Konie czystej krwi arabskiej
Alice. Zaraz prv do Ciebie poleci :-)
A nawiązując do naszego ogłoszenia. Wybierze się ktoś na imprezę. Zachęcam do przeglądnięcia uważnie programu bo każdy znajdzie tam coś dla siebie.
Ja z Ethne się przygotowujemy 😉, także można powiedzieć, że się wybieramy.
Szykuje się trochę osób i koni do różnych klas. Jeszcze nie wszystkie informacje są na stronie umieszczone ale do końca przyszłego tygodnia powinno być już wszystko :-) Będą też fotografowie zawodów. Można więc zamówić sobie zdjęcia czy sesje. Na mojej stronie tej co podałam wcześniej do galerii zdjęć macie parę przykładów :-) jakie zdjęcia można mieć. Wystarczy pogadać z fot. na imprezie.
Mam nadzieję, że będzie co fotografować, na razie mam tremę i stracha żeby się nie zbłaźnić, konina za to podchodzi do sparwy nadzwyczaj spokojnie 😀.
My też się szykujemy z Argosem 😉 Narazie jesteśmy na poziomie szukania muzyki do kur 😁
Kawusia, nie szalej 👿 Ja ci dam.... Absolutnie żadna trema, jakie zbłaźnienie? Wiesz ile osób przyjedzie i po raz pierwszy weźmie udział ze swoimi końmi? I właśnie dlatego zrobiliśmy tak bogaty program, żeby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Macie różniste i ciekawe konkurencje w siodle, są też liberty i freestyle oraz trzy klasy w ręku dla wszystkich chcących zaprezentować swoje konie. Są też klasy w ręku typowo pokazowe dla tych co pokazują już od dawna swoje konie. Można przy okazji wiele skorzystać, bo podpatrzeć jak to się robi w klasach gdzie są typowo pokazowe konie w ręku. Klasa Gelding, mare i stallion Open jest dla każdego podobnie jak klasy w siodle. Od ujeżdżenia, classic pleasure, freestyle, po skoki czy classic trail lub dwie klasy western dla chętnych.
Trzymam za Wasz udział kciuki. Za Atamankę też trzymam ;-)
Może to co powiem teraz będzie dziwne, ale każdy z uczestników przyczynia się do promowania rasy oraz imprez dla koni czystej krwi. Mało takich jest w naszym kraju, a sama znam masę ludzi mających konie arabskie.
Nareszcie coś dla nas 😅 Zwykle na zawodach Arek był jedynym arabem, płoszył się, mieliśmy mega stresa, więc wiadomo, nic z tego nie było 🤣 Mam jeszcze pytanie co do tego nieszczęsnego kur... Jak mam ułożyć program z elementami L-3? Na poziomie L programem dowolnym jest L-5 🤔
Do środy ukażą się na stronie elementy obowiązkowe.
Na początku tygodnia dowiem się wszystkiego. Natomiast nie wiem czy nie ma małej pomyłki w cyfrach po prostu. Tzn czy zamiast L5 nie było pomyłki na L3
Jak coś to będą poprawki na stronie. Muszę to skonsultować. Ale dzięki za uwagę :-)
a jak to formalnie wygląda?
Czy koń musi być wpisany do księgi?
Nic poza arabami tam nie zabawi? 🙄
Zazdroszcze Wam zabawy, nigdy nie jechałam kura i pewnie nie będę jechać😉 Ale niestety dla mnie za daleko.
Nikodi, ta impreza jest dla koni czystej krwi. Ale planujemy na jesieni zrobić kolejną imprezę tym razem połączoną z amatorskimi rajdami długodystansowymi. Wtedy będą klasy dla arabków i dla koni innych ras. Na razie musimy zacząć, odbyć (że się tak wyrażę) i zakończyć Summer Wind 2010. Zwłaszcza, że mają być pierwsze w kolejnych edycjach. Czyli w tym miejscu co roku :-)
😵 i tu się jak zwykle pojawia problem braku strony ojca w paszporcie mojego konia i w jego pochodzeniu.
czasami strasznie mnie to irytuje 👿
Alice może wpadnij pokibicować, nawet bez konia? Zawsze bez przyczepy mniejszy problem z dojazdem 😀
A matka też arabka? Nie przejmuj się nic. Od przyszłego roku chcieliśmy zrobić tak na modłę z USA. Tam mają klasy Arabian i osobno Half Arabian.
Niestety musimy się trzymać takich regulaminów z prostej przyczyny. Jest masa koni, które z jakiegoś powodu miały niedopełnione formalności. Są też konie bez papierów i niekoniecznie czyste araby, a właściciele trzymają się twardo tezy, że to arab. Gdyby dopuścić jednego konia pez PASB do takiej klasy reszta też by musiała być dopuszczona. Wiesz jaki byłby bałagan 😲
No i niekoniecznie byłoby to sprawiedliwe dla posiadaczy czystej krwi z wpisem do PASB. Ponadto takie imprezy dają jakiś wytyczne hodowcom, którzy obserwując wyniki mogą dobierać linie w hodowli w zależności do czego koń ma być (pokazy, wyścigi, rajdy czy tory)
Dlaczego twoje konisko ma NN od strony ojca?
marta_o tak w skrócie to ogiera po którym jest mój wywieziono do Włoch do nowego właściciela, poprzedni nie zdążył (albo nawet się nie pofatygował) aby zadbać o próbki krwi by zbadać ojcostwo.
