Samolot z prezydentem rozbił się!!!

Jest ogromna różnica między PAMIĘCIĄ a PAMIĘTLIWOŚCIĄ.

HOWGH.
dempsey   fiat voluntas Tua
15 kwietnia 2010 10:09
pamiec to to, co przetrwalo 70 lat klamstw
wszystko mozna wyszydzic
nie twierdze ze obecny ksztalt dyskusji o Katyniu to zasluga L.K. - to bylby idiotyzm
natomiast zwracam uwage na to, jak okolicznosci smierci wplynely na odbior tej smierci. no jest symbolika.
porownywanie Katynia z Jedwabnem - zasadne? nie wiem. to chyba nie miejsce na taka dyskusje

Averis   Czarny charakter
15 kwietnia 2010 10:10
Zależy z czyjego punktu widzenia rozpatruje się ową zasadność.
Pamiętliwość w stosunku do zbrodni katyńskiej wynika chyba z kłamstw z tym związanych. O tym nie wolno było mówić przez kilkadziesiąt lat, frustracja narastała. Pod hasłem Katyń mamy kilka innych miejsc mordu oraz 130 miejscowości, w których dokonano egzekucji cywilów. Ci, co uciekli, byli niemymi świadkami tych wydarzeń. Po prostu walczyli o to, żeby głośno o tym powiedzieć.

pamiec to to, co przetrwalo 70 lat klamstw
wszystko mozna wyszydzic
nie twierdze ze obecny ksztalt dyskusji o Katyniu to zasluga L.K. - to bylby idiotyzm
natomiast zwracam uwage na to, jak okolicznosci smierci wplynely na odbior tej smierci. no jest symbolika.
porownywanie Katynia z Jedwabnem - zasadne? nie wiem. to chyba nie miejsce na taka dyskusje

Dempsey to o piszesz to prawda ale... to nie było bohaterstwo, to byl przypadek , straszna katastrofa komunikacyjna.Nikt z tych ludzi nie jechał tam specjalnie na męczenską smierc. Dlatego mierzi mnie gdy słyszę takie słowa " drugi Katyń" " następni bohaterowie z Katynia" itp.
Nie ujmuje jednak nic tego co się wydarzyło i tego ,że jest to jakis symbol.
Przypomniało mi się jak utrącono kandydaturę Andrzeja Przewoźnika na szefa IPN.
[[a]]http://pl.wikipedia.org/wiki/Instytut_Pami%C4%99ci_Narodowej[[a]]
Domniemane "haki" nigdy się nie potwierdziły.
A Pan Andrzej Przewoźnik włożył tak wiele pracy i trudu w wyjaśnianie naszej historii.
[[a]]http://pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Przewo%C5%BAnik[[a]]
Ogromnie mi żal,że zginął.
Ale to tak OFF TOP. 🤔
15 kwietnia 2010 10:23
zgadzam sie Faza,  w poprzednim poscie wlasnie tak napisalam i powtorze: imho slowo meczenstwo jest naduzyciem. ale przypadek trafil w szczegolnym momencie. i stad miedzy innymi taka reakcja ludzi.

Taniu to nie Off, wszystkich , naprawdę wszystkich ludzi którzy zgnęli w katastrofie jest żal.
Nawet nie chcę sobie wyobrażac tragedii jaką przeżywają rodziny. Moj Boże nawet zwłok nie mogą pożegnac, w tyc trumnach są przecież tylko szczatki. Tragedia nie do opisania, wielu zostawiło dzieci. Zginęły młodziutki stewardessy- brak słów.
Ja oglądając wczoraj przebieg transmisji  gdzie karawany z ciałami jechały ulicami, zrobilam zdjęcie bo naprawę łapalo to za serce.(jakość mierna bo pstryknęłam w telewizor.) tak jak mówiła Faza ruch w pewnych miejscach jakby całkowicie zamarł, samochody stały na poboczu.
karesowa   Rude jest piękne!
15 kwietnia 2010 11:29
Ja oglądając wczoraj przebieg transmisji  gdzie karawany z ciałami jechały ulicami, zrobilam zdjęcie bo naprawę łapalo to za serce.(jakość mierna bo pstryknęłam w telewizor.) tak jak mówiła Faza ruch w pewnych miejscach jakby całkowicie zamarł, samochody stały na poboczu.

