Pensjonaty we Wrocławiu
To chyba jakaś bzdura 🤔wirek: moja znajoma stała w szafirze i nic jej o tym nie wiadomo
A ja od ludzi, ktorzy do nas stamtad przychodzili slyszalam, ze tak wlasnie jest.
Ruda_H, slyszalam ze sie do nas chcesz przeniesc?? Dobra decyzja 😁
Odyssey w niedziele jest dzien konia i stajnia jest zamknieta, nie ma rekreacji ale ponoc i wlasciciele koni nie moge przyjezdzac
jaka prawda? stajniaszafir
Nie będę się kłócić do ona już od dość dawna tam nie stoi więc nie jestem na bieżąco, ale jeśli tak rzeczywiście jest to jakaś głupota, ja zastanawiałam się nad tym miejscem (nawet nie jest tak daleko ode mnie) ale ze względu na pracę możliwość przyjazdu w niedzielę jest dla mnie ważna. Wiadomo dlaczego ktoś wymyślił coś takiego 🤔wirek: Może koniska muszą święcić dzień święty 😉 ( a co jeśli twój koń to arab to nie możesz do niego przychodzić w trakcie ramadanu :lol🙂
Witam
Chciałam zainteresowanym niedzielnym dniem konia w mojej stajni wyjaśnić, że w stajniach bywa dzień konia.Na ogół jest to poniedziałek.U nas jest to niedziela.Konie tego dnia tak samo jak każdego innego normalnie są karmione,maja sprzątane i wychodzą na dwór.Ale maja totalny odpoczynek od jazd.To jest ważny dzień dla obsługi stajni czyli dla mojej rodziny.Chcemy mieć dla siebie jeden dzień.Tylko jeden.I tak musimy zrobić wszystkie czynności stajenne ,ale po południu kiedy konie są już w stajni np. wyjść do kina.Jeśli chcemy solidnie i efektywnie zajmować się tego typu ośrodkiem,musimy tez kiedyś wypoczywać.Możliwość przebywania tylko z rodziną jeden dzień w tygodniu daje nam odprężenie i ładuje akumulatory na cały tydzień.Oczywiście jeśli cokolwiek dzieje się z prywatnym koniem albo wymagane jest zrobienie mu jakiegoś zabiegu, czy wyjeżdża na zawody to nie ma w ogóle problemu.Niedziela jest ogólnie dniem wolnym od pracy i mimo że my musimy i tak zrobić to co do nas należy to możemy wypocząć od codziennego ruchu.Ci którzy trzymają u nas swoje konie nie mają z tym problemu i mam nadzieję, że nie martwią się o swoje wierzchowce w niedzielę.Na szczęście jest kilka stajni do wyboru i można zawsze zdecydować o wyborze m-ca dla swojego konia.Jest takie stare porzekadło- jeszcze się taki nie urodził który by wszystkim dogodził- 😉
Pozdrawiam!
Stajnia Szafir
A mogę wiedzieć co robicie w momencie, kiedy jakiś koń pensjonatowy wymaga codziennej opieki? Codziennego ruchu wymuszonego? (czyli nie padok, a lonża np), jakiegoś zawijania, codziennych wcierek? Co w takiej sytuacji? Wykonujecie to za właściciela? Skoro sam nie może tego zrobić?
stajniaszafir rozumiem jak najbardziej🙂
tyle ze wiekszosc wlascicieli wlasnie w soboty i niedziele chce pobyc z koniem i cos wiecej porobić bo w tygodniu po szkole czy pracy nie ma na to czasu.
Dlatego jak uslyszalam ze tak u was jest wolałam sie upewnic, wiadomo ze tym ktorym nie bedzie to pasowac to znajda cos innego, mi osobiscie bardzo by to kolidowalo
Przepraszam jeśli kogoś uraziłam swoim żartem 🙁 ale wydaje mi się, że jeśli nawet w niedziele trzeba wykonać przy koniach pewne czynności to znaczy, że do pewnej godziny w niedziele znajduje się w stajni pracownik/właściciel więc dlaczego osoba trzymająca tam swojego konia nie może przyjść w takich właśnie rozsądnych godzinach? Tak jak napisała epk może on wymagać codziennej opieki
Tak naprawdę to nie jest dzień konia tylko dzień odpoczynku dla włascicieli pensjonatu. Większy procent ludzi trzymających swoje konie w pensjonatach i tak nie przyjeżdża do stajni codziennie z powodu pracy, szkoły, pracy i szkoły, lub innych zajeć, więc konie prywatne i tak mają mają swoje dni wolne od pracy. W takich przypadkach sobota i niedziela to sa dni, gdzie z przyjemnoscią i bez pośpiechu przyjeżdża się do swego konia. Dobrze że jednak jak myślę w 99% pensjonatów, nie jest to praktykowane więc zawsze jest jakiś wybór. Ja jak jeździłam jeszcze w klubie to pamiętam że poniedziałek to był dzień konia i nie było jazd, konie łaziły po padokach, ale to były konie sportowe i szkółkowe które jednak pracowały codziennie po kika godzin, więc dla nich taki dzień był zasłużonym odpoczynkiem.
