ta brama to zmora koniowozów 😉
In. nie istnieje już nic takiego jak "SO Biały Bór", w tej chwili zostało to oddane w ręce prywatne i oficjalnie nazywa się Centrum Szkolenia Jeździeckiego COVAL Biały Bór. Wiem, że wcześniej nie miało to mniejsce zbyt dobrej opinii 🙄 Ale w tej chwili jest tam naprawdę super, remonty trwają, w najbliższysz planach klub jeździecki, z tego co wiem to podjeli współpracę z THK Biały Bór i praktykanci sobie działają. 😉 Aktualnie stoję tam z koniem i nie narzekam. 😎
www.csjbialybor.pl 🙂
no nie do końca tak jak piszesz...Stado jest nadal (a minął prawie rok od Twojego wpisu 😉 ) własnościa Skarbu Państwa, a firma Coval jest TYLKO dzierżawcą terenu i to na warunkach narzuconych przez WŁAŚCICIELA.
mignął mi w prasie przetarg na SPRZEDAŻ BB , odbył się we wrzesniu. niestety nigdzie nie moge znaleźć rozstrzygnięcia,ktoś coś wie? ktoś się złosił? będzie kolejny?
Ktoś - przetargi są na sprzedaż Hubertusa (pensjonatu)
Teren Stada wydzierżawiony jest bodaj na 20 lat i Skarb Państwa raczej nie może go sprzedać... za dużo Coval tam kasy wpakował
no własnie tez mnie to zdziwiło...i zdziwiła mnie przede wszystkim cena,bo poszłoby za bezcen,gdyby to była prawda ...
rzuciłam okiem,zmylił mnie widocznie zapis o tym,że 8 pracowników się przejmuje...bo zdaje mi się,analogicznie było ze Stadem?
czy coś się zmieniło na lepsze ?
Dodaję do tego wątku te linki, może to zachęci innych do odwiedzania Stad Ogierów i Stadnin Koni. Mają coraz lepszą ofertę dla gości. Poniżej kilka przykładów. Za kilka dni jeszcze dojdzie prezentacja SO w Gnieźnie.
Stado Ogierów Bogusławice -
Stado Ogierów Sieraków -
Stadnina Koni Prudnik -
Stadnina Koni Moszna -
Ten bogusławicki filmik to taki słabawy jest, najbardziaj mi się Moszna i Sieraków podobają na filmikach
Moszniański majstersztyk, tak jak pisze Ela, ten bogusławicki kiepski.
hodowla koni AQH, maja w ofercie stanowke trzema ogierami i na sprzedaz zrebaki z rocznika 2012, 2013 i 2014
http://www.drrquarterhorses.pl/pl/oferta
kadzik, gdzieś jeszcze wrzucisz to ogłoszenie?? 🤬
Znalazłam na facebooku ciekawy odnośnik do artykułu i filmu na temat Stada Ogierów w Łącku. Widać że coś się tam dzieje i powoli się reaktywują, oby tak fajnie jak np Sieraków.
http://petroecho.pl/mazowsze-na-weekend-stado-ogierow-w-lacku/4/
konikmorski, to co na filmie działo się zawsze 🙂: wycieczki, bryczki do lasu...
Nowością jest filmik, i fakt, że p.o. prezesa tak szybko uruchomił próbę promocji.
Jako bezpośrednia, od lat, sąsiadka szacownej instytucji (nawet na filmiku mignął mój dom) na razie jestem sceptyczna co do realnej możliwości pozytywnych zmian. Jakoś dotychczas - im ktoś miał bardziej rozwojowe i sensowne pomysły, tym szybciej "znikał".
Będę kibicować, ale to "cudne" miejsce do wypalania wszelkiego entuzjazmu 🙁 A żal ogromny, wobec potencjału miejsca.
halo - o ile wiem ma zostać przywrócona rekreacja i jeszcze kilka innych dodatkowych spraw ma ruszyć. Ale przygotowanie tego wymaga czasu... Tam bardzo długo nie działo się nic ciekawego, a szkoda. Bo miejsce ma potencjał.
konikmorski, rekreacja cały czas była 🙂 , już chyba z 6 lat. Powiedzmy. Też już słyszałam o zacnych planach. I oby.
Taak...
Własność prywatna. Hotel też własność prywatna, tylko inna.
ŁobezNie fejsowych przepraszam.
Stado Ogierów w Starogardzie Gdańskim zostało przeniesione do Rzecznej, samo zaplecze powierzchniowe i budynki idzie pod młotek.
Państwówka pada, a o ogiera coraz ciężej :/
Titina od dawna się o tym mowiło, nawet trakeniarze nie pomogli. Przy takim podejściu władz, góry i związku rentowność Stad jest żadna. Ogiery, nasienie przedpotopowych odpadów nikogo nie interesuje, nawet w cenie promocyjnej. Trzeba się rozwijać, dostosować do klienta albo się z prywatyzować. Łąck powoli zaczyna znowu żyć, może coś z tego będzie🙂
titina, och. Nic, regularnie powtarzam sobie: to tylko emocje, tylko sentymenty 🙁 To, co pamiętamy, od dawna jest wyłącznie w naszych wspomnieniach.
Potwierdzam "ożywcze ruchy" w Łącku. Po raz pierwszy od... 15 lat hala jest w pełni jeździecka, aż serce rośnie, ekstra hala. A jutro są kuligi. 14.02 zawody halowe, włącznie z konkursem egzaminacyjnym. Itd.
Czy na hali w Łącku jest dalej to kopne podłoże ? Zastanawiam się nad przyjazdem na zawody.
[quote author=Karla🙂 link=topic=4184.msg2484747#msg2484747 date=1453483398]
Titina od dawna się o tym mowiło, nawet trakeniarze nie pomogli. Przy takim podejściu władz, góry i związku rentowność Stad jest żadna. Ogiery, nasienie przedpotopowych odpadów nikogo nie interesuje, nawet w cenie promocyjnej. Trzeba się rozwijać, dostosować do klienta albo się z prywatyzować. Łąck powoli zaczyna znowu żyć, może coś z tego będzie🙂
[/quote]
Niestety mam wrażenie, że hodowlą w Polsce kierują ignoranci :/ Jeżeli nie wydarzy się jakiś cud przed 2020 r, to po tym roku nie widzę w kolorowych barwach polskiej hodowli. Już teraz jest źle, bardzo źle. Ja asekuracyjnie opłacam składki w księdze Z, na wszelki wypadek 🤔 Ratunkiem jest pozwolenie na utworzenie związków rasowych, oddzielnie zimniuchy, oddzielnie sp, oddzielnie wlkp , oddzielnie małopolaki , hucuły kuce, itp W takim formacie jak to jest teraz , to PZHK ciągnie nas w dół po równi pochyłej , na samo dno .
Titina, podłoże na hali było kilka lat temu tuningowane🙂 jest dobre, a jest plan na jeszcze lepsze. W imieniu ekipy ze Stada serdecznie zapraszam zarówno na zawody jak i na szereg kursów i szkoleń jakie na ten rok zaplanowało Stado🙂
Dziękuję Karolino. Miałyśmy jechać do Kwidzyna w tym czasie, ale to dalej ,jak dla mnie o 30 km.
titina, podłoże na hali jest miodzio, wszystko się już zdążyło wyrównać, jest zadbane, nic ślisko, nic kopno (dobra, przy najdalszej bandzie ze 2 m). Nie pyli. Hala elegancka, nowe światła, banery, odkurzane siedziska. Bez różnych "przydasiów" na hali widać jaka jest ogromna. Szkoda, że dębowe bandy obite OSB, ale za to całe i bezpieczne.