kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

ushia   It's a kind o'magic
05 stycznia 2010 19:01
bo zwykle sa strasznie obślinione po jeździe 😉
nazywa sie je tez smoczkami- bo kojaza sie ze smoczkiem z wygladu  😉 a powod tych nazw jest jeden jak dla mnie- latwiej powiedziec: masz slinianki/sliniaki/smoczki niz gumki wedzidlowe.
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
06 stycznia 2010 14:30
Pewnie gdzies juz kiedys to pytanie padlo,a moze nawet była jakas dyskusja na ten temat,ale ja dalej nie wiem czy pod owijki polarowo elastyczne trzeba zadkladac  podkladki czy wedlug uznania?
Była o tym dyskusja już wiele razy. Są dwa stanowiska:
1. Polar 'robi' za podkładkę i wystarczą same owijki (ja tak robię i odpukać nic się nie dzieje)
2. Niektórzy zakładają pod takie owijki podkładki, nie za bardzo potrafię sobie to logicznie wytłumaczyć, ale podobno lepiej zapobiegać niż leczyć. 🙂

Co kto lubi, nóg kopytnemu nie urwie 😉

incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
06 stycznia 2010 14:49
hate medziekuje :kwiatek:
BASZNIA   mleczna i deserowa
06 stycznia 2010 18:37
jeśli bylo to przepraszam-prosze o drogowskaz 🙂
czym sie rozni czaprak ujezdzeniowy od wszechstronnego pelnego-nie wiem  😡 :kwiatek:
ushia   It's a kind o'magic
06 stycznia 2010 18:42
ujezdzeniowy jest po pierwsze dłuzszy, po drugie przednia krawedz jest idealnie pionowa, bez wyprofilowania pod wystajaca do przodu tybinke

czym sie rozni czaprak ujezdzeniowy od wszechstronnego pelnego-nie wiem  😡 :kwiatek:

dla ułatwienia zdjecia w linkach 😉

czaprak wszechstronny

i ujeżdzeniowy
A czy Baszni nie chodzi o dopisek "pełny" 😉 ?
Bo jeśli tak to pojawia się on tylko po to, żeby zaznaczyć, że nie jest on...wycięty tak na moje rozumowanie  😁
Mam pytanie odnośnie startów w zawodach:
Czy na koniu 4-letnim można startować dopiero po skończeniu przez niego 4 lat (np. urodzony 1 czerwca 2006 to dopiero od 1 czerwca 2010), czy od początku roku, w którym się urodził (ur. 1 czerwca 2006, starty od 1 stycznie 2006)? Chodzi mi o ZR. I jak jest ze startami w eliminacjach MPMK - czy jest jakaś różnica? I czy jest różnica między różnymi dyscyplinami jeżeli chodzi o pierwsze starty (wiem, że w rajdach dopiero od 4. urodzin konia, kiedyś było 4 lata i 2 miesiące)

Pozdrawiam
BASZNIA   mleczna i deserowa
06 stycznia 2010 18:58
Dziękuję bardzo  :kwiatek:. Daniela , pelny to rozumiem, sama napisalam tak dlatego zeby bylo wiadomo z czym porownac ujezdzeniowy  :kwiatek:.
Mam pytanie odnośnie startów w zawodach:
Czy na koniu 4-letnim można startować dopiero po skończeniu przez niego 4 lat (np. urodzony 1 czerwca 2006 to dopiero od 1 czerwca 2010), czy od początku roku, w którym się urodził (ur. 1 czerwca 2006, starty od 1 stycznie 2006)? Chodzi mi o ZR. I jak jest ze startami w eliminacjach MPMK - czy jest jakaś różnica? I czy jest różnica między różnymi dyscyplinami jeżeli chodzi o pierwsze starty (wiem, że w rajdach dopiero od 4. urodzin konia, kiedyś było 4 lata i 2 miesiące)

Pozdrawiam

Liczy się rok urodzenia konia, a nie dokładna data, czyli jak koń urodził sie w czerwcu 2006, to w styczniu 2010 moze iśc już na zawody
no wlasnie jak to z tymi czaprakami jest? bo ja prawde mowiac sama nie wiem  😡 : vss, vsd?, dl, vdl? jakie sa oznaczenia i co znacza??
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
07 stycznia 2010 13:28
pytanie trochę z kosmosu ale cóż , kto pyta nie błądzi
jak przygotować wyslodki buraczane, ile wody na ile wysłodek? 
chodzi o granulowane?
jeśli tak to ok 6x tyle wody co wysłodek i moczyć co najmniej 12 godzin.
ważne żeby wody nie było za mało! więc najlepiej pierwszym razem zaglądaj kilka razy i ew. dolej wody. przed podaniem nadmiar wody (o ile będzie) można odlać.

