Stajnie w Warszawie i okolicach
to znowu ja 🤣
czy ktoś z Voltowiczów stoi z koniem u p. Chrzanowskiego w Ojrzanowie ? 😉 możecie być na pw.
zduska, Endurka stoi/stała i bardzo piała na temat tej stajni. Taki post znalazłam:
http://www.re-volta.pl/forum/index.php/topic,46.msg111495.html#msg111495
dzięki :kwiatek: widziałam ten post - nawet sama się tam udzielałam 😉 hehe
zduska znajoma trzyma tam dwa swoje konie i jest bardzo zadowolona. mogę się podpytać o więcej szczegółów, tylko powiedz co konkretnie byś chciała wiedzieć 🙂
A to ja może jeszcze dodam niedocenianą przeze mnie zaletę Słupna - niezamarzająca, całoroczna hala 🙄 Może tylko przy jakichś -20 zamarzała trochę, ale nie na tyle, żeby się w ogóle nie dało jeździć. Pewnie dlatego, że jest murowana i z dwóch stron przylega do boksów.
eeee tam- w FC Dąbrowicy hala-namiot a podłoże nie zamarza- trzeba tylko o to dbać- czyt. bronować dzień w dzień... i tutaj 🙇 dla rider'a za celujące utrzymanie podłoża
na Bródnie też namiot duży, nigdzie nie przylega i nie zamarza - ale też bronowane jest
Efka bo rzeczywiście, gdy nastaną mrozy to bronowanie jest podstawą 🙂 Na jesieni hala była regularnie równana i teraz przysłowiowa 'mucha nie siada'
Warto dodać ,że u nas podłoże nie solone.
Jutro będzie z - 15 stopni , a w planie kilka treningów skokowych.
Na 100 % się odbędą.
No w Słupnie też było codziennie albo prawie codziennie bronowane.
W mojej obecnej stajni nie da się jeździć już od jakichś 2-3 tygodni co najmniej, o skokach nie wspomnę. Pewnie kwestia podłoża też.
W mojej obecnej stajni nie da się jeździć już od jakichś 2-3 tygodni co najmniej, o skokach nie wspomnę. Pewnie kwestia podłoża też.
No to po co hala?
Hala z zamarzającym podłożem to tak jakby hali nie było.
[quote author=Dzionka link=topic=46.msg452088#msg452088 date=1264169921]
No to po co hala?
Hala z zamarzającym podłożem to tak jakby hali nie było.
[/quote]
Może ma podnieść rangę ośrodka?
Nieźle brzmi "stajnia z halą".
Tylko oprócz hali dość istotne jest podłoże. I to jak się o nie dba
Na Brd kiedyś też była taka zima, kiedy nie bronowali i zamarzła na kamień, na szczęście już się to nie zdarza.
Hala na pewno się przydaje wiosną i jesienią, kiedy jest na plusie, ale leje na przykład. Albo do jazdy wieczorem. Tyle, że teraz pewnie do marca będzie nie czynna, bo nie wiem czy da się zbronować taki kamień 🙁
Dzionka: podpowiedz tym właścicielom żeby posypali solą drogową.
To chyba duża kwestia podłoża jest. U nas hala namiotowa, nie bronowane od ...nie wiem kiedy...chyba odkąd tam jestem to nie widziałam. A podłoże dobre, nie zamarźnięte. Codziennie z hali korzystamy. Nawet dwa dni temu się kurzyło 😉 Ale już sprawa załatwiona.
Troche szkoda kopyt, ale skoro zamarzlo to chyba juz nie ma wyjscia ;-)
Poza tym sol nie roztapia, tylko obniza temp. zamarzania.
Przed zima najlepiej nie podlewac zbyt obficie.
U nas też nie zamarzło, solą nie sypane.
Ah, no i brony chyba niewiele dadza na zmarzline. Probowalem u nas glebogryzarka troche "rozmiekczyc" lonzownik i nie daje rady, wiec i brony na nic sie zdadza.
