Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Ja tak miałam po pavo😀 po energy control koń miał więcej energii hahah  💃

Kurde, a tak oglądam, oglądam i czytam...

czy eggersmann struktur equichamp na prawdę działa? czy cos lepszego polecicie?🙂
Widziałam gdzieś w ogłoszeniach, że do Polski "dotarły" pasze firmy blue grass, jeżeli jakość się nie pogorszyła, to ja je szczerze polecam. Pracowałam w Irlandii w stajni sportowej i tam wszystkie konie były tym karmione, nawet te, które dostawały niewiele, bo np 1 miarkę rano i jedną wieczorem (+ siano) a jeżdżone były praktycznie codziennie wyglądały rewelacyjnie! Wszystkie były w super formie, miały dużo energii, sierść błyszcząca itd. A wiem, że cena była bardzo korzystna no i jakościowo super.
Nie wiem ile u nas te pasze kosztują, ale jestem ciekawa, czy ktoś stosuje i jakie są o niej opinie w Polsce.
a o pavo też już pisałam... Jak dla mnie porażka. No cóz. Sprawdzę moze tego dodsona,zobaczymy jak mi koniowaty zareaguje, tylko jeszcze się musz zdecydować na na które... Bo powiem szczerzeze ja jakiegoś super kopa dla konia nie potrzebuje, chodzi mi o znalezienie paszy która mu zapewni dobry,zbilansowany posiłek, ze wszystkimi witaminami i dodatkami jakie moga być w paszy 😀😀
Ponia   Szefowa forever.
15 grudnia 2009 21:17

a o pavo też już pisałam... Jak dla mnie porażka. No cóz. Sprawdzę moze tego dodsona,zobaczymy jak mi koniowaty zareaguje, tylko jeszcze się musz zdecydować na na które... Bo powiem szczerzeze ja jakiegoś super kopa dla konia nie potrzebuje, chodzi mi o znalezienie paszy która mu zapewni dobry,zbilansowany posiłek, ze wszystkimi witaminami i dodatkami jakie moga być w paszy 😀😀

Polecam Conditioning Spillers'a i Meadow Herb 🙂
a ja sobie zachwalałam hartoga i zachwalałam.... aż sama nie znalazłam bliżej nieokreślonych "cosi" w worku.... Im dalej w las - tym więcej drzew. Na początku pasza- cud, w połowie worka - jakieś niezmielone cuda, a koń się faktycznie świecił jak nie wiem co.
Obejrzałam dodsona i faktycznie.... różnica w cenie raptem kilku złotych, a skoro różnica w paszach jest tak znaczna to może warto spróbować.
Ja aktualnie wiernie przy Hovelerze.
Bardzo zaluje, ze Hippolyt w naszym rejonie niedostepny. To chyba najlepsze pasze z jakimi mialam doczynienia.
Trochę mnie przestraszyłyście tymi opiniami o Hartogu, bo niedawno zamówiłam parę worków. Ale nic, zobaczymy jak się będzie u nas sprawdzał 😉 poza tym zostało nam jeszcze sporo Baileysa.
Aha, w tym miejscu chciałabym napisać, że bardzo pozytywnie zaskoczyli mnie przedstawiciele St. Hippolyta- parę godzin temu zamówiłam u nich na spróbowanie 1 worek meszu i w zasadzie chwilę później skontaktowano się ze mną telefonicznie w celu ustalenia wszystkich szczegółow. Wygląda na to, że zamówienie zostanie zrealizowane błyskawicznie. Naprawdę jestem pod wrażeniem 👍 I przyznam szczerze, że na mnie takie chwyty marketingowe działają- już zastanawiam się nad przestawieniem młodziana na hippolyta 😡 😁
St.Hippolyt jest naprawde najlepsza pasza🙂 a mam w tym troche doswiadczenia.

Fajny jeszcze jest Hoveler ktorys podstawowy zamiast owsa, dla niektorych koni nawet lepszy od hippolyta. Za to Hoveler dla sportowcow to jak dla mnie pomylka, dotego jeszcze w giga cenie.

Hippolyt jest tanszy od np.hovelera czy dodsona, a ma od nich lepszy skład.

Ciekawa jestem jeszcze jak spiszą się pasze Muhldorfer.

Hartog to porazka 🙄 czesto zdazają się zbite kłaczory z plesnia (nawet nie widoczna golym okiem), mash jest strasznie ubogi... wygladaja jak odpady po produkcji hovelera.

Hippolytem karmią najlepsi🙂 i ujezdzeniowcy, skoczkowie, westowcy i hodowcy- przypatrzcie sie czym naprawde karmią konie, a nie co mają napisane na czapraku czy kurtce🙂
Weszłam na stronę St. Hipolyta www.hippolyt.pl i jestem mocna rozczarowana. Jak dla mnie dziwnie jest opracowana.  W opisach produktów same ogólniki, brak składu, czyli podstawowej informacji, a potem  „więcej informacji o produkcie na naszej stronie www.” Czyli gdzie?  Jest jeszcze jakaś inna? Jeśli tak, to mogli podać linka. Jeśli nie, to gdzie te informacje można znaleźć?

