siodło ujeżdżeniowe

arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
23 marca 2010 19:59
http://www.ihaha.pl/product_info.php?cPath=24_75&products_id=537
Ma ktoś to siodełko? Dla krótko, czy długo nogich? Bardzo trzymające, czy tylko trochę?
No i co znaczy "W" w rozstawie łęku?
Z gory dziękuję za pomoc!
:kwiatek:
Solina   Wszyscy mamy źle w głowach że żyjemy hej hej la la
23 marca 2010 20:28
czy widział ktos model siodła ujeżdzeniowego z wycieciem na kłąb? takie żeby pasowało na mocno wykłebionego konia?
Solina-Kieffer munchen  http://images.google.com/images?q=kieffer+munchen&sourceid=ie7&rls=com.microsoft:en-US&oe=utf8&um=1&ie=UTF-8&ei=WSWpS47wBNGisQaWlKGODQ&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=5&ved=0CB0QsAQwBA
Solina   Wszyscy mamy źle w głowach że żyjemy hej hej la la
23 marca 2010 20:49
marysia550, dziekuje 🙂 a możesz coś wiecej powiedziec o tym siodle? usadzające? trzymajace głebokie plaskie?
Solina- do tej pory jeździłam w siodłach wszechstronnych, ew o profilu skokowym. Teraz zakupiłam sobie dwa na ebay'u, ale tylko o profilu ujeżdżeniowym- Lemetexa Magic'a i Kieffera Munchen. Kieffera właśnie z przeznaczeniem na wykłębionego konia, ale dziś dopiero pojeździłam w Lemetexie i jestem pozytywnie zdumiona, ale dopiero gdy pierwszy szok minął  🤣 jutro mam w planach siąść na Kieffera i moge napisać, ale zaznaczam, że mam tylko VSD.
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
24 marca 2010 07:16
czy widział ktos model siodła ujeżdzeniowego z wycieciem na kłąb? takie żeby pasowało na mocno wykłebionego konia?

Daw Mag Sylwester

nie wiem czy o takie wycięcie masz na myśli?
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
24 marca 2010 07:43
Wszystkie Passiery jakie widziałąm miały bardzo mocne wycięcie w przednim łęku.
i kieffery (przynajmniej ullka)
kieffer lech też
Generalnie Kieffery: np. mój Sternberg i T&N'owy Wall Street też.
A co myślicie o siodle Kentaur Modena II?
Raczej Kentaur Medea II.
Nie pomogę, choć chętnie poznałabym opinie o ich siodłach ujeżdżeniowych. Znalazłam jedynie Kentaur Artemis:
http://www.horsetackreview.com/review-display/10459.html
ma ktoś porównanie - Top Dressage, a Dodge? albo po prostu dokładniejsze opinie o Dodge, bo znalazłam tylko takie mało konkretne opinie, że fajnie i tyle 🙂
asior   -nothing but eventing-
29 marca 2010 21:07
Top Dressage jak dla mnie taka decha, ani noga nie lezala dobrze, ani nie siedzialo sie dobrze. Dodge lepszy, ale koniec koncow nie wzielam zadnego z nich.
dla mnie doge jest super,mam i jeżdżę, jestem bardzo zadowolona - nie narzuca sylwetki i nie jest protetycznie, fajnie mi wyciągnęło nogę
top dressage IMO bym nie kupiła, nie pasowały mi totalnie poduszki, może jak bym miała długie szczupłe nóżki..
Doge nie narzuca??Myslalam ze opinie są wrecz przeciwne. Ja mam co prawda Optimaxa, ale jezdzilam w Dogu i w obu jezdzilo mi sie praktycznie identycznie (tylko drobne roznice typu skóra). Myslalam ze to jest juz mega ortopedia, po opiniach, natomiast co do moich oczuc to fakt-usadza głęboko i siedzi się fajnie pionowo, ale podobnie jak k_cian - nie uwazam zeby narzucało jakas sztywna, wymuszoną, nie do ruszenia sylwetke. Myslalam ze to kwestia tego ze moje siodlo jest na mnie o mniej wiecej pół rozmiaru za duze + jezdze w za długich strzemionach stąd duzo luzu. Natomiast slyszalam wiele opini ze te siodła są bardzo narzucające i dlatego jestem zdziwiona.
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
30 marca 2010 13:34
Ja mam Doge'a i nie mam wrażenia, ze mi on coś narzuca.
Ludzie, pomocy ❗
Szukam dla koleżanki ujeżdżeniówki tak maksymalnie do 3 tys. za nówkę sztukę. Siodło ma być wygodne dla jeźdźca i dla konia, nie krępujące ruchów, ale zarazem trzymające, pomagające w zdobyciu prawidłowej postawy. Łęk nie musi być z możliwością wymiany, siodło będzie jeżdżone tylko na dwóch koniach, oba o takim samym rozstawie łęku (31 z rozmiarówki DawMaga)
Nasuwają się nam dwa siodła w tym typie na myśl:
Daw Mag Sylwester
i
Wintec Isabell Werth
Błagam, pomóżcie  🙂

edit: Miło widziany wycięty łęk (koniki wykłębione)
To siodło jest głębokie, jest trochę "bardziej" niż taki passier gg który też mimo głębokości i sugerowania postawy jej nie narzuca, ale nie jest protezą. Pomaga usiąść ale nie blokuje - a takie siodło, blokujące i narzucające stricte określoną sylwetkę bez większej możliwości manewrowania dopiero nazwałabym protezą - a doge nigdzie nie trzyma na siłę.

