Kobitki... (antykoncepcja)

Cerę mi poprawiło, po jakimś roku stosowania. Po odstawieniu wszystko co złe z cerą wróciło 😉 Skuteczne antykoncepcyjnie napewno, ale czy zdrowe...pewnie tak samo nie zdrowe jak reszta pigułek.
A mnie wysypało na całej brodzie  😕
Odkopuję. Mam sprawę dość pilną i być może będę musiała udac się do gina (oby nie...).
I mam mały problem. Moja mama uparła się ze mną iść, a mi to wybitnie nie na rękę (moje koleżanki rówieśniczki chodza same).
Jakie więc prawa u lekarza może mieć osoba, która skończyła 16 lat, a nie ma ukończonych 18 (w moim przypadku: 17,5- letnia).
Czy mogę iść sama? A jeśli z matką, to mogę się nie zgodzic na to, żeby była przy jakimś badaniu?
I czy lekarz MUSI jej powiedzieć diagnozę, czy tylko mi i moja decyzja, co z tym zrobię?
Edit: literówki
Matka bedzie wyproszona z gabinetu na badanie.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
01 marca 2010 14:28
Póki nie masz lat 18stu nie odpowiadasz za siebie więc rodzicielka będzie poinformowana o diagnozie.
Nawet jeśli nie wyraże na to zgody- podobno odkąd jak sie skończy 16 lat, jakieś nowe prawa w tej materii przysługują?
01 marca 2010 14:59
Póki jesteś niepełnoletnia lekarz nie powinien Cię przyjąć na badanie bez opiekuna prawnego.
Od 16stego roku życia można prawnie seks uprawiać.
Rodzicielka może być wyproszona na czas badania z sali i możesz powiedzieć, że nie chcesz by lekarz powiedział o straconym dziewictwie, ale niestety diagnozę musi powiedzieć.
Solina   Wszyscy mamy źle w głowach że żyjemy hej hej la la
01 marca 2010 15:13
Magwis, przepisy się zmieniły od tamtego roku mało tego ze musisz przyjść z opiekunem jak nie masz skończonych 18 lat  to bez jego wiedzy i zgody teraz lekarz nie może przepisać środków hormonalnych.
To pewnie niedlugo bedzie wysyp ciąz u nastolatek  😵
01 marca 2010 15:49
To pewnie niedlugo bedzie wysyp ciąz u nastolatek  😵

Nawet jak była możliwość brania tabletek bez zgody rodziców to nie korzystały z tego i tak zachodziły w ciąże. W aptekach są gumki, albo niech z rodzicami pójdzie do lekarza.
Wszystkie nie, ale jednak sporo nastolatek brało tabsy, a teraz to do gina nie pójdą bo z mamą muszą i nie zechcą,będą się bały ze sie wyda.. - nie uwazam zeby to byl genialny pomysł.
01 marca 2010 15:54
Genialnym pomysłem za to według Ciebie jest, że małolaty decydują same i faszerują się hormonami?
Niestety mam w otoczoniu 'Gówniare' bo inaczej nazwac tego nie moge, która łomoce sie z chlopem (lat 24 apropo),tylko w gumie i liczy na szczescie ze nic z tego nie bedzie,bo boi sie isc do lekarza i powiedziec mamie,ale jest taka dorosła,bo ma lat 16 i uprawia seks.
Zazwyczaj zlewa mnie to ,ale to była moja dobra sasiadka,próbowałam ja namowic ze zabiore ja ze soba do gina,nawet nie po tabsy ,ale poprostu zeby jej było łatwiej sie oswoic z gabinetem,zeby tez sprawdzila czy wszystko ok,ale nie
Bo własnie tak jest,one sa dorosłe 🤔
Dokładnie JARA, tabsy to nie jedyna forma antykoncepcji.
Moim zdaniem bardzo dobrze, że są takie przepisy. Ponadto tabsy dla młodego organizmu to nie jest najlepsze rozwiązanie...
01 marca 2010 16:00
Nie rozumiem czego się bać? Nie boi się w tym wieku łykać hormonów? Nie boi bzykać się bez gum, a boi się powiedzieć mamie? Mi się zawsze wydawało, że lepiej pójść i powiedzieć "mamo, mam chłopaka, chce się zabezpieczyć". Lepsze to niż chyba bawić w wieku 16 lat dzieciaka? Przecież rodzic nie upilnuje, jak zabroni to jak nie w domu to na ławce w parku to zrobi.

