W Strzeszynie Re-Volter rży w trzcinie

6 - 9 maja sędziuję ponoć w Białym Borze, ale 1-5 maja mogę zapylać fizycznie jak najbardziej o ile luzaczka zgodzi się sama w stajni zostać z ogonami ;-) lub ktoś pożyczy trailer (to swoje ogony i luzaka zabiorę, a resztę obowiązków przekażę ojcu) Jeśli będzie już ładnie, to u mnie konie będą już na pstawiskach 24 h , więc łatwiej się wyrwać niż teraz...

Luzak - czytujesz forum, to się wypowiedz czy mogę ❓   ❗

A do darczyńsców trza jeszcze wawreka   dopisać - dotarła plandeka piękna (ponoć  😉) a że niebieska to na pewno piękna  😀   :kwiatek:
In.   tęczowy kucyk <3
07 stycznia 2010 11:08
O, a potem z Gagą do BB się zabiorę oglądać dom, o którym pisałam we wcześniejszym poście (zabierzesz ze sobą walnięta wtedy-już-dwudziestolatkę, prawda?) 😀iabeł:
Jeśli tylko wypadłoby w czasie, kiedy na studiach byłby luz, to i ja chętnie bym pomogła!

Postaram się odszukać temat czujników.
zabierzesz ze sobą walnięta wtedy-już-dwudziestolatkę, prawda?
Pewnie że tak!!!  😅
In.   tęczowy kucyk <3
07 stycznia 2010 11:20
No to pięknie ;> I dobrze się składa, bo moja polonistka już zapowiedziała, że na 100% mnie do matury nie dopuści więc będę miała wolne już 😀iabeł:
Roboty dla wszystkich chętnych i na długo wystarczy. Karzda para rąk sie przyda.

A teraz idę robić obiecane dla Gagi zdjęcia ( o ile aparat podejmie współpracę).
a będzie może ktoś z Podlasia jechał? ewentualnie ze stolicy? na początku marca jestem w Warszawie to mógłbym przekazać zawiasy i trochę innego żelastwa 🙄 Niestety ze względów rodzinno-odległościowo-logistyczno-stajennych uczestniczyć w majowej tłoce raczej nie będę, ale kiedyś przy okazji na kawkę do nowej stajenki z przyjemnością wdepnę  😀
Informuję uroczyście, że aparat Strzeszynopiteka podjął współpracę :-)
Poniżej ciekawe zdjęcie ostatniego z boksów (Brytanii) - jak ona stamtąd wyszła, skoro się wszystko paliło nie mam pojęcia:

w linkach co zostało ze żłobu Bohuna

i z kantara Brytanii:

Tak wygląda nowa stajnia przerobiona z garażu na stajnię, przerobionego ze stajni na garaż ;-)
😅  😅  😅

W linkach zdjęcia szczęśliwców w nowych kantarkach:
1. Przyszła mamuśka, która postanowiła jednak zaczekać:

i cała reszta stadka

I jakiś baran  🤣 :

😅 😅
[quote author=_Gaga link=topic=12814.msg431017#msg431017 date=1262871567]

Poniżej ciekawe zdjęcie ostatniego z boksów (Brytanii) - jak ona stamtąd wyszła, skoro się wszystko paliło nie mam pojęcia:

[/quote]

Ona po prostu bardzo chciała. Bardzo, bardzo 🙂

Najważniejsze, że zwierzakom nic nie jest, wyglądają na całkiem zadowolone 🙂
zawsze trafi się jakiś baran 🤣

jest dwóch Bohunów? 😲
wawrek szczerze to mi sie ich konie trochę mylą... Jeden skary to na pewno Bohun a drugi to albo Bohun albo Bemol (?) 😡
Została siódemka:
1. Brytania - siwa, ta, która chciała przedwcześnie się źrebić
2. Bianka - siwa ze źrebięciem
3. Źrebię (B..? bynajmniej klaczka ;-))
4. Bohemot - ciemno siwy (chyba?)
5. Kapitol - jedyny gniadosz łatwo zapamiętać
6. Bohun - skaro gniady (chyba ten z widoczną grzywą)
7. Bemol - drugi skary 😡
Na żywo je rozróżniam ale dostałam nie podpisane zdjęcia i chyab oba skare dostały "Bohun" w nazwie plików  😡
Z pośpiechu Gaga trochę pokręciła:
Ten "Bohun" w niebieskim kantarku nazywa się Brzytwa.
Behemot to ów baran.
Koń nazwany Behemotem ( w zieloniutkim kantarze) to Demol.
Bohun jest jeden- kantar bordowy.
Bez kantara to Bomba - źrebol ma przydzielony śliczny bordowo-kraciasty kantar z białymi podszyciami, ale stanowczo odmawia jego założenia- ostatnio założenie kantara oznaczało zastrzyk peni-strepto, 10 cm igłą 1,6. Nic przyjemnego (dla obu stron) więc na razie kantary są beeee..
Wpłynęła wpłata od Anny - stajnia Aston, Żydowo k/Poznania
Dziekujemy.

W czasie niedzielnego Finału Orkiestry w loterii, w której nagrodą był 10-cio godzinny kurs jazdy konnej, udało nam się uzbierać dla Orkiestry 321 zł. Niby mniej, niż w zeszłym roku, ale tez cieszy.Losowanie wypadło sprawiedliwie. Wygrała dziewczyna, która wykupiła najwięcej - 30 - losów.

