Siodło skokowe

kurde, nie ma tam tego siodła... czy to możliwe?  🤔
Nirv jeśli tak wygląda twoje siodło:

to jest to jade
dokładnie tak wygląda. na ihha jade wygląda całkiem inaczej, a na str Euroridinga jeszcze inaczej  🤣
Znajdę gdzieś używane siodło skokowe, Stubena- bimax ?
Nie ma siodła stubben bimax. Jest biomex i jest to system poduszek w siedzisku siodła a nie model.
A ja proponuję zaniechanie perfidnego reklamowania własnego interesu.
Co to znaczy  siodle np. rozmiar siedziska, rozstaw łęku i siodło jest płytkie/ głębokie ? 👀
laga porównaj sobie siedziska w tych dwóch siodłach. Myślę, że zrozumiesz o co chodzi.
Siodlo płytkie

siodło głębokie
a ja od kilku godzin jestem szczęśliwą posiadaczką venezji, zamieniłam mojego euroridinga na owego prestiga. bardzo fajnie, wygodnie mi się w nim siedzi, koń też szczęśliwy (na poprzednie siodło powiedział wała 🤬 ) niestety 17 🙁, no, ale ważniejsze jest to, że Pamir się z siodłem dogadał  🙂 jutro może o jakieś fotki się postaram nawet.
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
13 grudnia 2009 11:33
ma ktoś może siodło skokowe Daw Mag?

Millenium

Vicky

Grand Prix

albo czy ktoś wie może co to za siodło?
Strucelka ja mam Daw-Maga Grand Prix. Moim zdaniem całkiem fajne siodło. Skóra miękka (ja mam wersje exlusive), staranne wykonanie, za tą cene uważam, że na prawde warto. Obecnie w nim nie jeżdżę, bo mam drugie siodło skokowe - Euroridinga Achata.
13 grudnia 2009 12:22
Ewuś a masz może jakieś jego zdjęcie?
Gillian   four letter word
13 grudnia 2009 12:24
Strucelka, ja miałam Daw Maga GP 🙂
gdybym się miała przesiadac z Meredith'ki to własnie spowrotem na GP 🙂 głupia byłam, że sprzedałam.
z moim tyłkiem na pewno mam, a czy samo to poszukam 😉
13 grudnia 2009 12:26
Ewuś może być nawet z Twoim tyłkiem 😉 😁
Może coś będzie widać: 🙂

13 grudnia 2009 12:52
13 grudnia 2009 13:06
dziękować :kwiatek:
Gillian Twój GP wygląda lepiej w wersji całej czarnej 🙂 Ale nie powiedziałabym, że to ten sam co Ewuś.
13 grudnia 2009 13:13
ale to na pewno jest GP 🙂
Szukam sobie jakiegoś w miarę wygodnego siodła skokowego do 3500 zł i jak na razie mam dwa typy - Daw Mag GP i Euroriding Achat. Siedziałam i w jednym i w drugim. O wiele bardziej zachwycił mnie Achat, lepiej mi się skakało i ogólnie wydawał mi się przyjemniejszy.

Jak Achat sprawuje się po płaskim jak się trochę wydłuży strzemiona?
Jak z jakością wykonania? 

I jeśli mogę zapytać, ewuś skoro masz i jedno i drugie - które jest twoim zdaniem lepsze?  :kwiatek:
Na Targach w Poznaniu widziałam nowy model siodła skokowego Daw-mag chyba nazywa się Mirage (nie jestem pewna), kosztuje ok 3500 zł i sprzedawca mówił, że na prawdę super siodełko wzorowane na devoucoux.
Czy ktoś się już gdzieś spotkał z tym siodłem? Czy jest już dostępne w sklepach? Przyznam, że mnie zaciekawiło 😉
jakie siodło możecie polecić dla krótkonożnej osoby?  :kwiatek:
mam 160cm i zaczynam szukać skokówki, a kompletnie się na nich nie znam. Siodła ujezdzeniowego szukałam bardzo długo...
_kate nie powinnaś mieć takiego problemu ze skokówkami. Większość 16'' i 17'' być ok, zależy, jakie siodła lubisz. Ja mam skokówkę za wielką o pół rozmiaru, ale jakoś mi to nie przeszkadza, w przeciwieństwie do uj, gdzie to już na ogół ma znaczenie.
Może również coś juniorskiego? Tańsze, a przy Twoich gabarytach sprawdza się super.
ma ktoś może siodło skokowe Daw Mag?