Pasze może i dobre (tego nie wiem i pewnie się nie dowiem), ale marketing kiepski.  Bym wolała wiedzieć, co w paszy siedzi niż że jest zapakowana w worek papierowy.
Kawusia   słodka kawa z mlekiem i już bez vanilii :(
16 grudnia 2009 12:26
Może tu będziesz miała lepsze opisy pasz:
http://www.consult-s.pl/pasze.php

A tu jest strona mazowieckiego dystrybutora:
http://www.hippolyt.waw.pl/pasze-koni-c-1.html
Horseway wprowadził do oferty pasze firmy BlueGrass. Szkoda, że tyle wysyłka kosztuje, bo bym kupiłka kilka worków...

Co do pytania xxagixx z poprzedniej strony, to pierwsza pasza(ta Dodsona) dostarczy więcej energii, ale wolno uwalnianej. Jest to tez pasza 'budująca' konia, ma sporą zawartośc białka i oleju. Nie wiem jaka jest zawartość skrobii, ale podejrzewam że  średnia i na pewno nie większa niż  w tej drugiej paszy(tamta jest tyle fajna, że ma więcej włókna, ale tez nie jakoś dużo, jak dajesz sieczke  i siano to tam masz włókno, bardziej właśnie powinno ci w dodatkowej paszy zależeć na białku i tłuszczach, które są własnie w pierwszej paszy).
No i koniec końców zrezygnowałam z hartoga( całe szczęście mogłam anulować zamówienie) i zdecydowałam się na st. hippolyta. Mam nadzieję, że konisko będzie zadowolone 👀
ja kończę worek Hovelera FE, rezultat jak dla mnie żaden  🤔
Mam jeszcze ok. 3 worków Hartog Balanse i Besterly Dynamix do wypróbowania, ale po Waszych opiniach, jak już skarmię zapasy, to kupię coś lepszego. Dodson wygląda i smakuje super, mam probki z targów.
Do tej pory do owsa dodawałam musli, teraz zastanawiam się nad granulatem.

Potrzebuję paszy na podtuczenie konia i dodanie mu energii.
Do mnie jutro mają dojechać dwa worki Hyppolyta, mesz i musli dla seniorów. Do tej pory te pasze kupowałam od Eggersmanna, ale postanowiłam sprawdzić coś nowego. Na razie mam bardzo pozytywne wrażenia z kontaktów z Hyppolytem: bardzo miły kontakt, firma telefonicznie informuje, kiedy nastąpi dostawa, płatność po otrzymaniu towaru i do końca roku gratisowa dostawa. Mam nadzieję, że pasze zrobią równie dobre wrażenie.
lostak   raagaguję tylko na Domi
17 grudnia 2009 08:41
ja kończę worek Hovelera FE, rezultat jak dla mnie żaden  🤔
Mam jeszcze ok. 3 worków Hartog Balanse i Besterly Dynamix do wypróbowania, ale po Waszych opiniach, jak już skarmię zapasy, to kupię coś lepszego. Dodson wygląda i smakuje super, mam probki z targów.
Do tej pory do owsa dodawałam musli, teraz zastanawiam się nad granulatem.

Potrzebuję paszy na podtuczenie konia i dodanie mu energii.

i po jednym worku chcesz widziec efekty?
a jak wspomagalas konia treningiem, je jazda, treningiem, poprawawialas jego kondycje?

czy ktos ci pomogl dobrac najlepsza pasze dla konia? zbalansowac cala game dodatkow, robilas mu badania krwi?

ja nigdy po miesiacu nie powiedzialabym ze cos nie dziala, lub dziala.

ja po 4 miesiacach zbalansowanego zywienia konia nie jestem jeszcze w stanie stwierdzic czy jestem zadowolona ze spillersa. ma program na rozbudowe miesni, zabaczymy na wiosne.  w planie jest zmiana jednego ze skladnikow na bardziej energetyczny, ale to wiosna, bo to naprawde trzeba w miesiacach porownywac. i latem podsumujemy roczny program, rowniez badaniami krwi.
Mam pytanie - wiecie może jakich firm pasze są sprzedawane w Oxerze? Mój durny koń przestał dojadac Alfalfa dodsona, tzn je źbła, ale to co jest sproszkowane czyli jakieś tam zioła, witaminy ito to tego już nie rusza. Takiego Spillersa wcinała w całości zawsze ... tylko że we Wrocławiu nie ma ich przedstawiciela. Oszaleć z tym żywieniem można :/
Spillersa we Wrocławiu to nikt nie ma - pogadaj z maxową, może Ci jeszcze pomoże 😉. Okser tego nie ma na bank.  na 100 % mają Eggersmana
Ja już sie zastanawiam czy jednak nie kupić sieczki melasowanej.. nijak mi to pasuje na kopyta ale i tak cukrów będzie dużo mniej niż w musli a przynajmniej będzie wcinać... Chyba, że uda mi się tego Spillersa ściagnać, może jak wezmę 2-3 worki na raz to będzie jakiś gratis przy przesyłce...

