Stadniny i Stada Ogierów w Polsce

JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
26 lutego 2010 22:56
Co do zwiedzania do jeszcze SO Sieraków Wlkp 🙂
Mi się udało załapać jeszcze na zwiedzenie Posadowa.
Nie wiem czy w dobrym temacie , ale mam pytanie odnośnie stadnin , w których można odbywać praktyki hodowlane w ramach studiów , możecie jakieś polecić ??

u nas w SO Biały Bór
In.   tęczowy kucyk <3
27 lutego 2010 14:39
Taaa, Biały Bór. Robić można, ale mieliśmy jakieś POLECIĆ. Biały Bór to jest ostatnie miejsce, jakie komukolwiek bym poleciła do odbywania praktyki.
No dokładnie chodzi  mi o miejsce sprawdzone 🙂  prawdopodobnie w większości stadnin można takie praktyki odbywać , ale pewnie nie we wszystkich jest ok . Słyszałam ze w Ochabach jest w miarę dobrze.
In miałaś tam praktyki?🙂 ja dokładnie w ten piątek skończyłam 🙂
Jak by kto chciał, mogę polecić praktyki w Stawropolskim Konzawodzie. To wprawdzie zagranicą, ale formalności na pewno da się załatwić - a szansa jedyna na całe życie... Sami chcieliśmy tam na miesiąc pojechać i w sumie sprawa była dogadana, ale teraz za bardzo nie możemy. A przypomniało mi się, bo dwa dni temu akurat gościliśmy pewną bardzo sympatyczną studentkę SGGW, która pisać chce pracę inżynierską o koniach achałtekińskich i taka praktyka byłaby dla niej w pewnym sensie oczywista. Tyle, że boi się jechać sama...
In.   tęczowy kucyk <3
28 lutego 2010 01:05
unicorna, a tam, praktyki tygodniowe z thk to jeszcze lajtowe są. Zależy na jaki tydzień trafisz.
Pomijając moje doświadczenia z tym stadem, to sposób, w jaki potraktowali siostrę twojej koleżanki z klasy, wystarczy mi za przykład ludzi, których należy omijać.
Co się dzieje w Bogusławicach? Upadają?

http://www.swiatkoni.pl/news-display/2085.html
mial/ma przejac je urzad marszalkowski chyba...
mozliwe, ze dlug jest tak duzy, ze zaczeto ruchomosciami zarzadzac
Alicja_8   Z pasja...z miłością...
09 sierpnia 2010 09:39
W moich planach jest wyjazd do SO Ksiaż. kto był? Poleca?Ja z woj. mazowieckiego i tamte tereny wogole dla mnie obce - jak trasa i dojazd do SO? Łatwo trafić?Co warto zobaczyc? Czy ilet wstepu jest tylko jeden czy np. do powozowni trzeba placic odzielnie?
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
09 sierpnia 2010 09:49
Alicja_8, Byłam, zwiedziłam i polecam! Byłam ze 3 lata temu razem z koleżankami, u której byłam w odwiedzinach.
Do powozowni się za wstęp nie płaci, jest bodajże 2 i 4 zł za bilet wstępu na teren SO. Wstęp do stajni wolno wybiegowej dla klaczy ze źrebakami i rekreacyjnej dozwolony, tak samo na halę (która jest obłędna!) można wejść bez problemu.

Niestety dojazdu nie pamiętam. Ale było warto tłuc się pksem z Wałbrzycha 🙂

Alicja_8   Z pasja...z miłością...
09 sierpnia 2010 09:56
😍 super 😉
mega zazdroszcze. Ja musze uzbierac troche kasy na wyjazd i poczekac na jakas w miare pogode. W sumie my pewnie wlasnym samochodem pojedziemy i spedzimy tam caly dzien , ale moze warto poczekac na jakas impreze na terenie SO Ksiąz. Czy lepiej tak w normalnym dniu?
Również polecam, szczególnie na przełomnie maja/czerwca kiedy dodatkową atrakcją są kwitnące wielkie różaneczniki  😍
Samo stado jest prześliczne, ładnie położone z piękną infrasrtukturą,  kryta ujeżdżalnia to szał istny.
Dojazd jest bardzo dobry, przy drodze na Wałbrzych stoi drogowskaz, droga do samego SO jest utwardzona, parking bardzo duży, płatny kilka zł.
unicorna, a tam, praktyki tygodniowe z thk to jeszcze lajtowe są. Zależy na jaki tydzień trafisz.
Pomijając moje doświadczenia z tym stadem, to sposób, w jaki potraktowali siostrę twojej koleżanki z klasy, wystarczy mi za przykład ludzi, których należy omijać.

