Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

Wiem, że takiego nie ma ale chciałabym aparat "uniwersalny", który dałby możliwości rozwoju i trochę zabawy  😉 Dodam, że jestem amatorem i póki co w lustrzanki nie będę się pakować, a typowej "idioten kamery" bym nie chciała  😁
Co do przyrody to przeważnie góry, krajobrazy, konie...
Carmen, aparat uniwersalny to właśnie lustrzanka. Nieprzydatna jest tylko w bardzo specjalistycznych dziedzinach, jak np. szpiegostwo 😉
Obejrzyj sobie testy i zdjęcia przykładowe zdjęć z kompaktowych Panasoniców i Canonów. Zdjęcia pejzażowe i makro, które z nich oglądałam (po obróbce i zmniejszeniu) były przyjemne dla oka. Czy się nadadzą do fotografowania koni - to zależy. Zdjęcia statyczne mogą wyjść świetnie ale dynamiczne sceny to już nie domena kompaktów.
Jak dla mnie to lustrzanki sa nie tyle uniwersalne, a bardziej specjalistyczne do fotografii przez duze F. Do tej pory mam lustrzanke zwykla (Zenit 12XP) ... lezy gdzies w szafce i sie kurzy 🙂 Teraz wlasnie szukam jakiejs dobrej cyfrowki ale nie lustrzanki, bo dla zastosowan amatorskich lustra tylko zawyzaja cene aparatu.
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
13 stycznia 2010 14:21
Lepiej odłożyć na coś lepszego i dokupić dobry obiektyw czy wydać te 400 zł na cyfrowy aparat, który sapie przy każdej dynamicznej scenerii?

Ja bym wybrała to pierwsze.
Ja mimo, że amator przez duże A to mam lustrzankę i planuję kupić dobry obiektyw. Wolę się doszkalać na tym lepszym 😉
Wcześniej miałam compacta i starałam się wycisnąć z niego ostatnie soki, ale po pewnym czasie po prostu przestał mi wystarczać. Lustrzanka daje więcej możliwości.
abre, a co to martwe piksele?
Uszkodzenia mechaniczne nie ma szans 🙁
Wcześniej miałam compacta i starałam się wycisnąć z niego ostatnie soki, ale po pewnym czasie po prostu przestał mi wystarczać. Lustrzanka daje więcej możliwości.

No pewnie, ze daja tylko trzeba z nich korzystac. Znam ludzi, ktorzy maja lustrzanki a i tak pstrykaja fotki na automacie, a znam i takich co biora aparat i cala torbe innego sprzetu. Jak to mowia, trzeba mierzyc sily na zamiary. Jesli ktos chce bawic sie profesjonalnie to polecam jak najbardzie lustrzanke, ale jezeli to maja byc zdjecia ala "wspomnienia z wakacji" to dobry compact w zupelnosci wystarczy.
Mirmil, a mi nie wystarczy. Bo nie lubię zdawać się na automatykę. Nie chcę mieć na zdjęciach z wakacji przejarango nieba, poruszonych zdjęci czy gigantycznej głębi ostrości 😉

A lustrzanki są uniwersalne. Zrobisz nimi zdjęcia makro i przez teleskop. Możesz je wysłać w kosmos, tak jak to robią Amerykanie, sfotografować Ziemię z orbity. Nadają się do zrobienia zdjęć na imieninach u cioci i na konferencji z prezydentem. Możesz je wziąć ze sobą na wakacje, lub wykorzystywać w pracy (np. policja). Znasz bardziej uniwersalne aparaty?

