Samolot z prezydentem rozbił się!!!
Jak powiedział Tadeusz Mazowiecki: "Smutek, no i jakaś powaga chyba, powinna nas obowiązywać".
Madre i celne.
Niestety wciaz wielu Polakow zyje tylko i wylacznie przeszloscia i gleboko zakorzenionymi przekonaniami i nienawiscia. Mimo, ze to juz inne czasy, inny swiat.
Przeczytajcie dokładnie post, to ,,może"rozumiecie. Tak na marginesie, co z tymi trzema rannymi osobami, już je uciszono?kelpie, o jakich ty dowodach mówisz, za parę lat będą nauczać w szkołach ,że to my zbudowaliśmy obozy koncentracyjne.Na prawdę nie widzicie co się dzieje?(pomijam dzisiejszą katastrofę)To nie do wiary?!!!
Titina dopoki nie znajda sie dowody potwierdzajace twoja spiskowa teorie, a wiadomo ze sie nie znajda, nie ma sensu zadreczc sie niemozliwymi do udowodnienia tezami.
To typowo polskie ze jeszcze nie ucichly pierwsze echa tragedii a my juz szukamy winnych, klocimy sie i snujemy spiskowe wizje swiata. Zalosne.
Strasznie smutne jest, że wśród ofiar są Anna Walentynowicz (80) - ikona Solidarności i Ryszard Kaczorowski (90! lat) - ostatni prezydent RP na uchodźctwie. Żywe legendy, ludzie o wielkiej historii. Los jest naprawdę okrutny.
Poza tym - aż przykro czytac, co niektrórz piszą. To, że nie podzielało się czyiś poglądów czy nawet nie szanowało kogoś jako polityka - to przecież też byli ludzie! Nikt nie zasługuje na taką śmierc.
Kaczyński przecież też działał w Solidarności... Dla mnie jest to w tej chwili ważniejsze niż jego prezydentura.
Ręce mi opadły, i wszystko inne:
"hahahahaha jednego polityka mniej ... w sumie to 88 mniej .. ! ^^ [*] hahahaha niech wiecej politykow wybiera sie samolotami .. ! 😀"
uroczy wpis, uroczej dziewczynki na naszej klasie.
Ja dowiedzialam się o tej tragedi rano jak byłam w stajni, tak mówiąc szczerze za bardzo to do mnie nie dotarło, dopiero jak wróciłam do domu zaczeło do mnie docierać ogrom tego nieszczęścia. Większość z Was pisze o L. Kaczyńskim co zrobił, czego nie zrobił i jakim był prezydentem, ale oprocz Niego zginęła prawie setka ludzi, nie tylko politycy ale duchowni i obługa. Zastanawiałam się co oni wszyscy musieli czuć jak już samolot nie leciał tak jak powinien, jak skrzydło zachaczyło o drzewo.... Zacytuję jedną osobę, mam nadzieję że się nie obrazi, napisała że życie jest takie kruche o godz. 7 się żyje a o 8.56 - już nie.
ja dalej tego nie ogarniam
że ich wszystkich poprostu nie ma
wiem o tym od rana
jak coś takiego mogło się zdarzyć?
Płakać nie płaczę i nie mam zamiaru. Tragedia straszna jak takie, w której giną 'cywile'. Najbardziej mnie martwi zachowanie moich znajomych. Dostałam jakieś 5 sms'ów dzisiaj z zaproszeniami na imprezę ... 🤔 Jeżeli młodzież nie potrafi zachować się odpowiednio, a to my jesteśmy rzekomo przyszłością to jak ta przyszłość będzie wyglądać ?
Nie śledze wątku dokłądnie, więc moze już takie pytanie padło: Kto tych wszystkich ludzi wsadził do JEDNEGO samolotu ? Cięcie kosztów ?
Nie ma przepisów dotyczących wspólnych lotów wojskowych. Na pewno nie powinien być w jednym samolocie razem prezydent i premier - mówi ekspert w sprawach lotnictwa Grzegorz Hołdanowicz. - Ale to nauczka, o której trzeba pamiętać na przyszłość. Powinni lecieć osobno, i to z różnych powodów. Przerażające jest to, że nie ma kraju, w którym w ciągu sześciu lat dochodzi do dwóch katastrof: śmigłowca premiera [Leszka Millera w grudniu 2003 r.], a teraz samolotu prezydenta.
