Czemu "naturalsi" wzbudzają tyle kontrowersji?

[quote author=Ktoś link=topic=11961.msg515371#msg515371 date=1268240169]
a dlaczego mam wrażenie,że 4 faza jaką by nie była,jest ulubioną fazą naturalsów?bo wreszcie mogą pokazać kto tu rządzi?
[/quote]

jasne - jesteśmy bandą zakamuflowanych sadystów i uważamy, że faza 1 jest dla mięczaków  🏇

[sub]sorki, ale nie moglam się powstrzymać  😍[/sub]
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
10 marca 2010 19:45
[quote author=A+A link=topic=11961.msg515449#msg515449 date=1268244394]

jasne - jesteśmy bandą zakamuflowanych sadystów i uważamy, że faza 1 jest dla mięczaków  🏇

[/quote]
na pewno jest to mniejsze wyolbrzymienie niż to,które stosuje Averis w kontekście klasyków.
tak - uważam,że to co widzę na tym filmie jest sadyzmem.
i jakie ładne wnioski sie wysuwaja z dyskusji
wszystkim  chodzi tylko o walenie konia
różnica tylko czy na sterydach czy bez
i jakie ładne wnioski sie wysuwaja z dyskusji
wszystkim  chodzi tylko o walenie konia
różnica tylko czy na sterydach czy bez

A mogłabyś uściślić, bo nie łapię, kto te sterydy zażywa, koń, czy bijący?
Praktycznie więcej siły fizycznej potrzeba, żeby machać przez godzinę liną, niż zdzielić konia palcatem
zależy od tego co aktualnie sprzedaje lostak;]
Zawsze mogą oboje, koń i bijący  😉
lostak   raagaguję tylko na Domi
11 marca 2010 07:21
oj sznuka, sznuka.... 🤬
przerzuce sie chyba na psychotropy dla niektorych "klasyków" 😎
Ja tam walę wyłącznie kobyły...  🏇
Myślę, że są odpowiednie wątki na towarzyskim na tego typu dyskusje 🙄

Czy naprawdę nie da się wyeliminować takich nonsensów?
cały temat jest nonsensem;]
Tutaj druga strona medalu.

http://www.parellinaturalhorsetraining.com/A-statement-from-Linda-Parelli

Przy okazji dodam, że o ile rozumiem, że ktoś może uważać, że postępowanie Lindy jest okrutne, to ocenianie na podstawie wyrwanych i celowo zmontowanych fragmentów, że nie miała planu działania, jest po prostu absurdalne.

nie bronię tematu tylko sie zastanawiam- najgorszy jest stukot karabinka  o końską żuchwę i te karabinki bym wywaliła na rzecz węzła jak już. U konia nie widać paniki i obawy przed człowiekiem, czasem idzie na Lindę, presja na zad  lina robi wiecej zadymy niż sprawia bólu o ile go sprawia? Widzialam natomiast panikę koni czołowych jeźdźców klasycznych które bez zmiłuj były batożone na rozprężalni na oczach widzów i trenerów i zero reakcji z ich  strony. Obserwując "bawiące się" konie na pastwisku to u nas trzeba dziary po tych zabawach grubo smarować-krew się leje i one jakoś też nie panikują sadysci bawia sie dalej 😀iabeł🤔a to fragmenty i nie wiem jak zachowywał się koń na poczatku sesji może niebezpiecznie? Sprawa prosta jak ktos z naturalistow ma dostep do forum Parellich niech poprosi o wyjasnienie i wklei sensowne wytlumaczenie sytuacji *bunt klawiatury brak fontow  😤

I jak powinien się zachować , co robi konkretnie człowiek usiłujacy klasycznie lonżować konia, który w pewnym momencie rusza agtresywnie w jego kierunku i chcąc udowodnić kto rządzi w tym zwiazku?
Sadyści pozostaną sadystami, bez względu na etykietki, jakie przyczepi się do człowieka.

I drogi na skróty stosują też w rożnych szkołach .
Mam wrażenie, że pokazy , szkolenia  takie skróty jeszcze wymuszają  , bo ludzi do przeszkolenia sporo.
Ludzi, bo w omawianej szkole uczy się ludzi, a nie konie , cho0ć bywa, że kosztem tych ostatnich.

Człowiek samodzielnie pracując z własnym koniem może więcej czasu poświęcić koniowi, ma o nim większą wiedzę.

