Młode Konie

slojma   I was born with a silver spoon!
15 lutego 2010 16:15
Ja nie rozumiem... więc jak to piszesz nara  😉
A pytania wybitne 😀
Ja już wole na tym forum sie nie wypowaidać. Podziwiam wasze porady z skarzystam z nich 🙂🙂 Ale powiem jedno jak ktoś chce sie was cos zapytać to powinniście odpowiedzieć a nie się wyśmiewać jak byście byli najelepsi;/
ash   Sukces jest koloru blond....
15 lutego 2010 16:17
Pytasz o radę to odpowiadamy-logiczne!!!!
Lonża też jest szkodliwa, poczytaj trochę 😉.
15 lutego 2010 16:17
Dziewczynko ty nadal nic nie rozumiesz... naucz się ortografii potem czytania ze zrozumieniem
Ta chyba wyśmiewając się....;/Owszem i jest ale potem nie bd pracowac z koniem 3 razy cięższym i sielniejszym🙁🙁
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
15 lutego 2010 16:19
ja tego nie kapuje no jest tyle fajnych wątków, w każdym po troche wiedzy , teori i można naprawdę skapować wiele. Sama byłam laikiem i co... jakoś poświęciło się czas i energie na dłuuugie godziny przed monitorem. Ale nie lepiej dyskutowac jakim to świetnym się nie jest jeźdzcem a przy okazji szkoleniowcem konia....  Po to załozyłam wątek o  takich przypadkach gdzie konie młode się robi i jakie są tego konsekwencje . Ale nie lepiej chwalic się  jazdą rodem nei wiem z czego.. i niby tak zdobywać szacunek u innych. No na pewno nie tutaj.
Ja bym Ci chętnie pomogła, ale niestety nie rozumiem Twoich postów.
Nie jestem specjalistą w rozszyfrowywaniu bełkotu.
😵 to moja emotka przewodnia tego tematu

to oddaj go komus kto sobie poradzi , pójdź do normalnej stajni i naucz się jezdzic  bo to co widac na foto mnie zabiło ,  może też Cię tam nauczą siodłać i czyscić konia ( foto w innym wątku , syf aż wisi srokaczowi na brzuchu)
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
15 lutego 2010 16:24
quanta ja jestem za =)

dressage mnie rozwalił  😵 😂

Jak ktoś Ci znów powie, że bardzo dobrze jeździsz, to mu nie wierz.
Zgub próżność i butę, poczytaj o tym jak powinno się lonżować i postępować z młodymi końmi. Przeczytaj, przetraw, przyjmij do wiadomości, wróć pisząc z zasadami ortografii i interpunkcji.
adrianna32   oni wojne pokazuja a o pokoj walcza
15 lutego 2010 16:27
apraszam wszystkich tu mysle ze to dobry pomysł. http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,16795.msg486228.html#msg486228    😅
Ręce opadają, ale jedna rzecz.

".... nie będę pracować z koniem 3 razy cięższym i silniejszym"

To, że koń będzie starszy, cięższy i silniejszy nie oznacza, że sobie z nim nikt nie poradzi.

Jeśli wychowasz go dobrze, poświęcisz czas nie na bezsensowne lonże, które go co najwyżej krzywdzą, nie na nakładanie dzieci, które jest RYZYKOWNE, nie na siodłanie, a na zwykłe wychowanie, by nie wyciągał cię ze stajni siłą gdy go prowadzisz, by nie uciekał od ciebie z byle powodu, by potrafił pracować nie kombinując... By po prostu potrafił żyć w zgodzie z człowiekiem i nie robić mu krzywdy (A to jest normalne, powiedziałabym raczej rzeczy oczywista)

Poczytaj trochę, poucz się od starszych.