U nas jak był namiot otwarty(tzn sam dach bez ścian) to nie zamarzało,teraz mamy hale i podłoże jest twardawe,ale to tylko dlatego,że gdy namiot był zmieniany na halę to podłoże trochę na dworzu leżało.
Jednak drewno jest swietnym izolatorem, wiec i hale z drewna spisuja sie o wiele lepiej w sezonie zimowym od murowanych, lub namiotow.
Najnizsza odnotowana u nas w tym roku to -6*C przy wejsciu (w pozostalej czesci okolice zera)
mam pytanie dotyczące stajni Lider... w wyszukiwarce za wiele nie znalazłam...
może ktoś z Was trzyma tam konia i udzieli mi odpowiedzi...
czy naprawdę cena to 700zł? patrzyłam na stronę internetową. wygląda wszystko idealnie... dlatego człwoeik przyzwyczajony do innych cen w Warszawie, zastanawia się, gdzie tu jest haczyk... może cena nie obejmuje wszystkiego? czy konie chodzą po padokach? czy nikt ich nie bierze, pod nieobecność właścicieli, do pracy? jest jakiś teren? jaka jest atmosfera w stajni?
przepraszam, że tyle pytań na raz, ale zanim tam pojadę, chciałabym nieco zasięgnąć języka. będę wdzięczna za odpowiedzi.
pozdrawiam
Haczyka specjalnego tam nie ma, ale stajnia za piękna nie jest bo to są typowe zabudowania gospodarcze i parę boksów w 1 pomieszczeniu, parę w następnym (są 4 takie części). Na placu zewnętrznym do jazdy podłoża za specjalnego nie ma bo są wyspy trawy co kawałek, a na hali jest klepisko. Konie jak ja byłam oglądać się na padokach wietrzyły, w boksach czysto. Co mi się jeszcze nie podobało to sypiące się miejscami ogrodzenia padoków, no i to że w niektórych częściach są grodzone siatką.
mhm... dziękuję Ci bardzo za informacje 🙂 nie brzmi zachęcająco... kurcze, nie jest łatwo znaleźć sensowną stajnię z halą na "już"...zwłaszcza, że tylko na zimę...chyba, że kazę się na tyle sympatycznie i dobrze dla koni, że zostaniemy na stałe 🙂 ... szukam zatem dalej...
Z tego co wiem to bosków "na już" raczej w Liderze nie znajdziesz. Żeby nie było - krzywda się koniom tam na pewno nie dzieje, ale jeśli ktoś chce senswne warunki do treningu to moim zdaniem niestety ta stajnia niespecjalnie się nadaje. Jak szukasz boksów "na już" w stajni z halą to na pewno powinny być w Olendrze - tyle, że tam też podłoże na hali nieciekawe, tylko w drugą stronę bo kopne.
to tam były jakieś kłopoty z kolkami u zwierząt i, dzięki temu, masowymi odejsciami pensjonariuszy? szczerze powiem, że odkrywam dopiero te rejony... wiem tyle, ile usłyszałam od osób trzecich (co jest jednym z głupszych sposobów pozyskiwania informacji... narastające ploty i, czasem, krzywdzące opinie...) niemniej poszukam jeszcze..jak coś znajdę, to pewnie znowu powstanie esej pełen pytań 🙂
Takie głosy chodziły swego czasu. Jak ja byłam tam oglądać stajnię to wszystkie konie wyglądały dobrze, ale niestety ani na zewnątrz ani w hali podłoża zbyt dobrego nie mają. No i zawsze tam jest sporo boksów wolnych.
Madryt polecam FC Dąbrowica.
bera7, to stajnia Ridera? To raczej nie te rejony co Lider i Olender 😉
Si Koniczka- ridera. Dąbrowica to rzeczywiście godne polecenia miejsce ale stanowczo nie te rejony.