juz chora.. Głowy nie dam. Za to rozmowy,jakiś śmiech i strzały słyszę. Kilka opinii padło,ze to pociski z broni osób będących na pokładzie. Nie wierzę!, detonowałyby w trakcie wybuchu jaki miał miejsce.Tym bardziej,że nasłuchałam się w swoim życiu identycznych strzałów więc mam porównanie plus opinię fachowca. Strzały ostrzegawcze natomiast padają w momencie ogólnego zamieszania,amoku,wrzawy.. Na filmie nie widać tłumów i szału,by rozganiać ludzi w ten sposób  🙄

p.s. śmiech słyszę po drugim wystrzale (czas 1:9)

Ja słyszę wszystkie strzały i coś mi się tam rusza ale trudno powiedzieć czy to są jakieś osoby. Dopiero jak zwróciłaś uwagę na ten śmiech to i Ja go usłyszałam.
Osobiście myślę że to grupka jakiś młodych Rosjan będących w pobliżu, szukających wrażeń i jeśli można tak to ująć zafascynowanych katastrofa lotniczą .
Wole sobie to tak wytłumaczyć bo to że pasażerowie samolotu strzelali do siebie to mało prawdopodobne zwłaszcza że przy samym uderzeniu wszyscy zginęli.
Ale powiem szczerze że ciarki mnie przeszły po jego obejrzeniu.
Enii, przerazajaca na tym filmiku jest ta grobowa cisza a potem to przenikliwe wycie syren. Brrr...
Jak jest katastrofa gdzie ludzie przezywaja to taki teren tuz po wypadku jest pelen krzykow, jekow itp. itd. a tu ... nic ... cmentarzysko.
🙁 smutne jest bardziej to, co Wy teraz wymyślacie
16 kwietnia 2010 22:15
Trójka od godziny nadaje Dead Can Dance
moja ukochana muzyka, ale nigdy przenigdy nie słuchałam jej w takim kontekście.
chyba od dziś już nie będzie dla mnie brzmiała tak samo  🤔

co do teorii spiskowych (wszystkich, nie tylko dot. tej konkretnej katastrofy): ich podstawowym motorem jest fakt i to niezbity, że gdyby dany spisek miał miejsce, to i tak informacja o nim nie przedostałaby się do opinii publicznej. a ponieważ faktycznie się o żadnym spisku nie dowiadujemy, to jest to swoistym potwierdzeniem teorii spiskowej.. zamknięte koło..
Naboje które znajdowały/mogły znajdować się na pokładzie detonowały(od temperatury) w chwili wybuchu jaki miał miejsce,nie później. Taka jest opinia wojskowego z 20to letnim stażem w służbach wywiadu.Więcej powiedzieć mi nie mógł i nie wiem ile do tej chwili wiedzą,a ile wyjdzie na zewnątrz. Na filmie słychać strzały z pistoletu i to w róznych odstępach czasu. Detonacja pocisków byłaby raczej w tym samym momencie.

Nie wiem czy ktoś przysłuchiwał się krzykom na lotnisku? Ja na słuchawkach(marnej jakości) sporo "dosłyszałam"  🙄
Zaraz przeczytam o swojej wybujałej wyobraźni,manii prześladowczej etc. Trudno.Wg mnie sprawa jest cokolwiek śmierdząca.

Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
16 kwietnia 2010 22:34
mandi jak dla mnie to bardzo ciekawe co piszesz.
Btw: przeczytałam Twoją wypowiedź zanim ją wyedytowałaś 😉
Co masz na myśli, pisząc, że broń która by była odpalona nie dałaby takich odgłosów jak na filmie? Że to ktoś z zewnątrz?
Może jest tak, jak trakenka pisze, że to próbowali ostrzec ludzi. Tylko w takim razie dlaczego służby nie krzyczały? To chyba bardziej dociera do innych 'zainteresowanych' katastrofą niż wystrzały.
napiszmy do tvn24 co oni sądzą o tym filmiku 😀
Enii, przerazajaca na tym filmiku jest ta grobowa cisza a potem to przenikliwe wycie syren. Brrr...
Jak jest katastrofa gdzie ludzie przezywaja to taki teren tuz po wypadku jest pelen krzykow, jekow itp. itd. a tu ... nic ... cmentarzysko.

dokładnie takie same mam odczucia
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
16 kwietnia 2010 22:41
nie wiem czy pamiętacie wypadek helikoptera z Millerem na pokładzie, ale były premier mówił, że BORowcy poodbezpieczali broń w razie gdyby doszło do pożaru. funkcjonariusze woleli się zastrzelić niż spalić żywcem.

nie mówię, że podobna historia wydarzyła się w Smoleńsku, bo ciężko byłoby mi uwierzyć, że ktoś przeżył, tylko wrzucam to tak w ramach rozważań o broni.
No nie mogę, nie mogę.

Wczoraj czytałam, że wulkan wybuchł 22go marca.
Dziś czytam, że wybuchł w środę rano!  😲 😲
to jest samolot prezydencki ? wydaje mi sie, ze rozni sie kolorami ... czy ja mam zwidy jakies ? o.O
16 kwietnia 2010 22:45
Tuż po upadku samolotu było na miejscu sporo służb,zanim jeszcze zawyły syreny,

tak, to zwraca uwagę. oni tam są. chociaz nie wiadomo ile dokładnie upłynęło czasu od uderzenia maszyny o ziemię

matko, teraz Trójka nadała ponownie materiał archiwalny z soboty 10 kwietnia, począwszy od wesołych wiadomości punkt dziewiąta, a potem już wszystko po kolei, audycja na żywo, gdzie prowadzący przerwał nagle..itp. itp.
znów poczułam zgrozę
No nie mogę, nie mogę.

Wczoraj czytałam, że wulkan wybuchł 22go marca.
Dziś czytam, że wybuchł w środę rano!  😲 😲

bo ten z środy to drugi wybuch
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się