Nie wiem jak to dokładnie wyglądało wiem, że stajnia i tak już podupadała, więc źrebak trafił do stajni koło Łęczycy (chyba wiesz o kogo chodzi)
Źródło dobre, ale papierów po ojcu brak. 👿
To dyskryminuje go właśnie w takich zawodach i szczerze przyznam, że ogromna szkoda. 🙄
ja mam pytanko odnośnie doboru siodeł na araba... na razie jeżdżę w tymczasowym i zbieram się do zakupu własnego... jaki mniej więcej (wiadomo, że przez forum ciężko pomóc w doborze) rozmiar łęku?
ashtray wszystko zależy od konia. Wiadomo, na pewno nie za duży na araba. Możesz skombinować skądś takie miarki do mierzenia łęku konia, powinno pomóc przy wybieraniu siodła. Potem musisz dokładnie przymierzyć siodło na konia, sam rozmiar łęku nie gwarantuje, że będzie dobrze leżało 😉
ja na swojego mam łęk 32 (taki wychodzi z miarki Winteca), ale niedługo będę zmieniać siodło i napewno wezmę z łękiem 34, żeby weszła cienka podkładka.
myślę, że na araba to właśnie coś szerszego.
Ashtray, a to tymczasowe jest dobre? Jeśli tak to poprostu sprawdź jaki ma rozstaw i po problemie 🙂
no właśnie ono jest beznadziejne i za ciasne dla niego, a dla mnie niewygodne (nie umiem jeździć w siodłach typu close contact :/)
z mierzenia różnych stajennych wyszło mi, że 32 będzie ok, 33 z jakimś futerkiem pod spodem też będzie dobrze...
mam nadzieję, że szybko uda mi się coś wybrać, chociaż chyba nie będzie to łatwe- siodło szerokie, a krótkie..
zawsze jeszcze pozostaje mi Wintec..
Mi siodło pomagał wybierać Paweł Kostrzewa. Sklep Ihaha.pl Muszę przyznać, że rewelacja. Oprócz rozstawu łęku należy jeszcze zwrócić uwagę na typ kłody konia i jakie to ma być siodło. Ujeżdżeniowe, skokowe... Czasami potrzebna jest mała przeróbka w siodle ujeżdżeniowym. Dotyczy zapięcia popręgu. Polecam kontakt z Pawłem, on wszystko wytłumaczy ponadto podpowie jak się mierzy konia, ponieważ jest kilka rodzajów w zależności jaka firma taką ma swoją rozmiarówkę i sposób mierzenia.
P.S. Co do Kur w ujeżdżeniu faktycznie mamy pomyłkę. Zamiast L3 ma być L5 jutro ukaże się poprawka na stronie.
ładnie skaczecie! :kwiatek:
Mój koń skacze😉 Pod trenerką.
Alice, jak on fajnie nóżki składa! Twoje zdjęcia są dla mnie motywacją 😎
marta tak właśnie zrobię, chociaż obawiam się, że nie kupię u niego siodła do 1000 zł, bo tyle mi niestety już tylko zostało. Oczywiście miałam odłożone na ten cel więcej, ale jak już koń przyjechał okazało się, że czegoś tam brakuje, coś tam nie pasuje, trzeba zaszczepić, zrobić zęby itd. i część kasy rozeszła się 🙄 no ale przynajmniej może oświeci mnie czego powinnam szukać.
Alice masz ślicznego i zdolnego kucyka 🙂 jego fotki już jakiś czas tu obserwuję. Gratuluję na prawdę 🙂 Ile ma lat?
Alice, jak on fajnie nóżki składa! Twoje zdjęcia są dla mnie motywacją 😎
Składa tak samo jak Twój😉
ashtray, dzięki😉 Niedawno już 9 niestety skończył. Ale mamy aspiracje na skokowo-ujeżdżeniowego araba😉
Alice masz jeszcze jakieś fotki z pracy ujeżdżeniowej? Szukam inspiracji i motywacji do pracy z moim. Zamierzam z niego zrobić dresiarza 😁
Poprzedni właściciel zapewniał, że to skoczek. Aktualnie idziemy programem Parelli'ego, który wykazał, że Safir do miłośników pokonywania przeszkód raczej nie należy 🙄 W sumie mi na tym nie zależy, bo i ja jestem marnym skoczkiem, więc nie będę go ani siebie tematem skoków za bardzo gnębić.
Alice, jak ja uwielbiam Was oglądać! Marzy mi się takie ogarnięte arabiszcze 🙄