Strucelka - taki system 😉 Nie będę tu na forum się roztrząsać co jak i dlaczego 😉 Miałam jechać na waldku, a że po drodze nabawił się kontuzji to nie wypaliło. Wg. mnie poszło bardzo dobrze - z wyjątkiem kura, gdzie zrobiła swój stary nr z odpalaniem wrotek. Cel tych zawodów to było przejechanie spokojnie wszystkich czworoboków - wg. mnie się powiodło. Jak sie ma egocentrycznego ogiera na psychicznym poziomie 4ro latka to więcej oczekiwać nie można 😎
Tulipan spoko, rozumiem 😉 Też chcę wypchnąć trenerkę na zawody na Belfaście. Myślałam po prostu, że coś Ci się stało, że nie mogłaś jechać. A byłaś, przejazdy widziałaś? T.Kowalski jechał na kobyle mojej koleżanki, Apparadżitta. Nigdy jej nie widziałam, ale moja trenerka mówiła, że podrasował ją tak, że wyjechał i zrobił takie show, że trzeba było szczeny zbierać 😉
Ja mam pytanie do fachowców ujeżdzeniowców 🤣.Moja klacz w stępie i kłusie jest bardzo lekka na wodzach . Jak jeżdżę na niej w tych chodach to tak jak bym miała piórko na końcu wodzy.Natomiast galop to masakra wiesza sie na wodzach i mam wtedy na nich z 50 kg 😕.Czy możecie mi wytłumaczyć czemu się tak dzieje. Czy jest to równoznaczne z tym że koń nie podstawia zadu w galopie przez co jest źle zrównoważony i wiesza się na wędzidle.
kaloe na moje w niższych chodach klacz ucieka od kontaktu po prostu. Natomiast w galopie zapewne zwyczajnie szuka równowagi na wodach.
problemem jest kontakt, a właściwie jego brak. Z czego wynika? nie widząc zdjęć albo jeszcze lepiej filmów nikt Ci na to nie odpowie, bo nie ma telepatora. 😁
Zawsze mnie uczono że koń ucieka od kontaktu wówczas kiedy się chowa za wędzidło . caroline po paru minutach miała byś dość wiszenia konia na wędzidle.
kaloe, po paru minutach można tego konia "odwisieć" i nie trzymać. 😉 Przyczyna zawsze jest w rękach jeźdźca. Dodaj do tego te bóle w okolicach grzbietu, zastanów się czy ona faktycznie "się zbiera" i wyciągnij wnioski.
Pingwiny, pomocy 🤣. Jak układa się Kur? 🤔 Potrzebuję z L3 i nie do końca wiem, jak się do tego zabrać. Czy przy układaniu programu należy brać pod uwagę same elementy, np.: wolta w galopie, przekątna w kłusie pośrednim, czy ważne są też punkty konkretnych figur, np. wolta w galopie... czy musi być, tak jak w L3, na środku długiej ściany (E/B) czy w jakimkolwiek dowolnym punkcie? Dość pokrętnie to chyba wytłumaczyłam... Nie wyobrażam sobie kur z Lki 😂
Po pierwsze L3 to nie kur, a program obowiązkowy, także nie wiem co rozumiesz poprzez program dowolny L3. Programem dowolnym na poziomie klasy L jest program L5: http://dressage.pl/programy/2009/L_5_2009.pdf Masz w nim napisane wszystkie elementy, które musisz pokazać. Pokazujesz je w dowolnym miejscu i w dowolnej konfiguracji. Nie możesz w swoim programie zawrzeć elementów wykraczających poza klasę L.
Chodziło mi o kur z elementami z L3. Potrzebuję na zawody, w propozycjach jest to napisane tak: Ujeżdżenie – program Freestyle z elementami klasy L3 (Kur) Nie wiem, jak to rozumieć, chyba rzeczywiście po prostu wykorzystać elementy z L5. No bo jak inaczej...? 👀
Błagam podlinkuj mi te propozycje bo o takim cudzie nie słyszałam jeszcze... To jakieś zawody towarzyskie? Bo nie wyobrażam sobie, żeby WMZJ takie kwiatki w propozycjach przepuścił...