Samolot z prezydentem rozbił się!!!

Jest takie mądre powiedzenie: "ciszej nad tą trumną".
marysia550, 96. Najmlodsza osoba byla stewardessa (24 lata).
klami- pokaż liste na 96 osób.
Było mało czasu między lądowaniem a początkiem uroczystości w Katyniu, gdyby polecieli do Mińska to wydłużyłoby lot o 15 min plus 200km z Mińska do Katynia samochodami. Spóźniliby się znacznie. Więc może pilot nie mógł odmówić  🙁
Czasem lepiej się spóźnić niz pospieszyć paredziesiąt lat...
Ludzie chyba nie zdają sobie sprawy tak naprawdę co się stało - te obrazki na nk, fotoblogach itp. - poszliby do kościoła pomodlić się, znicz zapalić, zamiast na nk szopkę odstawiać ... nagle znaleźli się wielcy patrioci...przykre. Smutne jest też to, że na początku w liczbie osób, która zginęła pominęli załogę - w czym ich śmierć była gorsza, od śmierci polityków? Wszyscy, którzy zginęli, byli takimi samymi ludźmi - wszystkim należy się szacunek.
Ogromna strata, niewyobrażalna tragedia, ale nie tylko dlatego, że zginęły osoby tak ważne - zginęli ludzie, którzy mieli rodziny, dzieci, znajomych, przyjaciół.
Ale - tak po prostu miało być. Któryś z polityków wypowiadał się nawet w telewizji - że to on miał polecieć, ale kolega, który bardzo chciał polecieć, bo w Katyniu nie był nigdy, poprosił go, żeby został, i poleciał zamiast niego, tamten zrezygnował dosłownie w ostatniej chwili. Jestem zdania, że jak komuś miało się przytrafić - to i tak prędzej czy później się przytrafi.
Przykre jest jeszcze jedno - snucie teorii spiskowych, gadanie jednego na drugiego, które już się zaczyna, dopowiadanie sobie wielu rzeczy - media zrobią sensację ze wszystkiego.
a, wybaczcie jeszcze jedno - Co najmniej niestosowne jest teraz pisanie - ten był taki, taki, tego nie lubiłam, ale czy komukolwiek z nich życzylibyście śmierci ? wątpię.
Daniela, tylko, ze w takich momentach pewnie inne rzeczy biora gore, nikt nie mysli wowczas w kategoriach ostatecznych..
Ale rzeczywiscie, takie mozna odniesc wrazebnie, ze gdyby polecieli do Minska..
Ale to takie glupie gdybanie.. Niczego to nie zmieni.. Tylko zal ludzi..
I nie do konca zgadzam sie z teoria Plejadowej  - z calym szacunkiem - ze tak mialo byc.. Ze wszystko jest ustalone z gory a my jestesmy pionkami w jakiejs grze ktorej zasad nikt - przynajmniej mnie - nie wyjasnil.. Juz nie wspominajac , ze nikt mnie nie zapytal, czy chce w to grac.. 🙁
Ich pewnie tez nikt nie pytal.. Wstali rano, pozegnali sie ze swoimi najblizszymi, a moze tylko z kotem i obiecali ze wroca niebawem.. I koniec. Nie ma ich. A Ci co czekali maja teraz serca rozdarte na milion kawalkow. 🙁
Tez uważam, że pominięcie w listach Borowików, stewardes, pilotów etc było lekkim przegięciem. Tak, jak pomyłka... Andrzej Seweryn, a nie Wojciech...  ale ludzie byli w szoku, może należy im się jakiś margines błędu, nie wiem.

Wilejko... wybacz, ale czy ktoś w wieku emerytalnym nie ma prawa pracowac? To w takim razie i Piotr Nurowski, 65 - latek, będący jednym z lepszych prezesów PKOl, i Kaczorowski, ostatni prezydent RP na uchodźctwie, mający koło 90-ki, wciąż aktywny, prof. Rumianek, rektor UKSW, koło 60 - ki, i sam Prezydent - trzymali się kurczowo stołków? A nie jest ważne, ile zrobili? Ile mieli planów i wcielali je w życie, tylko że już ich nie wykonają... ale nie gadali tylko, a działali. To błąd, że w tym wieku działali i robili coś sensownego? fantastycznie.

Każdy lubi gdybać.. szukamy czegoś, co pomaga... gdyby cofnąć czas o tą chwilę i polecieć inną trasą. Nawet jak chlapniemy ozorkami coś głupiego, to po chwili jakoś to wszystko byśmy chcieli cofnąc i naprawić. Jedna decyzja zmienia wszystko.

A czas uroczystości... zmieniały się nie raz przez ostatnie lata.  A gdyby nie waśnie polityczne - wszystko odbyłoby się razem i jakoś zostało poukładane...

