Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)

Averis   Czarny charakter
12 stycznia 2010 15:03
emade Już miałam CI wysłać link do książki na chomiku, ale właśnie zauważyłam, że tam jest tylko pierwszy tom  🙄
incognito - ja kiedyś wyprałam dżinsy z czerwoną bluzą, która oczywiście puściła kolor.
Spodnie były jasno różowe. Po kilku praniach odzyskały dawny kolor  😉
A jak z odbarwieniem tego ? Może jakiś wybielacz ? Nie mam pewności, więc lepiej niech poradzi ktoś obeznany 😉
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
12 stycznia 2010 17:13
Spodnie są jasno szare,wiec boje sie ,ze wybielacz moze narobic jakichs białych plam czy cos...
Spróbuj poużywać vanisha przy kolejnych praniach. Odbarwień nie zrobi, a może pomoże.
czy jest może na youtube film Księżyc w nowiu? wiem ze jest 1 czesc czyli zmierzch ale 2 czesci nijak nie moge znalesc
Czy deska do krojenia ma jakąś inną nazwę? Męczy mnie to od wczoraj, bo mam to na końcu języka, ale może coś mi się myli...
Zwykłą deska do krojenia chyba nie ma innej nazwy. Może chodzi Ci o taką dużą stolnicę?
In.   tęczowy kucyk <3
12 stycznia 2010 21:59
czy jest może na youtube film Księżyc w nowiu? wiem ze jest 1 czesc czyli zmierzch ale 2 czesci nijak nie moge znalesc

a może nie na youtubie w 1500 częściach? ...
watch-movies-online.tv
dlaczego niektórzy mają wadę wymowy i nie mówią ''r'' albo dziwnie wymawiają? Czym to jest spowodowane?
a może nie na youtubie w 1500 częściach? ...
watch-movies-online.tv

wolałabym coś bardziej polsko języcznego 😀
ushia   It's a kind o'magic
12 stycznia 2010 23:09
dlaczego niektórzy mają wadę wymowy i nie mówią ''r'' albo dziwnie wymawiają? Czym to jest spowodowane?

Ja nie mówię "r" - tzn mówię, ale je ubezdźwięczniam, nie warczę jak inni, tylko tak "po francusku". Nie mylić z dziwnym zwyczajem zastępowania "r" "h".
Dlaczego? No cóż conajmniej trzech logopedów się nad tym zastanawiało i niewiele wymyślili. Generalnie nie pionizuję języka przy wymiawianiu "r" - sprawdx sobie co się dzieje z Twoim. Mój sobie leży prawie całkiem płasko i ma wszystko w odwłoku 😉 A już żeby drgał - zapomnij 😉

Za to umiem rozpoznać, które dzieci będą wymawiały "r", a które nie - te które zamiast "r" mówia "l" nie beda miały wiekszych problemów. Te, które mówia przez "j" sa kandydatami do stałej wady wymowy.

incognito - najlepiej od razu wyprac z vanishem, póki nie wyschło. I super by było nie prasować - temperatura może utrwalic przebarwienia. Potem kilka kolejnych prań tez z vanishem.
Albo przefarbowac na ciemno 😉
Jak sobie radzić z tą okropna solą na butach? Czyszczę je, smaruję pastą, a mam plamy  🙄  a butki sa zupełnie nowe...
Szepcik mama mi mowila, ze to trzeba kilka razy wyczyscic wilgotna szmatka, zeby cala sol wyszla z buta... dopiero pozniej wypastowac !
szepcik posmaruj je kremem do twarzy lub balsamem do ciała. Moje buty najbardziej lubią krem Nivea.
Najlepiej jest napaćkać całkiem sporo i ostawić na noc, a rano tylko ściągnąć resztki, ,ale jak mi się śpieszy to przed wyjściem też smaruje 🙂
Jeśli chcę zwrócić towar, a pudełko od towaru jest podarte to czy nadal mogę go zwrócić??
Spróbuję na noc z tym kremem - jak coś, to wiadomo na kogo będzie  😎
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
13 stycznia 2010 12:12
Spróbuję na noc z tym kremem - jak coś, to wiadomo na kogo będzie  😎

Jeśli to skórzane buty lub skóropodobne to wazelina będzie lepsza.
a wiecie może jaka jest maksymalna waga kuli do bowlingu?  👀
13 stycznia 2010 15:47
a wiecie może jaka jest maksymalna waga kuli do bowlingu?  👀

KLIK
JARA no właśnie sęk w tym, że bowling a kręgle to nie to samo...
A czym się różni, bo pierwsze słyszę?
Jeśli chcę zwrócić towar, a pudełko od towaru jest podarte to czy nadal mogę go zwrócić??

nie - w zasadzie
tak - jeśli sprzedający się na to zgodzi albo zgodził w regulaminie
ewentualnie tak - jeśli masz podstawę do zwrotu, czyli np. odstępujesz od umowy bo rzecz ma wadę.