Ja nie wiem czego dziewczyny się boją, skoro rodzice wiedzą, że mają chłopaków to chyba przez kilka lat związku nie rozwiązują krzyżówek, nie ?

edit:
literówka
Oj, piszecie jakbyście nie pamiętały jak to kiedyś było - akurat nie o sobie mówie, ja bylam odpowiedzialna  🙂 
Seks nie równa sie stały kilkuletni związek. Czesto te panienki zabawiają się na 2/3 randce, zreszta chyba niektórym to i randek nie trzeba do tego. I nie oszukujmy sie ale podejrzewam ze 4/5 rodziców nie wie ze ich kochane córeczki są troche niegrzeczne. I duza częsc rodziców robiła by awantury,dawała szlabany itp. I dzieciaki sie boja przyznać.  Wg mnie mniejszym złem jest branie hormonów przez 15 latke, niż rodzenie przez nią dziecka  🤔wirek: Hormonami wpływa tylko na swój organizm, a gdyby nie one jest wieksza szansa ze zrodzi a i czesto skrzywdzi, będąc bardzo młodą mamą, nowa istotkę.
Najsmieszniejsze jest to,ze jej matka,tez  zaszła w wieku małoletniosci i tak oto powstała,ale widocznie nie chca widziec,słyszec,nie dopuszczaja mysli o ciązy
Ale najbardziej wkur... jestem na niego,wział sobie dziecko za dziewczyne i nic go komletnie nie interesuje. 👿
ovca   Per aspera donikąd
01 marca 2010 16:42
łomoce sie z chlopem (lat 24 apropo),tylko w gumie
''
moim zdaniem gumki są najlepszym środkiem anty dla nastolatek- najmniej inwazyjne i dość skuteczne, na pewno bardziej niż "cudowny" stosunek przerywany.
Ovca - słowo "dość" zamieniłabym raczej na "średnio" skuteczne  🙂
01 marca 2010 16:58
Najlepszą antykoncepcją jest brak seksu 😉
Jeśli ktoś nie jest gotowy na dziecko i w związku z tym nie potrafi się odpowiednio zabezpieczyć to po co w ogóle go uprawiać?
Pytasz chyba retorycznie w tym kawałku:
to po co w ogóle go uprawiać?

?  😜 😁

Jestem przeciwna nieodpowiedzialnemu uprawianiu seksu, nastoletnim ciążom itp ale napisałaś tak jakby seks służył tylko do robienia dzieciaków 😎 A hmm...chyba nie tylko dlatego go lubimy  🤣
olala jaka dyskusja sie rozpętała tutaj 😉 Bynajmniej nie zamierzam iść po tabsy, ani nic w tym stylu 😀
Magwis ja pisza tylko przykładowo. Nie było to skierowane do Ciebie, ani o Twojej osobie  :kwiatek:
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
01 marca 2010 18:18
moge zrobic badania hormonow biorac tabsy czy musze zrobic jej w przerwie?
01 marca 2010 18:36
Pytasz chyba retorycznie w tym kawałku:
[quote author=JARA link=topic=93.msg504933#msg504933 date=1267462720]
to po co w ogóle go uprawiać?

?  😜 😁

Jestem przeciwna nieodpowiedzialnemu uprawianiu seksu, nastoletnim ciążom itp ale napisałaś tak jakby seks służył tylko do robienia dzieciaków 😎 A hmm...chyba nie tylko dlatego go lubimy  🤣
[/quote]

No właśnie, seks to nie tylko dzieci, ale dzięki niemu dzieci się rodzą. I jak ktoś go uprawia, bo lubi, ale nie chce dzieci to chociaż niech się pofatyguje i odpowiednio zabezpieczy.
Wg mnie gumki wcale nie są takie złe.O ile się nie zsunie ani nie pęknie to chyba nic innego się nie może stać,a takie przypadki chyba bardzo częste nie są(a może się mylę?)
margaritka, to chyba zależy, CO chcesz mieć zbadane - stan z tabsami, czy bez. Lekarz nie określił, o co chodzi?

Co do młodzieży i antykoncepcji... W UK antykoncepcję młodzi ludzie mogą dostać za darmo - w aptece (prezerwatywy), u lekarza, w przychodniach "planowania rodziny". Nawet jeśli mają mniej, niż 16 lat (lekarz czy pielęgniarka podejmują decyzję, czy ktoś jest na tyle dojrzały, by rozumieć o co biega w seksie). No i niby fajnie (przynajmniej co do prezerwatyw). Tylko młodocianych ciąż ciągle dużo... Chyba nie sama dostępność/bezpłatność się liczy. Jest jeszcze alkohol, wpływ rówieśników...

Gumki mają sporą różnicę skuteczności w zależności od "czynnika ludzkiego". Jak ktoś ma wprawę i poprawnie używa, są dość pewne. Ale jak ktoś nie ma wprawy, działa w silnych emocjach, wskaźniki lecą na łeb na szyję. Mam dziwne wrażenie, że młodzi ludzie wpadają jednak do drugiej kategorii.
01 marca 2010 18:43
Tylko w gumce to tak jakby jeść lizaka przez papierek 😉

W UK antykopulanty są za frytki i mimo to ciąż jest o wiele więcej niż w PL 😉
ovca   Per aspera donikąd
01 marca 2010 18:44

owszem, ale chyba większość z nas zaczynała od gumek 😉
01 marca 2010 18:46
[quote author=JARA link=topic=93.msg505108#msg505108 date=1267468986]