Samolot z prezydentem rozbił się!!!
Piłsudski też nie bardzo powinien tam leżeć wszak był protestantem.
U nas już wiadomo , która ulica będzie imienia L.K. - narazie są tam same obszczymurki
A mnie śmieszą te hasła "nie godzien królów"... przepraszam bardzo, ale w krypcie wawelskiej byli pochowani królowie Polski czyli dawne głowy państwa (a i tak nie wszyscy troszczyli się o ten kraj), a teraz ustrój się zmienił i zamiast króla mamy prezydenta. On to nie jest głową państwa?
Piłsudski też nie był taki kryształowy a jednak spoczywa na Wawelu (choć w sumie gdy go tam chowali to też była afera). Mi to w zasadzie obojętne gdzie będzie spoczywał Prezydent, ale znowu w świecie Polska uchodzi za bandę małych, szarych ludzi którzy jeszcze kilka dni temu wielce się jednoczyli a teraz kłócą o miejsce pochówku pary prezydenckiej. Już w zagranicznych prasach piszą, że Wawel podzielił Polaków.
ANDRE, dawni królowie mieszkali na Wawelu, to była ich własność. Mieli obowiązek tam spocząć. Zasług Piłsudskiego nie ma co porównywać do Kaczynskiego. Piłsudski był twórcą Legionów Polskich, wywalił Bolszewików z Polski, to, że panował w Polsce w tym czasie autorytaryzm, to nie ma znaczenia. Gdyby nie on pewnie Polska by nie istniała. L.K. był szowinistą, nienawidził Niemców i Rosjan za "zasługi" ich dziadków. Jakbyście się czuli jakby Was obrażano i gnębiono za zbrodnie waszych dziadków?
Co do Kaczorowskiego - na krótko przed smiercią osobiście wybrał się do świątyni opatrzności i poprosił tam o miejsce dla niego w razie śmierci (w końcu miał 90lat więc to naturalne, że "załatwiał" sobie miejsce). Tak więc nic w tym dziwnego, że tam będzie pochowany skoro sam wyraził taką wolę.
nawet gdyby chciał, to by nie poprosił. Nikt nie byłby na tyle próżny, żeby przyjść i powiedzieć "pochowajcie mnie na Wawelu".
[quote author=Łysy link=topic=20738.msg556003#msg556003 date=1271361638]
Co do Kaczorowskiego - na krótko przed smiercią osobiście wybrał się do świątyni opatrzności i poprosił tam o miejsce dla niego w razie śmierci (w końcu miał 90lat więc to naturalne, że "załatwiał" sobie miejsce). Tak więc nic w tym dziwnego, że tam będzie pochowany skoro sam wyraził taką wolę.
nawet gdyby chciał, to by nie poprosił. Nikt nie byłby na tyle próżny, żeby przyjść i powiedzieć "pochowajcie mnie na Wawelu".
[/quote]
a Piłsudski był na tyle próżny, że o to prosił 🏇
W takie dywagacje się już nie wdaje i nie wiem po co cytujecie moje posty. Ktos napisał, że to rodzina była na tyle mądra, że odmówiła to ja piszę jaki był powód - bo znali wolę Kaczorowskiego. Swoja drogą wiecie, że tylko 1,5 roku pełnił funkcję symbolicznego prezydenta?
po oddaniu insygnii (czy moze insygniów) władzy Wałęsie, jeszcze prawie rok trwało rozwiązywanie rządu na obczyźnie, wcześniej pełnił funkcję ministra, a więc nie wypadł sroce spod ogona 🤣
[quote author=Łysy link=topic=20738.msg556003#msg556003 date=1271361638]
[quote author=Daniela link=topic=20738.msg555979#msg555979 date=1271361183]
[/quote]
a Piłsudski był na tyle próżny, że o to prosił 🏇
[/quote]
I lud się na to zgodził!! 😀 ale i tak nie chcieli go tam pochować, było z tym dużo problemów.
