Młode Konie
Miałam treningi z Kuchejdą, Przybyłą i Janikiem ale poprostu żeby z nimi trenowac musiała bym miec konie tam gdzie on są i za boks płacić 600zł miesięcznie. Moi trenerzy są dość dobrzy w jeździe i nauki jazdy ale teori to oni nie znają zbytnio.Ja aktualnie dobrze jeżdzie i to b.dobrze ale poprostu z ukjłądaniem to zależy od konia bo ukłądałam konie ale poprostu te konie nie miały dla mni większego znaczenia niż lubienie. A Igor to wyjątkowy koń o pięknej maści i super charakterze i dlatego boje się, że moze byc cos nie tak. Bo w stajniach w których była zazwyczaj konie ukłądali w wieku 2,5 roku i poprostu chciałam sie upewnić. W ochabach,pruchnej,cieszyn,brenna, ustroń wisał tak ukłądają konie ale np. juz wł.stajni ukłąda konie ok 3 letnie lub 2,5 zależność od budowy bo hucuły np ukłąda sie w wieku 2,5 roku.
Heh, żaden dobry jeździec nie mówi o sobie że "jeździ dobrze i to bardzo dobrze" 🤔. Jazdy konnej się uczy do końca życia.
Możliwe wiesz...poprostu trenuje od dziecka i oceniało mnie b.wiele osób i mówie tak jak oni mówili.
Dobra np.wsiadam na Igora i on poprostu da se łep na dół i tak juz bedzie ciągle.
Ludzie mówią różne rzeczy, co nie znaczy, że zawsze mają rację. Widziałam sporo przypadków osób przekonanych, że dobrze jeżdżą, bo ktoś im tak powiedział, a potem okazywało się, że robią podstawowe błędy. Chodziło mi raczej o to, że jeśli ktoś chce być w tym naprawdę dobry, a nie tylko słuchać pochlebstw, nigdy nie powie o sobie, że jeździ bardzo dobrze, tylko cały czas bedzie się starał jeździć jeszcze lepiej, niż obecnie
No to skoro ONI mówili, że tak dobrze jeździsz to sięgaj porady u nich, a nie tutaj wypisujesz jakieś bzdury z kosmosu. Żałosne jest to co piszesz doprawdy.
hym.. ktos już wcześniej napisał : i po co tyle nerwów i agresji. Dziewczyna szuka porady i tyle.
Osobiście uważam , że zakładanie siodła na młodego konia to nic złego. Znam kilka koni, którym zakładane było siodło(bez jeźdzca) jak miały dwa lata czy troszke mniej i nie odbiło im sie to na psychice. Nawet w ogłowu chodziły na spacerki.
Na służewcu dwulatki zasuwają na torze i jakoś nikt nie karci tego, a przeciwnie, tłumy kibiców przychodzą pooglądać gonitwy....
Trzeba wszystko robic z rozsądkiem, ale bez przesady. Mam 2-letnią klacz, która w październiku skończy 3 lata i wtedy po raz pierwszy zamierzam "wsadzić na nią trenera". Sama nie będę się za to zabierać, ale uważam, że 3 lata to odpowiedni wiek.
A ty myślisz, ze po co ma trenerów bo chce być lepsza.
Hahahahha tez tak kiedys powiedzialam ze dobrze jezdze, dostalo mi sie jak nic, prawda jest taka ze nie ma okreslonych zasad na to powiedzenie i nikt nie jezdzi dobrze.
Zastanawiam się nawet jak mozna to interpretowac moze tak ze umiemy się dobre utrzymac w siodle w wiekszosci sytuacji. 😁
Ja w kazdym razie juz nigdy nie powiem ze dobrze jezdze, ale w takim razie co jesli sie ktos spyta czy umiem jezdzic? 🤣
adrianna32 - wsiąść na konia i niech sam oceni 😎
🤣 no tak zwlascza jak nie bedzie adnego w poblizu. 🤣
Severus to byl zart a nie aluzja do Ciebie. 🤣
hanoverka
A ty co nigdy nie miałaś z niczym problemów?! No chyba miałaś co nie więc się nie udzielaj. Każdy ukłąda konia po swojemy a nie tak jak mu inni każą. Od małego miałam do czynienia z końmi i wiedziałam wiele osób, które ukłądały konie i jakoś młody kon nigdy u nich nie miał łepa na dół tak samo od dawna mówiono mi, ze koń 2 letni musi umieć chodzić w wędzidle i siodle!!! Znam osobe, która przed 2 rokiem życia zakłądała siodło poprostu każdy inaczej uczy.