Ale komu ja to tłumaczę?
Nie rozumiem NAGMINNEGO ostatnio kupowania surowych koni.
Ja rozumiem, że ktoś kupuje konia młodego i idzie z nim w trening do doświadczonej osoby.
W innych przypadkach to jest objaw kompletnej głupoty lub zbyt dużej wiary we własne umiejętności.
A potem mamy konie zepsute - psychicznie i fizycznie oraz jeźdźców bez pojęcia, a z wielkim EGO.
🤔
15 lutego 2010 16:40
tulipan i dodaj że później idzie  opinia - bo to wina konia !
tulipan oszczędność pieniędzy?
Mam wątpliwą przyjemność znać osobę, która kupiła holsztynkę z fajnym papierem, ładnie się ruszającą, cud miód koń "do sportu".
Dziewczyna jeździ słabo, a mniemanie o sobie takie, że każdy instruktor miał jej dosyć po 15 minutach, bo kłóciła się, że to ONA MA RACJĘ a nie jakiś dureń na środku placu stojący i tłumaczący jak ma być.
A koń 3 lata, surowy, tyle co siodło gdzieś na grzbiet raz czy dwa zarzucili.
Rodziców nagonili, że to po takich suuper rodzicach, że będzie taaak skakać a jak córusia zechce to może chodzić nawet ujeżdżenie wysokiej klasy.
Cośtam ktośtam wsiadł i dał właścicielce do jazdy. Cyrki z tego co słyszałam były przeróżne....
Skończyło się na złamanym obojczyku - bo dziewczynka wpadła na genialny pomysł pewnego dnia, że poskaczemy. Pierwsze skoki w życiu konia i od razu okserki metrowe z marszu na dzień dobry, bez trenera, bez nikogo a młody koń jak koń, nie do końca wiedział co zrobić.
Nie wiem gdzie kobyła jest teraz, pozbyli się jej.

A jedyne, co przekonało rodziców, to to, że młodszy koń był tańszy. Bo mieli do wyboru starszego konia, takiego, który pochodził w życiu trochę na zawodach regionalnych, był normalny, ładny, miły, papier też jakiś miał ale oczywiście różnica w cenie dała o sobie znać.

Ale teraz niektórzy hodują konie masowo, i zawsze pewien procent całości pójdzie w ręce osób mówiąc delikatnie nieodpowiedzialnych.
i to tego zamiast posłuchać ludzi umiejących więcej niż Nna to będzie się zapierać, nie wyjdzie to na dobre ani Tobie Natalko125xd ani  Twojemu koniowi...

Ja mając młodego konia oddałam go osobie umiejącej dużo więcej niż ja (żeby nie było koń jest z nami 'od początku' moja kobyła była zaźrebiana, nie kupiłam surowej 3 latki). Koń był całkowicie surowy, nie umiała chodzić nawet na loży. Oddałam ją na 3 miesiące na 'nauke od podstaw'. Później przez jakiś czas przyjeżdżał ten sam trener i z nim uczyliśmy kobyłkę nowych rzeczy.

Teraz kolejne konisko pojechało do zajeżdżenia, mimo ze wydaje mi się że potrafiłabym ułożyć konia, nie zabieram się za to, bo nigdy nie wiem czy w pewnym momencie nie zrobię czegoś źle. A u Ciebie wszystko od początku idzie źle... właczając w to czyszczenie i siodłanie konia!

Naprawdę zastanów się nad pomocą kogoś innego, bo widać, ze nie radzisz sobie z koniem.

"... nie będę pracować z koniem 3 razy cięższym i silniejszym"
trzeba było pracować z roczniakiem! przecież był lżejszy i miał mniej siły  🙄 🙄 🤦
Myślałam, że znajdę inny artykuł "Końskie przedszkole" bodajże, ale niestety  🙁. Ten także warto przeczytać (brakuje w nim schematów o których jest mowa, ale i tak warto). http://www.hij.com.pl/art.php?dzial=sport&id=skoczylas_12.htm
Powiem Wam, że czytam  wypowiedzi dziewczyny: łapki mi opadają i tylko koni żal 🙁.

Thilnen - dokładnie znamy się z forum PNH-owego, a nawet poznałyśmy się w Warszawie na spotkaniu u Małgosi 😀
Witam,
Mam pytanie ile czasu potrzeba na rośniecie  zębów ?
bo mój ogier zaczął gubić od końca wakacji (sierpień początek września ) i jeszcze nic nie zaczęły mu rosnąc
zastanawiam się czy to normalne ?  🙇
Ja młodego sama czyściłam, siodłałam, lonżowałam i wsiadałam. Pierwszy kłus i galop pode mną i pierwszy upadek też ja z niego zaliczyłam.
W pewnym momencie (od początku wiedziałam, że tak będzie) oddałam konia zawodowcowi, żeby przerobił podstawową robotę.
Teraz mam super grzecznego i miłego konia z dobrze zrobionymi podstawami - z takiego punktu można iść dalej.
Fakt faktem, że bandyta z niego jest, ale takie ma prawo (oczywiście do granic bezpieczeństwa).