To mi tez składem odpowiada: [[a]]http://www.equiversum.pl/m%C3%BChldorfer-m%C3%BChldorfer-bio-luzerne-p-1431.html?osCsid=678dcf69cc868026e3847261ba6616c2 [[a]] ale jedno mnie dziwi, że jest napisane zawartość tłuszczu 30% a włókna 2%... chyba miało być na odwrót, niemożliwe żeby w sieczce było 2% włokna... Jeśli jest błąd to zawartość fajna, podobna do tych sieczek Dodsona, a może akurat by koń to chętniej jadł.

A Hippolyt jest do kupienia we Wrocławiu, tak? TO Alpine Grass jest fajne i tańsze niż sieczki Dodsona i Spillersa.
Ja już sie zastanawiam czy jednak nie kupić sieczki melasowanej.. nijak mi to pasuje na kopyta ale i tak cukrów będzie dużo mniej niż w musli a przynajmniej będzie wcinać...

A jeśli już sieczka, to może ta - http://animalia.pl/produkt,10732,537,Spillers_Happy_Hoof.html ?
No ja te spillersa rok dawałam, ale nie jeest już dostępna we wrocławiu, a wysyłka przez animalie jest droga. Wole już tę sieczkę Hippolyta albo zostać przy Dodsonie bo dostawa za darmo, a skład Alfalfa dodsona najlepszy ze wszystkich dla mnie.... tylko jak ona go nie dojada to tak troche bez sensu, chyba że to tymczasowe widzimisię.
i po jednym worku chcesz widziec efekty?
a jak wspomagalas konia treningiem, je jazda, treningiem, poprawawialas jego kondycje?

czy ktos ci pomogl dobrac najlepsza pasze dla konia? zbalansowac cala game dodatkow, robilas mu badania krwi?

ja nigdy po miesiacu nie powiedzialabym ze cos nie dziala, lub dziala.

ja po 4 miesiacach zbalansowanego zywienia konia nie jestem jeszcze w stanie stwierdzic czy jestem zadowolona ze spillersa. ma program na rozbudowe miesni, zabaczymy na wiosne.  w planie jest zmiana jednego ze skladnikow na bardziej energetyczny, ale to wiosna, bo to naprawde trzeba w miesiacach porownywac. i latem podsumujemy roczny program, rowniez badaniami krwi.

Podczas rozmowy z przedstawicielem paszy Dodson dowiedziałam się, że efekty widac już po 2 tyg. / chyba że był to trick marketingowy 😉/
Oczywiście, że koń jest wspomagany treningiem /ale lekkim/ i innymi zalecanymi przez weta preparatami. Badania też ma wykonane :P  Od 4 mieś. jest walka o przytycie konia... a odnośnie Hovelera napisalam że efektów nie widzę, tak jak niektórzy piszą, że np. sierśc lepsza, czy koń bardziej energiczny ... a u mnie nico. Do paszy obecnie ma dodawane witaminy, musli, echinacea /z zalecenie dawkę podwójną/, GP Super X-Cell /z zalecenie dawkę podwójną/, olej.
branka - zobacz jeszcze sieczkę Eggersmana, nowy produkt, ja się nad nią zastanawiam jak skończę to co mam
No ja te spillersa rok dawałam, ale nie jeest już dostępna w Polsce, a wysyłka przez animalie jest droga.

Zamówiłam teraz jeden worek i 13 zł GLS-em, to chyba dobra cena.
lostak   raagaguję tylko na Domi
17 grudnia 2009 21:19
branka - jest normalnie dostepna w polsce

Pastela - to zdecydowanie chwyt marketingowy🙂
xxagaxx, jeśli patrzeć po ilości białka (= budulec dla mięśni) to najfajniejsza ta pierwsza - competition mix.
dostałam informację, że Gidran ma zacząć sprzedawać eggersmanna  😅 nareszcie nie bedę musiała zamawiać wszystkiego przez internet
Chodziło mi o Wrocław 🙂 Ale spoko już mam dobry namiar ze Spillersem, chyba więc do niego wróce, dobra była ta sieczka bardzo. Ta Dodsona Alfalfa chyba pasuje mi co prawda jeszcze bardziej, ale jak nie pasuje koniowi to co zrobię...

A jak sie nazywa ta sieczka eggersmana? Bo nie widze w ich katalogu niczego takiego?
caroline   siwek złotogrzywek :)
17 grudnia 2009 21:56
branka, z dodsona moglabyś jeszcze rozwazyć Safe&Sound 😉

ale przyznaję - happy hoof daje rewelacyjne efekty, dawałam to mojemu ponad rok i niezmiennie byłam zadowolona z tej sieczki 🙂
efka   CEL - zadanie, które wyznaczamy naszym marzeniom
17 grudnia 2009 22:03
a ja nabyłam musli sixteen + dodsona dla Ritunia  💃 za jakiś czas zdam sprawozdanie  👀
Kurde, tak gadacie o tej sieczce Happy Hoof, że chyba też się skuszę, ale w internecie tylko w animalii, czy gdzieś jeszcze? ;P

Bo w mojej "wsi" Olsztynie nie ma nigdzie pasz  😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się