9 lat temu kupiłam od p.Kurowskiego kasztanowatego wałaszka o imieniu CIS. Niestety nie dostałam żadnych papierów a tylko dowiedziałam się że urodził się w 1995. Jednak od jakiegoś czasu mam wrażenie, że Cis troszkę się starzeje i tak sobie pomyślałam, że może on ma więcej lat niż się dowiedziałam.
Może ktoś z was zna go z tamtej stajni, może wie kiedy się urodził.
Za każdą informację będę bardzo wdzięczna.
Jeżeli ma tak jak jest powiedziane ok 8-10 lat, można wiek rozpoznać po zębach... jeżeli nie jest łykawy na przykład i nie ściera sobie zębów dodatkowo...
Bruzda (rowek) Galvayne'a - spróbuj ocenić wiek po długości i rozmieszczeniu rowka. Można to zrobić z dużą dokładnością. Po szczegóły zapraszam na pw. Pozdrawiam!
2010 - 1995 = 15
🤦 no tak.... nie doczytalam 😡
Figaro.Winner, a możesz podać na forum szczegóły? Pewnie nie tylko mnie to zainteresowało.
po łebkach:
Pierwsze pojawienie się bruzd w wieku 9-10 lat
w wieku 15 lat do połowy okrajka
19-20 lat na całości okrajka
20-25 lat na dole okrajka
ok 30 lat nie ma rowka.
oprócz tego warto spojrzeć na zgryz:
wraz z wzrostem zebów wydłużają sięszczęki do przodu, w wyniku tego w wieku lat 9 pojawia się na okrajkach charakterystyczny wrąb (zęby są wysunięte nad dolne).Zanika on w wieku 12 lat i następny raz pojawia się w wieku 15 lat, a poźniej w wieku 20 lat( ale ostatnie sa mniejsze) Jak będzie jakaś potrzeba mogę zrobić zdjęcia obrazujace co to za bruzda i wrąb 😉
pozdrawiam