Samolot z prezydentem rozbił się!!!

Alabamka, nakrecone jest z ukrycia, jak kazdy filmik z miejsca tej katastrofy. Tylko, ze jednak opublikowane na stronie gazety, na stronie tvn 24....
Mnie to dziwi szczerze mowiac.
[quote author=Wojenka link=topic=20738.msg550884#msg550884 date=1271021381]
Nagle wszyscy Polacy się zmienili i pokochali swego prezydenta.

w moim przypadku nie. wcale nie.
jednak jest mi b. przykro i nie zmienia to faktu, ze oprocz glowy panstwa zginelo 95 innych osob...
[/quote]
Jakkolwiek uważam takie posty za żenujące - absolutnie się zgadzam z mery. Nie mogłabym tego lepiej ująć 😉

A teraz coś ode mnie. Bardzo się dzisiaj wzruszyłam podczas oglądania TVN24 i wywiadów Moniki Olejnik. Zwłaszcza z G. Napieralskim z SLD. Podobało mi się, że mówili o zmarłych posłach, nie jako o posłach właśnie tylko o ludziach. Opowiadali jakie mieli plany, jakimi byli ludźmi. Takich rzeczy chciałam posłuchać. Takie rzeczy bardzo do mnie przemawiają.

I jeszcze jedna taka uwaga. Nie wiem czemu, ale nie podobają mi się (z reguły) takie spędy, tłumy gdy coś ważnego się dzieje. (Uwaga będę generalizować!) Nie wyobrażam sobie oczywiście, żeby miały być pustki, gdy jechał konwój z trumną prezydenta, ale... Zachowanie zdecydowanej większości było dla mnie niesmaczne. Robienie fotek, machanie do kamery (wybaczałam tylko dzieciom), oklaski też mi się nie spodobały, choć po części jestem w stanie zrozumieć ich źródło. Zawsze jak widzę takie sceny, mam wrażenie, że patrzę na gapiów, takie hieny cmentarne, które przychodzą popatrzeć na wypadek. A potem pokazują dumnie, cyknięte fotki "ja tam byłem/byłam". Zwłaszcza zabolało mnie jak pokazywali migawki już z pod samego pałacu. Skąd te roześmiane twarze się tam wzięły? Prawie jak piknik...

Z góry chce przeprosić wszystkich, którzy poczuli się urażeni. Wiem, że nie wszyscy się tak zachowywali. Mnie też łatwo mówić, bo opieram się tylko na tym co widziałam w TV. Nie byłam na miejscu.
Straszny widok-rodzina czekająca na przybycie trumny z ciałem zmarłego brata, ojca...
Ogromne przeżycie, dla mnie, szaraczka z uczuciami, jest strasznie przykro.
Współczuję rodzinom ofiar, bardzo.
jak dla mnie nie straszniejszy niż widok trumny pod biało-czerwoną flagą, wracającej z Afganistanu czy kiedyś z Iraku...z tym,że dla prostego żołnierza który tylko wykonuje rozkazy nie zmienia się layoutu na stronach WWW...
ale nikt tutaj przecież nie napisał, że nie wzrusza nas widok trumien rodaków, którzy walczą w imieniu naszego kraju.
to nie jest wątek do tego  🤔

mi też dziś strasznie przykro było ...
choć nigdy z prezydenta poglądami się nie zgadzałam.
zginęło wiele osób i mi jako człowiekowi jest przykro. po prostu takie ludzki odruch.
mam wrażenie, że niektórzy tego uczucia nie znają ...
Wrotki, bo zycie jest niesprawiedliwe i  jak ktos pelnil funkcje prezydenta, to mu sie z urzedu to wszystko przynalezy. Czy zmarlemu prezydentowi to odpowiada, nie wiem, pewnie jest juz ponad to. Tak samo zastrzelony w Afganistanie zolnierz.  Zal kazdego zycia, ale do Afgnistanu jechali raczej ochotnicy, popraw mnie jesli sie myle. I moze kandyduj na urzad prezydenta, zrob wszystkich rownych, a ja w te pedy wroce do Kraju.
http://wiadomosci.onet.pl/2153627,11,uwaga_na_oszustow_zeruja_na_tragedii,item.html
😵 😀iabeł:

