Samolot z prezydentem rozbił się!!!
a ja do tej pory nie mogę uwierzyć ilu ludzi nie wróciło do domu, jak wiele jest pustych krzeseł przy stołach. Nie do wiary.... (*)
edyta, wylot na obchody 70 rocznicy mordu katyńskiego nazywasz martyrologią? Uważasz, że niepotrzebne jest uczczenie pamięci tamtych ofiar, bo to ,,zwykłe rozpamiętywanie dawnych strat"?
Sprawa Katynia jest rozgłaszana głównie z tego powodu, że długo była kartą historii zakrywaną lub zakłamywaną i Rodzinom Katyńskim zależy, żeby prawdzie stało się zadość.
Mówisz o akcie przebaczenia, ale Polacy do dziś nie usłyszeli przeprosin. Rosja bardzo długo wypierała się zbrodni, później nabrała wody w usta.
edit. pomyliłam nicki.
Rosja też widzę w dupie ma kondolencje i żal... cudowni sąsiedzi 👿 😤
wedlug gazety.pl zabrakło w Moskwie biało-czerwonych kwiatów, a Ty masz czelność ich tak oczerniać ??
wstyd...
edyta - 😲 co ty wypisujesz..?
czymże byłby naród bez historii.. to jest nasza historia, Katyń, II ŚW, obozy nazistowskie.. chcesz o tym zapomnieć i nie babrać się w kółko w żalu ..? wymiera juz ostatnie pokolenie świadków tej historiii właśnie na nas ciązy obowiązek kontynuacji pamięci... pewnie nikt z Twoich bliskich nie był dotkniety tragedią katyńską.. inaczej byś tych bzdur nie wygadywała..
Ja mam tylko nadzieję, że nikt nie odważy się wykorzystywać śmierci prezydenta w kampanii wyborczej...
7zabeczka17, Alabamka, żal.pl 🙄
armara, to będzie cholernie trudna i dziwna kampania. Pomijając, że nie ma już dwóch kandydatów, to wszyscy będą musieli bardzo uważać, żeby nie zostać oskarżonym o zbieraniu kapitału politycznego na tej tragedii.
Lotnaa przepraszam ale o co ci chodzi dokładniej?
Z innego forum:
Wywiad z kontrolerem, który prowadził samolot:
Äčńďĺň÷ĺđ đŕńńęŕçŕë î ďđč÷číŕő ęđóřĺíč˙ Ňó-154 : LIFE | NEWS
Tak to można przetłumaczyć:
- W jaki sposób wyglądała wasza wczorajsza rozmowa z załogą?
- Zaproponowano im udanie się na zapasowe lotnisko. Odmówili.
- Wy im zaproponowaliście?
- Tak.
- Z jakiego powodu?
- Ponieważ widziałem, że pogoda zaczynała się pogarszać.
- Jaka była odpowiedź?
- Odpowiedź: "U mnie paliwo pozwala, zrobię jedno podejście i pójdę na zapasowe lotnisko, jeśli nie siądę".
- Mamy informację, że proponowano im lądowanie w innych miastach.
- Ja jemu też to proponowałem.
- A dlaczego on zrezygnował?
- Trzeba było jego zapytać.
- Dlaczego oni podjęli taką decyzję? Zaczęli się kłócić albo może upierali się przy swoim, że nie mogliście go przekonać?
- Taka była decyzja dowódcy załogi.
- Oni przestali słuchać waszych rozkazów?
- Powinni dawać potwierdzenia, a nie dawali.
- Jakie potwierdzenia?
- Dane o wysokości przy podejściu do lądowania.
- Oni nawet nie dawali wam informacji o wysokości samolotu?
- Tak.
- No, a dlaczego oni nie dawali tych potwierdzeń?
- No, a skąd mam wiedzieć? Ponieważ oni rosyjski źle znają.
- A co, nikt wśród załogi nie było rosyjskojęzyczny?
- Byli rosyjskojęzyczni, ale cyfry dla nich są trudne.
- Znaczy, nie posiadaliście żadnej informacji o ich wysokości?
- Nie posiadałem.
- Znaczy, że on zrobił jeszcze jeden krąg, zaczął lądować, nie wylądował, a potem poszedł na zapasowe lotnisko? Czy inaczej?
- Nie, nie, inaczej. Zrobił jedno podejście i to wszystko. Potem zaczął lądowanie.
- Zaczął lądowanie, którgo mu zabranialiście?
- Nie mogłem zabraniać, zalecałem mu, żeby nie lądować!
Miałam sobie odpuścić, bo pewnie zaraz mi się oberwie od wszystkich forumowych świętych, ale...
Właśnie przeczytałam cały wątek, a teraz siedzę od kilku minut i sobie dumam. Zastanawiam się, czy to inni ludzie są "dziwni", czy może ze mną jest coś nie tak. Mało, bardzo mało widziałam tutaj postów, pod którymi mogłabym się podpisać.
