Kobitki... (antykoncepcja)
wistra, a dlaczegow ogóle w tej sytuacji kazano Ci odstawic tabletki anty?!
Ileż można znosić mdłości, migreny, podwyższoną prolaktynę, zmienne nastroje, tycie....
Te hormony wymęczyły mnie przez 3 lata bardziej, niż aktualna torbiel przez 2 dni...
A przechodziłam chyba przez wszystkie możliwe tabletki, plastry....
Niestety obawiam się, że trzeba będzie do tego wrócić.
Choć tak bardzo chciałabym tego uniknąć 🙁
Normalnie bierze się 21 tabletek i 7 dni przerwy, w czasie których występuje okres, 21 tabletek, 7 dni przerwy itd....
A co jeśli wzięłam tylko 12 tabletek i teraz, w 5 dniu przerwy dostałam okres?
Powinnam wziąć kolejną tabletkę dziś, czyli w pierwszym dniu cyklu, czy po 7 dniach przerwy, czyli w poniedziałek?
PS. wistra: bardzo Ci współczuję, to musi być okropne...
Skąd w ogóle się biorą torbiele? Czym to jest spowodowane?
A dlaczego wzięłaś tylko 12 tabletek? Nie rozumiem...
Tak wyszło z różnych względów, za dużo tłumaczenia 😉
Może tak: po prostu miałam tylko tyle.
To niedobrze. Hormony to nie witamina C... nie powinno się dopuszczać do takich sytuacji.
Najlepiej zapytaj lekarza. I zapytaj też, czy nie musisz się jakoś dodatkowo zabezpieczać w związku z tą dziwną sytuacją, bo przy takim odstawianiu i wracaniu organizm może powariować, co zwiększa ryzyko ciąży mnogiej w razie wpadki.
wistra biedulko... nie wiem co gorsze. Ja (o czym z reszta juz kiedys pisalam) biore, bo inaczej by roslo. Ale tabsy (szczególnie te z gestodenum) znosze dobrze, czuje sie normalnie.
Julie - torbiele sie wlasnie moga brac z takich kombinacji, o których piszesz 🤔
Nie wolno tak zonglowac tabletkami. Moze to zaburzyc gospodarke hormonalna organizmu, czyli wlasnie doprowadzic m.in do torbieli.
A jesli chodzi o dawkowanie - to po prostu przeczytaj ulotke...
Powinnam wziąć kolejną tabletkę dziś, czyli w pierwszym dniu cyklu, czy po 7 dniach przerwy, czyli w poniedziałek?
Po 7 dniach przerwy.
Hiacynta, które to są tabsy z "gestodeneum" (pierwszy raz słyszę, czytam takie cuś)
Hiacynta, które to są tabsy z "gestodeneum" (pierwszy raz słyszę, czytam takie cuś)
gestodenum ma np Logest czy Harmonet albo Fenomed. U mnie np Logest się nie sprawdził.
chodzi o rodzaj progesteronu - bralam dotychczas:
Logest (Ethinylestradiolum 0,02 + Gestodenum 0,075)
Yasmin (Ethinylestradiolum 0,03 + Drospirenonum 3)
Marvelon (Ethinylestradiolum 0,03 + Desogestrelum 0,15)
Minulet (Ethinylestradiolum 0,03 + Gestodenum 0,075)
Jak widac, Logest i Minulet maja ten sam progesteron. I po nich sie czulam najlepiej (czytaj: tak, jakbym nic nie brala). Chociaz, teraz jak sobie tak mysle - po Marvelonie tez sie czulam dobrze. Gorzej bylo po Yasmin i wtedy, kiedy w ogóle przestalam brac (czyli miedzy Marvelonem i Minuletem)... Ale generalnie wyglada na to, ze gestodenum mi "lezy".
szepcik: Wiem, że niedobrze... Problem w tym, że jest piątek wieczór, do lekarza mogę dopiero w poniedziałek. Dlatego pytam was drogie panie.
Ale wątpię, żebym musiała się dodatkowo zabezpieczać, przecież działanie antykoncepcyjne jest od momentu wzięcia pierwszej tabletki.
Hiacynta: Niestety nie ma tak dziwnej sytuacji w ulotce.
JARA: Mi się też tak wydaje na zdrowy rozum, ale nie jestem pewna. A Ty jesteś pewna, że po 7?
Fenomed.
Femoden chyba 😉
A Minulet jest w ogóle dostepny (jeszcze? juz znowu?) w Polsce? Orientujesz sie?
Julie, Nie mów hop póki nie przeskoczysz. Zawsze jest to małe (ale jest) ryzyko wpadki. Zadna metoda nie jest 100% skuteczna.