A co i komu chcesz zwrócić?
Słuchajcie, wilk jest pod ochroną, prawda? Czyli jeśli ktoś ma futro z wilka (takie do noszenia) to jest ono nielegalne? Tzn ten zwierzak padł ofiarą kłusownictwa?
Magdalena- Mąż zamówił sobie jakieś takie dziwne urządzenie do krojenia warzyw, np cebuli, wkładasz do tego cebulę ściskasz i ma ci wyjść kosteczka. Okazało się, że to jest straszny szajs i prędzej sobie ręce połamiesz niż to wyciśniesz, a jak ci się uda to pełno bałaganu zostaje, to jest porostu tępe. Mój mąż ma straszną fazę na takie produkty, kupuje wszystkie urządzenia kuchenne z mango, tv market itp. Wystarczy, że go reklama w telewizji zaczaruje a on już dzwoni i zamawia 🤔wirek: No i rano przymiósł to g... listonosz i mąż tak szybko to rozpakowywał, że cały karton porwał. Kosztowała ta maszynka 100 zł, zwróciłabym ją, ale nie wiem co z kartonem 🙁
hanoverka - masz prawo odstąpienia od umowy, ale warunkiem jest zwrot w stanie niezmienionym, czyli z opakowaniem (zakładam, że to nie był szary karton tylko opakowanie tego konkretnego produktu). Jeśli masz dużo czasu i bardzo Ci zależy, to możesz próbować udowodnić, że przedmiot ma wadę fabryczną (bo się nie nadaje do niczego), albo, że zostałaś wprowadzona w błąd co do jego właściwości przez sprzedającego.
Moim zdaniem gra nie jest warta świeczki, praktycznie b. małe szanse na zwrot. Chyba, że napiszesz do sprzedającego i on się zgodzi (mało prawdopodobne)
Magdalena właśnie został uszkodzony ten kolorowy karton, sprawdziłam w gwarancji i jest napisane, że towar można zwrócić do 30 dni w razie niezadowolenia z niego lub jakiś wad, ale tylko w oryginalnym opakowaniu 😤 A swoją drogą jakby tak trzymać te wszystkie kartony po różnych sprzętach przez cały okres gwarancji to trzeba by było posiadać wielki garaż przeznaczony tylko na kartony. Dam sobie spokój, za 100 zł nie ma co się męczyć. Dziękuję ci za pomoc :kwiatek:
to jeszcze 3 grosze dorzucę:
kartony są potrzebne, jeżeli odstępujesz od umowy (sprzedaż wysyłkowa/poza lokalem) albo jeżeli korzystasz z gwarancji i jest napisane, że masz oddać z pudełkiem (sprzedający ma prawo napisać tam w zasadzie wszytko, co mu się podoba).
Jest też taka instytucja jak rękojmia - regulowana przez kc - jeśli rzecz ma wadę, to ją reklamujesz i nie ma wymogu zachowania opakowania. Dlatego czasem lepiej coś zareklamować z rękojmi niż z gwarancji - chociaż czasem sprzedający nie są świadomi, że jest "coś takiego jak rękojmia" i trzeba się dużo natłumaczyć/nadenerwować...
13 stycznia 2010 20:18
Teraz prawie nic nie da się zwrócić ani oddać na gwarancję bez oryginalnego opakowania. Wiecie jaki mi problem sprawiło trzymanie kartonu po 52" tv? :/
Słuchajcie, wilk jest pod ochroną, prawda? Czyli jeśli ktoś ma futro z wilka (takie do noszenia) to jest ono nielegalne? Tzn ten zwierzak padł ofiarą kłusownictwa?

nie wiem jak jest w polsce, ale wiem ze na slowacji jest pewien odstrzal wilkow i innych zwierzat dzikich (wlasciciel pensjonatu byl mysliwym i mial pelno 'rekwizytow' nie wiem jak to nazwac w tym i skore wilka wlacznie z glowa
Czy tylko nasz stajenny kot po upolowaniu myszy lata po stajni i drze mordkę jakby go katowano, do czasu aż ktoś przyjdzie sprawdzić o co chodzi i ewentualnie go pochwali (dopiero potem przystępuje do konsumpcji) ?  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się