Protezą jest masa kiefferów, choćby action, protetyczne są titany euroridinga, aynsley jest protetyczny i masa innych.. ale nie doge.
Tylko że każdy ma swoją opinię i odczucie i przede wszystkim na nim powinien bazować.
A może to kwestia kto co nazywa protetycznym siodłem.

edit:
w sumie kiedy ja szukałam opinii, to chyba nie spotkałam się z opiniami że doge jest aż tak narzucającym cokolwiek siodłem.
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
30 marca 2010 14:52
Pytanie za 300 punktów - jakiemu rozmiarowi Prestige'a odpowiada rozstaw łęku medium w county competitor?
Z góry dziękuje za pomoc
Raven   Dragon Heart & Shadow Hunter
30 marca 2010 18:51
ma ktoś porównanie - Top Dressage, a Dodge? albo po prostu dokładniejsze opinie o Dodge, bo znalazłam tylko takie mało konkretne opinie, że fajnie i tyle 🙂

Ja kiedyś mocno zastanawiałam się nad tymi dwoma siodłami. Kupiłam Doge'a i mój wybór okazał się strzałem w dziesiątkę.
Wg mnie Top Dressage ma bardziej miękkie i większe poduszki kolanowe, ale czułam, że blokowały mi nogę, zaciskałam bardziej kolana i mocno usztywniałam górę. W stępie i w galopie całkiem w porządku, ale kłus anglezowany był męczarnią.
Dlatego ode mnie punkt dla Doge'a 😉
Ewidentnie widać ,że siodło jest za duże .Nie wiem jaki to jest rozmiar więc nie powiem ci za dużo .Będziesz miała ograniczoną swobodę łydek ,a łydki są potrzebne.Może zależeć to również od wzrost jeżeli jesteś niska i masz krótkie nogi to musisz mieć robione siodło na wymiar :-) A ujeżdzeniówka musi być dopasowana łydki nie mogą uciekać ci do przodu.
Jestem właścicielką siodła Daw-Mag Ibis, kupiłam je parę lat temu trochę w ciemno, ale okazało się nieźle pasować na "mojego" konia. Od tamtej pory obejrzałam je kilkakrotnie z każdej strony szukając jakichś cyferek które cokolwiek powiedzą mi o rozmiarze łęku. I nic 🤔 Stąd moje pytanie czy na siodłach Daw Maga są jakieś numery seryjne/rozmiary tylko gdzieś bardzo dobrze schowane? A jeśli nie to jak je zmierzyć. Przejrzałam wątek o dopasowywaniu siodeł, ale tam jest o mierzeniu grzbietu konia tylko.
Z góry dziękuję za odp :kwiatek:
Mój Daw-Mag Sylwester mimo, że jest raczej starym modelem, ma normalnie pod tybinką wyciśnięty numer seryjny i duże, drukowane D (dresaż) oraz M (oznaczenie łęku - medium, czyli średni rozstaw).
Ibis jest jednotybinkowy 😉 Jeśli coś było napisane na tybince od strony konia to skutecznie się starło podczas użytkowania zanim siodło trafiło do mnie.
Kenna, mogłabyś zmierzyć swoje siodło(nie mam pojęcia jak się mierzy, ale może Ty wiesz) i mi napisać? Porównałabym ze swoim i bym miała przynajmniej jako takie rozeznanie.
bjooork musimy zmierzyć rozstaw w mojej ujezdżeniówce wtedy będziesz mniej wiecej wiedziała jaka jest róznica z M county.

Tylko trzeba pamiętać, że podobno z tego co tłumaczyli mi w ihaha rozstaw np. 31 prestige'a nie odpowieda 31 w euroridingu (kwestia budowy terlicy o ile czegos nie pomieszałam)
no więc przyszła na mnie kolej - zmiana siodła

co polecacie dla długo-chudonożnych? myślałam nad Izabelką z racji wymiennych łęków, ale chyba ma za krótką tybinkę
Wprost stworzone dla długonogów jest Euroriding Jade, Isabelka jest raczej dla krasnoludków takich jak ja 😉
własnie jade nie bardzo, obecnie mamy rozstaw łęku 3, już za wąskie, a znaleźć 4 graniczy z cudem
Niestety... wiem coś o tym (szukałam Diamanta, znalazłam raptem jednego).
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się