- Po katastrofie samolotu CASA było wyraźne zalecenie, by dowódcy jednostek nie przebywali na pokładzie jednego samolotu. Tym bardziej dotyczy to dowódców różnych rodzajów wojsk - podkreśla jeden z naszych rozmówców w Ministerstwie Obrony Narodowej.
Dlaczego wszyscy dowódcy lecieli tym samym samolotem? - pytamy rzecznika MON Janusza Sejmeja. - Na zaproszenie prezydenta RP - odpowiada.
Więcej... http://wyborcza.pl/1,75248,7752677,Polska_zostala_bez_calego_dowodztwa_armii.html#ixzz0kjhmsifo
Jest w tym trochę ekonomii, bo samolot nie jest do przewozu powietrza, tylko ludzi.
Nawet w liniach lotniczych się to praktykuje, żeby w razie gdy ktoś nie zgłosi się na lot, był inny na jego miejsce.
ale co by bylo to zmienilo, gdyby 2 tupolewy koniecznie ladowaly we mgle w Smolensku.. ? Tragedia w 2 odslonach.. ? 🙁
Ktoś był wpisać się do księgi?
Ja dalej nie mogę w to uwierzyć mimo, że od rana śledzę tvn24 i inne programy.
sanna, na pewno po katastrofie pierwszego, drugi zrobiłby dokładnie to samo...
Właśnie o to mi chodzi. Chociażby w razie jakiegokolwiek zamachu. Zawsze to nie strata 80% rządu, a 40%.
Dochodzi tez druga kwestia, o ktorej pisalam kilka stron wczesniej.
"Z tymi samolotami to jest troche wina dziennikarzy i generalnie tak zwanej opini publicznej. Sami dziennikarze dzis to przyznali. Jakby kupili nowe samoloty to bylby szum straszliwy.. A jeszcze jakby, o zgrozo" na jedna delegacje polecieli kilkoma maszynami to zostaliby wrecz "zjedzeni".
Ze zacytuje:
Magdalena Środa kontrowersyjnie, ale niestety prawdziwie w TVN: Media zabiłyby, gdyby jedna delegacja leciała kilkoma samolotami."
Miller:
"Niezależnie jaki to był powód, czy błąd człowieka czy warunki atmosferyczne, to nie ulega wątpliwości, że jakość sprzętu latającego, którym posługują się przedstawiciele najwyższych władz państwowych pozostawia wiele do życzenia. Przez wiele lat poszczególne rządy wahały się przed użyciem publicznych pieniędzy, albowiem media i opinia publiczna bardzo nerwowo reagowały na każdą taką informację. Później, kiedy opinia publiczna przyzwyczaiła się do tej myśli, to albo brakowało pieniędzy, albo procedury były niewłaściwe, albo producenci przedstawiali zły towar. Mam nadzieję, że to dzisiejsze nieszczęście będzie takim mieczem, który przecina węzeł gordyjski."
Polecam teksty:
http://blog.rp.pl/semka/2010/04/10/splacony-dlug-lecha-kaczynskiego/http://blog.rp.pl/wildstein/2010/04/10/dumni-ze-swojego-prezydenta/
"(...) przeleciał ptak przepływa obłok
upada liść kiełkuje ślaz
i cisza jest na wysokościach
i dymi mgłą smoleński las (...)"
Zbigniew Herbert, "Guziki"
ja na TVN24 slyszałam że parę minut wcześniej miał tam wylądować samolot wojskowy, z powodu zły warunków pogodowych poleciał dalej bo lądowanie na tym lotnisku byłoby niebezpieczne
czy nasi piloci nie mogli zrobić tak samo?
wszyscy wylądowaliby bezpiecznie w Mińsku..
Klami - fakt, to mi do głowy nie przyszło.
Ktoś był wpisać się do księgi?
Ja dalej nie mogę w to uwierzyć mimo, że od rana śledzę tvn24 i inne programy.