Próby cofanie poprzez potrząsanie liną, które budzi takie kontrowersje , też mogą inaczej wyglądać z samodzielnym wykonaniu.
W tym ćwiczeniu dużo zależy od charakteru konia i umiejętności człowieka w posługiwaniu się liną.
Bojaźliwy koń, respektujący człowieka szybciej cofnie się, niż koń nie ustępujący człowiekowi z przekonania.
Obserwowałam takie próby na własnym koniu ( nie prowadzone przez mnie) - mimo trzykrotnego  działania z użyciem fazy 4 , Kuba nie cofnął nawet o ćwierć kroku.

W początkowy szkoleniu poza liną używa się bata , którym idzie się w stronę konia, pukając o ziemię, a w braku reakcji pukając o pierś konia.

Jeszcze raz napiszę- mnie nie podoba się ta metoda co do zasady , ale i co do środków też.
Mam oczywiście kantary sznurkowe, ale konie natychmiast znienawidziły je, więc poszły szybko w odstawkę.
Ale ja mam czas, nigdzie nie spieszę się i to wszystko udało mi się osiągnąć inaczej.
I  nie miałam specjalnych problemów w relacjach z własnymi końmi , ale tego typu szkolenia podstawowe są dla ludzi, którzy mają z tym problemy.
Czy te szkolenia są prowadzone prawidłowo- może tu jest problem.
To grupa kilkunastu, czy kilku par ( koń-człowiek) mozolnie i nużąco powtarzających te same czynności.
I w tym wszystkim instruktor, który usiłuje każdemu rozwikłać problem.
Może dlatego tak to wygląda ? 
Jestem w szoku po tym filmie z LInda Parelli......co za banda idiotow!!!
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] całkowita edycja posta
😵 😵 😵
Vivi,
umiesz czytac?
Przy okazji dodam, że o ile rozumiem, że ktoś może uważać, że postępowanie Lindy jest okrutne, to ocenianie na podstawie wyrwanych i celowo zmontowanych fragmentów, że nie miała planu działania, jest po prostu absurdalne.
jaka 4 faza? 😲przecież to regularny wp...!
jaki plan działania? jaki kontekst może usprawiedliwić takie działanie? ja mógłbym zrozumieć takie traktowanie konia, gdyby to był napalony ogier z otworzonym parasolem sadzący się do kobył na których siedzą ludzie- taka sytuacja by to usprawiedliwiła i tylko taka!
kobita nap..... konia dla własnej satysfakcji żeby kursant sobie nie myślał że "ONA LINDA ŻONA WIELKIEGO" nie umie "rozmawiać po końsku"...bo przecież taka legenda jest fundamentem tego ruchu- gdyby sie okazało że "parelli" nie zna końskiego i nie porozumiewa sie z nim "naturalnie" to cały pogrzeb na nic...zupełnie tak jakby nagle znaleziono starszą inna wersję Koranu...cały islam idzie do piachu wtedy.

i to mnie wkurza najbardziej w "naturalsach" że idą w zaparte jak złodzieje w swoich fantazjach, wylewając wiadra pomyj na normalnych ludzi pracujących naprawdę w naturalny sposób z końmi...pracujących wprost i bez żadnego głaskania jednorożców.
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] wulgaryzmy
[quote author=trusia link=topic=11961.msg516055#msg516055 date=1268296215]
jaka 4 faza? 😲przecież to regularny wpierdol!
jaki plan działania? jaki kontekst może usprawiedliwić takie działanie? ja mógłbym zrozumieć takie traktowanie konia, gdyby to był napalony ogier z otworzonym parasolem sadzący się do kobył na których siedzą ludzie- taka sytuacja by to usprawiedliwiła i tylko taka!
kobita naperdala konia dla własnej satysfakcji żeby kursant sobie nie myślał że "ONA LINDA ŻONA WIELKIEGO" nie umie "rozmawiać po końsku"...bo przecież taka legenda jest fundamentem tego ruchu- gdyby sie okazało że "parelli" nie zna końskiego i nie porozumiewa sie z nim "naturalnie" to cały pogrzeb na nic...zupełnie tak jakby nagle znaleziono starszą inna wersję Koranu...cały islam idzie do piachu wtedy.

i to mnie wkurza najbardziej w "naturalsach" że idą w zaparte jak złodzieje w swoich fantazjach, wylewając wiadra pomyj na normalnych ludzi pracujących naprawdę w naturalny sposób z końmi...pracujących wprost i bez żadnego głaskania jednorożców.
[/quote]

Cytuję w celu zachowania dla potomności, po zmoderowaniu 😉
kobita nap.... konia dla własnej satysfakcji żeby kursant sobie nie myślał że "ONA LINDA ŻONA WIELKIEGO" nie umie "rozmawiać po końsku"...bo przecież taka legenda jest fundamentem tego ruchu- gdyby sie okazało że "parelli" nie zna końskiego i nie porozumiewa sie z nim "naturalnie" to cały pogrzeb na nic...zupełnie tak jakby nagle znaleziono starszą inna wersję Koranu...cały islam idzie do piachu wtedy.