nie wyobrażam sobie nie móc pojechać do konia
może akurat że on wymaga codziennej opieki, ale w sumie dni konia ustalam mu ja - właściciel 😉
maxowa jestem takiego samego zdania, dni koni sa dla koni szkółkowych ktore zasowaja po kilka godzin dziennie i ten 1 dzien ims ie nalezy.
Nie znam innego pensjonatu nie tylko we wro gdzie bylby ,,dzien koni prywatnych" i nie ma możliwości przyjechać do swojego konia
No ale jak kto woli 😉
Są też inne pensjonaty do wyboru i zawsze można umieścić konia tam gdzie jest czynne cały tydzień.Jeśli chodzi o jazdy to nigdy nie jeździmy koni prywatnych, a zrobienie wcierki w niedzielę nie stanowi dla nas problemu.Jeśli jest potrzeba i właściciel poprosi to zrobimy wcierki,zawiniemy nogi czy co tam trzeba innego.Zawsze można się dogadać.Wystarczy tylko trochę dobrej woli. Cokolwiek jeszcze Was interesuje na temat dotyczący mojej stajni to zapraszam na priva albo do nas na miejsce.
Stajnia Szafir
zima, jest taki plan 🙂 zobaczymy jak będzie z realizacją
Zairka, ale co w niedziele nic tam nie jezdzi czy co?
Dla zainteresowanych - Grobla już działa 🙂. Wczoraj byłam obejrzeć .
aspiw-i jak to tam wygląda wszystko? 🙂
Stało tam 5 koni, dziś ma przyjechać kucyk. boksy wysprzątane , kilka boksów czeka drobna naprawa.siano ,słoma i owies przywiezione .Nie wiem co jeszcze by Ciebie interesowało, ale najlepiej pojechać obejrzeć,porozmawiać .
Kto to tym razem prowadzi?
Zairka, ale co w niedziele nic tam nie jezdzi czy co?
chodzi ci o szafir?
bo nie kumam
jezeli tak to maja po prostu ,,nie czynne dla ludzi" 😉
tak, o to mi chodzilo, ale wydalo mi sie to niemozliwe, w zwiazku z tym, pomyslalam, ze nic tam nie jezdzi w niedziele i nie da sie dojechac, potem pomyslalam, ze ludzie maja przeciez auta ale nadal pierwsza wersja wydawala mi sie niemozliwa....
Kolejna kradzież w Borowej !!!!
Kolejna kradzież w Borowej !!!!
Można już coś z tym zrobić bo zaczyna być nudne.
Jakaś kamera lub lepsze zamknięcie ...
Masakra. To pewnie dlatego u nas była dziś kłódka założona, bo wieści sie szybko rozchodzą w światku jeździeckich. Chyba zacznę trzymac siodło w domu 🤔
Niestety mało która stajnia jest tak strzeżona jak Absolut a złodzieje widać są dość bystrzy...
No tak, ALE jakieś porządne zamknięcie dużo by dało.
Bardziej opłaca się dobrze zamknąć siodlarnie niż potem być parę tys. zł do tyłu w sprzęcie 🙄
No tak, zgadzam się i ciesze, że u nas jest to dobrze zabezpieczone(co prawda mój sprzęt to i tak g... wart - no ale jednak, to sprzęt na którym pracuje i nie specjalnie chcę sie go pozbywac taką drogą...), ale mimo wszystko Borowa chyba też ma kamery teraz? Czy oni po ostatniej kradzieży nic nie zamontowali? Jak nie to bardzo się im dziwię...
Borowa to specyficzna stajnia, dużo odrębnych stajenek i wejść, budynki rozrzucone, całość to teren bardzo duży i nieogrodzony - łatwo wejść od różnych stron - i być niezauważonym. Kamery w Borowej musiałby kosztować majątek żeby to ogarnąć wszystko a i tak nie wiem jak chcesz rozpoznać na filmie nocnym zamaskowanych ludzi. Łatwiej by było, jakby teren ogrodzony był, ale to jest koszt, którego podejrzewam właściciel nie poniesie...
to pewna informacja ? Darolga i Jessy na pewno wiedzą najlepiej