Moje było zdecydowanie lepsze, ale może to kwestia wyjeżdżenia 😉
nie zapominajmy o tym, że budową te dwa siodła też się różnią 😉
Przyszło do mnie wczoraj moje Kieffer action z ebaya. 💃
Mogę polecić laskę, która mi je sprzedała - cyberduklone czy jakoś tak. Siodło dokąłdnie takie jak opisane, niekradzione - na co trzeba uważac kupując przez net. Wysłała je tego samego dnia gdy dostała kasę. Przyszło po 2 dniach z niemiec. za przesyłkę zapłaciłam 32 euro.
Jestem zakochana w tym siodle. Co do długości tybinki to ja jeżdze w 17" i tybinka jest dla mnie ok- ale ja mam 163cm wzrostu.
Jest to siodło, które moge polecić na konie lekko przebudowane przodem lub ogólnie takie, któym większość siodeł leci na tył. My tak mieliśmy z Ullą S. łęk idealny ale siodło siedziło z przodu na sztorc - za małe poduchy z tyłu.
Inne mankamenty tego modelu (Action'a) - wg. mnie trochę wąski kanał między ławkami (poduchami) dodatkowo zwężający się delikatnie ku tyłowi - czyli realnie jest to siodło na węższe konie.
[quote author=tulipan link=topic=300.msg540743#msg540743 date=1270316208]
Moje było zdecydowanie lepsze, ale może to kwestia wyjeżdżenia 😉
nie zapominajmy o tym, że budową te dwa siodła też się różnią 😉
[/quote]
oraz jakością skóry 😉
ja miałam z tym metalowym znaczkiem najstarsze teraz mam z czerwonym i skóra nie umywa się do tej ze starych
Ja niestety porównania nie mam a mam dylemat bo chcę kupić ujeżdżeniówkę...
Po wypowiedziach ludzi, rozważam
- Prestige Top Dressage lub
[...]
Niestety potrzebuję długich tybinek bo przy wzroście 183cm i wadze 64kg z może być z tym problem 🙂
Top Dressage może dla Ciebie mieć ciut za krótkie tybinki. Ja mam 174cm, a siodło to Top 18"
Też słyszałam, że Topy są dość krótkie 🙁
Cobrinha, bo sa. mi przy 180 cm cholewa buta zahaczala o tybinke. wiec mysle ze mozesz juz wykreslic topy z listy ewentualnie rozwazanych siodel 😉
Ja bym na twoim miejscu zastanowiła się nad Jade - mam w stajni przykład osoby jeżdżącej w tym siodle, baardzo wysokiej i dopiero ona ma wszystko jak potrzeba w tym siodle. Ktoś je skonstruował chyba dla takich osób jak Ty 😉
też mam jade i podpisuje się pod słowami epk 😅
Ja mam 175 cm i jeżdzę w topie 18 i jest dobrze...
Chociaż w sumie jak dla Ciebie, lepiej wziac jakieś z dłuzsza tybinka🙂
oo Ratomka, zapomniałam - pogadaj z Lostak 🙂, ona jest fanką 🙂
Ratomce zdecydowanie mówię nie heh
Więc albo Diamant albo Jade... no krąg się zawęża heh
Kusząca jest ta Ratomka, widziałm na zdjęciach u lostak, wygląda fajnie..
Ale na stronach napisane "łęk standardowy"...
O co chodzi? Nie mają różnych? 🤔wirek:
w diamancie 18 moja niedługo nożna koleżanka pomyka i wygląda ok, więc celowała bym w jade.
zależy kto jak się czuje w diamancie, ja długonożna i mi bardzo pasuje
ratomka jest genialna, ma fantastyczne głębokie siedzisko - ale tylko dla długonożnych.
Likier, moze chodzi o to ze od reki dostepna jest z lekiem standardowym a na zamowienie moga zrobic inny?
Aż muszę więcej poczytać o tych siodłach, bo wyglądają fajnie:]
no i doszły do mnie słuchy o Ratomce, wcale nie dobre, to jak to w końcu jest z tym siodłem?
Fantazja,
mów jakie🙂
W sumie z tego co widziałam, to dość tanie siodełko... chyba?
ma bardzo sztywną terlicę i zazwyczaj straszliwie twarde ławki. wystarczy, żeby było minimalnie niedopasowane (w szczególności - za wąskie) i niestety szybko doprowadza do atrofii mięśni.
powyższe nie jest moim wymysłem - powtarzam to za weterynarzem zmuszonym leczyć konie potraktowane ratomkami (ujeżdżeniowymi i skokowymi)
widziałam konie chodzące w ratomkach - zarówno takie u których widoczne było pogorszenie jakości ruchu, kiedy chodziły w tym siodle, jak i takie, którym to nie robiło widocznej różnicy... po czym po zmianie siodła jednak było lepiej.
dlatego ja uporczywie jestem bardzo na nie do tych siodeł - jak dla mnie jest to rodzaj siodła, do którego "dopasować" musi się koń. w czym nie ma nic dobrego...
rozumiem, ze wielu osobom te siodła wydają się bardzo atrakcyjne - są niezbyt drogie i mają takie meeeeega wysokie tylne łęki... ale dla mnie to za mało aby uznać je za siodła godne polecenia... komukolwiek i na czyjekolwiek plecy.
Ah, to chyba jednak się nie zdecyduje, bo nie mam nawet od kogo pożyczyć na przymiarki i żeby je zobaczyć na żywo... A skoro jest takie "dziwne" to w ciemno brać nie będę...
Hmm, macałam lostakową ratomkę i pierwsze wrażenie jakie miałam to mega miękkości tego siodła od strony konia - takich sprężystych ale miękkich ławek. Ale możliwe, że taki egzemplarz to był.
a może te nowsze Ratomki mają już zmienioną terlicę?
caroline, Ratomka Ratomce nie równa, u nas w stajni była ostatnio na testach jakaś nowsza ujeżdżeniówka i była mieciusieńka - i skóra, i wypełnienie, i prześwit całkiem przyjemny miała. Z resztą, z tego co słyszałam, to zależy jak się trafi, bo nawet w jednej serii mogą trafić się diametralnie różne siodła.
no to akurat nie świadczy dobrze o firmie - siodło w danym modelu ma być idealnie powtarzalne...
a ja jeździłam dziś w Hiposie, masakra, twarde, dziwne ale łęk przedni mi przeszkadzał 🙄
na razie lepsze to niż nic