Akurat u nas były młodziaki na zakładzie i nie było wcale tak nudno 🙂 Wiem, chyba nawet o którą osobę chodzi.
Które z polskich stadnin hodują PKZ oprócz Nowych Jankowic i Kętrzyna? Chodzi mi jedynie o państwowe placówki.
Kętrzyn ma hodowlę, czy jest to tylko stado? Bo jeśli chodzi o utrzymywanie do rozrodu ogierów rasy PKZ to chyba w każdym stadzie jakieś są, bo było na to zapotrzebowanie.
Kilka PKZ jest w SO Łąck
asior   -nothing but eventing-
24 listopada 2010 13:54
W Bialce tez jest pare.
Bardzo dziękuję za pomoc 🙂
ale ja dalej nie do końca wiem o co Ci shagyaaa chodziło, o hodowlę czyli rozmnażanie czy o posiadanie ogierów rasy PKZ? SO nie hodują koni a je utrzymują i udostępniają do rozrodu i duża część ogierów zimnokrwistych zakupowanych do stad pochodzi z hodowli prywatnej.
24 listopada 2010 17:04
SO nie hoduja koni? A np. Bialka to przepraszam co robi, jesli nie hoduje wlasnie?
SO Sieraków również  😉
24 listopada 2010 17:13
Boguslawice chyba tez  🙂 Tak Armara?
W Bogusławicach hodowlę zlikwidowano kilka lat temu, klacze matki trafiły do prywatnych hodowców i stadnin (m.in Robinia, Hiriana do Janowa Podl.). A przy SO w Białce została zorganizowana stadnina koni arabskich, która statutowo zajmuje się hodowlą koni.
Chodziło mi i o hodowlę i o utrzymywanie ogierów, bo w końcu je trzyma się do hodowlli... To pytanie było tylko poglądowe jeśli chodzi o liczbę 🙂 W każdym razie dziękuję.
Stada Ogierów nie hodują ogierów! Jeśli przy Stadzie była hodowla, to była wydzielona organizacyjnie i była to stadnina (czyli miejsce, gdzie hoduje się konie). Np. SO Łąck miało stadninę koni pełnej krwi. W tej stadninie rodziły się źrebaki (to już jak krowie na rowie). A w Stadzie Ogierów stacjonują ogiery. Prawie w 100% zakupione na potrzeby Stada - czyli użyczanie ogierów do stanówki. Obecnie Stada prowadzą też hotel/pensjonat, więc klacze prywatne można tam znaleźć.
Odkopuję, bo może ktoś będzie w stanie mi pomóc.
Otóż w niedalekim czasie wybieram się do SK Dobrzyniewo na praktyki.
Mam w planach tam zadzwonić, może jednak wcześniej dowiem się czegoś tutaj 🙂
Czy na terenie SK działa klub jeździecki, są prowadzone jazdy? Może ktoś tam był na praktykach
i jest się w stanie wypowiedzieć o nich?
Albo ogólne wrażenie o stadninie? (Z tego co wiem to prężnie działa, lecz chciałabym dowiedzieć się nieco więcej ;P)
Za wszelakie informacje  :kwiatek:
In. nie istnieje już nic takiego jak "SO Biały Bór", w tej chwili zostało to oddane w ręce prywatne i oficjalnie nazywa się Centrum Szkolenia Jeździeckiego COVAL Biały Bór. Wiem, że wcześniej nie miało to mniejsce zbyt dobrej opinii  🙄 Ale w tej chwili jest tam naprawdę super, remonty trwają, w najbliższysz planach klub jeździecki, z tego co wiem to podjeli współpracę z THK Biały Bór i praktykanci sobie działają.  😉 Aktualnie stoję tam z koniem i nie narzekam.  😎

www.csjbialybor.pl    🙂
Które stadniny i stada w PL warto odwiedzić i czy jest możliwość zwiedzania? Które są jeszcze państwowe i czy jeszcze w ogóle są?

Odwiedziliśmy Stadninę w Michałowie. Niezwykłe miejsce. Widok koni biegnących z pastwisk zapiera dech.
Trzeba tam się zjawić około 14😲0, żeby to zobaczyć. Przemiły personel. Pan Kierownik ochotniczo woził Tresera swoim autem, jak tylko wspomniałam o chorych nogach. Krówki jak z zabawkowego sklepu. Bardzo polecam.
Kawałek historii SO Książ

http://swiatkoni.pl/news-display/5013.html

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się