Ochraniacze

Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
29 marca 2010 21:49
Ada, Dzięki za opinię.
Teraz tylko bordowe znaleźć 😵

http://pasi-konik.pl/pl,product,402756,horze,ochraniacze,tylne,tendon.html
Znalazłam jeszcze takie, ale nie wiem czy warto na nie zwracać uwagę. Miał ktoś te w użyciu? 🙂
Notarialna, miałam okazję ostatnio macać ochraniacze Horze i wydawały się bardzo miękkie. Owszem, kolory boskie, starannie wykonane, ale miałam wrażenie, że te skorupki zaraz całe się porysują. Bierz Eskadrony 😉
Ada   harder. better. faster. stronger.
30 marca 2010 11:22
Notarialna, bordowe tyły Eskadrona są w ogłoszeniach. Wystawione przez olciiik i to w bardzooo dobrej cenie bo nowe za 40zł czyli prawie darmo 😉
karolciaequilano   marzenia się spełniają
03 kwietnia 2010 18:13
pisałam już w kąciku młodych koni, ale spróbuję uderzyć i tu, bo tam nie uzyskałam odp  🤔
Czy stosowanie wysokich ochraniaczy neoprenowych na tył dla 4latka może być negatywne? Bo ostatnio usłyszałam opinie, że źle ponieważ obciążają za bardzo ścięgna... Sama już nie wiem czy je zakładać czy nie 🙄
W wsyokich tyłach lub owijkach jeżdże na starszych.
Lepiej chronią (np. przy chodach bocznych) i rozgrzewają.
Na młodym (5 lat) jeżdże w zwykłych skorupach.
Jak był podkuty tylko na przody to jeździłam w samych przednich ochraniaczach.
Potwierdzam, Eskadrony są super. Jak do ciurania to wiadomo, że się porysują, jak każde, ale za to są niezniszczalne.
zgadzam się ESKADRONY są najlepsze😀😀😀
właśnie nabyłam z futrem naturalnym mam nadzieje że przeżyją mnie😀😀😀
Andre   I am who I am
04 kwietnia 2010 19:55
orientujecie się może czy w wysokich tyłach można jeździć konkursy skoków czy ktoś by się przyczepił? Gdzieś czytałam/obiło mi się o uszy, że wielkość i waga ochraniaczy jest ograniczona tylko teraz nie potrafię tego znaleźć 🤔
Na ZO*** widziałam wysokie tyły - nikt się nie czepiał. Co do wagi - są jakieś ograniczenia, ale nie pamiętam dokładnie "jak to szło" :P
Andre, ograniczenia co do wagi i wymiarow sa w konkursach dla mlodych koni.
Tak ogolnie jest ograniczenie wagowe zeby nikt barowanie nie stosowal przypadkiem, ale granica jest tak ustawiona, ze zadne normalne ochraniacze jej raczej nie przekrocza.
Nie jestem na 100% pewna czy o czyms nie zapomnaialm. 
Andre   I am who I am
04 kwietnia 2010 20:16
aha, no to możliwe bo coś kiedyś wyczytałam i teraz chcę kupić sobie zestaw z ochraniaczami na wysokie tyły i pytam dla pewności 😉
Powiedzcie mi, czy te ochraniacze, nie są za małe? 🙄 Wiem, że zdjęcie mogłoby być lepsze, ale nie mam.
Gosia, jak dla mnie to sa za male.
tez uważam ze za małe😉
Nie znalazłam nic o tych ochraniaczach Horze. Ma ktoś? Jak się sprawują?

http://pasi-konik.pl/pl,product,918362,horze,ochraniacze,skokowe,protec.html
Chyba prędzej czy później będe musiała i tak kupić jakieś ochraniaccze bo do wysłużonych Nortonów juz musiałam rzepa doszywać i tak się zastanawiam czy Veredusy pro light L są dużo wyższe od M? Bo na tył na pewno bym potrzebowała L, ale zastanawiam się nad przodami, ostanio mirzyłam Mki i własnie nie wiem czy bwystarczyłyby czy jednak Lki, bo zapinają się bez jakichś większych problemów ale jednak ta 'zakładka' na rzepie nie jest zbyt duża i teraz nbie wiem czy L jest duzo większe czy nie = macie jakieś porównanie?
I wiecie moze w jakich sklepach dostane białe przody pro light?
Magdzior, jak przymierzałam się do kupna Veredusów Lightów, to mierzyłam pęcinę licząc że wcisnę dzieciaki w M-ki - producent zaleca że M wypada do 24cm w obwodzie pęciny u nas było zdecydowanie więcej cm...
Twoja bestia ma podobną budowę jak mój Klusek - udało się dostać cudem ostatnie L-ki (białe) - ale mimo, że L, to i tak są na styk więc w zasadzie jestem pewna, że M-ki na Reszke będą za małe.
Magdzior, jak przymierzałam się do kupna Veredusów Lightów, to mierzyłam pęcinę licząc że wcisnę dzieciaki w M-ki - producent zaleca że M wypada do 24cm w obwodzie pęciny u nas było zdecydowanie więcej cm...
Twoja bestia ma podobną budowę jak mój Klusek - udało się dostać cudem ostatnie L-ki (białe) - ale mimo, że L, to i tak są na styk więc w zasadzie jestem pewna, że M-ki na Reszke będą za małe.

