DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

Kurcze... bandaz wyglada tak...srednio:/ moze ktos ma jeszcze jakis pomysl?
Bywają w hurtowniach materiałów takie elastyczne tkaniny, ale z tego co zauważyłam to mało rozciągliwe, no i jeszcze sama nie próbowałam czegoś z tym zrobić. Ale można porozglądać się.
a może taki bandaż, on jest inny niż te zwykłe elastyki, dużo grubszy i i taki w stylu opaski czy czegoś
myślę, że chodzi też o kolor. Jasne będą na pewno szybko brudne, cienkie się rozciągają.
krysiex213 - gdzie ten kupiłaś?
dostałam je w niemczech, ale wiem że w Polsce też je można kupić  ten model nazywa się Rosidal K firmy Lohmann Rauscher. ale można też szukaś w sklepach z zaopatrzeniem medycznym, są na pewno i zapewne tańsze
tak, tak, sa takie bandaze, w dodatku kolorowe. sa grube i elastyczne, nie rozciagaja sie i ine roluja tak jak zwykly. niektore dodatkowo sie tak do siebie kleja jakby.
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
28 grudnia 2009 18:45
katija, Takie bandaże to opatrunek elastyczny. W sumie nie wiem czy będą dobre dla konia, bo one uciskają i usztywniają. Z tego co pokazywali działają (niektóre) na zasadzie tymczasowego gipsu. Więc nie wiem czy takie będą ok.
moze masz racje, ale jestem przekonana, ze widzialam takie, ktore tylko sa bandazem. jako czesc do owijek polarowo- elastycznych wydawalyby mi sie dobre. ale jest tez opcja, ze sie nie znam  😉
te kolorowe i klejące odpadają na materiał owijkowy. są cienkie dość, sklejają się do siebie że o matko i po jednym razie nie nadają się do użycia, do tego tak jak pisze Notarialna są używane jako "tymczasowy gips". coś takiego się nie nadaje. w niemczech w sumie owijki elastyczne od tych beżowych bandaży różniły się jedynie zapięciem na końcu
A ja znalazlam jeszcze takie bandaze elastyczne o fakturze krepy, i to mi sie bardziej podoba, bo w sumie niezle oddycha i nie wyglada jak gaza🙂 sprobuje kupic niedlugo ze 2 paczki na probe🙂
Ja to sobie tak czasem podłubie...

Murmel - z czego to jest zrobione ? bo wygląda super !  😀
ot taka zwykła masa solna  😉
oO, a nie wygląda.
myślałam ,że to z jakiejś specjalnej masy ; ))
cieciorka   kocioł bałkański
28 grudnia 2009 22:51
aaaaaa!!!! pierwszy jest piekny !!!!! 😍
Boshe, dziewczyny jak ja wam zazdroszczę talentu 🙂 Ja nawet głupich owijek nie umiałabym zrobić 🙂 Musze kupić maszynę do szycia i naprawdę zacząć coś kombinować  😉 Pozdrawiam i życzę sukcesów 🙂😉
Dzięki dziewczyny  :kwiatek:
cieciorka nie wiedziałam że taki temat istnieje 😉  jak będę miała coś nowego to tam wrzucę.
Hej nie wiecie moze czy w polimexie da sie zamawiac wmiare detalicznie czy trzeba kupic 100000m polaru i 5000 zapinek (Deborah?)
A po 2. jakiej grubosci pianki tej tapicerskiej uzywacie do czapraków? Zastanawiam sie czy 1 czy 2 cm??  🤦
polimex tylko hurtowo 😉
deborah   koń by się uśmiał...
30 grudnia 2009 06:31
Zorilla, polar sprzedają na belki czyli po ok 30-40 metrów. zapinki zależy o jakie chodzi. część mają detalicznie. część tylko w opakowaniach 🙂
30 grudnia 2009 10:08
Zorilla, U mnie w Łodzi i hurtowo i na metry 😉
Oni mają hurtownię i sklep na miejscu. Również internetowy.

http://www.polimex.net/sklep/index.php?page=Category&catid=16
deborah   koń by się uśmiał...
30 grudnia 2009 10:19
Notarialna, byłam tam wiele razy i nie widziała sklepu detalicznego gdzie polar sprzedawaliby na metry. w sklepie internetowym tez sprzedają na belki mimo, ze można wpisać dowolna ilość metrów, zawsze dostaję belkę...
30 grudnia 2009 10:33
No to lipa, bo ja szukam już od dośc długiego czasu  sklepu detalicznego. Jakoś mi nie na rękę kupowanie całej belki =_=
30 grudnia 2009 13:20
Notarialna, nie ma w łodzi jakiegoś stacjonarnego sklepu z materiałami?
30 grudnia 2009 14:03
Z tego co się orientuję to większość hurtownie. Jedyny sklep jest na śródmieściu, ale ceny mają kosmiczne.
30 grudnia 2009 14:15
ja w sumie w wawie tez tylko jeden znam, ale nigdy nie szukałam- tego znam, bo jest blisko.

zumi znalazło w łodzi:
http://anza.info.pl/
http://www.flokatex.com.pl/firany.htm
http://www.galtex.pl/
pochwalę się moimi derkami szytymi dla zwierzaka znajomej:

przeciwdeszczowa podszyta polarem:

polarowa:

ivett- wyglądają świetnie ! 😉
kurcze, chyba nigdy nie kupie sensownego ortalionu- ripstopu, nie kupując całej beli..
ivetttwoje produkcje sa bardzo profi. piekne! ja sie jeszcze zglosze...  😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się