uwaga, na Islandii była erupcja wulkanu i wszystkie pyły są aktualnie nad północną Europą, w tym Polską, w związku z czym strefa powietrzna jest zamknięta 😵 wiele głów państwa nie będzie mogło przybyć na uroczystość, mimo tego, że się zapowiedziało. Chyba, że pył w ciągu dnia się... ulotni.
a dziwisz się skoro zmienił wyznanie? Bo ja wcale. Nie jestem gorącą katoliczką, ale pewne zasady obowiązują.
jednak moje zdanie się nie liczy, sprawa przesądzona, nic nie zmienią protesty, trzeba się z tym pogodzić...
i pewnie gdyby nie TV, radio i prasa, przeszlibyśmy już nad tym do porządku dziennego
ot całe sedno 🙂
wyjęłaś mi to z ust
nie da się nic więcej zrobić
można się z tym pogodzić lub nie
[quote author=żużka link=topic=20738.msg556043#msg556043 date=1271362280]
uwaga, na islandii była erupcja wulkanu i wszytskie pyłu są aktualnie nad północną europą, w tym Polską,w związku z czym strefa powietrzna jest zamknięta 😵
[/quote]
nie cała jeszcze, na razie zamknięty jest w Polsce Szczecin 😉
do usa latają południową trasą, więc pan O. może spokojnie przylecieć 😉
pan O. tak, ale np. król Szwecji nie, bo i on jest w zasięgu pyłu. i jeszcze z kilku państw. w sumie zapowiedziało się 80 głów państw 🤔
i w Krakowie ma wylądować 80 samolotów. Ciekawe gdzie się pomieszczą, będą latać nad Krakowem przez parę godzin??
Nie wyleci się teraz z Wysp, Holandii, Belgii, Skandynawii, Danii i chyba jeszcze z Francji
Część ma polecieć do Pyrzowic. Bo inaczej to naprawdę masakra... Balice nieoficjalnie w panice 😉
szepcik, A latać można normalnie na Wyspy i rejony zagrożone?
Nie, nigdzie teraz tam nie dolecisz oczywiście
Ale skoro tak szybko to nadeszło, to może i szybko przejdzie
Łysy oczywiście, Niemcy mogli sobie szydzić z Kaczyńskiego, dziennikarze tylko szukali sensacji jakby go tam jeszcze ponazywać, wszyscy śmiali się z niego. Jego żonę to bolało bardziej niż jego samego. Media wykreowały go na ostatniego idiotę ze śmiesznym głosem, który tylko sypie odzywkami "spieprzaj dziadu"
Dopiero po śmierci wszyscy jakoś zauważyli jego zalety i jednak jakim on był wspaniałym prezydentem. Teraz odstawiają jakieś szopki nazywając ulice imieniem L.K, jakieś odmiany tulipanów itd.. tego nie popieram.
Szowinista? A to źle, że jemu zależało na Polsce, próbował coś zrobić, żeby ludzie w świecie nas dobrze postrzegali, chciał żeby się w tym kraju żyło lepiej.
Łysy oczywiście, Niemcy mogli sobie szydzić z Kaczyńskiego, dziennikarze tylko szukali sensacji jakby go tam jeszcze ponazywać, wszyscy śmiali się z niego. Jego żonę to bolało bardziej niż jego samego. Media wykreowały go na ostatniego idiotę ze śmiesznym głosem, który tylko sypie odzywkami "spieprzaj dziadu"
Dopiero po śmierci wszyscy jakoś zauważyli jego zalety i jednak jakim on był wspaniałym prezydentem. Teraz odstawiają jakieś szopki nazywając ulice imieniem L.K, jakieś odmiany tulipanów itd.. tego nie popieram.