po za tym jest wątek o wysłodkach i chyba raczej tam powinnaś pytać 🙂
Ada   harder. better. faster. stronger.
07 stycznia 2010 14:54
katija, kiedyś to rozpisałam wszystko (wtedy była mowa o czaprakach przede wszystkim Eskadrona bo chyba tylko oni produkują czapraki we wszystkich poniższych kombinacjach)

Widzę że tutaj co wypowiedź to tworzy nam się nowe wyjaśnienie symboli czapraków.
Z tego co mi widomo:

VS-wszechstronny
VSS-skokowy (czyli z bardziej wysunięty przodem)
VSD-wszechstronny o profilu ujeżdzeniowym
DL-ujeżdzeniowy
SR-łezka (skokowy)
P-pony skokowy
PD-pony ujeżdzeniowy

Ja osobiście miałam czapraki VS, VSS, VSD, SR, PD więc wszystkie te rodzaje ISTNIEJĄ.
VS to nie to samo co VSD
VS różni się bardzo niewiele od VSS

edit:
trzeba brać poprawkę że w różnych kolekacjach róznie to jest z tymi produkowanymi rozmiarami
A podobne są oznaczenia rozmiarów np. ogłowi w Decathlonie.
Może ktoś zna "rozwinięcia skrótów"? 😉
FS - full
CS - cob
PS - pony
SS lub SHT - shetland
Ala - dzięki. A wydawało mi sie, że więcej tego tam było 😉
Niekiedy występuje coś w rodzaju V (VB?) - oznacza folblut (vollblut), odpowiada cobowi. Coś jeszcze było od "półkrwi": HB? (znaczy full).
Ala - dzięki. A wydawało mi sie, że więcej tego tam było 😉

hehe na pewno nie 🙂
Niekiedy występuje coś w rodzaju V (VB?) - oznacza folblut (vollblut), odpowiada cobowi. Coś jeszcze było od "półkrwi": HB? (znaczy full).

nie, to jest tak- pony, wiadomo,  😉 VB vollblut (cob), WB warmblut (full).

Ada  :kwiatek:
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
10 stycznia 2010 12:27
No dobra, teraz to sie pogubiłam... Co jest większe, cob czy full?
full🙂
helcia   Wiedźma z czarnym kotem
10 stycznia 2010 13:10
Ma ktoś jakiś fajny pomysł jak można przebrać dużego konia? 😀 Dla małego szetlanda już wymyśliłam przebranie (baletnica) 🤣. Ale zapewne nie dostanę go pod opiekę (jeśli ktokolwiek dostanie) i nie wiem czy uda mi się z kimś zamienić, żeby go stroić.

Zawsze pod koniec obozu jest konkurs czystości, ale przebrania mile widziane, zwłaszcza takie z humorem. Stąd pytanie 😉. Krawat/mucha odpada, było w tamtym roku.
Ma ktoś jakiś fajny pomysł jak można przebrać dużego konia? 😀
może jakieś skrzydełka dorobić np. z papieru
Na kuca ok 100cm, będzie pasowało ogłowie PONY? Czy już trzeba kombinować i szukać rozmiaru Shetty, czy jakoś tak? Wiem, że trudno tak, bez 'patrzenia', ale mam lekki dylemat.. Nie wiem, czy te PONY są na kuce, ale te duże, czy też pasują na te małe..
Zdjęcie kucyka. Mało widać, ale może to coś da.
Ma ktoś jakiś fajny pomysł jak można przebrać dużego konia? 😀 Dla małego szetlanda już wymyśliłam przebranie (baletnica) 🤣. Ale zapewne nie dostanę go pod opiekę (jeśli ktokolwiek dostanie) i nie wiem czy uda mi się z kimś zamienić, żeby go stroić.

Zawsze pod koniec obozu jest konkurs czystości, ale przebrania mile widziane, zwłaszcza takie z humorem. Stąd pytanie 😉. Krawat/mucha odpada, było w tamtym roku.

helcia kilka lat temu przebrałam Eleara za karetkę. Mam tylko to zdjęcie ze strony AKU Thomson. Jeśli chcesz mogę Ci to przebranie dać🙂

helcia   Wiedźma z czarnym kotem
10 stycznia 2010 20:55
chodzi mi o takie wtrącenie, bo całego konia przebrać nie mogę  😉. Np. jeśli uda mi się wziąć kucyka to założę mu bandaże i takie falbanki poniżej bandaży. Kokarda na ogon i różowe wstążki w grzywie 🤣. To jednak konkurs czystości i koń musi być w większości odsłonięty 😉. Ale dziękuje za pomoc, może ktoś wpadnie jeszcze na jakiś taki pomysł. Mogę wplatać w grzywę, ogon, zakładać coś na nogi, do ogłowia/kantara. Prościej by mi było gdyby to był typowy konkurs na przebieranki 🙄
ps. konie prowadzimy z ziemi nie z siodła 😉
espana super i z humorem!!!  😀  😂 🏇
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się