agrafa
Ja słyszałam, że zwłoki pani Kaczyńskiej nie wersja.
     a jak sobie wyobrażasz dzisiejszą ceremonię , co zrobić z trumną pani prezydentowej w czasie oddawania honorów prezydentowi itp . Wybrnięto dyplomatycznie podając  taką wersję.
Zal kazdego zycia, ale do Afgnistanu jechali raczej ochotnicy, popraw mnie jesli sie myle. Jest wiele powodów, dla których żołnierz wykonuje rzeczy "na ochotnika"... chociażby perspektywa posiadania kolejnego kontraktu.
Zresztą nie oszukujmy się - mam rozumieć, że w feralnym samolocie każdy znalazł się z poczucia obowiązku, w przeciwieństwie do facetów noszących mundur i składających przysięgę na wierność Rzeczpospolitej? Bo oni "mają wybór" i jak polegną na polu chwały, to zawsze można powiedzieć, że sami się tam pchali?
Bez jaj...  🙄
trzynastka   In love with the ordinary
11 kwietnia 2010 23:52
Widzę, że znów się zaczyna offtopic i mam w związku z tym taką maciupinką prośbę... nie rozbudujcie go znowu do giga rozmiarów. Hymmm ? [wieeelkie oczy jak kota ze shreka]  😉
O. Usuneli filmik. Dobre posuniecie.
dempsey   fiat voluntas Tua
12 kwietnia 2010 01:19
nasuwa mi się jedno spostrzeżenie po przejrzeniu głównych portali i kilku blogów politycznych:

trzeba było aż śmierci by dostrzec w niektórych człowieka, bliźniego.

edit:
lub z innego punktu widzenia - szczyt hipokryzji
Monny   bez odbioru .
12 kwietnia 2010 05:59
Przepraszam, ale muszę się wtrącić. Piszecie, że prezydent to tylko funkcja. Ze to był CZŁOWIEK.
Ale przepraszam bardzo... gdyby nie był prezydentem to tej całej szopki by nie było.
Na świecie giną tysiące ludzi, są straszne wypadki ale nikt się tym nie przejmuje poza najbliższą rodziną.
A tutaj jest to na skale europejską? Światową? Więc nie mówicie, że był przede wszystkim człowiekiem. Dla nas (w większości) był głową Państwa.

trzeba było aż śmierci by dostrzec w niektórych człowieka, bliźniego.

Trafna uwaga. Smutna i przykra, ale trafna.  
Monny   bez odbioru .
12 kwietnia 2010 06:08
dempsey, tak jest zazwyczaj. Smutna prawda, ale jak kogoś stracimy to zaczynamy go doceniać.
Może nawet w tym przypadku nie chodzi o docenianie, ale o refleksję, że taka osoba, to nie tylko "wróg polityczny" i osoba którą wyśmiewamy i poniżamy, ale po prostu człowiek. Zwykły, cierpiący, mający marzenia, rodzinę, czujący strach, miłość itd itp. Po prostu człowiek- taki sam jak my. Tylko tyle.

Mnie znów najbardziej przeraziła myśl, że życie jest takie kruche. Partie walczą, kłócą się między sobą, dołki kopią, pułapki zastawiają, kombinują jak tu "zniszczyć" wroga i nagle PYK i po wszystkim.
To jest straszne. Niby normalne (każdy umiera), ale jednak straszne.
Życie ludzkie jest tak kruche.  🙁
TUTAJ
Mój znajomy też zginął. Był dobrym, pogodnym człowiekiem. Ech... 🙁
Nie zgodzę się, że to hipokryzja mediów, polityków i wszystkich innych, którzy nagle wychwalają Kaczyńskiego. Nie wyobrażam sobie żeby było inaczej. Przecież Jemu to wszystko jedno co o Nim powiedzą. Ale jest rodzina, przyjaciele, którzy przeżyli ogromną tragedię. Mielibyśmy jeszcze dokładać im wszystkim cierpień, wyciągając wszystkie brudy na temat prezydenta i to w mediach ogólnopolskich, w prasie? Dla mnie to nie hipokryzja tylko takt. Są też miliony, które go popierały. Każdy miał swoje zdanie na temat tej prezydentury i ono się nie zmieniło. Ale pewne rzeczy można przemilczeć. Tak po prostu. O zmarłym nie mówi się źle.

