siodło ujeżdżeniowe

A ja dzisiaj pojeździłam w Equipie  😍 Świetne siodło, super usadza. To chyba jedyne siodło w którym czułam kontakt łydki z bokiem konia

który model?
Już mam przetestowane 2.
Z tego co kojarzę są 2 modele - tańszy i droższy.
Model droższy jest boski, jeździ mi się sweitnie.
Model tańszy mi nie pasuje, w porównaniu do mojego Doga jest zupełną lipą. Dużo twardszy
rtk- możesz napisać jakie modele?  :kwiatek:
Nie zapamietałam nazw. W każdym razie z tego co się dowiedziałam Equipe oferuje 2 modele "bazy". Każdą bazę można w jakiśtam sposób tuningować pod siebie. Np. ten w którym siedziałam miał wydłużone tybinki.
Czy ktoś jeździł w Wintec 500 dressage? jak wrażenia itd?
Ktoś miał może "pod tyłkiem" passiera A tempi ? Jakieś opinie ?  😉
W wyszukiwarce nic nie znalazłam
Ja użytkowałam dość długi czas to siodło. Jest dość głębokie, ale raczej z krótszymi tybinkami. Mimo wszystko ja, która jestem wysoka i długonożna, całkiem fajnie sie w tym siodle odnajdywałam. Niestety bede musiała sprzedać swoją 17 bo zrobiła sie za ciasna na konie i ja też lepiej sie czuje w rozmiarze 17,5

Tutaj linki gdzie troche widać siodło (ja mam 180cm wzrostu i długie nogi  :cool🙂

Tak właśnie myslałam. Z budowy wydaje mi sie wygodne 😉 masz pw zaraz.
A macie jakieś zdanie na temat siodła ujeżdżeniowego Statusa ?  🤔 Zastanawiałam się nad jego kupnem  👀
Aventia, ja mam to siodło. Dla kurdupli super, poza tym jest dośc krótkie i dobrze leży na koniu z krótkim grzbietem. Mało trzymania, miękkie- ode mnie same superlatywy.
Ale czemu kurdupli ?  😀 Wielka nie jestem,ale 170 cm mam. Dla kurdupli z powodu krótkich tybinek ?
Och, nie bierz tego do siebie, to JA jestem kurdupel 😉 Ale tak, z powodu krótkich tybinek.
Ok, dzieki Wam za opinie  😉
Remedioss   2* Parelli Professional
05 lutego 2010 19:46
Sprawdziłam Ken-taury podobają mi się ale boję się, że tybinka będzie za długa 🙁
Stuben to decha, kiedyś u Kostrzewy mierzyłam różne stubeny i żaden mi nie spasował.

Potrzebuję siodło o bardzo dużym siedzisku, krótkiej tybince i szerokim łęku dla konia. Raczej bez dużych bananów i dające lekki luz jeźdźcowi, czyli nie ortopedyczne. Może znajdzie się jakieś seryjne, bo jak nie to będę zamawiać na miarę.

Kolejna sprawa to marzy mi się siodło w bardzo jasnym brązie. Domyślam się, że gdybym zmieniała to bardzo ciężko będzie je sprzedać 🙁 Co o tym sądzicie?
W jasnym brązie i z podanymi przez Ciebie wyżej specyficznymi cechami- tak, potrzebny będzie amator. Z drugiej strony: ja np. marzyłam o brązowym i gdybym mogła/musiała sobie pozwolić na robienie na miarę, to takie właśnie by było. A poza tym: po to robisz na miarę, żeby właśnie nie musieć się z nim rozstawać.

Potem porozmawiałm z innym panem, który sprzedaje siodła Equipa. On również moze zmieniać rozstawy łeków. Obejrzał mojego konia, dokładnie obejrzał siodło, popatrzył jak siodło sie układa podczas jazdy i zrobi to za mniejsze pieniądze, a na czas rozszerzania zostawił mi inne siodło.