Czy ma ktoś może niepotrzebny przełącznik zima/lato? Lub choćby zima/wiosna? Bardzo by się przydał.
Zima / wiosna powinnam gdzieś mieć
podrzucę Wam w maju - może być??  😀
gaga podrzuc w lutym  😉 albo sama uzyj  🏇
oo nie użyję - nie nie nie  🏇

wczoraj 2 godziny kopałam sobie ścieżkę z bramy do garażu a i tak wjechałam autem we własną zaspę... do stajni ścieżki samochodowej już nie wykopałam :-/
Później odśnieżałam dach stajni itp...

Jak przełączę na opcję wiosna to nici z darmowej siłowni na ogródku ;-)
a tak czuję się jakby ciopąg po mnie przejechał, a przede mną kolejne kopanie ścieżek za jakieś 25 minut, czyli po pracy ;-) żyć nie umierać ;-)
aa luzak w stajni od godziny - znając kochaną luzaczkę też sobie kopie w śniegu - choćby i po to, aby na gnojownik taczką dojechać - miłabym jej zabrać tak cudowna rozrywkę, jak kopanie??

U nas takich opadów sniegu nie było ponoć kilkanaście lat... Na drodze do pracy kilka aut zaparkowanych na poboczach (w zaspach) - jakaż to oszczędność paliwa dla właścicieli ;-)
Averis   Czarny charakter
12 stycznia 2010 14:25
Ja wprawdzie jestem w Warszawie, ale też może uda mi się wyrwać na kilka dni i przyjechać pomóc (mam cioteczkę w Krakowie)  😉 Tylko muszę znać termin.
Ja wprawdzie jestem w Warszawie, ale też może uda mi się wyrwać na kilka dni i przyjechać pomóc (mam cioteczkę w Krakowie)  😉 Tylko muszę znać termin.

Dzięki za dobre chęci, ale od cioteczki z Krakowa masz do Strzeszyna około 520 km. A z Warszawy "tylko" 420. Nasz Strzeszyn leży nie w Małopolsce, nie koło Poznania, ale jest to ten najmniejszy ze wszystkich Strzeszynów - na Poj. Drawskim w zachodniopomorskiem.
www.e-agro.pl/starymlyn

Boże... jak u Was pięknie!

Strzeszynopitek

Czy pomimo pożaru będzie można Was nawiedzić w tym roku na kilka dni z własnymi końmi? Oczywiście nie mówię juz teraz.
Myślę raczej o jesieni....
Do jesieni wszystko powinno zostać juz odbudowane ( takie moje naiwne życzenie) . Ale jeśli jeszcze nie, to i tak damy radę zmieścić kilka dodatkowych ogonów. W "garażu " rozplanowałem 2 boksy rezerwowe, no i "apartament" Bohuna ( 25 m kw.) będzie jeszcze do wykorzystania.
Zapraszam
[quote author=_Gaga link=topic=12814.msg437073#msg437073 date=1263300370]
Zima / wiosna powinnam gdzieś mieć
podrzucę Wam w maju - może być??  😀
[/quote]
A my mamy świeżutki pasztet. Połowę odłożę dla Ciebie na oknie, na słoneczku. Odbierzesz sobie w maju. 😜
Cholibka ojciec we Francji siedzi, nie mam z kim ogonów zostawić a tam na Pjezierzu taki pasztet sobie leży samotnie i na pewno mu bardzo przykro 😕

Wiecie co - pomijam fakt, że strzeszynopiteki to fajne człowieki... pomijam, że na Pojezierzu jest pięknie i takie tam bla bla bla, ale ten strzeszynopitekowy (Majowy) pasztet - mogłabym dla niego zabić ;-)

PS. Jak dojadę w końcu do Wielkiego Miasta - odbiorę jeszcze dary od stajni w Bartoszewie :-)
Strzeszynopitek

Dziękuję bardzo za zaproszenie.
Mam nadzieję, że będziemy mogli (w stanie finansowym) przyjechać wraz z końmi i pohasać po okolicy!
Uff .... to tylko 420 km z W-wy. Ale już nie takie odległości pokonywaliśmy z transportem konnym na rajdy :-)

Będziemy w kontakcie.
Jedną z paczek, która przyszła z nieczytelnym adresem nadawcy, udało się zidentyfikować jako przesyłkę od In. z Krakowa.

Jeśli ktoś jeszcze się nie odnalazł na liście darczyńców, proszę o kontakt na PW.
oj. chyba za późno zobaczyłam. bardzo głęboko współczuję. życzę szybkiego powrotu do staro-nowej stajni 😉
Raija na pomoc nigdy za późno nie jest

Temat lekko podnoszę.

Postaram się namówić Strzeszynopiteka na kolejne zdjęcia :-)
Brytania podjęła w końcu "męską " decyzja i postanowiła się wyźrebić. Ma łogra. Wielkiego łogra.
Jak Gaga znajdzie chwile czasu, to wrzuci foto - dla mnie to jeszcze czarna magia.

Powstaje odwieczny problem imienia.
Na razie są trzy pomysły:
1. na przekór wydarzeniom ostatnich tygodni nazwać go " Będzie Dobrze!"
2. aby w jakiś sposób uhonorować forum, z którego napłynęła największa pomoc, nazwać go " Be-Volter" lub pomijając tradycje literową " Re-Volter",
3. jeszcze coś innego, z niczym nie związane.

Jakieś pomysły?
dempsey   fiat voluntas Tua
23 stycznia 2010 10:48
strzeszynopitek gratulacje!!  😅

w takiej sytuacji to jakies typu Dobry Omen lub Bardzo Dobry Omen 🙂
ale B.Volter tez brzmialby elegancko.
Dobry Omen brzmi świetnie - proponowałem to imię na 3 stronie i oczywiście głosuję 3xTAK!!!
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
23 stycznia 2010 12:41
A ja głosuję za "Będzie dobrze", brzmi uroczo 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się