Bo wiecie, mną to wcale nie wstrząsnęło. Nic a nic. Może dlatego, że dowiedziałam się o katastrofie jadąc na pogrzeb bliskiej osoby i już mi serca nie starczyło. Albo dlatego, że nikogo z tych osób nie znałam. Owszem, widywałam ich w telewizji, ale dla mnie osobiście to byli obcy ludzie.
Oczywiście, jest to jakaś strata dla kraju oraz wielka tragedia dla rodzin i znajomych, którym naprawdę i szczerze współczuję. Rozumiem, że niektórzy poczuli się poruszeni i potrzebują symbolicznej żałoby, że chcą zbiorowo powspominać i się pocieszać. Mnie też jest zwyczajnie żal tych ludzi - ale jako ludzi, bez względu na stanowiska czy pełnione funkcje.
Nie rozumiem jedynie (zresztą kolejny raz), tego odgórnego, "moralnego" nakazu ogólnonarodowego płaczu i lamentów. Kto nie płacze, ten jest "be", nie ma uczuć i w ogóle won z kraju 🤔 No dajcie spokój...Takich tragedii na całym świecie jest mnóstwo. Równie mocno przeżywacie huragany i powodzie z tysiącami ofiar? Trzeba by płakać bez przerwy, a tego przecież nikt by nie zniósł. Życie toczy się dalej. Za jakiś czas wielu z tych przejętych nawet nie będzie pamiętać o wypadku. Ale ważne, że wszystkie strony internetowe będą w czerni... Bo nie liczą się myśli, tylko to co widać. Eh.
A teorie spiskowe są żałosne.
Ojej, przepraszam Cię Alabamka, chyba opacznie zrozumiałam Twoją wypowiedź 😡 Przepraszam :kwiatek:
Chodziło mi o to:
Propo Niemiec. Wydaję mi się, że Angela Merkel i Guido Westerwelle złożyli kondolencje "prywatnie" i nie podpisują się do tego określenia L. Kaczyńskiego za "i***** swiata "
Jako osoby piastujące najwyższe funkcja w państwie składają kondolencje w imieniu narodu.
Oczywiste jest to, że zawsze się znajdą jacyś oszołomi (nawet w telewizji, co przykre, ale i u nas się zdarzało), nie oskarżałabym wszystkich Niemców o takie zdanie o Polsce i prezydenta.
Dlaczego jest ogólna żałoba? Bo zginął prezydent kraju, najwazniejszy urzędnik w kraju, którego my - Polacy(jako naród, bo ja np na niego nie głosowałam) wybraliśmy. Zginęła do tego nasza elita wojskowa, zginęło wielu intelektualistów. Nie wyobrażam sobie by żałoby i lamentów nie było. W ogóle całe to postępowanie jakie ma miejsce teraz ustala protokół. Nie chodzi o to, że zginęło dużo ludzi nawet - tylko o to, że zginęła głowa państwa, to sytuacja kryzysowa.
Ale myślę, że nakazu płaczu nie ma, ja nie płaczę, moi znajomi nie płaczą, Jarosław Kaczyński nie płakał.
I nie każdy się zatrzymał nad tym, że zginął prezydent kraju. Odgórnie jest żałoba i jest obowiązek np odwłoania imprez masowych, kto chce może wywiesić flagę i nie imprezować hucznie przez ten tydzień, ale nikt nikomu płakac nie każe i nikogo się do tego nei zmusi i nie sądze by ktoś chciał kogoś do czegoś zmuszać.
Lotnaa Hehe, nic nie szkodzi 😉
Dokładnie. Telewizja często mówi rożne głupoty. Przy okazji odniosę się do tego, że wcześniej pisałam "Podobno podejrzewają zamach bo to był rosyjski samolot 🤔🤔wirek:" i wszyscy się pytali skąd takie bzdury słyszałam. Użyłam " 🤔wirek: " Właśnie dlatego, że uważałam za kompletny idiotyzm podejrzewanie takiego czegoś ale nie miałam jak odpisać bo mnie nie było a potem nie było sensu bo temat posunął się o jakieś 3 strony 😁
Miałam już tu nie pisać, ale dostałam wiadomość od koleżanki na GG
K.
Czesc Judytka 🙁
K.
Tak strasznie mi przykro...
K.
Taki ból nieopisany i nieznany dotąd....
K.
Jesteś tam na bieżąco, jak sobie radzisz?
Ja
Wczoraj byłam po Pałacem, złożyłam kwiaty i zapaliłam znicze
K.
Tragedia
Ja
Owszem
Ja
Dzisiaj na mieście nie byłam, ale podczas transportu trumny na ulicach było mnóstwo ludzi.
K.
lecę
K.
