Samolot z prezydentem rozbił się!!!

w radiu rano mówili
Warunki były złe, podobno krążył 2 h

wyleciał ok 7 (?) rozbił sie przed 9, a krążył 2h?
podobno rosjanie zaraz po tragedii zabrali czarną skrzynkę ...

Mozliwe, że zabrali żeby ją zabezpieczyć. Albo je znajdą dopiero, przecież tam dopiero wkracza ekipa która ma badac miejsce wypadku...

Ten samolot to był gruchot, ale skoro mówią, ze był po remoncie... to chyba rzeczywiście warunki.
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
10 kwietnia 2010 09:59
Dziewczyny chyba za wiele filmów się naoglądaliście.
Jak Rosjanie mieliby to zrobić?

Czasem takie tragedie się zaradzają. Sprzęt i pogoda. I dużo pecha.
4 podejścia do lądowania.
Ten samolot dosłownie przed ta katastrofą przeszedł gruntowny remont za 70mln.

Dziwne, że żadne karetki nie przyjechały?
Słuchałam relacji montażysty tvp, który był na miejscu tuż po katastrofie, jeszcze przed straża itd.
Mówi, że widział katastrofę na Kabatach i ta była zadziwiająco"spokojna". Żadnych głosów tuż po upadku, zwłok... Zaledwie 2 male wybuchy i lekki pożar...
powiedzieli teraz że rozbił się przy 4 podejściu do londowania i proponowano londowanie na lotniskach zastępczych ale oni nie skorzystali...
Nie przesadzajcie - czarne skrzynki się znajdą, zazwyczaj się znajdują. Nie zawsze wydają sygnały -podczas uderzenia także mogą ulec uszkodzeniu, mogą zostać wyrzucone na duuże odległości.

Jest wielkie problem tego konkretnego lotniska - ono nie ma systemu naprowadzania w warunkach braku widoczności. A była straszna mgła - niestety zazwyczaj to jest przyczyną. Mam bliską osobę, która jest kontrolerem lotów. Niczego kontrolerzy nie boją się tak, jak złych warunków, bo najlepsze samoloty wtedy mogą się rozbić. Trzeba poczekać na wyniki - a nie ferować wyroki, szczególnie takie, że Rosjanie coś tam. Bez przesady.

To straszna tragedia. Bez względu na poglądy polityczne zginęli ludzie 🙁.
eterowa   dawniej tyskakonik ;)
10 kwietnia 2010 10:00
Na Demotach było "Czym jest Donald bez Kaczora"... Jakby nie było, to prawda...
Warunki były złe, podobno krążył 2 h

wyleciał ok 7 (?) rozbił sie przed 9, a krążył 2h?

wyleciał o 6:30 a rozbił się o 9:56
darolganiewątpliwie pilotem był ruski. W wieku 3-ech lat dostał oświecenia i od tamtej pory dążył do zabójstwa Kaczyńskiego w okolicach Katynia
Ludzie, nie popadajmy w paranoję. Otrząsnęliście się już? To zróbcie coś pożytecznego, a nie snujecie kolejne spiski.
Na razie pewnie jest wyciąganie ofiar i ich identyfikacja. Jak znajdą czarną skrzynkę wszystko się wyjaśni.
Niezależnie od tego, czy ktoś pełnił funkcję najwyższą w kraju, czy był posłem, księdzem, osobą towarzyszącą, pilotem, stewardessą to dla rodzin, bliskich zginął brat, siostra, córka, syn, ojciec, matka, przyjaciel...
Ogromne wyrazy współczucia dla nich.
10 kwietnia 2010 10:04
Co się dzieje z tym światem... Coraz więcej tragedii... Babcia stwierdziła, że koniec jest bliski, trudno nie uwierzyć...
zginęli ludzie!to wielka tragedia.... nie można osądzać rosjji
nie mogę w to uwierzyć. 132 osoby, tragedia..
Proponowałabym skupić się na faktach a nie tworzyć jakiś b. ciekawych wersji.

i nie wprowadzać ludzi w błąd - Pacia katastrofa była przed 9..

