ciąża, wyźrebienie, źrebak

JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
18 lutego 2010 15:17
Condina, a jaki macie "schemat" jeśli chodzi o imiona? Ten rok na 'c' czy wszystkie ogiery (ojcowie)  na "C" ? 😀
Condina   Charakter, Charisma, Klasse.
18 lutego 2010 17:23
literka co rok inna, to idzi alfabetycznie. W tzm roku c a w ubieglym b )
kolorwiatru   Pani władczyni imperatorka
18 lutego 2010 21:18
wet jakis czas temu ale tylko ogladał nie robil badania, stwierdzil ze jest zaciazona ale dopiero we wtorek bedzie usg bo wczesniej nie da rady przyjechac. A powiedzcie mi czy jak sie zrebak rusza to widac to tylko na dole brzucha czy na słabiznach tez? Bo jak teraz tam bylam to kobyła sie nie ruszała a słabizny tak dziwnie sie poruszały w róznym stopniu i dziwnie.... A wymiona nie ma obrzmiale tylko takie chude ale dosc duze. I na koncach białe kropeczki, ale to nie sa świeczki takie jak na waszych zdjeciach tylko jak łepek od szpilki. I co zawsze lubiła jak sie ja dotykało i głaskało wszedzie, pod brzuchem i wogole to teraz jak sie dotknie dół brzucha albo słabizny czy uda to sie zaczyna szczurzyc i próbuje załadować z buta...
Jak sie źrebaczek rusza to na słabiznach też widać , wyglądają one jak by falowały.
Co do wymienia to jak tu ktoś pisał u każdej klaczy jest inaczej.U Oliwki wyglądało to tak że dwa tygodnie przed porodem pojawiły się świeczki, tydzień przed zaczęło lecieć mleko i rozluźniły się więzadła .Na trzy dni przed porodem zaczął jej lecieć śluz ze sromu.Ten śluz to jest upłynniony czop szyjki macicy ,jak by ktoś niewiedział 🤣.Mniej więcej w tym samym czasie jak pojawił się śluz opadł brzuch.
Ale jak już pisałam każda klacz przygotowuje się inaczej do porodu.
Jeśli chodzi o zachowanie klaczy to Oliwka też była do mnie wrogo nastawiona i niedawała się dotykać nawet po szyi.

19 lutego 2010 08:27
no jej wlasnie tak falowały, ale brzuch ma duzo mniejszy niz na zdjeciach z tego watku, klaczy np miesiac przed wyzrebienim. Jesli ona jest zrebna to moze to bedzie dopiero za jakis czas a te kropeczki sa dlatego ze wymioa sie powoli przygotowuja albo cos?
Z tych zdjęć trudno wywnioskować jaki ma brzuch. Jeśli ma świeczki to raczej na dniach będzie się źrebić .
Zrób jej jakieś zdjęcia z przodu i z boku to zobaczymy czy jej opadł brzuch i jak ogólnie wygląda.
19 lutego 2010 09:02
to sa ze wczoraj, nie mam innych ale dzisiaj zrobie na pastwisku
Na tych zdjęciach wygląda jak ciężarna klacz z zapadniętymi słabiznami . Czyli źrebak ułożył się juz do porodu.
A jak ona z boku wygląda brzuch jej obwisł trochę ?
A jak długo ona ma świeczki na sutkach i kiedy opadł jej brzuch?
19 lutego 2010 09:27
znaczy mam wrazenie ze jej troche opadł ale to jakis prawie tydzien temu, a świeczek nie ma tylko takie kropeczki na koncach... ale to jak głowka od szpilki i nie wiem jak długo  😕
Moja wyglądała 5 dni pzred wyźrebieniem tak (ale to była już jej 6 ciąża 😉)
Widoczny bardzo opuszczony brzuch

i z przodu
19 lutego 2010 10:37
armara, czymam kciuki :-), a co chcesz chlopca, czy dziewczynke?
hehe tak wyglądała w 2009
Teraz jestem aktualnei na etapie poszukiwana ogiera, jest zaźrebiana co dwa lata 😉
19 lutego 2010 10:49
yyyy to moja tez ma taki brzuch prawie tylko jeszcze tak nie zwisa :P i to 6 ciaza?  😲 a mojej pierwsza , to przy szostej musialaby wygladac jak czołg  😜
To klacz półkrwi angloarabskiej, a nie ślązaczka.
19 lutego 2010 11:15
armara a czym ja zwykle kryjesz?  Jakiej rasy ogierami ?
Angloarabami, staram się wybierać te które mają udokumentowaną karierę sportową i wyniki hodowlane, poprzednio był Emetyt i Halogen.
Największym problemem jest u nas brak specjalisty od inseminacji 🙁 Ale w tym roku próbuje coś z tym fantem zrobić.
Ubiegłoroczna dzidzia:
http://www.arsenelupin.webpark.pl/
19 lutego 2010 11:29
Masz foty małego/małej po Emetycie? ;>
mam, ale może to na PW bo to chyba OT 😉
taka była w 2007
19 lutego 2010 11:53
armara to tez fakt ... z tym ze cala ta sytuacja mnie przeraza  😁
u nas termin na dziś  i spokój cisza. Brzuch już dawno opuszczony. Świeczek brak, więc jeszcze sobie poczekamy 😉

jak to jest u Was, czy potwierdza się, że przed terminem poród to klaczka a po to ogierek? u nas do tej pory tak było.
19 lutego 2010 14:56
zdjecia z przed chwili
19 lutego 2010 15:03
sorry armara ... chyba troszke sie pogubilam  😡 😡
Condina
Nie szkodzi 😉 Lepiej się pochwal Celinką, spacerowała już poza boksem ?

kaliope66
U nas się nie sprawdza. Mam taką agentkę jedną co u nas trzy razy oźrebiła się 14 dni przed terminem (ogierek, klaczka, ogierek).
Po czym będzie maluch ?

U nas w tym roku rok pzrerwy więc gorąco kibicuję wszystkim voltowym końskim mamom  🏇
kolorwiatru ta twoja kobyłka to jakaś podejrzanie gruba. 😂
19 lutego 2010 17:48
kaloe naprawde? nie zwrociłam na to uwagi  😂  😉
Idź do niej i jej wytłumacz 👿  że ma się źrebić bo na forum wszyscy czekają na tą niespodziankę 😁
19 lutego 2010 17:58
no ja jej tłumacze a ona na to wesolo bryka  😂 normalnie masakra.... ona sie wyzrebi dopiero za dwa trzy miesiace pewnie, albo wcale  😁
Ja po dwóch tygodniach wstawania do Oliwki stwierdziłam że ona jeszcze tydzień będzie tak chodzić i w nocy do niej nie poszłam. Wchodzę rano  a tu dzidziuś 😁
19 lutego 2010 20:10
z jednej strony taki pajak jest fajny i moze pewnie bym sie cieszyla jak bym przyszla rano a tam sobie maly dzidzius lezy a z drugiej wolalabym sie mylic i goraco wierzyc ze bajeczka sobie poprostu przytyla i nie bedzie sytuacji kiedy dziecko rodzi dziecko... 🤦
19 lutego 2010 21:25
Może za często zaglądasz do niej i obie się stresujecie: ona- że łazisz i podglądasz, a Ty, że nie masz co podglądać  i na niczym jej nie złapałaś 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się