:*
Ta rozmowa była dla mnie groteskowa. A po lekturze pierwszych dwóch zdań myślałam, że koleżanka albo pomyliła numery, albo to mnie ktoś umarł i o tym nie wiem. 🤔wirek: "Taki ból nieopisany i nieznany dotąd.... " 😵 Jeszcze rozdzierania szat tu brakuje.
deidre każdy przeżywa na swój sposób, ludzie mają inny poziom wrażliwości, wyobraźni.
Ja nie mogę o sobie powiedzieć, że nie płakałam po tragedii ze Smoleńska.... Nigdy nie interesowałam się polityką. Nie byłam zwolenniczką Prezydenta Kaczyńskiego. Ale był on Prezydentem wybranym przez mój naród, był moim prezydentem. Zgineła setka inteligencji polskiej. Zaangażowanych w sprawy kraju - i niezależnie od ich poglądów politycznych - to strata dla Polski. Jak pomyślę, gdzie i po co lecieli to mam dreszcze. Upiorne zrządzenie losu.
Odczuwam mnóstwo różnych emocji. Ale po raz pierwszy w życiu poczułam co to jest patriotyzm. Żal, smutek, współczycie rodzinom ofiar to mało w obliczu takiej tragedii. Ja płaczę też jako Polka.
mam wrażenie, że zbyt dużo ludzi poczuwa się do obowiązku płakać i rozpaczać i nie wynika to z tego co czują, ale z tego, jak chcą być odebrani. To wszytko staje się za bardzo przerysowane i medialne.
Mi najbardziej żal Marty Kaczyńskiej bo straciła w tej tragedii oboje rodziców 😕
Na ukrainie media podają że na nagraniu z czarnej skrzynki był rozkaz prezydenta do lądowania! Pod grożbą sądu wojskowego. A u nas nic takiego nie podają!
Może dlatego, że to jeszcze nie jest pewne? Albo Ukraina wymyśla bajki?
Bhdemeter, masz jakies zrodlo czy tylko gdzies zaslyszane ???
Tak naprawdę nigdy nie dowiemy się prawdy. Zawartość czarnej skrzynki poznali Ci co mieli poznać. My dostajemy tylko skrawki informacji. Myślicie, że gdyby okazało się, że prezydent rozkazał lądować, to by nam o tym powiedzieli? nie sądzę. Łatwiej jest oskarżyć pilota.
Moj brat mieszka w Lwowie i tak z rozmowy telefonicznej wiem, poprostu mowią mi co mówi prasa na Ukrainie
To dziwne, bo odczyt skrzynek rozpoczęto dzisiaj po południu, a gazety wychodzą rano. Z reszta- pachnie mi to tanią sensacją.
Jasnowata ma rację, jakąś godzinę temu w wiadomościach mówili że jeszcze nie zostały odsłuchane wiadomości z czarnych skrzynek hm..... a potem wstępnie próbowano zwalić winę na pilota. Myślę że prawdy możemy nie poznać.
jeszcze jedna rzecz mnie wzruszyła.
mimo tego, ze jestem absolutnie nie zainteresowana piłką nożną, to wzruszyli mnie piłkarze Realu Madryt, ktorzy grali wczorajszy mecz z czarnymi opaskami na ramionach... na znak solidarności ze swoim bramkarzem, czyli Dudkiem.
niektorzy naprawdę wspaniale sie zachowuja...
mery To prawda pięknie się zachowali :kwiatek:
Jasnowata ma rację, jakąś godzinę temu w wiadomościach mówili że jeszcze nie zostały odsłuchane wiadomości z czarnych skrzynek hm..... a potem wstępnie próbowano zwalić winę na pilota. Myślę że prawdy możemy nie poznać.
a ja myślę, że ktoś z załogi mógł wydać polecenie, nalegał (choć pilot nie powinien słuchać), bo lądując na innym lotnisku istniała możliwość że nie zdążyli by na uroczystość.
Straszna tragedia, jeszcze media podsycają to wszystko, człowiek by siedział przed tv i wył...
mery, ściślej mówiąc, to sam Dudek wyszedł z tą propozycją, która bardzo szybko została zaakceptowana przez szefa klubu. A sam gest piękny.
Czas kobiety pokarze co i jak!!!!! Ale z tego co ja słyszałąm w tvn to jeszcze przed tą całą ceremonią putina w smoleńsku w moskie powiedzieli że już przeanalizowali materiał z czarnych skrzynek , i że wykluczają awarije samolotu!
I z tego co mi brat mówił tak mówią na ukrainie w tv !!!!!
tata mi mówił, że doświadczeni piloci wypowiadali się n.t. oskarżenia pilota i byli bardzo zdziwieni, że sam zdecydował się wylądować w takich warunkach.
bhdemeter, możesz stonować z tymi wykrzyknikami?