Coś czuje, że za pół roku jak koń się jeszce rozrośnie sprzedam Doga i kupie Equipe...

a od kogo masz zamiar kupic equipe?
06 lutego 2010 09:18
paa 🙂 Problem w tym, że docelowo chciałabym jednak zmienić miarę mojego siedzenia 😉 Prościej mówiąc jeśli schudnę to siodło znowu nie będzie pasowało. Z drugiej strony non stop tak sobie mówię, że schudnę i czekam z zakupem siodła na ten moment, a on jednak nie nadchodzi.
To zrób sobie od razu mniejsze siedzisko- będziesz mieć do czego dążyć :kwiatek:
06 lutego 2010 10:38
Jest to jakaś myśl. Ale np. w szafie mam stosik ubrań "przyszłościowych" które już z mody daaaawno wyszły.  😵
Siss   Za Króla! Za Ojczyznę! Za ile?
10 lutego 2010 15:07
Witam, co sądzicie o siodle kieffer freestyle exclusive? szukałam szukałam, ale nie znalazłam nic na temat tego siodła... Czy nadaje się dla osoby początkująco-średnio zaawansowanej?
Andre   I am who I am
10 lutego 2010 18:22
Mam Euroridinga Jade 😅 Po dzisiejszej jeździe stwierdziłam że- nie przesuwa się na grzbiecie mojego horsa (sukces :hurra🙂, ma bardzo mięciutkie siedzisko, mięciutkie bananowe klocki które panują nad moją nieposkromioną łydką 😁 mocno trzyma nawet na moim niewygodnym zwierzaku. Jak na razie to jest na duży + zobaczymy jak będzie dalej 😉 Na pewno pomoże mi w drodze do lepszego dosiadu 🙂
kiedy w prestigach były brązowe, okrągłe znaczki z koniem, a kiedy zielone, lekko podłużne z jeźdźcem i koniem oraz napisem 'prestige'?

czy z tych numerów można odczytać rok produkcji?
1632549071

siedzisko-16
łęk-32

a rok produkcji? można w ogóle odczytać?
Ja mam brązowy- kupiłam siodło ok. 2 lata temu
Czy ktoś wie może, skąd dojeżdża pan Damian Nawara? I ile przeciętnie trzeba czekać na Jego przyjazd? 🙂
ja mam zielony znaczek, a p. Kostrzewa powiedział, że mój Top ma 10 latek.
Sznurka - obstawiam, że od Pana S. z Lamri 😉

Swoją drogą ten sam Pan zmieniał mi rozstaw łęku w moim siodle (niedostępnym w Polsce).
oti   Everybody lies...
13 lutego 2010 18:29
kiedy w prestigach były brązowe, okrągłe znaczki z koniem, a kiedy zielone, lekko podłużne z jeźdźcem i koniem oraz napisem 'prestige'?

ja mam Prestige Venus i mam zielony znaczek. mam je od dość niedawna, ale ono samo w sobie ma ok 9-10lat.
aha,
czyli wychodzi na to, że zielone znaczki to starsze siodła

a jak z jakością starszych modeli?
oti   Everybody lies...
13 lutego 2010 18:43
a jak z jakością starszych modeli?

jak dla mnie - bez zrzutu. w życiu bym nie powiedziała, że moj Prestige ma 10lat. myślę, że to przede wszystkim kwestia tego, jak siodło było traktowane. znam historię mojego siodła prawie od początku i wiem, że było zawsze bardzo zadbane i dobrze traktowane. 😉
Dokładnie - Prestige kiedyś były wykonywane z innych skór - teraz byśmy powiedzieli, że gorszej jakości - bo na topie są cielęce, świetne skóry - ale tamte skóry przy odpowiednim traktowaniu wytrzymywały baaardzo długo. Ja mam obecnie siodło, które stawiam że ma ok 8 lat - skóra jest w naprawdę świetnym stanie. Miałam starszego - na bank ponad 6 letniego top dressaga - skóra suuuper - na tybince był ślad od łydki i to wszystko.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się