Pogrzeb będzie z pompą i trudno, żeby nie był. Czy ktoś głosował czy nie, popierał czy nie, Kaczyński być prezydentem, politycznie najważniejszym człowiekiem w Polsce. I pogrzeb będzie adekwatny do pełnionej funkcji.

To był straszny wypadek, w dość specyficznych okolicznościach (Katyń, Rosja). Wypadek. Wszyscy, którzy widzą w tym jakiś spisek są dla mnie w pewnym sensie "upośledzeni". A Rosja, Rosjanie zachowali się wspaniale, i wierzę, że szczerze.

Niektórym brakuje empatii. Zwykłej, ludzkiej empatii.
.
edyta, wylot na obchody 70 rocznicy mordu katyńskiego nazywasz martyrologią? Uważasz, że niepotrzebne jest uczczenie pamięci tamtych ofiar, bo to ,,zwykłe rozpamiętywanie dawnych strat"?
Sprawa Katynia jest rozgłaszana głównie z tego powodu, że długo była kartą historii zakrywaną lub zakłamywaną i Rodzinom Katyńskim zależy, żeby prawdzie stało się zadość.
Mówisz o akcie przebaczenia, ale Polacy do dziś nie usłyszeli przeprosin. Rosja bardzo długo wypierała się zbrodni, później nabrała wody w usta.

edit. pomyliłam nicki.

Polacy także mają wiele na sumieniu i krew na rękach. TAK, uważam, że wylot prawie stu osób obsadzających kluczowe stanowiska w kraju to przesada.

edyta -  😲 co ty wypisujesz..?
czymże byłby naród bez historii.. to jest nasza historia, Katyń, II ŚW, obozy nazistowskie.. chcesz o tym zapomnieć i nie babrać się w kółko w żalu ..? wymiera juz ostatnie pokolenie świadków tej historiii właśnie na nas ciązy obowiązek kontynuacji pamięci... pewnie nikt z Twoich bliskich nie był dotkniety tragedią katyńską.. inaczej byś tych bzdur nie wygadywała..

TAK, własnie nie chcę brać udziału w babraniu się w żalu. I tak jak ktoś tu  napisał każda śmierć zasługuje na atencję. Czy śmierć czlowieka zatłuczonego w prozaicznych okolicznościach jest mniej warta od tej odniesionej np. w Katyniu? czy śmiesz tak wartościować?
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
12 kwietnia 2010 07:52
edyta, Cóż jak powiedziałam kilku  osobom, ze żałoba jest sprawą, którą powinno się przeżywać wewnętrznie i tego nie zamierzam manifestować to zostałam objechana od najgorszych i nie mających krzty uczucia. Człowiek zginął, zginął prezydent, ale nadal to dla mnie obca osoba i jednak ja nie przeżywam tego tak jak w przypadku śmierci bliskiej mi osoby.
Cóż widocznie dla większości jest ważniejsze to jak się wygląda w oczach innych niż własne uczucia.

Oczywiście rodzinom współczuję, bo to dla nich ogromna strata, nie wyobrażam sobie jak musi czuć się córka p. Kaczynskich, ale nie popadajmy w paranoję i panikę bo to i tak nic nie zmieni.
Z duzym prawdopodobienstwem zidentyfikowano 14 cial, bo sa w dosc dobrym stanie. Te ciala bede mogly po ostatecznej identyfikacje przez rodzine zostac zabrane do kraju. Jednak przed oficjalna identyfikacja nie mozna ujawnic nazwisk.
Kolejne 20 cial powiedzmy, ze zidentyfikowane poprzez znaki szczegolne i znalezione dokumenty, ale to trzeba potwierdzic.
Reszty cial nie da sie zidentyfikowac, bedzie badanie DNA.

chyba oglądałyśmy tą samą wypowiedź pani minister Kopacz i powiedziane było, że 10 ciał jest jest w stanie umożliwiającym natychmiastową identyfikację, 14 do rozpoznania po znakach szczególnych, reszta do badań DNA.
edyta, Cóż jak powiedziałam kilku  osobom, ze żałoba jest sprawą, którą powinno się przeżywać wewnętrznie i tego nie zamierzam manifestować to zostałam objechana od najgorszych i nie mających krzty uczucia. Człowiek zginął, zginął prezydent, ale nadal to dla mnie obca osoba i jednak ja nie przeżywam tego tak jak w przypadku śmierci bliskiej mi osoby.
Cóż widocznie dla większości jest ważniejsze to jak się wygląda w oczach innych niż własne uczucia.