Oszczędność pieniędzy to na pewno, ale ja sie dziwie tu rodzicom trochę 😉 Gdzie dziecko na surowego konia ?!
Moja mama podczas mojej pracy z młodym codziennie przy wszystkim była (od czyszczenia po wsiadanie).
Fakt faktem, że od 'gleby' mnie nie uratowała, ale złapała konia i generalnie pomogła mi się 'pozbierać'
(upadek wyszedł przez przypadek bo młody się spłoszył i odskoczył prosto na przeszkodę,
od której też odskoczył i wtedy ja się z nim rozstałam 😉 ).
Wiwiana   szaman fanatyk
15 lutego 2010 17:15
Bo wiecie, dziewczyny, koń surowy jest TAŃSZY niż koń zrobiony, choćby w podstawowym zakresie.

Ręce, cycki i wszystko mi opada jak klient dzwoniący do mnie w sprawie kupna kuca (ujeżdżonego i grzecznego) dla dziecka, usłyszawszy cenę rzecze: "Pani, ale takiego kuca to ja se kupię na allegro za 800 zł".
Tia, roczniaka.

Powodzenia życzę w takim razie.
adrianna32   oni wojne pokazuja a o pokoj walcza
15 lutego 2010 17:36
🤣 Ja kupilam tylko i wylacznie takiego, bo mial isc na mieso juz po 2 miesiacach walki o niego odechcialo mi sie i mialam wziasc innego konia, jednak sie nie poddalam i przyjechal. 😉
Bo jest tanszy? To tez zabawne wlasnie kupuje drugiego konia starszego ułozonego i ujezdzonego, nie kazdy kupujac mlodego konia kieruje sie tylko pieniedzmi, przeciez moglam raz kupic porzadnego za 15 tysiecy a nie pieprzyc sie teraz, z 2 hotelami treningami i innymi kwiatkami.  🙄 Albo chociaz by spredac mlodego, ale poki nie uznam ze moj wysilek nic nie da nie poddam się.  😁
Bo wiecie, dziewczyny, koń surowy jest TAŃSZY niż koń zrobiony, choćby w podstawowym zakresie.

Do tego jest przeciez mały, a jak maly to wystarczy mu przecież kupka siana i trawa na pastwisku  😁
Latem kilka razy musiałam tłumaczyć, że roczna klaczka nie jest najlepszym prezentem na naste urodziny  😵
Wiwiana   szaman fanatyk
15 lutego 2010 17:46
Armara, nie znasz się, dziewczyny będą miały kupę czasu na zapoznanie się.  😜

a ujeżdżanie...
no jak spokojna to sama się ujeździ - wrzucasz siodło, wsiadasz i jedziesz. A cóż to za filozofia...?
Z młodym koniem, pani, trza zaczynać wcześnie, bo jak podrośnie to kto jemu da radę...?  :wysmiewacz22:

<pad>
A wy myślicie, że nie posłucham waszych rad. Przeanalizowałam to z wł. stajni, w której są konie. I już wiem, że postąpiłam źle.PRZEPRASZM, ŻE SIE WYMĄDRZAŁAM ALE MACIE RACJE. Tylko( teraz pisze to co usłyszałam), że wł. mówi, że szkoda, żeby koń,który tyle umie go poprostu zostawić. Najlepeij go lążować ale w kantarze. Nie mam problemów z Igorem bo przyjdzie zawsze na pastwisku i nie ma problemów z chodzieniem ''na spacer''. Tak popatrzyłam na to siodło i juz wiem, że jak bd zakładac siodło to od szetlanda.Ale to dopiero jak skończy conajmiej 2,5 roku. Igor jest u mnie do źrebaka bo to syn Impressji.
A co do skoków to Omar tak wygląda jak wygląda bo byliśmy w małym terenie więc pod koniec terenu było pare skoków🙂
15 lutego 2010 17:57
edycja jest jest to ją stosuj
Ale jakie macie uwagi do mojej jazy napiszcie to sie poproawie🙂🙂
TO NIE JEST WĄTEK INTERPRETACYJNY. To nie jest miejsce ani na twój "dressage" ani na twoje "skoki"... Litości dziewczyno!  🙄
15 lutego 2010 18:21
Natalka125xd może zacznij od regulaminu tego forum a dopiero później zadawaj pytania? Niektórym już zyłka pękła
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się