Nikomu nie wolno życzyć śmierci! Nie trzeba być czyimś zwolennikiem (też ciężko mi powiedzieć, że byłam proPiSowska... ale kilka dni temu w TVN Style było cos o Kaczyńskich... jak oni się kochali, jak dużo ciepła było w ich gestach w stosunku do siebie... to naprawdę jest budujące i wlewa ciepło w serce) by go żałować. Bo był poprostu człowiekiem. Jeśli nie będziemy miec już szacunku dla ludzi odchodzących, szacunku dla śmierci... to zaczniemy się staczać.
A co w tym złego, że ludzie wstawiają "żałobne obrazki" na nk, czy pb? Czy wirtualne znicze w opisy?
Krzywdy tym nikomu nie robią, a przynajmniej świadczy to o tym, że ktoś się mocno przejął tragedią i pamięta...
Jeśli to jest szczere wyrażanie swoich uczuć- to czemu nie?
Magwis - naprawdę uważasz, że to jest szczere wyrażanie swoich uczuć ? Przykładowo: Dziewczyna, która słysząc o tragedii nawet lekko się nie przejęła, ot, normalnie dalej gadała sobie z kimś tam chichrając się. Wracam do domu - miliony obrazków ściągniętych z jakiejś tam strony na nk ...
IMHO - gdyby to naprawdę było szczere - nie ograniczali by się do tego typu obrazków.
m.indira   508... kucyków
10 kwietnia 2010 20:54
mnie ciekawi tylko jedno, czy ujawnią nagrania rozmów w kabinie pilotów z czarnej skrzynki, gdyby się pojawiło chociaż przypuszczenie o nacisku na lądowanie w Smoleńsku, jeśli tak by się stało, przypuszczam że wina nie leżałaby po stronie pilotów a sięgała wyżej, tylko co wtedy? kto byłby winny zaistniałej sytuacji? zwalmy winę na pilota by chronić pamięć o kimś innym?
jakby to powiedział mój znajomy:Bluźnisz córko!!!
nie wiem czy kiedykolwiek usłyszymy prawdę, dowiemy się wszystkiego, tak czy inaczej, życia już Im to nie wróci...
Moon   #kulistyzajebisty
10 kwietnia 2010 20:55
m.indira, amen.
m.indira - Ja myślę, że zrobią tak, jak będzie dla nich wygodniej. Zależy co jest na tych nagraniach.
plejadowa- dlatego podkreśliłam boldem wyraz "szczere" w pełnym jego słowa znaczeniu.  🙄
Co innego wstawianie zdjęć na pokaz, a co innego prawdziwe przejmowanie się nieszczęściem.
I każdy to wyraża na swój sposób- nikomu nic do tego. 😉
m.indira, no wlasnie. To wlasnie mnie nurtuje... coraz bardziej, w swietle docierajacych informacji.
presja na ladowanie byla, to oczywiste 🙁  a to co uslyszymy to bedzie wersja oficjalna, to tez oczywiste.
I tak niczego to ie zmieni..
Niby tak, niby nie.
Co innego jesli cos jest tylko wypadkiem, wiele rzeczy moze sie zdarzyc.... co innego jesli to o czym tu mowa okazaloby sie prawda, te ladowania na sile. Ech.... rozumiecie. To byloby zatrwazajace ...
Magwis, tak czy inaczej pozostanie to dla mnie żałosnym i tyle.
nie chcialam sie wypowiadac w tym temacie, ALE...

wlasnie ogladalam wiadomosci niemieckie i normalnie az mnie zagotowalo..   👿 nie spodziewalam sie, ze niemcy zniza sie do takiego poziomu... powiedzieli, ze polska w zalobie, ze mamy 'Katyn II', a pozniej juz tylko przedstawiali L.Kaczynskiego jako wrecz najwiekzego i***** swiata  👿 jak tak mozna... przeciez czy ktos sie zgadzal z jego pogladami czy nie, teraz nie powinno miec znaczenia- on byl przedewszystkim czlowiekiem... w dodatku czlowiekiem, ktory zginal w tragiczny sposob... w dodatku strasznie mnie wkurzylo, ze pokazali jeszcze jego zone i tyle. A reszta ofiar?! no naprawde wielkiiii minus dla naszych sasiadow za tak okropne wiadomosci... juz lepiej by bylo, gdyby po prostu palneli chociaz jedno zdanie i dali spokuj, a nie wysmiewanie sie z naszego prezydenta i tej tragedii w tak perfidny sposob... normalnie az mnie trzepie  👿 tyle osob zginelo.. a nasi sasiedzi jeszcze sie z nas nabijaja;/ no nie do wiary ;/;/;/
O tragedii dowiedziałam się po 16-tej od taty. W stajni ludzie coś tam gadali o jakimś samolocie, ale nie byli tym bardzo przejęci, więc mnie też nie interesowało o co chodzi.
Na początku śmiech, akurat. Ale włączyłam radio i mnie zamurowało.
Nie interesowałam się polityką, ale też w mojej rodzinie ani jednego dobrego słowa nie usłyszałam o ś.p. Lechu Kaczyńskim. Był jaki był, ale to jednak człowiek.
Teraz jestem chyba w szoku, zupełnie tak samo jak po tragedii na AirShow (poniekąd byłam wtedy świadkiem). Siedzę i myślę nad niczym. Tyle ludzi... cała polska elita. W pewnym sensie między innymi szefowie mojego taty - jest czynnym wojskowym.
Nadal nie mogę uwierzyć.
Katja
😲
Ogladałam wiadomosci francuskie i tam wypowiadano się bardzo pozytywnie, chwalono za własne zdanie, upór. Nawet w Russia News można było posłuchać pozytywne wypowiedzi.