4 podejścia do lądowania? w takich warunkach? to chyba proszenie się o wypadek..
Rosjanie w ciągu niecałych dwóch godzin zdążyli ugasić pożar, zebrać szczątki, zabrać [no, albo i nie] czarną skrzynkę, porobić barykady dla dziennikarzy, ogarnąć się i zebrać z powrotem.
Jezeli samolot faktycznie zahaczyl o drzewa i to było bezpośrednią przyczyną katastrofy, to nie ma żadnego znaczenia, czy to był wiekowy Tupolew, nowiutki A330 czy awionetka; nieistotne, czy należał do Lufthansy czy Etiopian Airlines . Kazdy samolot by się w takim przypadku rozbił.
Na rzecz tragedii zrezygnowałam z dzisiejszej jazdy, gdy tylko usłyszałam o tym, co się wydarzyło.
Do tej pory nie mogę uwierzyć, że to się stało...
Straszne ;(
[*]
podobno 3 osoby żyją są ranne...
Cierp1enie skąd masz tą informację?
Ja sie zastanawiam, czy nie bedzie z tego grubej afery politycznej. I to takiej grubej, ktora doprowadzi do konfliktu zbrojnego. I mowie zupelnie serio.

Dla mnie tez za duzo w tym zbiegow okolicznosci. Jestem strasznie sceptyczna, co do informacji podawanych opinii publicznej. Rzad rosyjski nigdy nie przebieral w srodkach, zeby dopiac swego i to moze byc jeden z wielkich "manifestow" jego sily.

Nasuwa mi sie pytanie, czy przypadkiem nie wmieszaja w to zdarzenie Talibow, jako specjalistow od wybuchow.

A ta zupelnie, zupelnie na marginesie znajac polska mentalnosc pewnie wymienimy polskie samoloty na uzywane amerykanskie.

Wybaczcie moj ton wypowiedzi. Analizuje tylko chlodno fakty i nie zaprzeczam, ze to tragedia.
powiedzieli przed chwila na tvn 24, ale info jest w trakcie weryfikacji.
darolga   L'amore è cieco
10 kwietnia 2010 10:10
buyaka - niestosowne jest takie ironizowanie. Pytam czy był doświadczony, czy latał z polskim rządem, czy był zupełnie z zewnątrz?

Nic nie jest pewne. Ani to, że to był wypadek. Więc nie wyśmiewajcie zdania tych, którym "coś tu nie gra".
Mi się to nie podoba.

Strzyga - jak mieliby to zrobić? A mało jest opcji? Choćby wydać zezwolenie na lądowanie w najgorszych możliwych warunkach i liczyć, że coś się stanie.

Ale już milczę. Bo nie wypada.
Niem jakby mieli to zrobić, skoro samolot zahaczył o drzewa. A nie o rosyjskich żołnierzy.
Przeklęte miejsce mówią. Teraz dwa razy dla nas boleśniejsze.

dokładnie to była ostatnie ogniwo w łańcuchu przyczynowym - właśnie takie słowa powiedział Paszkowski
10 kwietnia 2010 10:11
3 osoby, ohhh żeby chociaż oni przeżyli...
Te 3 osoby i tak nie powiedza, co sie stalo, bo zamkna im skutecznie usta, ewentualnie wmowia im, ze maja amnezje w wyniku urazow.. To jest nie do pomyslenia, ze zawsze dajemy sie nabic w butelke..
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
10 kwietnia 2010 10:15
Jakby ich chcieli zabić, to zrobiliby to czysto. Tak, że żadne z was nigdy by o tym nie pomyślało. W wywiadzie nie jesteście i neich tak zostanie.
Cierp1enie skąd masz tą informację?

tvn24   Paszkowski wypowiada się

3 ciężko ranne udało się wyciągnąć informacje rosyjskich agentów. Nie potwierdzone.
Jedna osoba nie wsiadła
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
10 kwietnia 2010 10:16
Co konkretnie powiedzieli o tych 3 osobach?
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
10 kwietnia 2010 10:17
W tv podali oficjalną listę, gdzie jest 88 osób, a nie 132...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się