[/quote]

Wrotki, nie jestem na tyle lotna, żeby zrozumieć związek cytatu z treścią Twojej wypowiedzi. Możesz znizyć się do poziomu maluczkiej i wyjaśnić?
wrotki
nie mogę sie zgodzić,  🤣
plan był  ❗
zgnębić biednego konia tak zeby na nic nie zwracał uwagi oprócz człowieka.  🤔wirek:
Jeżeli prawda nie boi sie krytyki to może organizatorzy tegorocznych kursow SPNH zaproszą na własny koszt jako obserwatorow największych sceptyków metody na tym forum, ci zdadza nam rzetelną relację i poznamy metodę od kuchni. Bo dla mnie w... tz. naturalisty+w.... tz.klasyka. 😉
dea   primum non nocere
11 marca 2010 09:38
Mam oczywiście kantary sznurkowe, ale konie natychmiast znienawidziły je, więc poszły szybko w odstawkę.

A widzisz, i to jest ciekawe, moje lecą do kantarów sznurkowych i same pakują w nie łby. Mimo że, jak tu już autorytatywnie stwierdzono, "4 faza jaką by nie była, jest moją ulubioną fazą"  😎 i jednocześnie tylko konia miziam i głaszczę (najczęściej po jedynym rogu), pozwalając mu wejść mi na głowę  😎

...czy ktoś może podać jakieś wiadro pomyj... wrotkiemu? Chyba mu sie skończyły, a wygląda jakby chciał dalej lać <zakłada sztormiak i gogle>

ganasz, jak się chce psa uderzyć to kij się zawsze znajdzie. Mnie tam szkoda kasy na wydumaną bezsensowną misję. Przede wszystkim dlatego, że my (a przynajmniej ja) nie chcemy nikogo (w szczególności Ktosiny i wrotka) konwertować. Oni nas chcą skonwertować na szport i wszpółzawodnictfo, z niezrozumiałych dla mnie powodów 🙂
...ach, wiem, zapewne, by zbawić nasze konie od brutalnego karabińczyka  😍
Wydaje mi się, że na tym filmie Linda próbuje przede wszystkim zmusić konia do koncentracji na jej osobie. a mi się wydaje że zwyczajnie wyżywa na koniu swoją frustrację,ze koń nie zna końskiego języka którym ona tak biegle , wręcz naturalnie (native speaker? 🤔wirek🙂, się posługuje.
...genealnie filmik ujawnia cała hipokryzję i marketingowe zakłamanie "naturalsów"...klasyk to brutalnie chłoszcze, a "naturals" to tylko z przyrodzona łagodnością stosuje "4 fazę" 😤

Popieram w całej rozciągłości!!! Dokładnie mam takie same odczucia.
dea   primum non nocere
11 marca 2010 09:47
...i nikt nie zauważa, lecąc do przodu w przekonaniu o swojszej racji, że i "naturalsom" się ten filmik nie podoba....  😎

To teraz się klepcie po plecach, wiadra zaraz ktoś (a może Ktoś?) poda 🙂
Wrotki, nie jestem na tyle lotna, żeby zrozumieć związek cytatu z treścią Twojej wypowiedzi. Możesz znizyć się do poziomu maluczkiej i wyjaśnić?
no to sie pochyle nad twoim nieszczęściem i powiem bardziej wprost.
sugerujesz że zachowanie Lindy miało jakiś plan, miało jakiś dydaktyczny pomysł...a według mnie żaden plan nie może usprawiedliwić takiego znęcania się nad koniem!
ten film udowadnia,ze guru naturalsów traktuje konia jak niedźwiedzia którego uczy się tańczyć na rozgrzanych węglach...ten film udowadnia,ze PNH to żadna "naturalna rozmowa z koniem", tylko zwykła tresura oparta na presji...presji częściej psychicznej,ale nie żałującej fizycznych środków...TO NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z JEŹDZIECTWEM
mila   głęboka rekreacja
11 marca 2010 09:53
Dyskusja iście surrealistyczna.

Dlaczego naturalsi wzbudzają tyle kontrowersji - jeśli czegoś nie znamy, to podchodzimy do tego nieufnie, czasem agresywnie.
Z ręką na sercu - kto z Was na tyle zgłębił zagadnienia tutaj poruszane, żeby z łatwością odpowiedzieć na średniotrudne pytania merytoryczne?

Tworzą się sztuczne podziały i dwa obozy 😕. I zamiast dbać o dobro koni, to ustawiamy się na barykadach. Bez sensu.

