MR36, możesz sobie zamówić mattesa z wystrzyżonym włosem pod spodem nawet do 1,6 cm.
Ja mam na młodego futro 2cm, bo siodło jest akurat i wszystko gra.
no to ja w takim razie zdecydowałabym sie na mattesa- chyba nalepszy wybór w Twoim przypadku 😉
Ale gdzie można zamówić takiego mattesa z krótszym włosem?
Dorcysia ale jaką amortyzację zapewnia taki krótki włos?
MR36- a tak bardzo zależy ci na tym futrze? kazde futro jest upierdliwe w pielęgnacji, nie lepszy żel?
chyba nawet był temat o futerkach na siodło 😉
Czyli w sumie co jest lepsze? żel czy podkładka? uwzględniając wygodę przede wszystkim konia 😉
W sumie to lepsze byłoby przejrzenie tego wątku, niż zadawanie takiego pytania, bo tu jest w kółko o tym.
Miał ktoś żel taki jak np.ten?
http://www.allegro.pl/item841679440_zel_pod_siodlo_alfa_pfiff.html Nie chodzi tu o firmę tylko o grubość i efekty 🙂
😅
😅
😅
Miał ktoś żel taki jak np.ten? http://www.allegro.pl/item841679440_zel_pod_siodlo_alfa_pfiff.html
Nie chodzi tu o firmę tylko o grubość i efekty 🙂Właśnie też bym sie dowiedziala chetnie o tym żelu... 😉
Ja mam konkretnie ten. Nie da się nic powiedziec nie uwzględniając firmu bo każdy z żeli jest inny. Ten pfiffa jest dość cienki i.... trudno szczerze mówiąc ocenić efekty. Jezeli masz pasujące siodło i chcesz tylko tak dla bezpieczeństwa dla pleców to chyba ok.
I na pewno jest mega wytrzymały. Już kilka lat mi służy i wygląda jak nowy.
A co powiecie o Alfa gel ? 😉
Jakie opinie? 🏇
Alfa gel to właśnie model pfiffa 😉
Zamówiłam Acavallo .... mam nadzieję, że to był dobry wybór. Jak dojdzie napiszę coś więcej 😉
Dziś wypróbowałam mojego Mattesa i stwierdzam, że czuć różnicę- jest bardziej miękko pod tyłkiem a szczególnie odczuwalne jest to w kłusie 🤣 Myślę, że konie też będą zadowolone. Mam L-kę i trochę wystaje za czaprak i pod moje obecne siodło (kieffera 17''😉 lepsza byłaby M-ka, ale na dniach będę miała nowe siodło w rozmiarze 17,5 więc będzie ok 😉
Jakość wykonania na 6+. Futra innych firm, które widziała są dużo gorsze jakościowo.
A ktoś się orientuje czy mattesowa podkładka futerkowa L będzie pod rajdówkę Daw-Maga pasować (18tkie) - ona ma ławki więc nie wiem czy i tak nie będzie za mała
L ka pasuje pod 18. Maxa:-)
A ja melduję, że saddle-fix trzyma się perfekcyjnie na Prestige Michał Robert 😉
Za mną ciągle chodzi, żeby gluta Acavallo ubrać w mattesa...
ale obawiam się że to nie wypali...
musiałabym kupić takiego z wkładkami, a jako taki pokrowiec to zdecydowanie za drogo wychodzi... ja anie potrzebuję...
chciałam sama coś uszyć ale futerka dobrego nie dostane a sztuczne to zaraz koszmarnie będzie wyglądać...
Polecacie Memory Pad Lamicella?
Zastanawiam się nad nabyciem, ale obawiam się czy nie będzie za gruby (bo takie opinie słyszałam), jeśli siodło mam dopasowane.
Potrzebny mi jest tylko jako amortyzator.
A to mój Mustang ;] Futerko rzeczywiście grube i czuć różnicę w jeździe.
Potrzebuje zdjęcie podkładki standard mattesa, bez obszycia pod siodłem. Czy ktoś posiada takie foto? Z góry dzięki 🙇
Dzięki 🙂 Ładnie, nie rzuca się w oczy a o to mi chodzi. Jesteś zadowolona z niej?
tak, bardzo. Mam ja juz pare dobrych lat i uzywam na 5-6 koni dziennie. Jak sie ubrudzi, to upiore w pralce, po wysuszeniu przeczesze futerko i jest prawie jak nowa. 😀
Mam taką samą, również jestem bardzo zadowolona.
Pod moje siodło pasuje idealnie więc nic mi nie pieje nigdzie a tym bardziej żadne futro z tyłu 😉
Chyba muszę moją wyprać bo za chwilę rok będzie jak używana a jeszcze nigdy nie prana 🙄
No, normalnie, robi "kukuryku!" 😉
Sorry, offtop.
tzn, ze rzuca sie w oczy??? bo ja chyba jakas glupia i nie kumam 🤔wirek:
Chodzi o to że jak np. kupisz podkładke za dużą to z tyłu dużo jej wystaje i nie wygląda to za dobrze.
Czasami podkładki po prostu są kiepsko uszyte jeżeli chodzi o wymiar i np. rozmiar x jest za mały a rozmiar y trochę za duży a między nimi nie ma już innego rozmiaru.
Według mnie gdy nie ma futra z tyłu to mocno się rzuca w oczy.