Julie co z tego, że od pierwszej, przecież żeby działanie antykoncepcyjne było zachowane, trzeba brać tabletki dalej, a nie przestawać po kilku czy tam kilkunastu dniach...
JARA: Mi się też tak wydaje na zdrowy rozum, ale nie jestem pewna. A Ty jesteś pewna, że po 7?
Tak, jeśli bierzesz antykoncepcję, która ma 21 tabletek to przerwa musi być 7 dniowa, bez względu czy okres dostałaś 6 dnia, czy skończył Ci się po 3.
Jara ale ona nie wzięła 21 tabletek, tylko 12 😉
Co do reszty masz oczywiście rację 😉
Brałam harmonet dosyć długo, ale po nim skoczyła mi prolaktyna tak, że podejrzewali gruczolaki i bity miesiąc kazali mi siedzieć w domu.... I łeb mnie tak strasznie bolał 😕
Julie co z tego, że od pierwszej, przecież żeby działanie antykoncepcyjne było zachowane, trzeba brać tabletki dalej, a nie przestawać po kilku czy tam kilkunastu dniach...
No tak... Więc czy w związku z tym nie powinnam wziąć pierwszej dziś, tak jakbym zaczynała zupełnie od początku...
W przypadku Julie stawiałabym na dodatkowe zabezpieczanie się przez pierwsze 7 dni brania tabletek od nowa - jak przy pominięciu 2 pigułek.
Co do przerwy to nie wiem.
[quote author=szepcik link=topic=93.msg432964#msg432964 date=1262991054]
No tak... Więc czy w związku z tym nie powinnam wziąć pierwszej dziś, tak jakbym zaczynała zupełnie od początku...
[/quote]
Mi się wydaje, że to musi być 7 dni przerwy jak nic. W 1 dzień okresu bierze się tabletki jeśli się je dopiero zaczyna przyjmować. Nawet przy zmianie tabletek na inne robi się 7 dniową przerwę.
Nawet przy zmianie tabletek na inne robi się 7 dniową przerwę.
Nieprawda 😉 Niekoniecznie wcale.
Brałam harmonet dosyć długo, ale po nim skoczyła mi prolaktyna tak, że podejrzewali gruczolaki i bity miesiąc kazali mi siedzieć w domu.... I łeb mnie tak strasznie bolał 😕
Ech.. chyba powinnam sobie zrobic wreszcie badania poziomu hormonów. Nigdy nie robilam, a jak to czytam to... brr 🙁 Biedaczko!
(Sorki za post pod postem 😡 )
[quote author=JARA link=topic=93.msg432980#msg432980 date=1262991495]
Nawet przy zmianie tabletek na inne robi się 7 dniową przerwę.
Nieprawda 😉 Niekoniecznie wcale.
[/quote]
Też masz racje, bo mi lekarz powiedział, że albo w pierwszy dzień okresu, albo po 7 dniach, ale zdecydowanie druga opcja będzie bardziej korzystna i lepsza.
[quote author=szepcik link=topic=93.msg432964#msg432964 date=1262991054]
[/quote]
ale Ty przerwałaś cykl brania tabletek - więc powinnaś zacząć od początku.
najlepiej poczekaj do poniedziałku, lekarz powie co i jak, najwyżej zaczniesz stosować od następnego okresu.
Jak zaczynam brać tabletki (pierwszy raz) to pierwszą przyjmuję pierwszego dnia okresu (tak?), biorę całe opakowanie (21), 7 dni przerwy i nowe opakowanie? A potem juz wszystko normalnie, tzn 21 tabletek, 7 dni przerwy i następne opakowanie ?
Jak zaczynam brać tabletki (pierwszy raz) to pierwszą przyjmuję pierwszego dnia okresu (tak?), biorę całe opakowanie (21), 7 dni przerwy i nowe opakowanie? A potem juz wszystko normalnie, tzn 21 tabletek, 7 dni przerwy i następne opakowanie ?
Tak jest :] Chyba, że dostaniesz 24/28 tabletkowe tabsy.
edit:
tabletkowe tabsy.. no to się popisałam. 😀
Dzięki 😀
Łaaa ... człowiek nieoświecony jak jedyne prochy które brał to arthron na stawy i wit. C 🙄
a jak nie chce robic przerwy to od razu po skonczeniu sie opakowania (21) biore nastepne( 21) i dopiero wtedy (42) robie przerwe?
a jak nie chce robic przerwy to od razu po skonczeniu sie opakowania (21) biore nastepne( 21) i dopiero wtedy (42) robie przerwe?
Tak.
Mi jednak guz się nie zmniejszył ;/ fu*k