Młode Konie

?? Jestem tu 1 dzień.
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
15 lutego 2010 18:23
tym bardziej radze poczytać regulamin bo nie za dobre wrażenie robisz jak na pierwszy dzień.
http://re-volta.pl/forum/index.php/board,3.0.html  tutaj masz wszystko czego potrzebujesz. Wróć jak będziesz wiedziała jak się zachowywać, jak pisac , gzie zadawac pytania. Bo jak narazie drażnisz swoja osoba innych a chyba nie to masz w zamiarze będąc tutaj z nami.  Powodzenia
Łaaa.... ja się tak nie bawię 🙁 Taka zabawa, a mnie tu nie było.
Nie, nie, z kupnem młodych koni jest inaczej.... ponieważ tylko z młodym koniem można stworzyć więź. Młody to taki mały, słodki, ojejku, konik do kochania, takie dziecko....Można sobie samemu wychować....  i taki konik na pewno, ale to na pewno się tylko do nas przyzwyczai! Nie do innych! 😉

Wbrew pozorom - ja nie żartuję. Niektórzy kupują młode konie właśnie dlatego. Bo to fajnie mieć "dziecko". 🤔wirek:
No i kwestia pieniędzy pewnie też gdzieś jest. Młody, nieujeżdżony, albo młody-źle ujeźdżony albo co gorsza - źrebak, zawsze będzie tańszy niż dorosły i ujeżdżony [chociaż to też nie reguła. Przeciętne konie są tak naprawdę tanie. Obliczając ile kasy i pracy "zje" nam młodzik od urodzenia wychodziłoby na to, że każdy jeden koń = przeciętny człapciuch powinien kosztować od 10 000 wzwyż.]

Natalka125xd
1) naucz się pokory i kultury osobistej
2) wróć do SZKOŁY!!! Na lekcje języka polskiego i naucz się poprawnie pisać!  😤
3) zostaw te konie, one niczym sobie nie zasłużyły, naprawdę. 😉
Dajcie już spokój.

Być może Natalka coś zrozumiała, być może nie, widać odważna, voltopiry nie odstraszyły.
Ze swojej strony Natalka proponuję lekturę przynajmniej kilku podstawowych wątków oraz zapoznanie się z regulaminem. Jeśli wtedy będziesz miała jeszcze jakieś pytania (a wszyscy je mamy, od tego jest forum) na pewno zadasz je w innej formie i będziesz mogła liczyć na konkretne odpowiedzi.
Pozdrawiam
15 lutego 2010 18:25
Sankaritarina 👍heheh
tak czytam i czytam. I marzę o tym aby ten gatunek był zagrożony wyginięciem. Bo to chyba nie jest homo sapiens co ?
Ja kupiłam młodego tylko i wyłącznie przez brak pieniędzy i żałuje, bo:
1. nie umiem na tyle jeździć żeby go dobrze zrobić
2. denerwuje się na niego siebie i wogle na cały świat
3. mam możliwość jazdy z trenerem tylko raz w tygodniu
4. nie mogę go oddać nikomu do jazdy

;/

15 lutego 2010 18:40
Frania wiesz koń w takich sytuacjach nigdy nie jest winny więc nie ma co sie deerwowac a działać.
Zacznij się szkolić albo kombinuj . Szkoda dzieciaka zeby się zmarnował. Powodzenia
adrianna32   oni wojne pokazuja a o pokoj walcza
15 lutego 2010 18:41
to mozna bylo odlozyc przez jakis czas kase, bo preciez kupno konia to nie decyzja z dnia na dzien? Poza tym to ja znam tez genialne przypadki doroslych koni a raczej masyn do zabijania na srodkach uspokajajacych, przez swietnych trenerow! I sprzedawanie takich koni rodzicom malych dzieci!  😀iabeł:

I gdzie tu jest ta doswiadczona osoba a raczej kompletny kretyn? Coz rodzice sie nie znaja i co? 🤔wirek:
Siodło od szetlanda? A pewna jesteś, ze takie siodło będzie do Twojego konia dopasowane?
I nie chodzi tu o sam fakt lonżowania w siodle czy na ogłowiu, tylko o samo lonżowanie. Wiesz dlaczego dla młodego konia jest to szkodliwe?
Sama przyuczałam dwulatka do lonży, ale polegało to na wysłaniu konia na koło na kilka kroków stępa, przywołaniu do siebie i tak w kółko, aż doszliśmy do przejścia pełnego koła, zakłusowania, przejścia do stępa i tyle. Na razie koń ma całkowicie wolne, będzie wzięty z powrotem na lonżę dopiero na wiosnę, a będzie miał wtedy niecałe 3 lata. Podejrzewam, że będzie to w granicach kwietnia/maja, a koń 3 lata kończy w czerwcu. Pierwsze wsiadania na pewno wypadną nam około lipca, ale zapewne ograniczą się do przewieszania się, wsiadania na chwilę, wsiadania na lonży na stępa i trochę kłusa. Podejrzewam, że jazdy luzem wypadną nam sporo później, a w okolicach listopada koń pewnie będzie miał przerwę, o ile wcześniej nie zostanie sprzedany.
Z drugim młodziakiem zrobię podobnie, choć u niego wszystko się opóźni, bo miał niewielki kontakt z człowiekiem i będzie tu więcej roboty z oswojeniem chłopaka z człowiekiem i pokazaniem, że z człowiekiem się współpracuje, a nie wchodzi mu na głowę.
Na Twoim miejscu bezwzględnie odstawiłabym konia od jakiejkolwiek roboty. Jest na prawdę dużo różnych rzeczy, które możecie robić z ziemi i które pomogą w przyszłości zapanować nad tym cięższym i silniejszym koniem. Ja ograniczam się do czyszczenia, brania nóg, zakładania kantara, ogłowia, ochraniaczy, derek, puszczania konia luzem, oprowadzania w ręku i różnych zabaw, które przyjdą mi do głowy. A mam ogromnego, przekarmionego byka, który siły ma zdecydowanie w nadmiarze i o dziwo jeszcze mnie nie zabił, pomimo tej siły i wielkości 😉.
Bardzo nie podoba mi się wasz stosunek do dziewczyny.Nie za dobrze ją potraktowaliście. Czytam to od jakiś 1h i z tego co widze nie za bardzo jej pomogliście bo tylko ją ośmieszyliście. A to tylko znaczy o waszym wychowaniu i stosunku do konia.Natalka tylko was się poradziła owszem z tego co czytam też nie jest bez winy. Przechwalanie nie jest dobrą stroną a szczególnie 16-latka. Osobiście znam ją i jej rodzinę i mogę zapewnić, że z koniami umie sobie poradzić a szczególnie z Igorem i Impessją. Ja także układam konie w wieku 2,5 roku ale to są konie zaprzęgowe a nie młp.Ale osoba,która zarządza tą stronką powinna coś w tym kierunku zrobić, że tak traktujecie ludzi. Mogę was zapewnić, że częściowo mieliście racje ale Natalka też miała tą racje. Bo nie każdy koń nadaje się na układanie w wieku 2,5 roku. Niektóre konie są układane w wieku nawet 5 lat ponieważ nie mają odpowiedniej kondycji i odpowiednie rozwiniętych mięśni. Możliwe, że Igor miał za wcześnie zakładane siodło. Podziwiam waszą wiedzie bo zawsze może wam się przydać ale naprawdę jeździli kto pros was o pomoc to postarajcie się pomóc a nie pisać z wykrzyknikami.
Ja także układam konie w wieku 2,5 roku ale to są konie zaprzęgowe a nie młp.

To co, koń młp nie może być koniem zaprzęgowym  🤔

Bo nie każdy koń nadaje się na układanie w wieku 2,5 roku. Niektóre konie są układane w wieku nawet 5 lat ponieważ nie mają odpowiedniej kondycji i odpowiednie rozwiniętych mięśni.

Nie mam słów... W takim razie Twoim zdaniem od czego to zależy? Tak młody koń to jest jeszcze dziecko... Jak patrzę na swojego ogromnego byka, to widzę w nim źrebaka, którego nie mam serca zmuszać do jakiejkolwiek roboty...  🙄
Morfina, Life is brutal. And full of voltopiras. 😉
Morfina - przez cały wątek powtarzane jest, że różne konie w różnym wieku mogą zaczynać pracę pod siodłem.
Twoja Natalka - piszesz, że nie jest bez winy. Oczywiście masz tu rację. Wpada na forum z informacją jakim to jest świetnym jeźdźcem.
Potem wstawia zdjęcie pt. Dressage, które rozłożyło mnie na łopatki. Oczywiście, że ludzie tu udzielają pomocy i rozmawiają na poziomie,
ALE tego się wymaga od obu stron  🙄
Koń zimnokrwisty to koń pociągowy. Pracuje od 15 lat z końmi zaprzęgowymi i wiem co one potrafią i w jakim wieku. Dla mnie koń gorącokrwisty to po prostu koń, na którym można jeździć. A koń,który ciągnie dorożkę powinien mieć swoją masę. Postawiła byś smukłego,wysportowanego konia do ciągnięcia paruset kilogramową dorożkę?? Koń by się zajechał, tak samo nie powinno dawać się młodych koni do powozu.Bo to po prostu dla niego zadurzy wysiłek.

Chyba odbiegliśmy wszyscy od tematu bo z tego co wiem to to jest wątek o młodych koniach.

