Kobitki... (antykoncepcja)

Scottie   Cicha obserwatorka
18 marca 2010 11:56
Gienia-Pigwa, dni niepłodne zawsze są zaraz przed i zaraz po? bo chyba ich długość i poszczególne dni w czasie cyklu zależą już od organizmu, czy te dni przed i po okresie też? Nie znam się na tym i nigdy mnie to nie interesowało, ale jeśli ktoś uprawiał seks bez żadnego zabezpieczenia i następnego dnia po wystąpił planowany mniej więcej na ten czas okres, to chyba może być spokojny?

Gienia-Pigwa   Vice-Ambasador KAV w Dojczlandii, dawniej pigwa :P
18 marca 2010 12:01
jako ze jutro mam kolokwium to obiecuje napisac pozniej lopatologicznie jak to jest z tymi nieplodnymi  😉
[quote author=Gienia-Pigwa link=topic=93.msg523060#msg523060 date=1268911951]a jak bierzesz tabletki to masz zawsze dni nieplodne, nawet w przerwie.[/quote]
Chyba, że się coś narozrabia w braniu pigułek (pominięcie którejś, kłopoty żołądkowe, interakcje z innymi lekami itd.) i zafunduje sobie nieplanowaną owulację. Ale wtedy i tak żadne "normalne" wyliczenia nie mają nic do rzeczy (normalne w sensie zwykłego cyklu, bezpigułkowego rzecz jasna). Przerwa > ew. owulacja > dni płodne naokoło (w sensie, że i przed i po).
Właśnie - tak jak ja 😎
Gillian   four letter word
21 marca 2010 21:42
dziewczyny, jak to w końcu jest z przepisywaniem tabletek "po" ? kto może je przepisywać? każdy lekarz dowolny czy tylko ginekolog?
miałam dość awaryjną sytuację i odsyłano mnie od drzwi do drzwi. Na izbie przyjęć nie mieli recept  🤔wirek: więc odesłali mnie do rodzinnego. Rodzinny odmówił twierdząc, że on się na tych środkach nie zna i nawet nie wie co mi napisać na recepcie. Znaleźć ginekologa w sobotni wieczór - karkołomne zadanie. Dopiero trzeci z wielką łaską wypisał Escapelle  🙄
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
21 marca 2010 21:48
Gillian, Te środki są traktowane jako wczesno poronne i może je wypisać tylko ginekolog.
21 marca 2010 21:51
"Wbrew rozpowszechnionej opinii, że receptę na Escapelle może wypisać tylko specjalista ginekolog, informujemy, że taką receptę może wypisać KAŻDY lekarz, w tym lekarz stomatolog lub lekarz weterynarii." ze strony www.antykoncepcja.pl  🤔

Jeśli nie doszło do zapłodnienia, to nie ma usunięcia zarodka, więc to nie może być traktowane stricte jako środek wczesnoporonny wg mnie  😎 ale np kościół to właśnie tak traktuje...

Gillian to dobrze przecież 😉
21 marca 2010 21:54
no tak, ale teoria swoje a praktyka swoje jak widać 🙁
21 marca 2010 22:06
Znowu mam pytanie z serii podstawowych: jak to jest z tym sokiem z grapefruita? On ma wpływ na osłabienie tabletki tylko wtedy, kiedy się nim ją popije? Czy też w czasie rozkładu tabletki, ok 3-4h od jej spożycia nie powinno się tego soku pić?
Ja zdycham 3ci dzień z bólem głowy.

Nienawidzę anty  😕
Scottie słyszałam i jedną i drugą wersję - a raczej czytałam gdzieś w necie. Czyli nic potwierdzonego.
21 marca 2010 22:12
Wcześniej też szukałam informacji w internecie i natknęłam się na to, że do 6h po wzięciu tabletki nie powinno się go pić. Na wszelki wypadek lepiej stosować dodatkowe zabezpieczenie.

Nie piłam nigdy wcześniej tego soku, P. mi go przemycił zmixowany razem z sokiem z pomarańczy, o czym dowiedziałam się po fakcie. "Bo to ogromna porcja witamin".... no to ma teraz te swoje witaminki...
Ta chlalam sok grejfurtowy,zarlam grejfruty i tym podobne i nic sie nie dzialo niepokojacego tabsy trzymaly jak potzreba
Wogole teraz zastanawiam sie nad rzuceniem ich w cholere,tlumia moj organizm, w sumei fizycznie i psychicznie nic mi nie jest ale wiem ze libido spadlo i sumeinie dreczy
ja wzięłam raz tabletkę "po" i nigdy więcej - postinor wypisał mi chirurg 😉

