Wady budowy, ocena eksterieru

anetkajper

Nie chcę się czepiać, ale te zdjecia nie nadają się do rzetelnej oceny
Na pierwszym koń stoi pod dziwnym kątem, na miękkim nierównym podłożu,  w dodatku zdjecie zrobiono z góry.
Na drugim podobnie
Ładnie proszę o ocenę  :kwiatek:

Małopolski ogierek, po Hebab o, od Kolekcja młp/Berberys xxoo, ur. 27.06.2007r

Małopolski ogierek, po Hebab o, od Kolia sp/Modest młp, ur. sierpień 2007r.

witam. Czy ten koń nie ma miękkich pęcin? Ma 4 lata i późno został wzięty do pracy. Dużo chodził na łąkach. Na filmiku widze że koń w kłusie nie ma fazy lotu, stawia szybkie i krótkie kroki, myślę że to właśnie przez miękkie pęciny.

A to opinia właściciela : w żadnym wypadku koń nie ma miękkich pęcin. Jest to młody koń z dużą dolewką krwi francuskich xo (imbred na El Paso) więc późno dojrzewa fizycznie. Przez ostatni rok (chociaz skończył 3 lata) urósł ponad 5cm. Jamal ma jeszcze tzw. "luźne stawy" co jest normalne dla mlodych koni, które nie zakończyły fazy wzrostu (dla ludzi też). Nie miał nigdy żadnych oblemów zdrowotnych a jest u nas od urodzenia.
Z racji dużej dolewki francuskiej krwi został dopiero wywałaszony w wieku 3,5 roku i  potem zaczął pracę na lonży i pod siodłem więc można go zaliczyć do koni późno zajeżdżonych. Jeśli chodzi o nogi i ruch to bez wątpienia odziedziczył to po swoim ojcu Halogenie (nawet malowanie nóg)

Proszę o porade. pozdrawiam
anetakajper   Dolata i spółka
01 kwietnia 2010 12:44
Mi ten koń sie podoba. Znam konia z miękkimi pęcinami i chodzi ***.Ja tu nie widze tragedii,ale to moja opinania.
te zdjęcia są aktualne? ale na nich ma?
nie wiem kiedy były robione ale chyba niedawno.teraz koń ma 4 lata, to może z tego wyrośnie.?
Sara17, ja tutaj też nie widzę tragedii. Pęciny są owszem długie, ale jest to cecha pożądana - lepsza amortyzacja, niż na zbyt krótkich. Tutaj poprawi się trochę skątowanie kopyt werkowaniem (jak dla mnie są ciut płaskawe) i będzie w sam raz.
Aczkolwiek to, co mówi właściciel, to hmmm, ciekawa teoria 😁

Jedyne, czego bym się czepiała, to może górnej linii szyi - ale nie ma ani jednego zdjęcia, gdzie koń ma szyję saute, swobodnie i luźno niesioną.
też myśle że odpowiednie werkowanie załatwi sprawe. tutaj masz wszystkie zdjęcia konia i myśle że z szyją nie ma tragedii 😉  http://www.stajnia.how.pl/jamal.html
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
01 kwietnia 2010 13:44
Zdjęcie wprawdzie nie do końca 'przepisowe' ale chyba co nieco można z niego ocenic 😉
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
01 kwietnia 2010 15:12
A ja po incognito🙂 poczekam ale wstawie juz gdyby ktos mogl ocenic🙂
[img]http://re-volta.pl/galeria/img/6055[/img]

Edit:
breakawayy ja napisalam ze poczekam az incognito ktos oceni. a poprzednie byly wstawiane wczoraj i jeszcze nikt nikt nie napisal. jak beda mieli je ocenic i tak ocenia a tak temat nie spadnie gdzies dalej.
Ehh poczekalibyście może, aż ktoś oceni poprzednie konie  🤔.
Mazia   wolność przede wszystkim
02 kwietnia 2010 08:36
armara, nie wyklucza ze sportu, ale nie ma budowy sportowca, kluska, dość niskie osadzenie szyi, krótka łopatka, mały zad w stosunku do reszty ciałka, stromy, słabo rozwinięty. Zresztą w sporcie małopolaków jak na lekarstwo, trochę w WKKW, ale w skokach lub ujeżdżeniu nie ma, mam na myśli wysoki sport np. klasę C, bo do P czy nawet N to wiele średnich koni można przygotować.
wracając do miękkich pęcin🙂 czy też uważacie, że te konie mają miękkie pęciny(zdjęcia)?bo ten małopolak, którego chce kupić ma bardzo podobne pęciny do tych koni.
Zresztą w sporcie małopolaków jak na lekarstwo, trochę w WKKW, ale w skokach lub ujeżdżeniu nie ma, mam na myśli wysoki sport np. klasę C, bo do P czy nawet N to wiele średnich koni można przygotować.

Z tym się nie zgodzę i chętnie przytoczę przykłądy ale to już na PW ewentualnie
Czy to zdjęcie bedzie dobre? złe, bo za duże. jeśli tak proszę o komentarz

[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] wielkość zdjęć
08 kwietnia 2010 12:29
Podbijam,bo widzę,że nikt nie zagląda,a było parę osób,które widac,że sie orientowały i mogłyby ocenic,a kilka koni do oceny jest,więc bardzo proszę :kwiatek:
Proszę o pomoc. Planuje zakup konia 3-letniego jednak okazało się że ma on miękką pęcine na tylnich nogach. Czy jest taka możliwość że zostanie ona ''zredukowana'' z racji na młody wiek kopytnego? Konia chce użytkować w sporcie(skoki) także proszę o szczerą i rzetelną porade.
galopada_   małoPolskie ;)
25 maja 2010 16:13
Fot. Mateusz Staszałek

og. Justus ( o. Bekas po Divisor xx / m.Jurata po Przedświt XIII-4)
ur. 22.03.2008r.
164-185-21,5

Anikaaa - wstaw zdjęcie to powiemy.

galopada_ - no w końcu ktoś wstawił idealne zdjęcie do oceny 😉
ushia   It's a kind o'magic
11 czerwca 2010 21:40
Jakie konsekwencje uzytkowe niosa za soba mocno rozwarte stawy skokowe?
Koń z takimi stawami ma mniejszą siłę odbicia w skokach, poza tym stawy takie są bardziej podatne na urazy.
11 czerwca 2010 22:06
Mam  nowe zdjęcie do oceny myślę,że na nim można coś zobaczyc 😉
Bardzo ładnie proszę o ocenę.  :kwiatek:

Co myślicie o budowie wybitnego ujeżdżeniowego ogiera Moorlands Totilas?

Bona z przed roku, proszę powiedzcie co nie tak, a co okej 🙂

Co myślicie o budowie wybitnego ujeżdżeniowego ogiera Moorlands Totilas?

Też chętnie poczytam co fachowcy myślą o jego budowie - w kontekście hodowlanym, a nie tylko jeździeckim.
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
08 listopada 2010 15:43
...też sie podłączam pod zapytanie o profesjonalną ocenę  budowy Totilasa

jak na moje laickie oko to chyba budowa prawidłowa bez żadnych szczególnych makamentów? Może jedynie troche krótkawy grzbiet ?
vissenna   Turecki niewolnik
08 listopada 2010 20:43
Widać bardzo skośną łopatkę - oznakę możliwości ruchowych  😅
Ja się nie znam ale jak dla mnie jest piękny 😉 Jedyne co mi się nie podoba to sp.......ne przednie kopyta 😉
Dla mnie - laika jest idealny.

Możecie pokazać na zdjęciach konia ze skośna łopatką i takiego który owej nie ma?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się