Derki

margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
16 lutego 2010 19:25
korsik wstawiaj fotke bo tak to ciezko wyobrazic
Bardzo dobrze, że wyrażasz swoją opinię. Pytam z ciekawości, bo za każdym razem jak wpadam do wątku derkowego to zawsze coś jest nie tak, cieszę się, że ja nie mam takiego problemu z derkami 🙄
naprawdę nie widzicie tego, ze linia nie jest prosta do podłoża?
mi to przeszkadza, wam może nie przeszkadzać

cienka czerwona linia jest równoległa do podłoża, grube linie zaznaczają jaka jest różnica długości

w mojej derce wyglądałoby to tak, jak byłaby mniejsza-czyli dopasowana, a że kupiłam za dużą to nie rzuca się to tak w oczy, jednak widać, ze nie tylko w mojej derce jest ten 'problem' (IMO problem)
Podziwiam twoje oko  😲  Ja bym tego nie zauważyła ani by mi nie przeszkadzało..ostatnio sobie świadomie kupiłam o rozmiar za małą derke i jestem zachwycona  🤔wirek:

Ale jak najbardziej masz prawo a nawet obowiązek o takich rzeczach pisać. Jeżeli możemy chwalić możemy tez krytykować.  😉
Hmm.... interesting. Mam zdjecie mojego konia w tym modelu derki i nie dostrzegam tej roznicy poziomow.

Prosze:
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
16 lutego 2010 21:21
W mojej też tego nie ma:
Mam wrażenie, że przeżywacie trochę z tymi derkami, w sensie, że wszystko ma być równiutko, co do milimetra, każdy koń jest inny, ma inne wymiary i chociaż rozmiar np. 155 to na każdym inaczej leży...

A jak się ma takie wymagania to na zamówienie konkretne wymiary i po krzyku ^^
W mojej też nie ma:

Jak dla mnie to nie wina derki, tylko doboru rozmiaru / długości / szerokości.
A czy nie jest troche tak, że na tym zdjęciu, gdzie rzekomo derka nie jest  po długości w jednej lini, ma się takie wrażenie poniważ derka nie leży idealnie równo i symetrycznie na koniu? Widać troszkę wiecej materiału zwisającego po drugiej stronie konia. Całkiem możliwe, że jeśli derka została by poprawiona i równo założona na konia, to nie było by takiego wrażnienia że jest nierówna  🙄
widać, nie wszystkie takie są... 🙁
ja wybrałam tylko rozmiar, długość jest chyba standardowa, wszystko byłoby ok, gdyby wszędzie była jednakowa długość.
Ale ok, niech tak bedzie.

edit:
meggi, nie wiem, moze, ale u mnie jest tak bez podwiewania
deborah   koń by się uśmiał...
16 lutego 2010 21:45
LOVELY, zmierz ta derkę zanim zaczniesz opowiadać bajki. obie długości są takie same...

korsik, ale ja chcę wiedzieć gdzie lezy problem...

posłuchajcie. jeśli koń jest bardziej wykłębionym derka z przodu podniesie się wyżej. jeśli mniej spadnie niżej.
podobnie tył. na umięśnionym rozłupanym zadku derka ułoży się inaczej niż na kościstym nie umięśnionym. cudów nie ma materiał się nie rozejdzie bo koń ma mocny zad

derka korsik i zen jest szyta dokładnie z tej samej formy. podobanie jak derka koniczki.

Ktoś   Dum pugnas, victor es...
16 lutego 2010 21:50
deborah, - może korsikowi przeszkadza to,że derka uwzględnia krzywiznę ziemi...być może dla niej zbyt mocno.
korsik - ziemia jest okrągła! kup w końcu jakąś derkę,twojemu koniowi takie niuanse są na prawdę obojętne  🙇

p.s. ale jak będę budować dom i będę potrzebować nadzoru właścicielskiego,to zgłoszę się do Ciebie na bank  😉 :kwiatek:
deb, na moim tez jest 155.
Zwierz prawie nie ma klebu i ma taaaaaaaaki zadek.
16 lutego 2010 22:13
Klami, ale Ty masz siodło i podnosi się na siodle trochę z przodu

chyba...
Na jednym z moich koni wszystkie derki układają siew ten sposób - te od Deb również... ale koń ma zad wysoki i szeroki jak zimnik, zero kłębu i nisko osadzoną szyję... Te same derki na innych koniach układają się lepiej
Poniżej zdjęcie w starym Jarpolu (z czasów przed - Deb'owych ;-))