Szowinista? A to źle, że jemu zależało na Polsce, próbował coś zrobić, żeby ludzie w świecie nas dobrze postrzegali, chciał żeby się w tym kraju żyło lepiej.
ale nie w taki sposób. Mam bzika na punkcie polityki, wiele na te tematy czytam, przez co lasuje mi się powoli mózg... Ja też jestem patriotą i też mi zależy na Polsce, ale mocnymi słowami kierowanymi do innych narodów nie jest postawą godną naśladowania. Polska nie jest "Chrystusem narodów".
Andre - Jeśli chodzi o odmianę zółtych tulipanów nazwanych imieniem Marii Kaczyńskiej to wydarzyło się to 2 lata temu a nie teraz.
To wiem 😉 pisali, że mają wyhodować biało-czerwoną odmianę tulipana i nazwą ją imieniem Lecha Kaczyńskiego
[quote author=Łysy link=topic=20738.msg556074#msg556074 date=1271362999]
i w Krakowie ma wylądować 80 samolotów. Ciekawe gdzie się pomieszczą, będą latać nad Krakowem przez parę godzin??
[/quote]
[font=Verdana]i polowie samolotom skonczy sie benzyna i spadna 😉[/font]
przepraszam nie mogłam się powstrzymać ale rozbawił mnie ten komentarz 🤣
Andre - i coż w tym strasznego 🙂 ? Mamy tyle odmian tulipanów, klematisów, roż o imionach różnych znanych osób, że ani trochę mi ten fakt nie przeszkadza. Szczególnie, że tulipany jej imienia wyhodowano 2 lata temu czyli to nie taki bum bo zgineli w katastrofie 😉 Nie ma co się irytować takimi drobnostkami 🙂 no ale ja mam skrzywienie hobbistyczne - ogrodnictwo i mnie ciesza inicjatywy tworzenia nowych odmian 😉
Teraz jest tylko mowa o tym, że nie zdążą zakwitnąć do pogrzebu.
jeśli chodzi o tłok na Balicach, to w sumie ciarki mnie przechodzą.
od razu przypominam sobie największą katastrofę lotnictwa cywilnego (dwa Boeingi zderzają się na płycie wskutek m.in. mgły i niespodziewanego tłoku na małym lotnisku)
z tym, że tu będzie tłok spodziewany. no i można mieć nadzieję, że pył się rozwieje do niedzieli.
widziałam gdzieś wzmiankę, że część maszyn ma "parkować" w Warszawie. chyba rozsądnie.
swoją drogą, tylko erupcji wulkanu brakowało i chmury na pół kontynentu. 😵
(jak się zaczną rodzić cielaki z dwoma głowami to chyba przestanę używać słowa "przypadek" )
Ta chmura podobno akurat w sobote / niedziele ma sie jeszcze bardziej rozlac na nasz rejon kontynentu. (Gdzies mi w necie przed chwila mignely takie prognozy rozrysowane.) Nie brzmi to dobrze.
Samoloty gosci maja ponoc ladowac na glownym lotnisku a potem na pusto odlatywac zaparkowac na wyznaczonych zapasowych.
Notarialna, masakra po prostu. Nie wyobrazam sobie takiej sytuacji.... odwolaja/przeloza ?? Impas totalny.
Nie potrafie teraz znalezc tego rozrysowanego (przez Dunczykow chyba). :/ Sobota / niedziela bylismy tam "pod chmura".
Przełożenie pogrzebu byłoby kolejną aferą w Polsce, ale już na tle światowym wręcz. Jeszcze brakuje (tfutfu) deszczu palących się meteorytów i tsunami 😵
jeśli prognozy się sprawdzą, to bardzo współczuję osobom/osobie odpowiedzialnej za ewentualną decyzję zamknięcia lotniska na Balicach. niezła presja.. zwłaszcza, że np. Obama
wcale się nie zniechęcił
Ja nie wiem co tu sie dzieje. Koszmarna seria niefortunnych zdarzen. Normalnie scenariusz na cala serie powiesci sensacyjnych.