Konie czystej krwi arabskiej

Bardzo ogarnięte. Tworzycie razem piękny obrazek 🙂
Poza tym narobiłaś mi ochoty na kolejne końskie zakupy. Chyba gdzieś poszukam kompletu Eskadron lavender  😁
majeczka   Galopem przez życie!
13 kwietnia 2010 20:30
prześliczny  😍
dzięki  :kwiatek:
Niestety tak różowo nie jest jak się wydaje😉 Czesto, szczególnie na poczatku jazdy mój koń bywa sztywny, nie dokracza zadem, drobi... no różne są historie😉 Ale momentami jest super😉

A co do szmatek to niestety moja choroba  😁 Proponuję nie zwracać uwagi😉
No, to my na razie mamy dokładnie te problemy większość jazdy... Hehe zakupimy kaloszki i będzie dobrze 😂
Alice super zdjęcia, piękny arabek  😉 jak ma na imie? (pewnie już pisałaś ale jestem na tym forum od niedawna i może to przeoczyłam...)
Kami   kasztan z gwiazdką
14 kwietnia 2010 22:17
Nie śledzę wątku, więc nie wiem czy link już się pojawił wcześniej, ale właśnie natrafiłam na sklep internetowy z prawdziwymi cudeńkami dla arabów  😍 http://www.egyptian-items.com/index.php
Czy ktoś w Polsce jeździ w takim rzędzie  👀
KarolaLiderowa   Lider moj dobry smok
14 kwietnia 2010 23:57
marta_o wiesz ze mi szkoda ze ja nie mam araba,bo wreszcie ktos robi fantastyczne zawody a ja nie mam z czym pojechac 🙁
Thilnen   Dżamal Ad-Din
15 kwietnia 2010 00:03
Mam do was pytanie o żywienie arabów, a konkretniej 2-letnich arabów 🙂 Czy taki koń liczy się jako rosnąca młodzież i powinnam mu szukać paszy tego typu, czy też raczej czegoś dla koni niepracujących, bo całymi dniami łazi po pastwisku? Wiem, że araby dobrze wykorzystują paszę, czyli potrzebują mniej jedzenia niż inne konie, zresztą Dżamal na jedzenie się specjalnie nie rzuca. Zastanawiam się jak dobrać mu dietę, żeby dostawał to, czego potrzebuje i z chęcią to zjadał. Jak Wy karmicie swoje arabiątka?
[quote author=neśka link=topic=752.msg553334#msg553334 date=1271188011]
Alice super zdjęcia, piękny arabek  😉 jak ma na imie? (pewnie już pisałaś ale jestem na tym forum od niedawna i może to przeoczyłam...)
[/quote]

Chonsu 😉
Czesław dostaję owies gnieciony po miarce trzy razy dziennie. Raz dziennie miarkę karmy fruchta z olejem i dodatkami. Siana do oporu. Linie trzyma, ale też sporo biega. Pod siodłem jeszcze nie chodzi. Może coś  latem zaczniemy. No i lonżujemy się  🤔wirek:
dawno nie było tu maluchów

Cariotka   płomienna pasja
15 kwietnia 2010 15:38
ogurek najsłodszy maluszek na świecie 😍
Nie śledzę wątku, więc nie wiem czy link już się pojawił wcześniej, ale właśnie natrafiłam na sklep internetowy z prawdziwymi cudeńkami dla arabów  😍 http://www.egyptian-items.com/index.php
Czy ktoś w Polsce jeździ w takim rzędzie  👀

Kami, ja jeździłam w tych siodłach, mówię o tej wersji z kolorowymi czaprakami. Niestety jest to dość sięrmiężne siodło. Należy też sprawdzić czy jest oryginalny wyrób artysty (sądząc po cenie raczej nie) czy masówka dla turystów. Oryginał wykonywany jest od kilku do kilkunastu miesięcy. Ponieważ artysta, bo inaczej nie można nazwać osoby, która to produkuje, nie przykłada wagi do czasu wykonania ale do oryginalnego i własnego pomysłu zdobnictwa. Zamawiając takie siodło nigdy nie wiemy co otrzymamy. raczej ciężko jest zamówić o takich motywach zdobniczych jak nam się upatrzy. Oryginalne siodła są raczej wygodne, choć proste. Terlica na ławkach podobna do prostych, mongolskich kulbak. W takim siodle nie siedzi się jak np w ujeżdżeniówce. Tu musisz skrócić strzemiona, samo siodło dyktuje dosiad i jego technikę.
Te w tym sklepie raczej nie są orientalnymi oryginałami wykonywanymi w taki sposób jak mówię. Mogą się zdarzyć poważne niedoróbki w wykonaniu ławek terlicy. Właśnie w takiej "turystycznej masówce miałam przyjemność pojeździć"

Te drugie siodła z tej strony (modele egipskie z okuciami) Też nie wyglądają na solidnie zrobione. Modele te niestety nie są zbyt wygodne z powodu okuć na tybinkach. Długie i sztywne ławki wymuszają trochę mniej stabilny pełny dosiad. Siodło nieco kołysze w przód i w tył. Łatwiej jechać  lekko unosząc się w strzemionach.