Jutro wszystkie sklepy pozamykane, a że jestem w ten weekend w stolicy, to prawdopodobnie pójdę zapalić znicz przed Pałac. Nie płaczę, ale czuję, że powinnam.
Ja akurat też jutro jadę do Warszawy, na pewno pójdę... ot tak, nawet żeby zobaczyć, w końcu tworzy się historia.
madmaddie, tak bylo. Rosyjski samolot zawrocil do Moskwy, bo nieomal sie nie rozbil przy probie podejscia do ladowania.
Nasi byli kilkukrotnie odsylani z tego lotniska. Rozmawialismy o tym przez dobre kilka stron.
czy nasi piloci nie mogli zrobić tak samo?
wszyscy wylądowaliby bezpiecznie w Mińsku..
Widzisz prezydent musiał, ale to musiał koniecznie być w Katyniu.
A lot do Mińska sprawiłby, że trzeba będzie nadrobić 200km i by się spóźnił.
Bardzo prawdopodobne, że były naciski na pilota by lądował.
edit:
Powiedzcie mi ile samolot krążył tam nad lotniskiem?
JARA, biorac pod uwage, ze pierwsze podejscie bylo nieudane, potem sprawdzal lotnisko schodzac na niski pulap (co jest niespotykane w lotnictwie cywilnym) i probowal kolejny raz... Niewiadomo na razie ile bylo prob. Zakladajac, ze byly tylko dwie to i tak na pewno jakas godzina.
Najbardziej mnie martwi zachowanie moich znajomych. Dostałam jakieś 5 sms'ów dzisiaj z zaproszeniami na imprezę ... 🤔 Jeżeli młodzież nie potrafi zachować się odpowiednio, a to my jesteśmy rzekomo przyszłością to jak ta przyszłość będzie wyglądać ?
dziś widziałam kilka grupek młodych ludzi ( ok 17-18 lat) stojących po sklepem pijących piwo, krzyczących, pijanych. Smutne
prawdopodobnie krążył 4 razy nad lotniskiem, próbował lądować 3... ale to wiadomość dość stara, sprzed kilku godzin...nie mam pojęcia, ile to trwalo, do mnie coraz wyraźniej to dociera...
http://www.rmf24.pl/raport-lech-kaczynski-nie-zyje-2/kaczynski-fakty/news-youtube-dramatyczny-film-nakrecony-zaraz-po-katastrofie,nId,27181800😲3:55
zaraz po wypadku, koles- reporter odkrył że to polski samolot, znalazł czarną skrzynkę, chwilkę po katastrofie.. tam jeszcze mogli dogorywać ludzie w środku, on chodził wśród ciał, mógł słyszeć jeszcze głosy, jeśli ktokolwiek tam jeszcze dogorywał!
wiecie, kazda katastrofa to tragedia, ale ta wydaje sie taka bezsensowna, taka .. troszke na wlasne zyczenie.. przepraszam, nie chce aby to zle zabrzmialo.. ale gdyby polecieli do Minska, gdyby pilot powiedzial "nie", prawdopodobnie nie byloby tego watku.. ciezko sie z tym pogodzic..
12 IV dniem zaloby w calej UE.
sanna, ze smutkiem musze przyznac, ze mam podobne odczucia.
JARA, biorac pod uwage, ze pierwsze podejscie bylo nieudane, potem sprawdzal lotnisko schodzac na niski pulap (co jest niedopuszczalne w lotnictwie cywilnym) i probowal kolejny raz... Niewiadomo na razie ile bylo prob. Zakladajac, ze byly tylko dwie to i tak na pewno godzina lub wiecej.
oj nie wydaje mi się, żeby kolejne podchodzenie do lądowania wymagało kołowania aż przez godzinę...
Rosjanie twierdzą, że były dwa podejścia - to oni mieli samolot na radarach, więc ta informacja nie może być błędna.
poza tym sam lot chyba trwał trochę ponad godzinę?
Sanna tak to już jest w większości katastrof, że składa się na nie mnóstwo drobnych "gdyby nie...."
Dlaczego akurat 12.04 ?
Teraz można gdybać i szukać winnych.