czy ktoś może mi przetłumaczyć zdanie z francuskiego na polski --> "eu la t'est pas en train de passer ton galop1". Galop1 to nazwa filmu na You Tube. Próbowałam translatorem google ale bzdury wychodzą.
gillian chlop moj napisal, ze (pare lat sie uczyl we francji):
EU LA - nie ma czegos takiego
"N'EST PAS EN TRAIN DO PASSER TON GALOP" - "nie wykonuje w tym momencie twojego galopu"
"T'EST" czegos takiego nie ma, albo jest "EST" albo "l'EST" n'est, ale jak pozniej jest "PAS" to znaczy, ze "n'est pas en train de passer ton galop" czyli ze nie wykonuje
mam nadzieje, ze cos zrozumialas😉
Margaritka a to " Je te crains comme le diable" ? To tekst z piosenki.
margaritka, Yyyy. No to w takim razie nie zrozumiałam, co autor komentarza miał na myśli (
)
czuję się głupia 🙂
skąd tabletka wie jak trafić w źródło bólu?;p
"passer le Galop 1" to jest zdawać na podstawową odznakę w wyszkoleniu francuskim 😀
Coś jak u nas brązowa.
Pełne zdanie : "Nie jesteś w trakcie zdawania na Galop 1?"
BTW tych Galopów jest coś koło 8.....
[quote author=wiedźma link=topic=20.msg495446#msg495446 date=1266782741]
[/quote]
a nie jest tak że działa na całość? dlatego po niektórych jest się bardziej przymulonym?
oczywiście mogę się mylić i jest to bardzo prawdopodobne 😉
[quote author=wiedźma link=topic=20.msg495446#msg495446 date=1266782741]
a nie jest tak że działa na całość? dlatego po niektórych jest się bardziej przymulonym?
oczywiście mogę się mylić i jest to bardzo prawdopodobne 😉
[/quote]
Raczej nie na całość organizmu ale na całość organu, mięśnia itd. na którego ból jest tabletka. No chyba, że mówimy o czymś typu Apap to wtedy właśnie działa na wszystko do czego zwalczania ma substancję. Wtedy człowiek często przymulony. Pierwsze porównanie jakie mi się nasunęło " Nie macie pryszcza a go wyciskacie... 😁 (to moje zdanie też mogę sie mylić xD)
"Tabletki na ból
artykuł Barbary Michalik konsultowany z dr. n. med. Maciejem Hilgierem, kierownikem Poradni Przeciwbólowej w Centrum Onkologii w Warszawie
Mechanizm powstawania przewlekłego bólu można porównać do samonapędzającego się koła. Specjaliści nazywają go zjawiskiem nakręcania się (ang. wind up), gdyż ból zwiększa się jak zwijająca się stopniowo sprężyna w zegarku. W bolącym miejscu powstaje stan zapalny (w reumatyzmie bywa odwrotnie - to stan zapalny staje się przyczyną bólu), którego skutkiem jest wytworzenie się nadmiaru substancji (prostaglandyn) uwrażliwiających receptory urazowe na sygnały bólowe. Pobudzone do aktywności substancje zaczynają "żyć własnym życiem", same potęgują nieprzyjemne odczucia i ból nasila się.
Działanie niektórych leków przeciwbólowych polega na hamowaniu syntezy prostaglandyn. Chodzi o to, aby samonapędzanie się długotrwałego bólu zostało zahamowane, błędne koło zaczęło się wolniej obracać, a w końcu ustało.
Warto wiedzieć, że jedne leki mają działanie obwodowe (miejscowe) i wpływają na same nerwy czuciowe oraz włókna bólowe. Jeszcze inne środki działają bardziej ogólnie, centralnie, gdyż wpływają na centralny system nerwowy, czyli mózg i rdzeń kręgowy, hamując proces analizy sygnałów bólowych docierających z uszkodzonego miejsca ciała."
edit: ten tekst omawia trochę inny rodzaj bólu, niż np. ból brzucha, ale ostatni akapit odpowiada bezpośrednio na pytanie jak mniemam 😉
wykasowałam dubla. N.
tak to jest jak sie nie zna kontekstu 😁
thaya
" obawiam sie ze jestes diablem"
chlop do mnie " skad Ty takie glupoty bierzesz?" 😁 😁 😁
retaśnie, miałam edytować poprzedni post i zdublowałam 🤔
thaya
" obawiam sie ze jestes diablem"
chlop do mnie " skad Ty takie glupoty bierzesz?" 😁 😁 😁
hehe dziękuję 🙂
jakby szukać źródła " Night Of The Hunter/Le Nuit du Chasseur" by 30seconds to Mars
to Nicholas Hoult
Tak jest. To Nicholas grający w 1 i 2 sezonie serialu "Skins". Znany też z "Był sobie chłopiec" 😉
Jak wyczyścić srebrne bransoletki i pierścionki, ale takie mające specjalnie poczerniałe fragmenty i żeby te specjalne poczernienia zostały? Da się w ogóle? 👀
Pastą do zębów spróbuj i szczoteczką :]
Albo sprobuj rozpuscic w wodzie soli-sporo (np w kieliszku) i w tym roztworze przez jakis czas moczyc rzeczy ktore chcesz wyczyscic.
JARA - zapomniałam o tym sposobie, tylko czy pasta nie usunie mi wszystkich poczernień?
akzzi - ten sposób znam i jest on najlepszy, niestety usuwa też to specjalne poczernienie, które robi się wtedy takie "białe" a to już mi się nie podoba 🙁
Chodzi Ci o oksydowane srebro? Miałam kiedyś z niego kolczyki, czyściłam właśnie pastą do zębów.
Ale kiedyś mi się jeden urwał (były wiszące) i oddałam do jubilera do naprawy a ten idiota mi go wyczyścił z tego oksydowania 😀iabeł:
Szepcik - dokładnie o oksydowane, nie mogłam sobie tej nazwy przypomnieć :emot4: Jak u Ciebie nic się nie stało to w takim razie wypróbuję tę pastę.
W jaki sposób można się zupełnie wylogować (zlikwidować konto) ze starej volty? 👀
Mamy na forum jakiś temat gdzie można wrzucać fajne, ciekawe artykuły ?
"Coś niezwykłego" czy jakoś tak 😉
Czy jeżeli mieszkam w Krakowie, a zameldowana jestemvw Elblągu, to czy mogę załatwić sobie NIP w Krk czy muszę się do Elbląga pofatygować?
Jeżeli prowadzisz działalność gospodarczą, to w miejscu prowadzenia działalności. Jeśli nie prowadzisz, to w miejscu zameldowania.
Miało być tak, że składasz wniosek w US w miejscu pobytu, a US przesyła go do miejsca zameldowania, ale nie wiem czy to zatwierdzili, bo przestała mi ta wiedza być potrzebna.
W swoim urzędzie skarbowym :]
A ja to bym się chciała dowiedzieć jaką to chemie dodają do jogurtów 😁 Takiego "danio" itd. Bo kocham je a nie wiem dokładnie co jem 🤔
Omg, czyli czeka mnie przymusowe nieświąteczne jechanie do domu... :/
[quote author=Izuś-.- link=topic=20.msg497138#msg497138 date=1266874562]
A ja to bym się chciała dowiedzieć jaką to chemie dodają do jogurtów 😁 Takiego "danio" itd. Bo kocham je a nie wiem dokładnie co jem 🤔
[/quote]
Skład:twaróg odtłuszczony, śmietanka, cukier, mleko odtłuszczone.