Bardzo pozytywnie zareagowali piłkarze hiszpańscy - dziś jest dla nich wielki dzień mecz Barcelony z Realem Madryd.  Przed rozpoczęciem była minuta ciszy, a piłkarze Realu grają z czarnymi opaskami  na ręklawach (jednym z piłkarzy Realu jest Jerzy Dudek).
armara pisze calkiem serio ;/ dlatego az mnie trzepie z nerwow  👿 no totalna zenada ze strony sasiadow  😵
Żal komentować  😵

Najnowsze wieści
http://wiadomosci.onet.pl/2153397,12,j_kaczynski_zidentyfikowal_cialo_brata,item.html

Na jedynce można obejrzeć film "Katyń" Andrzeja Wajdy.
adrianna32   oni wojne pokazuja a o pokoj walcza
10 kwietnia 2010 21:33
Mnie akurat wczesniej nigdy polityka nie interesowala, czasem cos sie obilo o uszy.
Ale plejadowa bez przesady, jechalam dzisiaj do stajni i nie moglam uwierzyc, to tragedia dla calego narodu zgineli wazni ludzie i zginela ich cala masa bardzo tragicznie!
Smutno mi ze stracilismy jednym cieciem tyle ludzi, ludzie to przezywaja bo taka tragedia nigdy sie nie zdarzyla! Zeby zginal np prezydent. Pierwsze o czym pomyslalam to o tym ze prezydent lecial z zona a mieli dzieci. I stracili rodzicow jednym cieciem, w tak mlodym jeszcze wieku.  🙄 Zastanawiam sie co teraz z Polska bedzie.....
Kogo wybiora na prezydenta i jak to bedzie. Kwasniewski sie nie popisal, za czasow swojej wladzy.......... 🙇
Averis   Czarny charakter
10 kwietnia 2010 21:36
adrianna32, ale Kwaśniewski nie kandyduje przecież. A w historii Polski mieliśmy już jedna śmierć urzędującego prezydenta, był to Gabriel Narutowicz. A Polska da sobie radę- Konstytucja określa sposób działania w takich wypadkach.
a jednak... właśnie się popłakałam...

95. Januszko Natalia, stewardessa

córka mojego nauczyciela od angielskiego... co za koszmar... 🙁 😕
[*][*][*]
Adrianna32, jesli polityka Cię nigdy nie interesowała to skąd wiesz co zrobił a czego nie zrobił prezydent Kwaśniewski?
adrianna32   oni wojne pokazuja a o pokoj walcza
10 kwietnia 2010 21:39
Averis powiedialam ze nie popisal sie swoja wladza....  😉 w czasie przeszlym
Chodzilo mi ze we wspolczesnym swiecie, my tego nie pamietamy.
rtk to e byl nachlany to interesowac sie nie trzeba specjalnie, rzadko sie oglada pijanego prezydenta, ktory opowiada glupoty....
Ciekawa opinie ma Polska dzieki takim....
mimo, że cały ten temat strasznie mnie denerwuje, to chciałam tylko dodać, że ponoć jedna z osób-posłanek czy ktoś, kto miał ważne miejsce - miała 68 lat ... już dawno nie powinna pracować, ale nie, trzeba grzać tyłek ... tragedia, owszem, ale wypowiedzi w mediach, że WSZYSCY rozpaczają, WSZYSTKO tęsknią itd. jest gruuubo, moim zdaniem, przesadzone.

przegięłaś  🤔

a mi nie przeszkadzają zdjęcia na nk, fb. Jak ktoś ma chęć tak uczcić pamięć ofiar to ma do tego prawo.

Ja zapaliłam wirtualny znicz http://wirtualnyznicz.pl/zapal.html?pid=587239 

Byłam też wieczorem pod pomnikiem Solidarności u nas w mieście, a od rana siedzę przy tvn24 i nie dowierzam temu co się stało.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się