Samolot z prezydentem rozbił się!!!

Czy przez chmurę pyłu znad Islandii pogrzeb prezydenta Lecha Kaczyńskiego zostanie przełożony? Wszystko jest możliwe. - Bardzo poważnie dopuszczamy taką alternatywę - powiedział prezydencki minister Jacek Sasin na antenie RMF FM. Później jednak na specjalnym briefingu prasowym odwołał te słowa i tłumaczył, że został źle zrozumiany.
Zamieszanie z tym pyłem się robi.
Tusiu, skąd Ty masz takie informacje o szczątkach? 👀
Zdaję sobie sprawę, że identyfikacja na podstawie wyglądu nie jest możliwa - bada się przecież DNA.

Nie zastanawiam się nad brakującymi szczątkami osób tak sobie.

Jeśli organizuje się bardzo uroczyste wspólne obchody  , wręcz z pompą  ,to powinny one dotyczyć wszystkich bez wyjątku.
A ciągle nie jest to możliwe .
Te obchody są dla rodzin , a nie dla samych ofiar.
Jeśli pojawia się argument, że Prezydent na Wawelu, bo zginął w służbie narodu, to to samo można powiedzieć o pozostałych osiemdziesięciu kilku  ofiarach.
Nikt z nich nie leciał na wycieczkę, tylko w tym samym celu.
Jak więc będą czuły się rodziny tych kilku osób?
Same i za własne pieniądze  będą potem organizować sobie uroczystości?
Czy może odejdą w zapomnieniu.
Ale  te hojne gesty , np darmowa komunikacja ( najmniejszy koszt ), to za nasze, wspólne pieniądze.

Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
16 kwietnia 2010 09:47
Same i za własne pieniądze  będą potem organizować sobie uroczystości?

nie, każda z rodzin dostaje od państwa pieniądze na pochówek, plus 40tys zapomogi.
Tak, wiem.
Ale ja nie o pogrzebie indywidualnym  akurat piszę 🙂
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
16 kwietnia 2010 09:59
no to właśnie mowię: dostają pieniądze na pogrzeby indywidualne 😉

Tania AD szczątkek: http://wiadomosci.onet.pl/1607992,720,2,kioskart.html
Czego z Moskwy nie zapomni pan Przemek? Mężczyzny, który wyszedł od prokuratora zapłakany i krzyczał, że on zna wszystkie blizny swojej żony i wszystkie jej pierścionki może zidentyfikować, ale mu nie dają, bo mają tylko głowę jego żony, a on chce zobaczyć jej blizny i pierścionki na palcach, bo on je dobrze zna…
dempsey   fiat voluntas Tua
16 kwietnia 2010 10:09

jego brat usiluje zbic polityczny kapital na katastrofie, obrzydliwe.

mnie wydaja sie wyjatkowo obrzydliwe takie insynuacje. wyjatkowo  🤔 🤔
ten czlowiek jest - jak wiele innych krewnych ofiar tej katastrofy - ciezko, bardzo ciezko doswiadczony przez los.

strata bliskiej osoby, bardzo bliskiej, blizniaka z ktorym od urodzenia przez cale dorosle zycie byl tak bardzo zwiazany (wspominano, ze byla prawie telepatia miedzy nimi, zanim zadzwonil telefon od brata, to ten drugi podnosil sluchawke itp).
koszmar rozpoznania szczatkow bliskiej osoby + jako bonus kamery, wszedzie kamery, obserwujace nawet wyraz twarzy, czy poleca lzy, co powie i do kogo itp.
potem Okecie, znow kamery - dyskretnie ale nieublaganie.
potem bratowa, znow pompa Okecie i kamery..

do tego matka ciezko chora, dylemat czy ja informowac i jak.
do tego utrata w rownie straszny sposob wiekszosci najwazniejszych wspolpracownikow, przyjaciol...
jeden wielki niekonczacy sie koszmar.
ponoc wracajac ze Smolenska mial powiedziec:" Moje zycie sie skonczylo"
nie mowiac o tym, ze mial tam z  L.K. leciec, tylko z powodu opieki nad matka zostal.
kto w takich momentach nie mysli: "moze lepiej abym tez tam zginal.."?

jak mozna w takim momencie wbijac szpile o wyrachowaniu, graniu smiercia brata?
to gorzej niz kopanie lezacego. to NIELUDZKIE .

