Derki

No żesz kurde, w tym tygodniu ma być 5-8 stopni i nie mam pojęcia czy zostawić Dzionka w 200 czy przebrać z powrotem w polar plus ortalion?? Po czym poznam, że mu za gorąco - to że będzie bardzo ciepły pod tą grubszą derką wystarczy??
W jakich derkach stoją teraz wasze konie ogolone "do połowy" ??
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
23 grudnia 2009 07:44
Dzionka moim zdaniem nie ma co się dawać zwariować i zmieniać deri w tę i z powrotem. Konie mają naprawdę dobrą termoregulację. Futra przy każdym wachnięciu temperatury też nie zmieniają 😉 O ile nie jest zapocony pod derką, albo nie bucha spod derki gorąco to ja bym nie ruszała i tyle.
A Ja bym zmieniła na cieńsza derkę, w końcu my też pewnie zdejmiemy jedną warstwę ubrań jak będzie +8.

U nas w stajni sytuacja troche odwrotna poniewaz jak było na dworze +5 to u nas stajnia była otwarta i było chłodniej niż np teraz kiedy wszystkie drzwi zostały zamkniętne.

Ja się cieszę że nie ogoliłam. W przyszłym roku ogolę ale bardzo wcześniej żeby sierść odrosła na zimę.
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
23 grudnia 2009 08:01

Ja się cieszę że nie ogoliłam. W przyszłym roku ogolę ale bardzo wcześniej żeby sierść odrosła na zimę.
trochę nie rozumiem tego?po co golic,jak ma odrosnąć i znów być mokra?

Strucelka,poza ciepłotą ciała pod derką,ja zawsze macam uszy...jak nie są lodowate,to znaczy,że konikowi zimno nie jest...chociaż,jak było -25 w weekend,zamarzły poidła,to uszy wszystkie 3 miały chłodne,ale pod derką były na szczęście cieplutkie.

derkę HKM jeansową polecam,użytkuje ją teraz w spadku po chłopakach (Integro się w niej pastwiskował i nie oszczędzał,Madryt stał w niej tylko w stajni), nie oszczędza jej absolutnie,koledzy na pastiwsku też,a derka żyje w jednym kawałku i poza suchymi sladami błota wygląda jak nowa...jest podszyta fajnym polarem,jest bardzo ciężka i dzięki temu fenomenalnie się układa...dałam za nia 100 zł i jest na prawdę ok.
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
23 grudnia 2009 08:04
Dramka koń to nie człowiek i traktowanie go według ludzkich norm ubierania jest trochę niepoważne. +8, o ile rzeczywiście tyle u nas będzie, będzie przez 1 dzień. O ile koń nie będzie zgrzany pod derką to nie widzę powodów do jej zmiany. Niederkowane konie nie zmieniają sierści przy każdym wachnięciu temperatury.
Dlatego że mój koń najbardziej się poci jesienną nie zimą  😉
ja swojego przebrałam w taką tylko polar +ortalion,ale on się szybko przegrzewa i wyraźnie to pokazuje
No dobrze, to dzisiaj zobaczę jak on się ma pod tą grubszą derką i zostawię w stajni tę lżejszą żeby w razie czego stajenny go przebrał.

Forta, tylko mój jest padokowany po kilka godzin, to pewnie też zmienia sytuację. No i Agr stoi chyba w cieplejszej stajni niż Dzionek, tak mi się przynajmniej wydaje 🙂
Dzionka a ma inną derkę padkokową a inną stajenną? bo jak taki deszcz, to chyba nie stoi potem w stajni w tej mokrej?
Ja dzisiaj rano stałam się posiadaczką derki Eskadron ripstop  😍 D&A  :kwiatek: :kwiatek:

Wziełam rozmiar M który ma 147cm długości  ❗
Ja ostatnio kupilam L-ke ripstopa w przekonaniu, ze to 145 i sie zdziwilam, ze 155 i na moim koniu z tylu wisi. Mnie juz to troche irytuje, bo zeby kupowac derki eskadrona to trzeba miec jakis wyzszy stopien wtajemniczenia. Polary maja inny rozmiar, ripstopy inny, a dralony tez inaczej sa szyte, bo za klacie strasznie szerokie.
Ja na eskadrony patrzę tak:

* polary- kupuję w rozmiarze "właściwym", oba konie już noszą XL- 155 i takie też polary kupuję

* ripstopy- kupuję rozmiar mniejsze- czyli jak na metce mam napis XL (czyli teoretycznie nasz rozmiar docelowy) to wiem, że będzie za duża i muszę wziąć L.

* dralony- kupuję też w rozmiarze L i na konia noszącego 155 są akurat. Chociaż skary, który jest potężniejszy od Parkana, ma dralon XL i też jakoś źle nie wygląda- ale w L jest akurat, delikatnie na styk.

Okazuje się że M ripstop jest na styk na mojego konia który nosi 145cm. Jakbym kupiła L to by się utopiła. Wole mniejszą niż za dużą.
Okazuje się że M ripstop jest na styk na mojego konia który nosi 145cm. Jakbym kupiła L to by się utopiła. Wole mniejszą niż za dużą.