Nowe derki Jarpolowe - już na zamówienie, przerabiane itd leżą lepiej , ale też przodem są dłuższe... Mi to nie przeszkadza, zwierz też nie narzeka... Ale widzę wyraźnie, ze wiele zależy od tego jak zwierz jest zbudowany... Jeśli chciałby się derkę super - ekstra - idealnie leżącą na koniu - trzeba by chyba do Deb pojechać z koniem na zdjęcie miary, przymiarki i poprawki ;-)
17 lutego 2010 07:22
już widzę taki wielki stół na którym stoi koń a ja chodze dookoła ze szpilkami w buzi i miarą na szyi i nanoszę poprawki
margaritka   Cantair HBC, a Nerwina na emeryturze;)
17 lutego 2010 07:25

Nerwina ma horyzontalny zad i derka tam jest dluzsza niz z przodu  😁
[quote author=Ktoś link=topic=43.msg488208#msg488208 date=1266357015]
deborah, - może korsikowi przeszkadza to,że derka uwzględnia krzywiznę ziemi...być może dla niej zbyt mocno.
korsik - ziemia jest okrągła! kup w końcu jakąś derkę,twojemu koniowi takie niuanse są na prawdę obojętne  🙇

p.s. ale jak będę budować dom i będę potrzebować nadzoru właścicielskiego,to zgłoszę się do Ciebie na bank  😉 :kwiatek:
[/quote]

jak pięknie ktosina to ujęłaś!!!!
dla Kiepskiego też nie ma pracy w Polsce...
już widzę taki wielki stół na którym stoi koń a ja chodze dookoła ze szpilkami w buzi i miarą na szyi i nanoszę poprawki

No taki obrotowy stół hihi :-) A przed firmą duży parking dla trailerów i koniowozów ;-)
Agata-Kubuś   co może przynieść nowy dzień...
17 lutego 2010 09:13
Gdzie w Warszawie znajdę pralnię, która przyjmie mi derkę zimową i wypierze w terminie poniżej tygodnia? Wiem, że moge oddać derkę do Pasi-konika, ale ostatnio zabrali mi derke na prawie 3 tyg, więc mogę sobie na to pozwolić, ale PO sezonie derkowym, a nie w trakcie.... MIeszkam na Bródnie, więc ta strona Wisły byłaby super. Koło mojego domu odpowiedzieli, że nie przyjmą ze względów sanitarnych... 🤔
Kurcze a mi sie podoba jak jak na Korsikowym koniu ta derka lezy - sama bym tak chciala. mam wrażenie, że tak ulożona derka jest lepiej dopasowana i sie nie przesuwa na koniu i chyba mu się w niej wygodniej ruszać.

Na moim zawsze wisi tragicznie  z tyłu do kolan... może od tego się chłopak tak obciera?

Zamiast obrotowego stołu i materiałów dwa ekrany światłoczułe.
Raz światło na konia z lewej- na światłoczułym zapisuje się cały koń z wymiarami i proporcjami, potem taki sam manewr tyłem i przodem.. i już w komputerze 3 wymiarowy model jest. Jak napisany dobry algorytm to od razu wypluwa wykrój.
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
17 lutego 2010 10:29
Agata-Kubuś,
Jest pralnia w okolicy eks-pedetu na Woli, ul. Młynarska zdaje się.
Zazwyczaj w 3 dni derka była gotowa do odebrania 🙂

Edit😀odaję kontakt

01-175 Warszawa, ul. Młynarska 27
mazowieckie
Tel.: 0 22 632 39 72
Agata-Kubuś jest tez pralnia w Falenicy na bazarku. Piorą tanio i szybko

edit: albo w Międzylesiu  🤔wirek:
O to lokalizacja by mi pasowała.Pamiętasz mniej więcej ceny?
za zimówki chyba 30 zł
Nasturcja-Renata   Moi trzej mężczyźni :)
17 lutego 2010 11:26
Forta jeśli na bazarku, to w Falenicy  😉
Kurcze a mi sie podoba jak jak na Korsikowym koniu ta derka lezy - sama bym tak chciala. mam wrażenie, że tak ulożona derka jest lepiej dopasowana i sie nie przesuwa na koniu i chyba mu się w niej wygodniej ruszać.

to nie mój koń, zdjecie pożyczone ze strony Deb
Agata-Kubuś   co może przynieść nowy dzień...
17 lutego 2010 12:05
Dzięki dziewczyny  :kwiatek: :kwiatek:

Pojadę do tej na Młynarską  🙂 bo mam zdecydowanie bliżej.
margaritka a tak z ciekawości jaka ta derka ma długość tz od szwa na grzbiecie do dolnej krawędzi derki
zastanawiam sie czy moim koniom brzuch zakryje 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się