Oczywiście rodzinom współczuję, bo to dla nich ogromna strata, nie wyobrażam sobie jak musi czuć się córka p. Kaczynskich, ale nie popadajmy w paranoję i panikę bo to i tak nic nie zmieni.

Dokładnie tak. Nigdzie nie napisałam, że nie należy pamietać, znać historii kraju, w którym sie urodziłam i żyję, ale w moim odczuciu zbyt wiele energii pochłania manifestowanie i pielęgnowanie żalu. Warto by było wykorzystac ją dla budowania i tworzenia nowej lepszej historii.

Czy słowo PRZEPRASZAM musi zaistnieć do aktu przebaczenia? Wybaczenie jest ukojeniem dla ofiary, nie dla kata. Dopiero po nim można odciąć się od złego i budować dobre.
O. Usuneli filmik. Dobre posuniecie.

Nie nie usunęli  😲

[url=[[a]]http://www.mmlublin.pl/blog/entry/4139/Smole%C5%84sk[[a]]+Sk%C5%82adanie+zw%C5%82ok+prezydenta+Kaczy%C5%84skiego+do+trumny+%28wideo%29.html]link[/url]
Mnie zdziwiły te trumny na szczątki ofiar.Takie zdobione -w różnych kolorach.
Czy jest ktoś,kto zna rosyjski obyczaj w takich wypadkach?
Takie trumny mają ?
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
12 kwietnia 2010 08:36
edyta, Cóż widać nasz naród ma tendencje do panikowania, ale mam nadzieję, że rząd zachowa zimną krew i znowu stanie na nogi.
Śmieszą mnie teorie, ze będzie III wojna światowa z Rosją, że Rosja zwali na Talibów. Ale jak widać Rosja pięknie się zachowała i z elegancją. Jednak widać ludzie nie mogą się oprzeć.

A już jedno z for w necie jest naprawdę straszne - teoria spiskowa goni drugą. 😵

Tania, mnie najbardziej dziwi kolor czerwony.... 🤔wirek:
Były różne- fioletowe,purpurowe. Zdobione bardzo. Na ciężarówce zwozili.
Taki zapas mieli? Czy może tam taki jest zwyczaj?
Moon   #kulistyzajebisty
12 kwietnia 2010 08:51
Było, nie było, prezydenta wybrał naród, czyli my, Polacy - to raz. A dwa... Każdy widział, słyszał jak za kadencji bywało. Ale o zmarłych nie mówi się źle. Po prostu.

W tv mówili, że pogrzeb ma być dopiero jak wszystkie ciała zostaną rozpoznane i przywieziona do Polski. I Para prezydencka ma być pochowana razem, w tym samym czasie.
Ja wiem,że to szczegół -ale ten czerwony kapelusz Nelly R. nadal mi tkwi w pamięci.

Jak tak można?
noo...
A ten CZERWONY (!!!)  dywan to juz wogóle ...
🙄
weżcie się ludzie juz opanujcie bo szukacie dziury w całym.
co to za "pomiary" czyjejś żałoby, żalu, uczuć, odczuć, rozterek, związanych z ta katastrofą ??!!
Spokoojnie.  🙁
Ja jestem spokojna. Pytam o obyczaj z trumnami-bo inny niż u nas.
A kolor kapelusza mnie oburzył- bo to nie było miejsce na prowokacje .
Zwłaszcza dla osoby publicznej .
Myślisz, że to była prowokacja?
Nie sądze, N.Rokita popełniła publicznie wiele gaf,
ale wydaje mi się, że, z niewiedzy,swoistej głupoty, nie wierzę, że jest perfidna, po prostu ma "mniej lotny umysł" i tyle.
zresztą, to tylko kolor

ja się powoli ogarniam po tej katastofie. Przygnębiło mnie to wydarzenie, nie potafię określić, dlaczego(?).
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się