W temacie się nie wypowiem bo się czuję niekompetentna.

edit - literówki
Dyskusja iście surrealistyczna.

W temacie się nie wypowiem bo się nie czuję niekompetentna.

Widzisz, u Ciebie to ewidentna pomyłka  🙂 a tłumaczenia np. L.P są ciągle oparte na takich absurdach. Np. tłumaczenie odnośnie owego konia: "bo miał trudne przejścia z ludźmi"  🤔wirek: To trzeba ze zwierza robić wariata w ramach terapii?
[/quote]
O i tu tez się zgadzam!!! 🙇

I proszę upewnijcie mnie bo chyba się przesłyszałam; czy na drugim filmiku umieszczonym przez Elę, za każdym razem kiedy słychać uderzenie karabinka o końską głowę, ta kobieta mówi z uśmiechem "good klang"  🤔?????
Dea a ja bym zaprosiła wrotki, bo jakby nie było choć czasem mnie dziwi to szanuję jego wiedzę, chętnie bym uczestniczyła w takiej sesji z Bernim. To byłoby ciekawe spotkanie dwóch autorytetów. Pod warunkiem oobiektywizmu obu stron.
i mam pytanie co robi klasyk jeżeli lonżowany koń nagle na niego szarżuje, staje dęba, rzuca się z zębami i kopniakami? -reakcje maluczkich jeźdźców i doświadczonych pracujących z nowym koniem."bo miał trudne przejścia z ludźmi"
i żeby nie było jestem przeciwnikiem tych cieżkich karabinków które zostały w niektórych szkołach naturalu dawno wycofane na rzecz węzła, a w ANH odpadł też karotnik.
[quote author=trusia link=topic=11961.msg516105#msg516105 date=1268299872]
no to sie pochyle nad twoim nieszczęściem i powiem bardziej wprost.
sugerujesz że zachowanie Lindy miało jakiś plan, miało jakiś dydaktyczny pomysł...a według mnie żaden plan nie może usprawiedliwić takiego znęcania się nad koniem!
ten film udowadnia,ze guru naturalsów traktuje konia jak niedźwiedzia którego uczy się tańczyć na rozgrzanych węglach...ten film udowadnia,ze PNH to żadna "naturalna rozmowa z koniem", tylko zwykła tresura oparta na presji...presji częściej psychicznej,ale nie żałującej fizycznych środków...TO NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z JEŹDZIECTWEM
[/quote]

Wdzięczna jestem za pochylenie, chociaż nieszczęśliwa się nie czuję, a wręcz przeciwnie. Ja z kolei pochylę się na Twoim brakiem umiejętności spojrzenia poza pewien schemat myślowy.

Plan może być dobry albo zły. Na ten temat się nie wypowiadam.  Nie mówię, też czy był czy go nie było. Nie mówię, że ten plan czy jakikolwiek inny jest usprawiedlliwieniem czegokolwiek.  Powiedziałam tylko, że do oceny istnienia lub nie istnienia planu trzeba jedna czegoś więcej niż obejrzeć wyrwane i zmontowane fragmenty.  Ty natomiast jesteś tak zacietrzewiony, że każdą wypowiedż dopasowujesz do tego, żeby po raz milionowy powtórzyć to samo. I dobrze, mów, każdy ma prawo mówić, ale spróbuj tez zrozumieć, co mówią inni. Jak odnosisz się do mojej wypowiedzi, to odnieś się do niej, a nie do swoich obsesji.

Jeżeli prawda nie boi sie krytyki to może organizatorzy tegorocznych kursow SPNH zaproszą na własny koszt jako obserwatorow największych sceptyków metody na tym forum, ci zdadza nam rzetelną relację i poznamy metodę od kuchni. Bo dla mnie w... tz. naturalisty+w.... tz.klasyka. 😉

Ganasz, a niby dlaczego? Jak ktoś chce się przekonać, niech się przekonuje, jeśli nie, niech się nie przekonuje. Dlaczego uważasz, że komuś ma tak na tym zależeć, że ma jeszcze swoje pieniądze na ten cel poświęcać? Absurd goni absurd. 

dea   primum non nocere
11 marca 2010 10:23
[quote author=ganasz link=topic=11961.msg516113#msg516113 date=1268300262]

Ganasz, a niby dlaczego? Jak ktoś chce się przekonać, niech się przekonuje, jeśli nie, niech się nie przekonuje. Dlaczego uważasz, że komuś ma tak na tym zależeć, że ma jeszcze swoje pieniądze na ten cel poświęcać? Absurd goni absurd. 
[/quote]

Teraz ja: amen.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się