Nie chcę się czepiać, ale te zdjecia nie nadają się do rzetelnej oceny Na pierwszym koń stoi pod dziwnym kątem, na miękkim nierównym podłożu, w dodatku zdjecie zrobiono z góry. Na drugim podobnie
witam. Czy ten koń nie ma miękkich pęcin? Ma 4 lata i późno został wzięty do pracy. Dużo chodził na łąkach. Na filmiku widze że koń w kłusie nie ma fazy lotu, stawia szybkie i krótkie kroki, myślę że to właśnie przez miękkie pęciny.
A to opinia właściciela : w żadnym wypadku koń nie ma miękkich pęcin. Jest to młody koń z dużą dolewką krwi francuskich xo (imbred na El Paso) więc późno dojrzewa fizycznie. Przez ostatni rok (chociaz skończył 3 lata) urósł ponad 5cm. Jamal ma jeszcze tzw. "luźne stawy" co jest normalne dla mlodych koni, które nie zakończyły fazy wzrostu (dla ludzi też). Nie miał nigdy żadnych oblemów zdrowotnych a jest u nas od urodzenia. Z racji dużej dolewki francuskiej krwi został dopiero wywałaszony w wieku 3,5 roku i potem zaczął pracę na lonży i pod siodłem więc można go zaliczyć do koni późno zajeżdżonych. Jeśli chodzi o nogi i ruch to bez wątpienia odziedziczył to po swoim ojcu Halogenie (nawet malowanie nóg)
Sara17, ja tutaj też nie widzę tragedii. Pęciny są owszem długie, ale jest to cecha pożądana - lepsza amortyzacja, niż na zbyt krótkich. Tutaj poprawi się trochę skątowanie kopyt werkowaniem (jak dla mnie są ciut płaskawe) i będzie w sam raz. Aczkolwiek to, co mówi właściciel, to hmmm, ciekawa teoria 😁
Jedyne, czego bym się czepiała, to może górnej linii szyi - ale nie ma ani jednego zdjęcia, gdzie koń ma szyję saute, swobodnie i luźno niesioną.
też myśle że odpowiednie werkowanie załatwi sprawe. tutaj masz wszystkie zdjęcia konia i myśle że z szyją nie ma tragedii 😉 http://www.stajnia.how.pl/jamal.html
Edit: breakawayy ja napisalam ze poczekam az incognito ktos oceni. a poprzednie byly wstawiane wczoraj i jeszcze nikt nikt nie napisal. jak beda mieli je ocenic i tak ocenia a tak temat nie spadnie gdzies dalej.
armara, nie wyklucza ze sportu, ale nie ma budowy sportowca, kluska, dość niskie osadzenie szyi, krótka łopatka, mały zad w stosunku do reszty ciałka, stromy, słabo rozwinięty. Zresztą w sporcie małopolaków jak na lekarstwo, trochę w WKKW, ale w skokach lub ujeżdżeniu nie ma, mam na myśli wysoki sport np. klasę C, bo do P czy nawet N to wiele średnich koni można przygotować.
wracając do miękkich pęcin🙂 czy też uważacie, że te konie mają miękkie pęciny(zdjęcia)?bo ten małopolak, którego chce kupić ma bardzo podobne pęciny do tych koni.
Zresztą w sporcie małopolaków jak na lekarstwo, trochę w WKKW, ale w skokach lub ujeżdżeniu nie ma, mam na myśli wysoki sport np. klasę C, bo do P czy nawet N to wiele średnich koni można przygotować.
Z tym się nie zgodzę i chętnie przytoczę przykłądy ale to już na PW ewentualnie
Podbijam,bo widzę,że nikt nie zagląda,a było parę osób,które widac,że sie orientowały i mogłyby ocenic,a kilka koni do oceny jest,więc bardzo proszę :kwiatek:
Proszę o pomoc. Planuje zakup konia 3-letniego jednak okazało się że ma on miękką pęcine na tylnich nogach. Czy jest taka możliwość że zostanie ona ''zredukowana'' z racji na młody wiek kopytnego? Konia chce użytkować w sporcie(skoki) także proszę o szczerą i rzetelną porade.