Zgadzam się w zupełności. Widok tylu karawanów pokazał rozmiar tragedii bo ja jakoś tak w głowie nie mogłam ciągle tego sobie uzmysłowić...a widok faktycznie łapiący za serce i dla mnie dużo bardziej tragiczny niż dwie trumny wystawione na widok publiczny-głowy państwa z małżonką.
.
Miałam na myśli oficjalne ujawnianie sprawy Katynia.Po roku 1989.
Ale... znów paskudnie się historia kłania - nawet nie napiszę kto pierwszy tę sprawę ujawnił. 😡
Co do Żyrynowskiego zgadzam się.
Dziękuję Watrusia
Watrusia, jak do tej pory raczej nie oglądałam tv, tak wczorajszą relacje też puściłam - okropny widok🙁 a pomyśl że to 1/3 wszystkich ofiar... 🙁
Fakt, jeszcze dwa razy taka liczba trumien 🙁, dzisiaj przylatują następne.
slojma   I was born with a silver spoon!
15 kwietnia 2010 13:33
Dzisiaj mają przylecieć 34 trumny z ciałami 🙁
[quote author=Tomek_J link=topic=20738.msg555121#msg555121 date=1271311766]

[quote author=buyaka]piloci określali swoją wysokość licząc ją od poziomu morza, a stacja naziemna, od wysokości względnej (czyt. swojego lotniska)... Tak więc różnica mogła wynieść 255m[/quote]
Nonsens. I przypomnę, że samolot wcześniej wykonywał okrążenie - przeciez nie na ślepo.
[/quote]

Szkoda, że uciąłeś moją wypowiedź... 🙄 Wszak w następnym zdaniu -" Jest to jednak kolejne przypuszczenie." zaznaczyłam, że jest to tylko domysł.

PS. a to co napisał strzeszynopitek widziałeś?

Może wszystko dlatego, że Rosjanie wszystko ustalają wg. swoich zasad?
"...konieczne jest wyjaśnienie różnic w tych systemach podawania wartości o ciśnieniu. Na świecie przyjmuje się, że ciśnienie jest podawane według QNH, czyli średniego ciśnienia na poziomie morza. Inaczej rzecz ujmując, ten standard nie uwzględnia wysokości terenu. Ustawiony według tej wartości wysokościomierz wskazuje na lotnisku nie zero, a pewną wysokość - taką, na jakiej jest położony teren nad poziomem morza. Natomiast w Rosji używa się systemu QFE, czyli podaje się ciśnienie uwzględniające wzniesienie terenu. Tak ustawiony wysokościomierz pokazuje na lotnisku zero. Załoga prezydenckiego samolotu lecąc z ciśnieniem mierzonym według QNH, mogła sądzić, że jest wyżej, niż była w rzeczywistości."
slojma   I was born with a silver spoon!
15 kwietnia 2010 14:18
Averis ja niestety także musiałam kilka rozdać, bo już byłam na skraju załamania 🙄
PS. mam nadzieje, że mojego od Ciebie nie zarobiłam!

Mnie to zamieszanie o Wawel strasznie męczy...

