kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Ada   harder. better. faster. stronger.
25 marca 2010 19:30
Iszka Patatajka, zapytaj w wątku o ochraniaczach --> http://www.voltopiry.pl/forum/index.php/topic,30.0.html
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
26 marca 2010 21:20
jest ktoś kto mi wytłumaczy jak krowie na rowie?
jeżeli chcę sobie startować regionalki LL, L to muszę się zarejestrować w WMZJ.
1) konia też?
2) jeżeli chciałabym zarejestrować się jako niezrzeszona, to muszę coś dodatkowo dopłacać?
🤔
koniowi licencje opłacić. Opłaty są mniejsze przy byciu zrzeszonym
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
26 marca 2010 21:22
I Ty i koń musicie być zarejestrowani, jako niezrzeszona płacisz wyższe składki w WMZJ/PZJ.
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
26 marca 2010 21:22
dziękuję  :kwiatek:
adrianna32   oni wojne pokazuja a o pokoj walcza
27 marca 2010 06:55
Dzisiaj mamy kastracje, jestem przerazona. Kastracja bedzie na lezaco, i ogolnie dopadl mnie jakis wielki stres.  🤔wirek:
A mam pytanie kiedy mozna wypuscic konie 1 raz na lake? Wiem ze trzeba ja jakos przygotowac?  😜
tutaj trochę jest o wynikach badań krwi http://www.voltahorse.pl/forum/viewtopic.php?p=545162&sid=982a7544c63df08b32154892f340bda2 😉

dziękuje  :kwiatek:
vissenna   Turecki niewolnik
27 marca 2010 18:42
Adrianna przede wszystkim czysty boks!
Koń powinien 5-6 dni stać w boksie (głównie po to, by się nie wytarzał w ziemi). Wychodzić tylko na spacery w ręku.
Pod żadnym pozorem nie może zanieczyścić rany, dlatego nie można pozwolić by się wytarzał!
Dobrze jest kontrolować ranę, nic nie powinno z niej ciec.

Jeśli pojawią się owady, koniecznie wypsikać konia czymś przeciw latadłom! Tylko nie na ranę!
i zrezygnować z owsa na jakiś czas, przynajmniej u nas się tak robi i lepiej się goi, nic nie puchnie
27 marca 2010 20:46
Moj kon sie nie tarza.  😉 Do kastracji nie doszlo, miala byc na padoku a padalo wiec przelozylismy na jutro albo pojutrze, chodzi tylko o pogode.
Boks jest czysty, slyszalam ze po kastracji nie bedzie chcial chodzic i bedzie przez jakis tydzien bardzo spokojny, moze nie miec ochoty na spacery. Czy jezeli tak by bylo to zaczac go lonzowac? Tak normalnie bez wypinaczy i innych rzeczy?  🙂  I czy przez ten czas bedzie chodzil spokojnie nie szarpiac sie? A przynajmniej w wiekszosci jak to jest? U nas sie wychodzi kolo lasu czy cos, chciala bym zaczac z nim spacerki ale on bez koni jest nerwowy.  👿  😉
Czemu zrezygnowac z owsa? Pierwsze slysze, w stajni nikt nie mowil o czyms takim? To co konie jedza?
Gillian   four letter word
27 marca 2010 20:51
adrianna32, owies odstawisz po to, żeby nie miał nadmiaru energii podczas przymusowego stania w boksie.
Nasze konie po kastracji następnego dnia ruszały się bardzo chętnie, więc raczej reguły nie ma chyba.
27 marca 2010 20:54
No ok ale co mam mu wtedy podawac? i przez jaki czas? Mialam pasze dla zrebiat ale sie skonczyla, poza tym kazda pasza ma podobno jakies substancje energiczne?  👀
siano.... nic mu nie będzie bez owsa kilka dni. Możesz podawać jakąś sieczkę, lucernę
27 marca 2010 21:01
Ale jezeli bedzie mial pomniejszony jadlospis o owies. Bo z tego co dzisiaj slyszalam to norma siana jest 2,3 kg dziennie, maly wszystko zjada. Moze dac mu wtedy wiecej tego siana, tylko ile?  :kwiatek:
27 marca 2010 21:04
więcej tyle, żeby się nim najadał - jak dla mnie 2-3 kg to jest dużo za mało 🙂 albo to ja karmię za dużo 🙂
27 marca 2010 21:06
Mowili dzisiaj w stajni ze to taka sprawdzona norma, tez mi sie wydawalo ze troche malo ale ja sie nie znam, wiec w takim razie jak dawac 2 razy tyle?  😉
Daj dwa razy tyle, akurat sianem sie nie przeje, jak będzie miał dosyć to nie zje więcej, a reszta zostanie. Owsa lepiej nie dawać, żeby go nie nosiło, nic mu nie będzie.
27 marca 2010 21:09
jeżeli przyjmiemy, że kostka siana waży 10 kg, to te 2-3 brzmi jakoś naprawdę cienko. Naprawdę takie są standardy karmienia w stajniach?
kurde, u mnie dziennie wychodzi ponad snopek na konia.
uwielbiam te sprawdzone, pensjonatowe normy - 2,3 kg  🙄 (adrianna to nic do Ciebie tylko do niektórych pensjonatów)