No własnie mi też licząc cm wyszło, że przody na styk, ale ja Mki jej mierzyłam przymierzałam ostatnio, bo akurat pożyczyłam na trening i tak jak mówi,ę ubrałam i zapięłam bez problemu, ładnie leżały, no tylko, ze były na styk i pewnie Lki miałyby większy zapas na rzepach i moze lepiej by się trzymały, ale mówisz, że ty ostatnie białe Lki dorwałaś?

a masz może jakieś zdjęcie w tych białych veredusach? bo ja się wciąz zastanawiam czy białe sie nie beda za bardzo w oczy rzucać na karej (wiem marudze), ale znowu czarnych w ogóle nie widac...;/
Ja do blondynki mam czarne, a Kluskowi kupiłam białe - niestety jeszcze nie rozdziewiczone czekają na pogodę i moją mobilizację do otwarcia - młody zaczynać będzie dopiero pracę więc czekają na niego - M-ki zdecydowanie za małe nawet dla blondynki były, więc szukałam do znudzenia L-ek. Ostatnie L-ki jakie były (bo w poszukiwaniach mailowałam do wszystkich internetowych sklepów które kiedyś miały Veredusy), kupowałam osobno przody, osobno tyły a jeszcze gdzie indziej paski.
A czy teraz jeszcze cudem się coś znajdzie, nie mam pojęcia.
Pauli   Święty bałagan, błogosławiony zamęt...
05 kwietnia 2010 11:40
Magdzior
Jeśli M-ki były na styk, to moim zdaniem możesz spokojnie szukać L-ek 😉
Koń Ci się w nich na pewno nie utopi, nie są jakieś mega wielkie, więc nie powinno być problemu. 
postaram sie zrobic zdjecie jak te Mki wyglądają no i w ogóle ciekawe czy znajde gdzies jeszcze biały M lub L bo czarnych Mek troche jest
problem jest tylko z L-kami...
Magdzior ale poza obwodem nadpęcia ważna jest także długość! M-ki mają 23 cm długości i są na moją kobyłę idealne, L-ki to zdaje się 24 czy 24 i pół i już są za długie  🤔
No właśnie o to mi chodziło jaka jest różnica w długości, zrobię zdjęcie w Mkach i pokażę, a w tym czasie poorientuje sie czy gdzies dostane jeszcze białe, bo jak nie to zastanawiam się po prostu nad tymi zwykłymi skorupkami Eskadrona czytałam, że pare osób je polecało, mam nadzieję, że byłyby nieco trwalsze niż te najtansze innych firm.
szukam ochraniaczy na tyl ktore beda zaslanialy cala pecine (klacz miala dzikie mieso , noga na pecinie teraz jest grubsza i nie chce zeby sobie obijala) a w necie znalazlam tylko jedne, moze widzieliscie takie ochraniacze? a moze macie na sprzedaz?
Co sądzicie o ochraniaczach HKM? w wątku Ogłoszenia na przedostatniej str są oferowane przez sklep przecenione na 99zł. za komplet.Czy ktoś je zna i jakie opinie?
asds   Life goes on...
08 kwietnia 2010 09:15
Ja wpisuje podsumowanie 2 kompletów ochraniczy róznych firm :

1 . York Crystal - kupione w styczniu 2009 używane praktycznie dzień w dzień, myte tylko w wiadrze przy pomocy szczotki.

- obszycie neoprenu zaczęło się strzępić w dolnej cżęści tylnych ochraniczy.
- kryształki dalje nie naruszone

2. Lamicell Elegance

- tworzywo się odbarwiło
- skorupa na tyłach się sukcesywanie ściera/wyciera, czekam kiedy dziura się pojawi.

A może posiada ktos ochraniacze Lami cella air system?
https://www.mksklep.pl/lamicellochraniaczeairsystem-p-2084.html
Moge odkupic od znajomej nowe w nizszej cenie ale sie wacham, bo nigdy nie slyszalam o nich opini🙂
Magdzior, białe Mki mają na pewno na stanie w Starym Młynie, inne na zamówienie.
A może posiada ktos ochraniacze Lami cella air system?
https://www.mksklep.pl/lamicellochraniaczeairsystem-p-2084.html
Moge odkupic od znajomej nowe w nizszej cenie ale sie waham, bo nigdy nie slyszalam o nich opini🙂

Bierz je koniecznie, super są.

Ale ja i tak polecam veredusa olimpic są niezniszczalne, a ryski to na nich ciężko zrobić.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się