Ano właśnie- bo L ripstop to nie 145 a 155 😉
Forta konie nie wyszły dzisiaj w ten deszcz, bo na padokach zrobiła się jedna wielka ślizgawka. Ale tak, ma tą samą derkę na padok i do stajni, tyle że nieprzemakalną. Na razie nie będę go przebierać, bo nie był zbyt gorący pod tą derą.
caroline   siwek złotogrzywek :)
23 grudnia 2009 18:57
mój przestał w 150 gramowej derce od bodajże października - było wszystko OK zarówno przy plus 11 jak i przy minus 16.
teraz z powodu zmiany pogody, w naszej stajni zdjęto dodatkowe izolacje, a dodatkowo - ponieważ nie jest już mroźno - nikt nie pilnuje zamykania drzwi od stajni, w połączeniu z tym jak dużo wilgoci jest w powietrzu, to pomimo tego, ze właśnie się ociepliło, to jednak mój koń właśnie wylądował w derce 400 gramowej - bo w 150 był "ledwo ciepły". mnie już poprzednia zima nauczyła - mojego lepiej przegrzać niż pozwolić zmarznąć.
ale co koń to inne potrzeby 😉
A jak wyglada rozmiarowka Schockemöhle ??
Samu w nowej kurtce:

😁
Jakie polarówki polecacie?
Przeglądam sklepy i nie mogę znaleźć polarówek eskadrona, gdzie je dostane? Maja dobry jakosciowo polar?
Jarpol ma dobry polar. 😎
Ja polecam polarówkę Horze  🙂 Mam ją już ponad rok i polar dalej jest w świetnym stanie  😉
Jedynym minusem może być to, że pasy pod brzuch są lekko krótkawe, ale na mojego konia są wystarczajace :P
(Ma ok 163 w kłębie i pokaźny brzuszek  😀)
rtk, najlepszy polar jaki miałam w ręku to Jacson. Najsolidniejszy, najgrubszy. Eskadron ma cieniutkie polary.

Macie zdjęcia polaru Jarpolu? Bo to co widziałam chyba na stronie to wygląda jak worek, a podobno polarówki nie odbiegają jakością od reszty derek, tylko zdjęcia niefortunne.
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
24 grudnia 2009 21:01
Dla mnie zdecydowanie w polarach prowadzą Euro-star i Jacson, tego drugiego ma dłużej, pogryzła go mysz, ale i tak derkę uwielbiam. Euro-stara przyniósł Mikołaj, i jak narazie go kocham, miły mięścisty polar, odczepiane pasy, i śliczne kolorki  😍
Lanka_Cathar   Farewell to the King...
24 grudnia 2009 21:08
Dla mnie niezniszczalny jest polar Decathlonu. Ciurany, nieszanowany, robił swego czasu za derkę stajenną i nadal żyje w stanie bardzo dobrym. Polar fajny, nie mechaci się. Teraz mamy jeszcze Tattini z kapturem, bo jednak po treningu u sąsiadów trzeba jednak dojechać do nas i wolałam zasłonić szyję. Polar też fajny, gruby, jeszcze nie prany, więc nie wiem, jak będzie z mechaceniem się. Jedyne co, to Decathlon mamy 145 cm, Tattini - 150 cm i, kurcze, mogłaby być większa.
A ja polecam polary z Mustanga. Super wykonane, gruby polar.Koszt ok 60 zł za nówkę.
Miałam taką kilka lat. Czarną ale kompletnie nie łapała włosów, nie mechaciła sie i była niezniszczalna. Sprzedałam tylko ze względu na to ze od dłuzszego czasu była za mała.
Na targach w Poznaniu widziałam ze mieli całkiem fajne kolorki np. grafit z różowa lamówką, pomarańcz. Na prawdę polecam 🙂
Eskadron strasznie cieniutki ale nie wiem jak w użytkowaniu bo zaden jeszcze do mnie nie przemówił 😉 Za to mam jakąś starą derkę Hippoland która ma chyba z 7 lat albo więcej.Też polar jest cieniutki ale odprowadza pot rewelacyjnie i nikomu jej nigdy nie oddam 🙂
kpik   kpik bo kpi?
25 grudnia 2009 10:49
parę sezonów temu kupiłam polar hkm - taki z pasem w innym kolorze - i bylam zaskoczona jakością!
w zeszłym sezonie chciałam kupić identyczną, czekałam długo na rozmiar i kolor i okazało się ze przyszło coś z połowę cieńszym polarem i w dodatku niepasującym rozmiarem! mimo ze brałam dokładnie to samo co już mam. - paranoja jakaś
z obserwacji stajennych - derki są z ubiegłych sezonów. Wyróżnia się tattini, dobry był eskadron- chociaż dziwacznie skrojony, poza tym fair play miał miły polar.
Ja od kiedy kupiłam polarówke HORZE gustuje w cieńkich polarach takich jak ESKADRON.

Dla mnie Decathlon/Fouganza ma za grube polary.

I według mnie rozmiarówka polarów Eskadron jest zawyżona, bo mój koń nosi 145 a w polarówce Eskadron L topi się.
deborah   koń by się uśmiał...
25 grudnia 2009 11:01
Burza, nasze polary grubością bardzo zbliżone do Jacsona. Ale tak jak pisze Dramka, zależy kto czego szuka bo niektórzy zbyt grubych polarów nie lubią 😉

my wlasnie czekamy na polar z jarpolu, do tej ory mialam granatowy eskadron ( shit jakich malo- jakos dziwnei uszyte, pol klaty malemu wystawalo z derki, na dupce opieta...),jacsona-przyzwoita, ale nie porywala i jakas no name, ktora ma z 5 lat- trzyma sie idealnie niestety odbarwila sie na zadku🙁
Ktoś   Dum pugnas, victor es...
25 grudnia 2009 11:16
dla mnie jedyny przyzwoity eskadron który mam,to ten clima balance...mam starego HKM w romby i on mi się najlepiej spisuje....jacsony też przyzwoite...moja koleżanka ma eskadrona z naprawdę już wiekowego i ma niciaka z poprzedniej kolekcji - stary eskadron super,nowy beznadziejny...stary przywieziony z Niemiec,nowy kupiony w Polsce (niby też przecież z Niemiec sprowadzane od producenta  🤔wirek🙂,jakość nieporównywalna...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się