KAWA i wszystko z nią związane
nie umiem funkcjonować bez kawy. Ale nie jakiejś wymyślnej... zwykła, sypana, mocna kawa 🙂
jest tylko jeden na całą Polskę, a kawę mają absolutnie obrzydliwą. byłam 2 razy, 2 razy wylałam cały kubek 🙄
a nieprawda bo w wawie są 2 starbucksy 🙂 karmelowe frappuccino 😍
u mnie w domu od zawsze do robienia kawy służy džezva, nie robi takich cudów jak nowe ekspresy ale kawa jest wyśmienita 🙂
Strucelka a moge wiedziec gdzie można dostać taka ubijaczke elektryczna do mleka? i czy jest dobra? dobrze spienia?
Muffinka, to jest duża, problem w tym że pijemy wspolnie kawę rano ale w dwóch kubkach, jak się dobrze ubije wychodzi po 3/4 kubasa a ja bym chciała cały;]
ja mam taką do postawienia na płytkę, elektryczna na pewno jest bardziej zawodna niz mechaniczna
no i możesz w niej też robić latte
mukka miewa czasem fochy;] co kilka uzyc myję dyszę spieniającą w zmywarce, no i lubi tłuste mleko;] poniżej 2 procent ubija się byle jak
Hmmm, pytam o te elektryczne ponieważ mam indukcję i szczerze mówiąć nie wiem czy mi ta płyta takie coś "odczyta" 😉
Ale jeśli trzeba używać tłustego melka to muszę przemyśleć sprawę - ja pijam tylko 1,5%.No ewentualnie 2%. Nie kupuję tłustego.
Muffinka, 2% da radę
1,5 ubije sie nędznie, zreszta w kazdym ekspresie
Jesli masz plyte indukcyjna, to chyba nie masz wyboru
No właśnie. Nic, pomyślę, bo teoretycznie nie powinnam teraz zbyt dużo kawy pić 😉 A obawiam się że jak kupię sobie takie cudo to się nie powstrzymam.
Muffinka, jedną dziennie mozesz na pewno
Ohne Kaffee geht garnix...
Kawa to moj eliksir zycia chyba. Bez kawy jestem nie do zniesienia. 😁 W domu pije rozpuszczalna Nescafe, w pracy sypana z ekspresu (zlozylysmy sie z dziewczynami) a czasem na stacji benzynowej kupie sobie latte macchiatto. Ogolnie rzecz biorac kawa to podstawa. 😍
Miloska "spieniaczki" do mleka można dostać w Ikeii
Co do przepisu na latte - spieniasz mleko, i wlewasz mniej więcej do 3/4 wysokości szklanki, zostawiając najlepiej spienioną warstwę mleka z góry (taką samą piankę) na później. Wlewasz kawę - powoli, równym strumieniem - ale nie po łyżce albo po boku szklanki, bo zostanie ślad, tylko samym środkiem 😉 potem na samą górę nakładasz jeszcze piankę z mleka, żeby zatuszować ślad po wlewanej kawie i udekorować 😉
szepcik bardzo dziękuje :kwiatek:
Kawa to moj eliksir zycia chyba. Bez kawy jestem nie do zniesienia. 😍
Tak, tak, tak 💘
Bomba, tylko przydałaby się jeszcze instrukcja 😁
hmm... chińska cierpliwość + cienki patyczek?
i syrop czekoladowy chyba jeszcze 😉
dobra, dziś wieczorem spróbuję 😎
mnie kiedyś barman pokazał jak się robi wzorki. Oczywiście nie mam szans na powtórzenie tego ale wszystko co robił robił właśnie mlekiem i patyczkiem (coś jak bardzo długa wykałaczka). Te najprostsze wzorki (serce, listek itp.) można zrobić samym mlekiem lanym z dzbaneczka 😉
Też tak myślę 😉
Muffinka, ja piłam taką Jacobs o obniżonej zawartości kofeiny 😉 dzieki temu nie zrezygnowałam z porannego półlitrowego kubeczka 😉
Jak kawa to i ciasteczko, nie? 😀 Słyszałem, że rodzaj pitej kawy mówi wiele o naszym charakterze. Ponoć to jakiś cytat Dalajlamy. Ktoś zna? 😉
Jak Dalajlama, to pewnie o herbacie mówił, nie o kawie 😉
A co, będą wróżby z fusów po naszej ulubionej kawie? 😎
U mnie by się nie dało wywróżyć, bo piję tylko rozpuszczalną. 😎
Szepcik- coś mi się jednak wydaje, że kawa hmm 😉 Bo popatrz... Kawę robisz do smaku nie? Taką jak lubisz. Są różne sposoby przyrządzania wedle 'widzi mi się' swojego 'ja'. Są herbaciarze, ale przeciętny zjadacz chleba zna czarną i zieloną a kawa.... A to mleczka ma być akurat. Cukru też odpowiednio. Rozpuszczalna lub mielona. Marka też ma znaczenie... Siła, moc, gorycz, mocno palona lub słabo.. Można by pisać i pisać 😀 Myślę ,że mogą być jakieś związki między gustem a charakterem.
Ja lubię mieloną z ekspresu o dobrym ciśnieniu. Melka wedle uznania - raz mniej raz więcej. Ma być słodko i gorąco! Ice koffe latem - PYCHA!
Moja PIERWSZA latte, zrobiona przed chwilą
Pyszna 😜
Daniel jeszcze trzeba mieć ekspres 😎 oj wtedy to bym szalała 😎 dla mnie koniecznie z mleczkiem, niezbyt mocna, ale aromatyczna - no z przyprawami 😜 z jakimś alkoholem... nie słodzę, ale carmel macchiato to co innego 🤣
Notarialna ładna, tylko na górze powinno być więcej pianki - mniej więcej tyle, co kawy 😉
szepcik, Pierwsze podejscie to było, ale z czasem do wprawy się dojdzie 🙂 Jutro z rana na śniadanie sobie zrobię.
Czy wersa z kakao może się nadać? Bo cappucino to na pewno, ale nie wiem jjak z kakao 🙂
Wątek dla mnie 😀 Ja bez kawy jestem jak ryba bez wody potrafię dziennie wypić 7 😲
Jak zrobić takie cieniowane latte??
Lać kawę powoli, i z przerwami 😉 ponoć - mnie jeszcze nie za bardzo wychodzi, a w pracy nigdy nie miałam czasu na aż taką zabawę 😉
ja teraz mieszam mleko 0% ze śmietanką do kawy, jest słodsze i lepiej się ubija. Kawę wlewam na koniec ze specjalnego dzbaneczka z dziubkiem, bardzo wolno, jednostajnym ruchem 🙂