Burza, takie informacje znajdziesz w google. Mam je dla Ciebie przepisać?
Bez łaski :}
Bez złośliwości.
abre na pewno kazdy "szary Kowalski" bedzie latal z aparatem od kosmosu po jadro ziemi, tylko po to zeby wydobyc piekno natury na swiatlo dzienne  🙄 Czy ja zeby uproscic sobie zycie i nie chodzic na piechote musze od razu kupowac sobie Rolls Roycea? Nie! I tak samo jest z aparatami. Zreszta o gustach sie nie dyskutuje, co dla Ciebie jest "uniwersalne" dla mnie byc nie musi 🙂
13 stycznia 2010 15:15
To rób po swojemu i nie pytaj się nas skoro nasze rady są bezużyteczne 😁

U mnie już sigma wybrana, salon również. 🙂
Mirmil, rozumiem, że dla Ciebie kompakt jest wyjściem optymalnym, ale mimo to nie zgodzę się, że jest on aparatem uniwersalnym 😉
Dzięki wielkie dziewczyny za rady  :kwiatek: Muszę wszystko jeszcze raz przemyśleć 😉
trzynastka   In love with the ordinary
13 stycznia 2010 16:24
W poniedziałek stanę się szczęśliwą włascicielką Canona D450 + Kit (18-55 is) + sigma 17 - 300 mm Macro 🙂
Muszę dokupić jeszcze jakaś torbę (czy plecak praktyczniejszy?), kartę pamięci, statyw i filtr UV ( jaki polecacie? ), co poza tym jeszcze potrzebuje ?
13 stycznia 2010 16:30
ninevet, Zdawaj relacje jak idzie współpraca z sigmą! Bo planuję zakupić taką samą. Zresztą na gg ci to pisałam 😁

Moim zdaniem plecak praktyczniejszy - nie widać ze schowany aparat jest.
Kartę pamięci chyba dostajesz w komplecie, a statyw już można znaleźć od 30 zł na giełdzie foto czy allegro. Filtr polaryzacyjny i szary kupiłam na allegro za całkiem rozsądną cenę 🙂 Sprawują się rewelacyjnie.

Chociaż ja bm stawiała bardziej na te lepsze statywy, bo te za 30 zł sa nic nie warte. Wajcha do ustawiania aparatu odpada, tyczka? do wydłużania wysokości odlatuje, a całe urządzenie do mocowania aparatu odleciała, bo klejone 🤔wirek:

Potrzebna dobra bateria (ale to już z aparatem dostajesz chyba), ewentualnie zamiennik na dalsze wyprawy, a resztę co potrzebujesz jest w zestawie.

Ja bym jeszcze stawiała na czytnik kart, bo zgrywanie programem canona jest strasznie upierdliwe jak dla mnie 😉
ninevet, czytnik kart obowiązkowo. Polecam zakup kilku kart. Często bezpieczniej jest mieć 2 karty po 2 GB niż jedną 4 GB (w razie gdyby pierwsza padła, zostaje Ci połowa zdjęć).
Zasada mówi: kup najdroższy, na jaki Cię stać. Hoya, Marumi, Heliopan. Słabej jakości filtr może znacznie pogorszyć obraz [[a]]http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_UV.html[[a]]
Przyda się też gumowa gruszka do przedmuchania matrycy i szkła oraz miękka szmatka do czyszczenia obiektywów. Ja najbardziej lubię Lee - jest biała (w przeciwieństwie do tych do LCD) i widać, którym kawałkiem nie czyścić.
13 stycznia 2010 17:00
abre, A taka z mikrofibrą z fielmanna tez może być? Bo takie posiadam akurat 🙂
Hmmm, jeśli w dotyku jest mięciutka i delikatna to pewnie bym jej używała 😉 Pamiętać tylko trzeba o tym, że nie wszystko da się nią usunąć (tłuste plamy po palcach lepiej zmyć odpowiednim płynem a nie trzeć na sucho). Trzeba też uważać na minimalne ziarenka piasku, które mogą zarysować soczewkę, a które mogą kryć się we włóknach po poprzednich czyszczeniach.
Carmen, tak robi zdjęcia Panasonic Lumix DMC FZ18 koniom:

tak macro:

a tak widoczki:
13 stycznia 2010 18:43
Notarialna, Abre  :kwiatek:
Czytnik kart mam w laptopie wiec nie muszę kupować 😉
Czyli do listy jeszcze muszę dołączyć jakiś zestaw czyszczący, Polecam zakup kilku kart. Często bezpieczniej jest mieć 2 karty po 2 GB niż jedną 4 GB (w razie gdyby pierwsza padła, zostaje Ci połowa zdjęć).