He he ciekawe czy to jakaś telepatia, ale dzisiaj zaczęłam przeglądać sklepy jeździeckie właśnie oglądając siodła i też moją uwagę przykuły daw magi i chyba gdybym miała teraz kupować to wziłabym GP ale i tak narazie mam inne wydatki (oj chociaż przydałoby sie w koncu własne:🙂😉 więc odpada obecnie.
Ale co do pytania to WYDAJE MI się, że Gośka na Durango ma własnie Daw Maga Grand Prix trzebaby jej zapytać, ale tak mi się coś właśnie kojarzy. Poczytałam też troche opini o nim w internecie i nie spotkałam się z krytyką.
Strucelka, mam Millenium. Ma troche minusow i ja na przyklad chce sie przesiasc na cos innego.
W ogolnosci to z tej polki cenowej siodlo jest super.
[quote author=_kate link=topic=1249.msg402757#msg402757 date=1260722223]
jakie siodło możecie polecić dla krótkonożnej osoby?   :kwiatek:
mam 160cm i zaczynam szukać skokówki, a kompletnie się na nich nie znam. Siodła ujezdzeniowego szukałam bardzo długo...

[/quote]

_kate ja jestem jeszcze bardziej krótkonożna niż ty (154cm) i najlepiej czuję się w małych 16. Mam Prestige silver stara i jest bardzo ok. Teraz kupiłam jeszcze malutką Pessoę close contact i ta jest w ogóle rewelacyjna. Inne 16 w których miałam okazję jeździć też były ok (poza Prestige joy jumperem w którym przeszkadzały mi za duże klocki-zwłaszcza tyne). W 17 jeździ mi się znacznie gorzej, bo poza tym, że siedzisko za wielkie, to niestety tybinki są za duże i noga źle leży.

Jak Achat sprawuje się po płaskim jak się trochę wydłuży strzemiona?
Jak z jakością wykonania? 

I jeśli mogę zapytać, ewuś skoro masz i jedno i drugie - które jest twoim zdaniem lepsze?  :kwiatek:

To są wg mnie dość różne siodła. Achat, ma głębsze siedzisko, większe klocki, GP jest siodłem close contact. I w Achacie i w GP po płaskim się jeździ ok (w Achacie pracowało mi się lepiej troszke), chociaż ja w tej chwili już nie potrafię popracować ujeżdżeniowo w skokówce.  Achat - wykonanie ok, skóra też dobra, miękka. Ja jestem bardzo zadowolona.
I niestety nie pomogę Ci - nie potrafię powiedzieć, które lepsze. Musisz sama wsiąść, pojeździć i zobaczyć, które będzie Ci odpowiadać.
ewuś dziękuję za pomoc  :kwiatek:
Czyli jestem bardziej zdecydowana na Achata. Tak mi się od początku zdawało bo o wiele pewniej się w nim czułam niż w GP, bo jednak close contact nie jest jeszcze dla mnie do końca dobrym rozwiązaniem...
A po płaskim... W razie czego dalej będę pożyczać wszechstronne siodło koleżanki  😀 (jakimś cudem na moim i jej koniu leży idealnie)
wafelkowa myślę, że spokojnie dasz radę jeździć w Achacie po płaskim. Po prostu od kiedy zaczęłam treningi ujeżdżeniowe i wsiadłam kilka razy w ujeżdżeniówkę koleżanki to stwierdziłam, że dużo wygodniej zrobić pracę ujeżdżeniową w ujeżdżeniówce 😉 Ale znam ludzi i sama przez x lat jeździłam po płaskim w skokówce (w tym w Achacie) i mi to zupełnie nie przeszkadzało.
[quote author=_kate link=topic=1249.msg402757#msg402757 date=1260722223]
jakie siodło możecie polecić dla krótkonożnej osoby?   :kwiatek:
[/quote]zbieg okoliczności sprawił,że najprawdopodobniej w styczniu dostanę prywatnie zamówioną testówkę wyprodukowaną w zamorskiej manufakturze.firma jest własnością przedwojennej Polonii, ale produkują sprzęt nie dla ułanów tylko graczy polo...jeżeli sprzęt okaże się spełniający moje minima, a zamówiłem skokówkę cc na krótki popręg, to wtedy będę mógł dać go do sprawdzenia innym...tak żeby wstydu nie było.
cena sugeruje badziewie, ale mam dużą nadzieję ,że się miło zaskoczę i będzie można pojechać z tematem dalej
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się