Gillian my też dajemy ok. 8-10 kg na konia  😁

27 marca 2010 21:13
Wiesz co jutro podpytam dokladniej ale dzisiaj byl temat i wlasnie slyszalam ze kon powinien dostac 2,3 kg dziennie siana i koniec ma dosc. Nie wiem spytam jeszcze raz wtedy powiem ale to raczej pewne no chyba ze 2,3 kg na jedno karmienie ale watpie, bo scielenie i siano jest raz dziennie a owies 2.
Kurna faktycznie jakos malo, konie nie sa chude jakies w kazdym razie tak uslyszalam. Czyli co dawac mu caly snopek?  😉
Konie wygladaja normalne, poza 24 letnia klacza, ktora nie chce juz jesc, no i jedna ktora chorowala. Dlatego pytam bo akurat nie mam zielonego pojecia co powiedziec, nie wiem ile sie powinno podawac koniowi tam sa bardziej doswiadczeni ludzie.  :kwiatek:

27 marca 2010 21:14
to po ile to wychodzi, plaster dziennie?  😲
zawsze mi do głowy wkładano, że koń powinien mieć stały dostęp do siana...
U nas też około 10kg dziennie wychodzi, 2 to chyba jeden plaster.
27 marca 2010 21:18
Nie nie ma stalego dostepu, bo przychodze rano to dostana a nastepnego dnia nie ma nic, na 10 kg napewno to nie wyglada. Ale mowie spytam czy dostaja 2,3 kg na cala dobe czy przy jednym karmieniu? Czyli 2 razy. Chyba ze da rade obrobic 30 koni dajac siano i owies w godzine?  😁 Czyli wieczorne karmienie.
Szczerze mówiąc to ja nie wiem ile taki snopek siana waży, zawsze na oko daję, minimum ten snopek dziennie. Jakoś tak wizualnie widzę ten snopek w brzuchu końskim. 🤔
27 marca 2010 21:20
2,3 kg na jedno karmienie ale watpie, bo scielenie i siano jest raz dziennie a owies 2.

zazwyczaj siano jest dawane 2-3 razy dziennie przed podaniem owsa, bo tak jest zdrowiej na układ pokarmowy.
27 marca 2010 21:31
Jutro sie spytam w kazdym razie padl dzisiaj temat siana, co i jak a stajenny powiedzial e konie powinny dostawac 2,3 kg dziennie i koniec, to byly jego slowa. Moze chcial powiedziec ze 2,3 kg na jedno karmienie a jest ich 2 ale spytam i upewnie sie jutro. Czyli jak dajecie owiec + ten snopek siana tak? moj maly ma 1,8 miesiecy, wiec powinien dostac taka sama dawke? W dodatku bez tego owsa? Dobrze ze spytalam bo jak bym powiedziala zeby nie dawali owsa a faktycznie tak by bylo ze dostaja 2,3 kg dziennie siana to moj by glodny chodzil.  😂  🙄
27 marca 2010 21:38
ja daję owies 3x dziennie i siano na opór w miarę jak wyjadają, przy czym konie około 10 h stoją na wybiegu 😉 wiadomo czasem krócej czasem dłużej.
Wydaje mi się, że koń w tak młodym wieku powinien być bardziej od serca karmiony?
Adrianna, zastanów się czy pensjonat przypadkiem na tobie nie oszczędza  😉
27 marca 2010 21:46
Chcialam disiaj tak delikatnie zaczac temat e on jest chudy i ze ma troche zebra widocne, zle nie wyglada ale jakos tak instynktownie spytalam, chcialam powiedziec ze moge doplacic. Uslyszalam ze kon w tym wieku sie rozrasta ksztaltuje i rozniew to z nimi jest, stajenny powiedzial wlasnie ze 2,3 kg i koniec.
Tak wyglada teraz, nie jest chudy ma miesnie ale nie wiem. To w nowej juz stajni pare dni temu.  😜

Raczej nie ma co osczedzac wlasciciel ma kase jest bardzo wporzadku mozna sie z nim dogadac, ale to stajenny karmi, jak sie tego dowiedziec w ogole?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się