Kiedyś poszukiwałam namiętnie do kupna siodła arabskiego. Niestety jeżeli nie pojedzie się do jakiegoś orientalnego kraju to trudno jest znaleźć coś dobrej jakości.  Większość to tanie podróbki. Siodła orientalne idealnie nadają się to klas Arabian Native Costume, które rozgrywane są już od kilku lat także w Polsce. Dochodzi do tego strój jeźdźca i ozdoby dla konia. [url=http://www.youtube.com/watch#!v=P9n2jB6CduE]http://www.youtube.com/watch#!v=P9n2jB6CduE[/url]

Karola. Ale przyjedź do nas nawet bez konia. Są klasy w ręku,a znajomy ma kilka koni do pokazania w klasie Stallion Open. ;-)

Thilnen, nasze konie dostają mieszanki zbóż z przewagą jęczmienia plus dodatki w razie potrzeby. Generalnie dwulatek to nadal rośnie i to jeszcze przez spory okres czasu ;-)
Thilnen   Dżamal Ad-Din
16 kwietnia 2010 00:02
To ja się może wybiorę w przyszłym roku i wystąpię z moim Młodym w klasie Gelding w ręku 🙂 Może dołożycie jakieś naturalsowe zabawy do programu? 🙂
Moja droga, przecież jest Freestyle Liberty w programie, gdzie możesz dodatkowo pokazać jakieś zabawy z koniem ;-) No i klasy Open gelding, Stallion i Mare są zarówno dla młodych jak i starszych koni. Dokładne regulaminy umieścimy niedługo. Z daleka jesteś?
majek   zwykle sobie żartuję
16 kwietnia 2010 11:07
🙂
ja się chyba zgłaszam, że się wybieram. w sumie zależy wszystko od kolegi, który nas przywiezie... W każdym razie dzisiaj sobie produkuję wymiarowy czworobok i zaczynamy ćwiczyć. Zobaczymy  co z tego wyniknie...
dempsey   fiat voluntas Tua
16 kwietnia 2010 11:25
m4jek super  😅
ja Wam bede kibicowac!
to może my się teraz pokażemy 🙂 zdjęcia z zawodów, trochę stare ale niestety nie mam akutalnych...

fot. Ewa Imielska-Hebda  :kwiatek:

Thilnen   Dżamal Ad-Din
16 kwietnia 2010 18:44
[quote author=marta_o link=topic=752.msg556263#msg556263 date=1271372717]
Moja droga, przecież jest Freestyle Liberty w programie, gdzie możesz dodatkowo pokazać jakieś zabawy z koniem ;-) No i klasy Open gelding, Stallion i Mare są zarówno dla młodych jak i starszych koni. Dokładne regulaminy umieścimy niedługo. Z daleka jesteś?
[/quote]

A to bardzo fajnie 🙂 Ja jestem z Warszawy, ale mojego arabka mam dopiero od miesiąca, więc jeszcze nie jestem gotowa na żadne zawody. Może w przyszłym roku. Trzymam za Was wszystkich kciuki!
Aby ułatwić zgłoszenia i rezerwację boksów ;-) . Już nie trzeba pobierać formularza, wypełniać i odsyłać. Przygotowany został formularz Online. Wystarczy wypełnić wymagane pola i nacisnąś "wyślij" ;-) Mam nadzieję, że przyśpieszy to nadsyłanie zgłoszeń, a organizatorom ułatwi prace organizacyjne :-)
http://www.zawodyjezdzieckie.pl/index.php?option=com_aicontactsafe&view=message&layout=message&pf=4&Itemid=84

Neśka, na foto.zawodyjezdzieckie.pl są twoje zdjęcia. Jak się ogarnę czasowo to poszukam oryginałów.
Mój arab i jego własna inwencja twórcza  🤔wirek:

majek   zwykle sobie żartuję
17 kwietnia 2010 17:26
Alice... wow...
pięknie.
17 kwietnia 2010 18:25
Ja tu widze jawne przekupstwo;-)
Przekupstwo, owszem😉
Nie spodziewałam się czegoś takiego, ale skoro zrobił to nagroda się należy  😁
17 kwietnia 2010 18:31
Kozak chłopak! To początki do traila już za wami;-)
Ktoś wie kiedy w tym roku jest MP arabów?
Wojenka   on the desert you can't remember your name
21 kwietnia 2010 14:42
Alice, 26-27 czerwca.

Moje.Więcej w ZNK 🙂

Wojenka ale ten Twój Mihrab ładnie skacze  😉 wybierasz się z nim na MP do Janowa Podl?
Mihrab piękny jak zwykle
jest wiecej potomstwa po nim ?

Ja po dłuuugiej przerwie wreszcie mam okazje wrócić na grzbiet araba, ah, brakowało mi tego

"moja" wierzchówka Derba po Allegro

Wojenka   on the desert you can't remember your name
23 kwietnia 2010 22:32
Pożyjemy,zobaczymy... 😉

Powinna się już kobyła wyźrebić,czekam na info.

Montana,bo nie ma to jak na arabie 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się