PS.Zostawcie te młode dziewczyny w spokoju. Co wy myślicie, że 12-18 latka ma jakieś duże pojęcie w sensie jazdy, układania?! One po prostu chcą się czegoś dowiedzieć, doradzić a wy im po prostu nie potraficie pomuc 🙁
wcześniej pisałaś zaprzęgowy, a koń zaprzęgowy a pociągowy to zupełnie co innego. Do zaprzęgów używa się "smukłych" koni i nie widzę w tym nic dziwnego.
Ja jestem spokojna, ale już mnie szlag trafi
Czemu w tym watku ?? Taki miły i przyjazny a tu bach  👿

Zostawcie te młode dziewczyny w spokoju. Co wy myślicie, że 12-18 latka ma jakieś duże pojęcie w sensie jazdy, układania?! One po prostu chcą się czegoś dowiedzieć, doradzić a wy im po prostu nie potraficie pomóc
Peeeewnie! To niech się nie zabierają za układanie koni! 18-latki jeszcze miewają w głowach poukładane, da się znaleźć takie, które potrafią opiekować się koniem, ale 12 latki? Ależ! Obrończyni praw młodocianych zajeżdżaczy się znalazła. Weź się dziewczyno ogarnij.

Jak się ktoś chce czegoś dowiedzieć to puka do drzwi trenera, a nie robi coś, nie wie co, robi sobie zdjęcie i wstawia na forum z pytaniem "poradzicie?".
Morfina, szczerze? Lepiej już nic nie pisz, bo pogrążasz tylko swoją Natalką i siebie samą.
15 lutego 2010 19:48
Ja jestem spokojna, ale już mnie szlag trafi
Czemu w tym watku ?? Taki miły i przyjazny a tu bach  👿

a no tez miałam takie wrażenie... tym bardziej że do tego typu dyskusji sa inne ciekawsze ...
Widziałem nie raz Natalkę na zawodach i wiem, że ta dziewczyna dużo umie ale mało robi🙁🙁 Akurat wiem, że ten srokacz po prostu to typowy koń do rekreacji i wiem, że to nie koń do wielkiego sportu. Sam mam ogierka fryzyjskiego,który chodzi dressage i to nie tylko podemną ale także i pod Natalką i jestem pewien, że konia mi niezepsuje.🙂

Co do młodszych osób czasem to one wiedzą więcej od nas i też to doceńmy🙂

Co do koni zaprzęgowych i pociągowych to mniej więcej to samo. Czasem te smukłe piękne konie mogą nie mieć takiej siły jak konie, które mają swoją dużą wagę.
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
15 lutego 2010 19:56
Widziałem nie raz Natalkę na zawodach i wiem, że ta dziewczyna dużo umie ale mało robi🙁🙁 Akurat wiem, że ten srokacz po prostu to typowy koń do rekreacji i wiem, że to nie koń do wielkiego sportu. Sam mam ogierka fryzyjskiego,który chodzi dressage i to nie tylko podemną ale także i pod Natalką i jestem pewien, że konia mi niezepsuje.🙂

Co do młodszych osób czasem to one wiedzą więcej od nas i też to doceńmy🙂

Co do koni zaprzęgowych i pociągowych to mniej więcej to samo. Czasem te smukłe piękne konie mogą nie mieć takiej siły jak konie, które mają swoją dużą wagę.

Rozdwojenie jaźni?
A ja sie musze pochwalić że mój młodziak który do tej pory był strasznie wredny ,czasami wręcz agresywny ,dzisiaj przyszedł do mnie wsadził mi łeb pod pachę i sie tak przez chwile tulił.
Moje konsekwentne wychowanie daje pozytywne efekty,ciesze się z tego bardzo  😅
Wasze młodziaki też bywają takie wredne?
kaloe bywają, bywają  😎

Ja już sie pogubiłam z Natalkami  🤔
busch   Mad god's blessing.
15 lutego 2010 20:01
Natalka125xd - dobra rada. Zanim postanowisz bronić samą siebie udawając kogoś innego, upewnij się, że zalogowałaś się na to drugie konto  😁
Natalka, ups. Wpadka  😁
[quote author=Antoś link=topic=1199.msg486689#msg486689 date=1266264087]
Natalka, ups. Wpadka  😁
[/quote]
Dokładnie :hihi; Wzięła dziewczyna zalogowała się nie z tego konta, co chciała.... 😁
Czy możemy porozmawiać już o naszych młodziakach 🙇
adrianna32   oni wojne pokazuja a o pokoj walcza
15 lutego 2010 20:05
O jaaaaaaaaa nie no to jest najlepsze.  😵  😁  😂
Widze ze juz sa lepsi. Tylko ciekawe co teraz zrobi, poza tym morfina to niby facet.  😂
kaloe jestem za !
Ogiera masz, czy wałacha ? Bo w wielu przypadkach to takie ogierze podgryzanie.
Np. moj tak ma 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się