Hej wielka prośba do miłośników tej rasy o kilka słów na ich temat🙂
Chodzi mi o użytkowanie rekreacyjne, jak sprawują sie pod siodłem, jak chodzą w terenie. 🏇 Moja kuzynka chce pracowac w stajni z tymi koniczkami jako instruktor, tylko ze to miejscowosc nad morzem i obawiamy się czy nie przerodzi sie to w istną mordownie. Wiadomo że takie grubaski gorzej znoszą upały i długie jazdy, czy szybsze chody dlatego nie wyobrazam sobie widoku galopujących po falach koni sztumskich.......... :??? 🤔
Dzieki wielkie za pomoc!!!!!!!!
Wiadomo że takie grubaski gorzej znoszą upały i długie jazdy, czy szybsze chody
a skad to wiadomo? 🤔
Ja tez pierwsze słyszę heh 🙂
Fakt, nigdy nie będą z nich skoczki ani konie wyścigowe, ale ujeżdżenie jak i każdy zdrowy koń chodzić spokojnie mogą 🙂
Cobrinha, ja tam widzialam skaczace grubasy. sztalki 100cm pakowaly i to zupelnie stylowo 😉 wszystko zalezy od kondycji, zywienia, i sposobu uzytkowania konia. kon to kon...
Mi nie chodziło o to, że w ogóle dupki nie podniesie taki grubasek do skoku, ale z natury ciężkie konie nie powinny skakać wysokich przeszkód bo szkodliwe to jest dla ich stawów... ale na pewno te niższe przeskoczą - choć nie jest zalecane
Wiadomo jest przeciez ze masa ciala przeklada sie na wydolnosc i oddechowa i serca. Nie bez powodu wszyscy sportowcy ( mam na mysli ludzi) wygladaja jak wygladaja. Otyly kon , jak i otyly czlowiek ma gorsza wydolnosc szybciej sie meczy, serce musi bardziej pracowac dlatego trzeba poprostu uwazac. Wiadomo ze w miare pracy i dobrego zywienia kondycja sie poprawi ale nigdy nie bedzie taka jak u konia lekkiego, sportowca. Drugie to wlasnie obciazenie na stawy, kopyta, im wieksza masa tym wieksze obciazenie, wieksze ryzyko ochwatu itp.
zaraz zaraz, a gdzie jest napisane że koń zimnokrwisty to od razu otyły?? Każdy koń może być otyły i to niezależnie od rasy... Są to konie szybko przyrastające i łatwo odkładające tkankę tłuszczową, ale wszystko zależy od żywienia i utrzymania. Wiadomo zimniuch zawsze będzie "gruby" ale taka już ich uroda (konstytucja trawienna), ale to nie znaczy że musi mieć od razu kondycje opasową. Wystarczy odpowiednie żywienie, odpowiednia ilość ruchu i pracy i taki koń zimnokrwisty może niczym nie ustępować koniom typowo wierzchowym 🙂
To raczej inna muskulatura, inaczej uksztatwana i tak jak Michał pisze, otyły-zapasiony a masywny to dwie różne rzeczy;
Co do ochwatu, to może go dostać każdy koń i nie ma to raczej nic wspólnego z zadanym na początku pytaniem 🙂
Taki zimnokrwisty koń radzi sobie świetnie w każdych warunkach. Kwestia treningu i przyzwyczajenia . Nie jest taki szybki jak konie ras szlachetnych, ale za to imponuję swą budową, siła i urokiem. Polecam 🙂