To już planowałam nauczona doświadczeniem (najgorszym dniem w moim życiu został oficjalnie ten w którym padła mi karta na której miałam zdjęcia z 12 godzin pracy wiec musiałam kolejne 12 biegać by je powtórzyć)  planuje zakup 2 x 4Gb Kingston, czy jednak za dużo ?

Dzisiaj byłam poślinić się do obiektywów i widziałam 2 Sigmy 70 -300mm w jednym sklepie w 2 różnych cenach, bardzo enteligentny Pan nie był mi w stanie powiedzieć dlaczego mimo wymienionych tych samych parametrów jedna jest 200 zł droższa  🤔 Notarialna orientujesz sie może ?

13 stycznia 2010 18:57
ninevet, Tylko, ze czytnik musi być dostosowany do karty. W canonach i nikonach są one nieco większe od tych mikro 😉
Prawdopodobnie chodziło o rodzaj mocowania. W sumie zależy od tego czy ma w nazwie DL czy APO. DL powinna być nieco tańsza

Ale abre powinna wątpliwości wyjaśnić 😉

Btw, lepiej kupić 2 lub 3 razy po 2 gb karty 🙂
13 stycznia 2010 19:11
Laptopka mam mądrego 🙂 jakiej byś nie wcisnęła mu w tą szczelinę to przeczyta, on jest właśnie do tych kart SD i tych Sdcoś tam coś tam ale po włożeniu mniejszej też daje rade 🙂

a czym sie różnią te DL i APO od siebie?
I dlaczego chcesz sigmę a nie canona 75-300 mm za te same pieniądze ?
APO to skrót od apochromat. Oznacza to, że obiektyw powinien likwidować niemal całkowicie aberrację chromatyczną (te kolorowe obwódki na granicy kontrastowych elementów).

Tutaj więcej na ten temat http://www.optyczne.pl/index.php?slownik=10

wistra, ja z Panasoniców widziałam tylko pejzaże i makro - byłam pod wrażeniem. Mogłabyś mi podesłać na maila oryginały zdjęć z końmi? Chciałabym się przyjrzeć parametrom i odwzorowaniu szczegółów.
13 stycznia 2010 19:16
Abre wiesz, że jesteś niezastąpiona prawdaaaa ?  :kwiatek:
13 stycznia 2010 19:19
ninevet, Canon ma mocowanie inne. Pasuje do starszego modelu. Moja koleżanka ma 300d i bardzo mi się przyjemnie na nim pracowało, ale okazało się, że nie będzie pasował.
No i ogólnie autozoom wolny jest nieco i bardzo głośno pracuje ;-)

abre, Czyli brać APO, tak?
Btw, orientujesz się co do mocowań Canon 75-300 mm?
Jeśli Sigmę, to APO.
Niestety nie znam się na systemie Canona.
Carmen ja z kompaktów polecam Nikon p80, wszytskie zdjęcia z końmi, które pokazywałam do tej pory na forum były wykonane tym aparatem. Dla mnie sprawdził sie w 100%, w trybie manualnym strzela naprawdę fajne fotki  🙂 Np:

Co do obiektywu, o który się radziłam, to zdecydowałam się na Nikkor 18-200, tylko ciągle czekam na pogodę słoneczną, męczą mnie juz te pochmurne zdjęcia , brrr...
70-300 był dla mnie za ciężki  😲, po kilku zdjęciach drżała mi ręka.
abre - a co moglabyś napisać o tym zestawie (Nikon d700 + Nikkor 24-70/ 2.8):
http://fotozakupy.pl/lustrzanka-cyfrowa/nikon-d700-nikkor-24-70,8068s ??

🙂

TaiMyr, a co Cię konkretnie interesuje?
Od razu piszę, że ja kompletny laik jeśli chodzi o aparaty fotograficzne i robienie zdjęć.
Potrzebuję Waszej rady.
Moja cyfrówka poległa z racji wieku.
Szukam aparatu cyfrowego, do 600zł najlepiej, do zdjęć w ruchu, na powietrzu oraz zdjęcia krajobrazów itp.
Polecicie mi coś?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się