Bardziej ciekawa jestem, kiedy eksperci odczytają cały zapis z czarnych skrzynek...
Podobno nikt nie namawiał pilotów do lądowania  😲 odczyt z czarnych skrzynek.
15 kwietnia 2010 14:24
slojma, kolejne dorabianie ideologii... Wawel naprawdę męczy, eh.
Co się stało to się nie odstanie. Jeżeli piloci lądowali sami - no cóż to byli ludzie, i chodź brzmi to nie dorzecznie, mieli prawo do błędu nawet jeżeli był on tak tragiczny w skutkach. Jeżeli ktoś im kazał lądować, to obawiam się że nigdy nikt tego głośno nie powie, pozostaną jedynie domysły.
Maddie   Hucykowa demolka na wakacjach
15 kwietnia 2010 14:29
Przestałam śledzić, ale wczoraj na onecie i na wp był wrzucony filmik. Dzisiaj go mogę odnaleźć jedynie na YT... o.O

Radzę zobaczyć razem z włączonymi głośnikami.
15 kwietnia 2010 14:31
Maddie, ten film był tu 6 razy 😉
Maddie   Hucykowa demolka na wakacjach
15 kwietnia 2010 14:36
Averis, przepraszam w takim razie  :kwiatek:
15 kwietnia 2010 14:37
link
  Dzisiaj 14:57    #588
lifetec
Cytat: Napisał mariuszs : Zobacz post:
"A ja mam pytanie odnośnie prędkości podczas lądowania o której mówił Naczelny Prokurator Wojskowy płk Krzysztof Parulski. Oni wyliczyli, że pilot wiedział o zbliżającej się katastrofie około 3-5 sekund przy założeniu że samolot poruszał się z prędkością od 150-180 ms !!!
To nie jest chyba prędkość z jaką Tu 154M podchodzi się do lądowania ? !!! To wychodzi 540-650 km/h. Czy mylę się ? Moim zdaniem ta prędkość jest dwu a nawet trzykrotnie niższa.Dlaczego bądź co bądź eksperci założyli taką prędkość przy podchodzeniu do lądowania. Z tego rodzaju wypowiedzi można by wnioskować że pilot wcale nie zamierzał lądować."

a) p.Parulski nie jest ekspertem
b) nie ,nie mylisz się, prędkość przy lądowaniu powinna być rzędu 80m/s
c) z tego rodzaju wypowiedzi można wnioskować, że chce się oszczedzić rodziny zmarłych

🤔
majek   zwykle sobie żartuję
15 kwietnia 2010 14:45
a propos strzałów to mogę Wam wrzucić strzały , a także nawoływanie wilków i co tam sobie chcecie do każdego filmu, nawet o smerfach 🙂

Mnie zastanawia jeszcze coś - jeżeli ktoś o tym wspomniał to przepraszam...
Czy wszystkie np. laptopy naszych dowódców i polityków zostały zabezpieczone przez nasze służby czy Rosyjskie? Na pewno była tam masa rzeczy, które nie powinny wpaść w ich rączki.
duunia   zawiści nożyczki i dosrywam z doskoku :)
15 kwietnia 2010 14:57
Tomek_J czy w takim razie pilot może wylądować na zamkniętym lotnisku?

po prostu nie znam sie na lotnictwie i pytam?

albo inaczej -gdyby lotnisko było zamknięte to czy ten konkretny samolot mógłby wylądowac tam tylko na podstawie decyzji pilota ?  🙄

oczywiście to już niczego nie zmieni, ale będę bogatsza o taką wiedzę, bo zwyczajnie nie znam prawa lotniczego

Jakby Ci tu powiedzieć... To taki rosyjski Palikot skrzyżowany z Adolfem. Więc jego zdanie jest dla mnie bez znaczenia.

ja na jego temat nie mam nic do powiedzenia, ale nie wiem czy u naszych sąsiadow wygłaszanie tego typu treści bez hhmm uzgodnienia 😉 jest na porządku dziennym?

a jeśli- to nie na taka skalę jak u nas...

moze to jest jego zdanie a może je tylko "odczytał" 

hhhmmm dobra dam juz spokój bo niebezpiecznie ide w strone teorii spiskowej (tyle że tej głoszacej winę LK 😉)

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się