pewnie mozna o "granie" podejrzewac spin doctors, albo niektorych bezmyslnych doradcow.
W pełni się zgadzam z Dempsey.
Nie czas i nie miejsce na takie rozważania.
Pan Adam Bielan sam podkręca nastrój . Bez potrzeby.
Tusia   zośkowo - monologowo mi :)
16 kwietnia 2010 10:16
Tusiu, skąd Ty masz takie informacje o szczątkach? 👀

Taniu, niestety w pierwszej reki ( informacja przekazana przez matkę jednej z ofiar ) więcej mogę ci na prv napisać.
16 kwietnia 2010 10:25
ja niestety natrafilam kiedys na relacje fotografa, ktory przypadkiem znalazl sie w Lasku Kabackim tuz po upadku Ila. w szoku pstrykal zdjecia, a potem w ciemni gdy je wywolywal, to zalowal ze je w ogole zrobil. takich zdjec na szczescie sie nie publikuje nigdzie i nigdy. mysle ze wszelki takie "detale" sa wycinane z wszystkich publikowanych materialow i to bardzo starannie.
moze jak ktos pracuje w kryminalistyce czy jako patomorfolog sadowy, to wie o czym mowa. zwykli ludzie nie powinni o tym myslec bo mozna oszalec  🤔.

bardzo wspolczuje rodzinom.
oby udalo sie godnie pogrzebac wszystkie ofiary.
na interii jest wypowiedź pana Sasina, że w dniu urodzin L.Kaczyńskiego zostanie na Wawelu zainstalowana tablica z nazwiskami ofiar. Ręce opadają. Kardynał Dziwisz kategorycznie oświadcza, że Wawel jako miejsce pochówku wybrała rodzina, a Kancelaria Prezydenta, że nie córka i nie brat. Czy media mogłyby przestać z nimi rozmawiać na ten temat, bo robią zwykły cyrk. Moim zdaniem od samego początku politycy działają jak zwykle-dla dobra swojej partii, bez względu na okoliczności, a naród to tylko elektorat potrzebny w porywach przed wyborami.
W Balicach jest niewiele ponad 2500m.
Na okęciu jest bodajze 3700 a i tak jumbo jakos nie laduja.
Ciekawe to bedzie...

Jumbo lądują i na Okęciu, i w Balicach.
Na Okęcie to nawet w środę wylądował jeden, w czwartek odlatywał.
Sprawdzajcie informacje, zanim coś napiszecie...
Chmura pełznie nas uratować,trzeba widzieć jej jasne strony mimo że jest ciemna.Zablokuje przyloty głów wielu państw,zmniejszy tym samym ryzyko ataku terrorystycznego. Nie wiem dlaczego cały czas mam wrażenie,że tak duża kumulacja ważnych osobistości w jednym miejscu,to prawdopodobieństwo zamachu terrorystycznego. Ale proszę nie brać mojego posta poważnie,bo od kilku dni nie ogarniam całej sytuacji  🤔
Co do chmury, to Okęcie jest zamknięte do 18😲0. Pyrzowice tak samo. Nie wiem jak Balice...

edit: jak łatwo się było domyślić, Balice też. może się to rozdmucha do niedzieli.
śmiem stwierdzić, że przygotowanie ataku terrorystycznego nie trwa 2-3 dni... Nawet na to pewnie potrzeba sporo czasu, to nie jest hop siup. Brr, aż ciarki przechodzą
Ponadto te wszystkie znane osobistości już mają swoich ludzi w Polsce. Słyszałam także, że będą się poruszać swoimi samochodami, które mają być przetransportowane samolotami.
To jest wielka presja, ale nie popadajmy w paranoję...
Myślicie, że przełożą niedzielną ceremonie?
Na razie trudno powiedzieć. Zapewne meteorolodzy lotniczy wyliczą jak szybko chmura się rozprzestrzenia i czy do niedzieli zmniejszy się do tego stopnia, żeby można było latać bezpiecznie.
Ja w takim razie proporcjonalnie do wieku popadam w coraz większą histerię.Jest na to jakaś fachowa nazwa? 🤣

Ten amatorski film,na którym słychać wystrzały.. Gdyby to były detonacje rozgrzanych pocisków,to nastąpiłyby chyba wcześniej(lub w trakcie eksplozji samolotu),a nie w momencie gdy kręcą się tam rosjanie,płomienie są juz niewielkie i jakiś amator z kamerą zdążył dobiec... Nie wiem.Może panikuję. Znajomy wojskowy stwierdził,że jak na jego ucho to wystrzały z pistoletu  🙄 .. byc może strzelali w powietrze,jak ktos wczesniej juz tu pisał. Niefajne to wszystko wg mnie.
Kardynał Dziwisz kategorycznie oświadcza, że Wawel jako miejsce pochówku wybrała rodzina, a Kancelaria Prezydenta, że nie córka i nie brat. 