Spoko, wiem, że to był żart 😁
Natalka125xd - to bardzo dobrze, że chcesz być lepsza, rozwijać się, ale nie ma sensu powierzać swojej edukacji ludziom, którzy sami jej potrzebują. Nie znam osobiście Twoich trenerów, ale z tego, co pisałaś w poprzednich postach odniosłam wrażenie, że nie są do swojej pracy wystarczająco przygotowani.
Ja osobiście omijam stajnie, w których instruktor/trener tylko głównie chwali albo wcale nie zwraca uwagi, bo wiem, że niczego mnie nie nauczy
edit: jasne, każdy inaczej uczy, tylko dlaczego niektórzy nadal stosują przestarzałe metody nie mające żadnego poparcia w teorii, anatomii konia i jego rozwoju? Wynika to z niewiedzy czy ze zwyklego, upartego obstawania przy "starych sposobach", "bo sąsiad tak robił, dziadek robił i ojciec robił, to znaczy że tak musi być dobrze"?
Po drugie: trening koni wyścigowych różni się radykalnie od treningu konia do jazdy wierzchem
Natalka125xd używaj opcji SPRAWDŹ ORTOGRAFIĘ bo za chiny nie można tego zrozumieć!
Natalka125xd, weźże się dziewczynko ogarnij. na prawdę pisanie poprawnie przewyższa Twoje możliwości intelektualne?
Ujeżdżałaś konie? Od dziecka? A ile masz teraz lat? Cóż, polecam oddanie konia w ręce fachowców. Innej rady chwilowo nie widzę.
Wiem że niektóre osoby z stąd maja racje...ale nie zkałdajcie, ze ja bd ukłądac swojego konia w wieku 2,5 roku poprostu poczekam a to, ze chodzi w siodle to nie znaczy, że musze go układać teraz już 🙂
a co rozumiesz, przez "układanie konia"?
No tak, chłopi z pokolenia na pokolenie hodowali konie i widzimy skutki i dziś... podkowy na gryfy bo każdy musi mieć, 1,5 roczny źrebak w wozie bo przecie z ojca na syna wiedza i nigdy żadnemu się nic nie działo - tyle, że kilkulatki wymieniali na nowsze modele... no i zapomniałam, jazda dzieci na źrebakach, bo przecież silne i dość duże by nosić dzieci.
Nie jestem przeciwna zakładania siodła na 2-latka, ale co do lonżowania na wypięciu jestem przeciwniczką.
Można młodemu pokazać co i jak parę razy, raz na jakiś czas ale bez wypięcia... to za wczesny wiek na trening.
A jak ktoś nie chce słuchać, to proponuję nie pytać innych - bo trener lepiej wie - tyle, że większość "trenerów" zmienia konie jak rękawiczki, i nie widzi skutków takich działań.
Strzyga ona w profilu ma wpisane 14 lat ( chciałam dac jakąś emotikonke ale mi zabrakło 😁 )
buhahaha właśnie zmieniła na 19 😁 😂
Strzyga - lat ma 14, jest w profilu (chyba że już skasowała) 🙄
ciska: wysłałyśmy w tym samym momencie 😉
Nie ukłądałam koni od dziecka ale od 4 lat je ukłądam.
Eeeej, teraz już ma 19 xP
jak całe życie konie "układa", to się nie dziwię tego, że się boi, że biednemu konikowi łeP w dole zostanie 😁 😵
Jakie 14?? chyba 19 chyba wam sie coś myli;/
Natalka125xd, jesteś prawie jak quoniarka z jej ujeżdżaniem hucułów. Chyba zostaniesz moją idolką 👍
co jak co ale wzrok mam dobry , a zmienić kazdy potrafi ja sobie nawet 100 moge wpisac 💃
Strzyga - lat ma 14, jest w profilu (chyba że już skasowała) 🙄
ciska: wysłałyśmy w tym samym momencie 😉
Girls spokojnie, bo robi nam się off top 😀 potem ciężko będzię znaleźć coś konkretnego w tylu postach 😉
Parę godzin temu było 14 (siedzę dzisiaj od rana :P ). 4 i 9 na klawiaturze są daleko, więc pomyłka wykluczona. Szybko się starzejesz 🤣
sorry, już kończę 🚫
lat 14 i od dziecka? 😁 Ukladala konie? 😵
Loj to jak ona jest kobieta to ja juz babcia. 👍 😁
natalka myślę, że musisz tu opisać swoje rozterki co do trzymania łepa w dole. JA słyszałam, że tam są super fachowcy którzy zawsze mądrze doradzą, a na re-volta to same oszołomy piszą. Więc idź tam i się edukuj 😅
http://www.voltahorse.pl/forum/index.php?sid=0c8dd87b45a7f8af3a1a7deb7b923133
Nie róbmy bałaganu na forum... proponuję koniec 🚫