Pierwsze słysze z tym sokiem z grejfrutów 🤔 serio.
Ja też pierwsze słyszę  🤔 z tym sokiem, to pewnie kolejny mit. Piłam często i nic nieplanowanego się nie wydarzyło  😉
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
22 marca 2010 15:20
Z tym sokiem to jakaś bujda...
Ja o tym soku to czytałam na jakimś dość dobrym forum o antykoncepcji i pisali, że to prawda - chociaż tak osobiście, to mi sie wierzyć nie chce
22 marca 2010 17:07
No ja też czytałam, że niby sok z cytryny przyspiesza okres... 😀
A moja znajoma, żeby wywołać okres chodziła na solarium  😁
Jeśli nie doszło do zapłodnienia, to nie ma usunięcia zarodka, więc to nie może być traktowane stricte jako środek wczesnoporonny
Właśnie: jeśli. Taki np. postinor duo działa na różnych frontach. Z ulotki: "Postinor Duo zawiera hormon, który sprawia, że błona śluzowa macicy nie przyjmuje zapłodnionej komórki, a ponadto wydzielina w szyjce macicznej pod wpływem wysokiej dawki progestagenu (0,75 mg levonorgestrelu) staje się bardzo gęsta i nieprzepuszczalna dla plemników.
Postinor Duo może spowodować również zahamowanie jajeczkowania, lecz nie w takim samym stopniu, jak środki antykoncepcyjne (składające się zarówno z gestagenów jak i estrogenu).
" To pierwsze działanie (które może się pojawić, ale nie musi), niedopuszczenie do zagnieżdżenia zapłodnionej komórki, to przecież jest działanie poronne? Chyba, że liczyć dopiero od zagnieżdżenia zygoty. Co kto o tym myśli i tak mu sumienie dyktuje 🙂

Mi kiedyś tam, dawno, ginekolożka przepisała postinor. Wykupiłam, schowałam do szuflady, leży tam do dziś. Uznała, że mam na tyle rozsądku, żeby użyć z głową, jakby co.
Niewiem jak ma sie picie soku grejfrutowego akurat do skuteczności działania pigułek anty, ale generalnie nie powinno sie leków popijac tym sokiem. Na części ulotek leków jest to napisane.  I czasem lekarze/farmaceuci tez wspomianaja o tym, przy silniejszych lekach, zeby nie popijać grejfrutem.
A to psikus, myślałam, że z tym sokiem to żarty. W każdym razie pierwsze słyszę. Słyszałam kiedyś, że jak się piersi masłem smaruje, to duuuże rosną!  🤣
Czy po 7 dniowe przerwie mogę sobie od tak, całkowicie zmienić godzinę przyjmowania tabletek - np z 18 na 10 rano?
Z tego co czytam w internecie to tak, ale wolę się upewnić  😉
Mozesz  😉
23 marca 2010 07:46
Niewiem jak ma sie picie soku grejfrutowego akurat do skuteczności działania pigułek anty, ale generalnie nie powinno sie leków popijac tym sokiem. Na części ulotek leków jest to napisane.  I czasem lekarze/farmaceuci tez wspomianaja o tym, przy silniejszych lekach, zeby nie popijać grejfrutem.

Dokładnie. Moja siostra dietetyczka mówiła, że sok z grapefruita szybciej wchodzi w reakcję z lekami, szybciej je "rozkłada" w organizmie, przez co nie wchłaniają się tak, jak powinny. Zapytałam, bo napiłam się go 2h po wzięciu tabletki, czyli wtedy, kiedy teoretycznie tabletka jeszcze nie zdążyła się rozłożyć.

A slyszalyscie o nowych prezerwatywach nielateksowych z unimila?? tylko nie pytajcie z czego sa bo nie wiem...nie moge ich niegdzie dostac , a ciekawa jestem ich i to bardzo
http://allegro.pl/item955573438_unimil_skyn_jakbys_nie_mial_nic_na_sobie_nowosc.html
Scottie,  😵

Według ulotek i wszelkich bujd, to pewnie niczego nie można robić biorąc tabletki... Owszem, może to osłabić ich działanie, ale bez przesady...
Tak samo jak nie można chodzić na solarium, ja chodzę i żyję bez dzieci...

Donia Aleksandra
Używałam i są bardzo fajne. Hmmmm "dopasowują" się idealnie
Do dostania w co większym rossmanie  😉
Ostatnio była promocja, chyba 25 zł za 12 sztuk, normalnie 10 za 3 więc troche drogo  🙄
23 marca 2010 21:23
Żadnych leków nie można popijać jakimkolwiek sokiem. Leki powinno się popijać wodą 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się