Już od kilku dni obstawiam, że to kot zadecydował  😜

Może to nawet był Behemot 👀
Jakoś nie wydaje mi się by Dziwisz kłamał  🤔wirek:
Gdzies mi sie obilo o uszy (ale nie wiem czy to prawda), ze samochody i cale zaplecze dla Obamy jest juz w Polsce.

dempsey, dokladnie, takie obrazki nie sa na widok publiczny. Kazdy publikowany material jest sprawdzany i obrabiany zeby nic nie bylo widac. Obrazki sa straszliwe i nie powinno sie tego od tak puszczac w swiat i pokazywac. A wiem o czym mowie, bo miewam z tego zajecia, pokazuja nam takie rzeczywiste zdjecia z miejsc katastrof, opisane przez prokuratorow itp. Trzeba umiec podejsc do tego bezuczuciowo, bo inaczej to chyba idzie zwariowac.
Dziwisz może i nie kłamie,ale dlaczego sie zgodził?
Poprzedni metropolita krakowski oświadczył,że Wawel jako miejsce pochówku jest zamknięte.Znowu otwarte?
Tak jakby Aleja Zasłuzonych na Powązkach to za mało  😵
Jakoś nie wydaje mi się by Dziwisz kłamał  🤔wirek:

a co za różnice, kto wydał decyzję, kto chciał tego a kto chciał czegoś innego...
ach ci polscy katolicy, którzy jeszcze kilka dni temu jednoczyli się w obliczu katastrofy, a teraz nie potrafią uszanować obrządku pogrzebu...
Co do zdjęć z tej tragedii nie sądzę że ktoś nie zrobił i nie będą krążyły w necie.
amatorskie zdjęcia i filmy z miejsca katastrofy nie powinny powstać głównie ze względów bezpieczeństwa - tam toczy się śledztwo, ważny jest każdy kawałek samolotu, i cywile nie powinni się tam na siłę przedostawać.
Dokladnie. Krecacy sie tam ludzie moga akurat zniszczyc / przesunac cos co jest kluczowe.
Tak samo na miejsca przestepstw nie wpuszcza sie nikogo a prokuratorzy i sledczy poruszaja sie bardzo ostroznie, zawsze w rekawiczkach, ktore co chwile zmieniaja na inne.
16 kwietnia 2010 12:12
nie powinny - ale widac ze zdjec jest masa, na szczescie te "przecieki" dotycza strony jedynie technicznej i to z daleka
np swiatla naprowadzajace na lotnisku Siewiernyj
[url=http://silverrebel.livejournal.com/586215.html#cutid1]zolnierze rosyjscy wymieniajacy zarowki PO katastrofie Tupolewa[/url]

na mnie jednak zadziałał ten film

..
wiem ze to nagranie bylo linkowane kilka razy ale chyba bez tych sugestywnych komentarzy ze strzalkami..rzeczywiscie mozna sie czegos tam dopatrywac (?)
nie wiem na ile spreparowany, na ile opierajacy się na ludzkiej podswiadomosci. pewnie te postacie to gapie.. ale mnie zmrozilo w pierwszej chwili
Skoro fotki ciała z sekcji zwłok Merlin Monroe są w necie to myślicie że za jakiś czas nie będzie ze smoleńska?
ludzie bardzo chcą oglądać zdjęcia i filmy z katastrof i myślę, że oglądaliby również te ze szczątkami ludzkimi, pod warunkiem, że to nie ich bliscy tam mogą być. Na szczęście zabrano fotoreporterom i przypadkowym fotografom materiał . Widziałam,  wbrew mojej woli zdjęcia prokuratorskie z wypadku mojej najbliższej osoby i wiele lat wypierałam je z pamięci. Mam ogromny żal do prokuratora, że mi je pokazał.
trzynastka   In love with the ordinary
16 kwietnia 2010 12:29
Właśnie w tv podali, ze rodzina nie życzy sobie zmiany daty pogrzebu, odbędzie się on bez względu na warunki atmosferyczne.
I dobrze szczerze mówiąc mam dość już tej szopki w tv, nakręcanie mediów. Niech już będzie "normalnie"  😜
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się